Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European se reunește în sesiune plenară: Eurodeputații vor dezbate viitorul buget UE, relațiile UE-Regatul Unit și vor solicita restabilirea libertății de circulație și protejarea lucrătorilor

Published

on

© European Parliament

Parlamentul European se reunește în această săptămână, de miercuri până vineri, într-o nouă sesiune plenară, la Bruxelles, eurodeputații urmând să dezbată cu Comisia Europeană și cu Consiliul privind viitorul buget de 1.850 de miliarde de euro al Uniunii Europene, destinat redresării economice post-COVID-19, discuțiile urmând să aibă loc înaintea Consiliului European din 19 iunie. De asemenea, eurodeputații vor dezbate viitorul relațiilor UE cu Marea Britanie, acțiunile de dezinformare care țintesc Uniunea Europeană și vor cere Comisiei Europene și Consiliului să lanseze până în toamnă Conferința privind Viitorul Europei. Nu în ultimul rând, eurodeputații vor vota o rezoluție privind protejarea lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri în contextul pandemiei de COVID-19.

În cadrul dezbaterii privind viitorul buget european, eurodeputații își vor prezenta poziția cu privire la finanțarea viitoare a UE și la redresarea economică în contextul pandemiei COVID-19, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat la 27 mai, în plenul Parlamentului European, planul de 1.850 de miliarde de euro de relansare economică europeană ca urmare a pandemiei de COVID-19, format din instrumentul de redresare “Next Generation EU” de 750 de miliarde de euro și dintr-o propunere de Cadru Financiar Multianual de 1.100 de miliarde de euro pentru șapte ani.

Primele tratative privind acest plan de relansare vor avea loc la summitul Consiliului European din 19 iunie, ce se va desfășura tot în regim de videoconferință, însă liderii europeni sunt sceptici cu privire la parafarea unui acord înainte de toamna acestui an, instrumentele financiare fiind așteptate să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Potrivit Consiliului, discuția liderilor UE va servi drept “pregătire temeinică” a unui summit la o dată ulterioară.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat referitor la pachetul de redresare că “este clar pentru Parlament că nu este cale de întoarcere de la nivelul de ambiție exprimat în pachetul Comisiei.

“Ceea ce va fi hotărât în următoarele săptămâni va avea un impact asupra vieții oamenilor pentru deceniile următoare. Fiind singurul organism ales în mod direct care reprezintă cetățenii UE, Parlamentul European trebuie să fie implicat pe deplin în punerea în aplicare a planului de redresare. Vom stabili prioritățile astfel încât sprijinul să fie direcționat acolo unde este cea mai mare nevoie și acolu unde va avea cel mai mare impact pentru cetățenii europeni”, a spus Sassoli.

Dezbaterea va avea loc miercuri, 17 iunie.

Relațiile UE-Regatul Unit. Parlamentul European va evalua negocierile pentru un nou parteneriat 

Deputații vor face bilanțul progreselor înregistrate în cadrul negocierilor dintre UE și Regatul Unit cu privire la un nou parteneriat, într-o rezoluție care urmează să fie adoptată joi.

Proiectul de text a fost pregătit de deputații din cadrul Comisiilor pentru afaceri externe și comerț internațional, în cooperare cu comisiile specializate și cu Grupul de coordonare pentru Regatul Unit al Parlamentului European. Aceasta reiterează poziția fermă a deputaților de a respecta acordurile semnate de UE și de Regatul Unit în octombrie 2019, precum și sprijinul pentru negociatorul-șef al UE, Michel Barnier.

UE urmărește să transforme Declarația politică, care este un text privind relațiile viitoare convenit între UE și Regatul Unit, într-un document juridic. Deputații continuă să monitorizeze îndeaproape punerea în aplicare deplină a Acordului de retragere, ce stabilește normele privind ieșirea Regatului Unit din UE. Actuala perioadă de tranziție poate fi prelungită cu o perioadă de un an până la doi ani, în cazul în care ambele părți convin asupra acestui aspect până cel târziu la 30 iunie.

Dezbaterea va avea loc miercuri, 17 iunie, și va fi urmată de supunerea la vot a unei rezoluții non-legislative, joi, 18 iunie.

Parlamentul European va solicita lansarea până în toamnă a Conferinței privind viitorul Europei 

De asemenea, Parlamentul European va solicita lansarea până în toamnă a Conferinței privind viitorul Europei. Parlamentul dorește începerea Conferinței cât mai curând posibil și luarea în considerare a provocărilor evidențiate de pandemia COVID-19. Votul final pentru această rezoluție va fi dat joi, 18 iunie.

Eurodeputații vor evalua rasismul în UE și în lume în contextul decesului lui George Floyd

Eurodeputații vor discuta miercuri alături de reprezentanți ai Consiliului și ai Comisiei despre rasism, discriminare și violența poliției cu care se confruntă adesea minoritățile, cum ar fi cele de origine africană, în contextul morții afro-americanului George Floyd în SUA. O rezoluție în acest sens va fi votată vineri, 19 iunie.


Măsuri pentru contracararea dezinformării și impactul acestora asupra libertății de expresie

Deputații vor discuta efectele luptei împotriva răspândirii COVID-19 asupra drepturilor fundamentale în UE.

În cadrul unei dezbateri cu șeful diplomației UE, Josep Borrell, și cu reprezentantul Consiliului în dimineața zilei de joi, deputații vor aborda impactul măsurilor naționale de urgență asupra drepturilor fundamentale. Discuția se va concentra în principal pe libertatea de exprimare în contextul campaniilor de dezinformare desfășurate de actorii străini care încearcă să exploateze incertitudinea în societate și temerile cetățenilor.

Deputații vor prezenta, de asemenea, observații cu privire la recenta comunicare a Comisiei Europene cu privire la Planul de acțiune european pentru democrație și la legea privind serviciile digitale.

Într-o rezoluție adoptată la 17 aprilie, deputații au subliniat că dezinformarea în contextul COVID-19 reprezintă o problemă majoră de sănătate publică și au solicitat o sursă de informații europeană pentru a asigura accesul la informații exacte și verificate pentru toți cetățenii. Deputații au solicitat, de asemenea, companiilor ce gestionează platforme de comunicare socială să pună capăt în mod proactiv dezinformării și discursului de incitare la ură în legătură cu COVID-19.

Cu toate acestea, aceeași rezoluție exprimă îngrijorarea cu privire la situația industriei mass-media din UE și subliniază că „măsurile luate de guverne ar trebui să respecte întotdeauna drepturile fundamentale ale fiecărei persoane” și „ar trebui să fie necesare, proporționale și temporare”. Pe parcursul pandemiei, Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului (și Grupul său de monitorizare a democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale, în special) și-a concentrat atenția asupra acestei chestiuni.

Controale la frontierele Schengen: Parlamentul European va solicita restabilirea rapidă a libertății de circulație

Parlamentul European va discuta miercuri despre situația redeschiderii frontierelor interne în Europa și va vota o rezoluție joi.

După introducerea controalelor la frontierele interne pentru a limita pandemia de COVID-19, țările UE au început să elimine controalele și restricțiile de călătorie aferente. Deputații vor discuta joi despre modalități și mijloace de a reveni la un spațiu Schengen pe deplin funcțional, cu reprezentanți ai Consiliului și ai Comisiei.

Deputații vor vota, de asemenea, o rezoluție, subliniind faptul că o revenire rapidă și coordonată la un spațiu Schengen pe deplin funcțional este foarte importanță pentru a garanta libertatea de circulație și pentru a asigura redresarea economică a UE după pandemie. Deputații se vor opune oricărei acțiuni bilaterale necoordonate a țărilor UE și vor evidenția principiul nediscriminării în redeschiderea frontierelor.

Spațiul Schengen cuprinde majoritatea statelor membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României. Dintre statele care nu sunt membre ale UE, Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein au aderat la spațiul Schengen. Europa a sărbătorit duminică cea de a 35-a aniversare a acordului semnat la 14 iunie 1985 la Schengen (Luxemburg) în vederea eliminării controalelor la frontierele interne.

Deputații vor dezbate modalități de protejare a industriilor strategice față de achizițiile străine

Comisia și Consiliul vor aborda miercuri planurile pentru protejarea industriilor europene, slăbite de criza COVID-19.

În aprilie, Comisia a lansat o consultare către statele membre cu privire la un proiect de propunere de extindere a domeniului de aplicare a cadrului temporar privind ajutoarele de stat adoptat la 19 martie 2020 pentru a sprijini economia în contextul pandemiei.

Propunerea va permite acordarea de ajutoare sub formă de recapitalizare, care vor completa posibilitatea ca statele membre să achiziționeze acțiuni existente. Acest lucru ar putea fi deosebit de important atunci când statele membre intervin pentru a împiedica cumpărătorii străini să preia companii strategice.

Lucrătorii transfrontalieri și sezonieri: PE solicită condiții de muncă îmbunătățite

Parlamentul solicită tratament și protecție egale în contextul COVID-19 pentru lucrătorii transfrontalieri și sezonieri, într-o rezoluție care va fi supusă la vot vineri. Rezoluția a fost propusă în Conferința Președinților de liderul grupului Renew Europe Dacian Cioloș și este coordonată de eurodeputatul Dragoș Pîslaru.

Deputații vor vota cu privire la o rezoluție prin care se solicită ca legislația UE să fie pusă în aplicare în mod corect pentru a asigura respectarea dreptului la remunerație egală pentru muncă egală în același loc de muncă, inclusiv prin intermediul inspecțiilor naționale și transfrontaliere.

Proiectul de rezoluție îndeamnă, de asemenea, statele membre să adopte rapid o revizuire echilibrată a legislației UE privind coordonarea sistemelor de securitate socială. În plus, deputații solicită Comisiei să emită orientări pentru lucrătorii transfrontalieri și sezonieri în contextul crizei COVID-19, în special în ceea ce privește circulația liberă și echitabilă, locuințele decente, condițiile de muncă și de angajare aplicabile, precum și cerințele în materie de sănătate și siguranță.

Alte subiecte de pe agenda sesiunii plenare a Parlamentului European vizează mai multe ajutoare pentru fermieri prin intermediul Fondului de dezvoltare rurală al UE, salvarea sectorului turismului, finanțarea verde și o mai bună protecție a fondurilor europene.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi, la Zilele Europene ale Cercetării și Inovării: Viitorul Europei de cercetare, de inovare și de investițiile masive în aceste domenii

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Viitorul Europei, fie că vorbim despre economie, sănătate sau societate, depinde de cercetare, de inovare și de investițiile masive, a declarat joi eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European.

Bușoi a transmis acest mesaj în cadrul Zilelor Europene ale Cercetării și Inovării, cel mai mare eveniment anual înregistrat în UE, la care au luat parte comisari și deputați europeni, membri ai guvernelor naționale, cercetători, academicieni, reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri. În total, 29 de mii de participanți au fost reuniți cu ajutorul tehnologiei la Zilele Europene ale Cercetării și Inovării.

“Felicitări comisarului european pentru Inovare și Cercetare, Mariya Gabriel , pentru acest eveniment, care ne-a demonstrat încă o data că viitorul Europei, fie că vorbim despre economie, sănătate sau societate depinde de cercetare, de inovare și de investițiile masive care trebuie să se facă în aceste domenii”, a scris Bușoi într-o postare pe Facebook cu privire la intervenția sa.

“În noul Program de Cercetare al Uniunii Europene avem în premieră cinci misiuni de succesul cărora depinde felul în care va arăta viitorul societăților noastre: misiunea de combatere a cancerului prin care ne propunem să salvăm cel puțin 3 milioane de vieți până în 2030, misiunea de adaptare la schimbările climatice, misiunea pentru sol și alimente sănătoase, misiunea orașelor inteligente, misiunea apelor, mărilor și oceanelor pentru recuperarea ecosistemelor lor”, a completat el.

Eurodeputatul român a subliniat că un pilon important al programului de cercetare Orizont 2020 este programul EIC Pathfinder, ce caută idei de cercetare ambițioase pentru tehnologii care să poată schimba viitorul prin îmbunătățirea vieții oamenilor și a mediului lor, care încurajează tinerii cercetători și IMM-urile care folosesc înaltă tehnologie

“Cu toții, de la oamenii simpli, la academicieni suntem acum în așteptare pentru un viitor european mai bun, mai sigur, mai sănătos și mai prosper. Cu toții ne dorim o Uniune competitivă și mai puțin dependentă din punct de vedere tehnologic de sprijinul extern. Sunt sigur că vom reuși să dezvoltăm această Europă, mai ales că primii pași importanți au fost deja făcuți datorită Programului de Cercetare Orizont 2020. (…) La o plenară pentru noul Pathfinder sunt onorat să particip ca președinte al Comisiei pentru Cercetare din Parlamentul European săptămâna viitoare”, a adăugat Cristian Bușoi.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Fondurile de coeziune și strategiile de mediu trebuie să răspundă nevoilor regiunilor și cetățenilor

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE), în calitate de raportor coordonator a prezentat în cadrul Comisiei pentru Transporturi din Parlamentul European, raportul privind politica de coeziune și strategiile regionale de mediu în lupta împotriva schimbărilor climatice.

În urma discuțiilor purtate cu fiecare grup politic, eurodeputatul Gheorghe Falcă a prezentat măsurile propuse în lupta împotriva schimbărilor climatice și protejarea mediului. De asemenea, strategiile susținute și propuse de europarlamentarul liberal fac parte din prioritățile stabilite de Comisia Europeană. 

Fondurile de coeziune trebuie să răspundă în primul rând nevoilor regiunilor vizate și trebuie să contribuie la bunăstarea cetățenilor și comunităților. Având ca principală misiune coeziunea, aceste fonduri trebuie să ducă la îmbunătățirea nivelului de trai”, a precizat Gheorghe Falcă, potrivit comunicatului oficial, remis Calea Europeană.

De asemenea, Gheorghe Falcă a menționat că metoda de alocare a fondurilor trebuie să se bazeze în continuare pe PIB-ul pe cap de locuitor, „iar noile criterii care se adaugă ar trebui să se limiteze la: locuri de muncă, nivel scăzut de educație, cu accent deosebit în special pe șomaj, în lumina efectelor economice ale pandemiei COVID-19”, a mai adăugat acesta.

Deputatul european a acordat o atenție deosebită soluțiilor de infrastructură ecologică, care sunt deosebit de importante în mediile urbane în care trăiește aproximativ 70% din populația UE: „În orașe, caracteristicile acestor infrastructuri, precum pereții și acoperișurile verzi, pădurile urbane și grădinile oferă beneficii legate de sănătate, aer curat, o calitate mai bună a apei și izolare fonică. Infrastructurile verzi creează, de asemenea, oportunități de conectare a zonelor urbane și rurale și oferă locuri atractive pentru a locui și a lucra”.

Europarlamentarul PNL mai subliniază că o infrastructură îmbunătățită va contribui la impactul schimbărilor climatice și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pe toată durata de viață a infrastructurii: „Infrastructura de transport poate influența pozitiv interacțiunile transfrontaliere, precum și dezvoltarea regională, urbană sau locală.”

Totodată, eurodeputatul Gheorghe Falcă a solicitat Comisiei Europene să sprijine ratele de renovare și schemele de îmbunătățire a capacității energetice în locuințele din orașele europene, pentru a le îmbunătăți eficiența, ținând cont de faptul că o treime până la jumătate din energia din orașe este cheltuită pentru încălzire: „Având în vedere volumul de clădiri rezidențiale vechi și alte clădiri din orașe, ratele de renovare trebuie să crească de trei până la cinci ori nivelurile actuale pentru a se apropia de scenariul de 1,5 grade conform Acordului de la Paris”.

Viitoarele politici climatice trebuie să reprezinte o tranziție echitabilă care să se bazeze pe „fapte” și nu pe „ideologie”: „Aceste politici trebuie să pună oamenii și locurile de muncă în centru priorităților”, a conchis Gheorghe Falcă.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu a obținut 47 milioane de euro pentru producătorii români de fructe și legume, în urma solicitării făcute Comisiei Europene

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, a reușit să obțină 47 de milioane de euro pentru producătorii români de fructe și legume, afectați de pandemie, în urma solicitărilor pe care europarlamentarul român le-a făcut Comisiei Europene: „Producătorii români de fructe și legume vor primi 47 milioane de euro, adică aproape o treime din fondurile totale alocate”, a scris Dan Motreanu pe Facebook.

„Încă de la începutul actualei crize sanitare am trimis numeroase interpelări Comisiei Europene prin care am solicitat sprijinirea producătorilor agricoli afectați de actuala criză sanitară, inclusiv a legumicultorilor, care au nevoie de sprijin financiar după ce vânzările de legume și fructe din piațe au scăzut simțitor. Solicitările mele și ale colegilor mei din Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European către CE pentru sprijinirea fermierilor și legumicultorilor au determinat Comisia să instituie măsuri excepționale de criză în cadrul Programul Național de Dezvoltare Rurală. Iar, în Parlamentul European am reușit să creștem suma acordată unui fermier în cadrul acestei măsuri de la 5.000 la 7.000 de euro.”

Potrivit europarlamentarului liberal, în funcție de dimensiunea exploatației, fiecare producător de fructe și legume cultivate în câmp, solarii și sere va primi între 700 și 5.000 de euro. Tot din cei 47 de milioane de euro va fi suplimentat și ajutorul producătorilor din Programul Tomata, de la aproximativ 2.300 euro, în prezent, la peste 3.000 de euro.

Totodată, Dan Motreanu semnalează importanța susținerii Politicii Agricole Comună în contextul în care Uniunea Europeană își dorește cu adevărat o creștere economică: „Consider că UE trebuie să susțină puternic sectorul agricol și să asigure Politicii Agricole Comune un buget solid, care să răspundă cererii de pe piață, să promoveze creșterea economică, ocuparea forței de muncă în zonele rurale și, nu în ultimul rând, să îi ajute pe agricultori să facă față provocărilor climatice, cum ar fi seceta sau indundațiile.”

De asemenea, deputatul european a subliniat în mesajul său că este nevoie de menținerea plăților directe, o plasă de siguranță pentru veniturile fermierilor, dar și de un fond de criză distinct de plățile directe, care să îi ajute pe fermieri să depășească dificultățile majore de pe piețele agricole.

Continue Reading

Facebook

Cristian Bușoi1 hour ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, la Zilele Europene ale Cercetării și Inovării: Viitorul Europei de cercetare, de inovare și de investițiile masive în aceste domenii

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Jens Stoltenberg și Mircea Geoană, întâlniri cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru Euroga digitală în scopul întăririi complementarității UE-NATO privind transformările tehnologice

ROMÂNIA17 hours ago

Începând de joi, românii vor putea achita online, prin Ghișeul.ro, peste 300 de tipuri de plăți

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Uniunea Piețelor de Capital: Comisia Europeană adoptă un plan prin care se asigură că redresarea economică a UE este verde, digitală, favorabilă incluziunii și rezilientă

Gheorghe Falcă17 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Fondurile de coeziune și strategiile de mediu trebuie să răspundă nevoilor regiunilor și cetățenilor

U.E.17 hours ago

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor manifestă o ”mare îngrijorare” față de evoluția epidemiei de COVID-19 în România și alte șase țări UE

INTERNAȚIONAL18 hours ago

COVID-19: Instituțiile și organizațiile internaționale îndeamnă toate statele să acționeze mai ferm pentru a opri răspândirea informațiilor nocive

U.E.18 hours ago

Document Curtea de Conturi Europeană: Uniunea Europeană și-a îmbunătățit în ultimii ani setul de instrumente pentru a face față crizelor financiare

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Ursula von der Leyen, întâlnire de lucru cu premierii Ungariei, Poloniei și Cehiei. Viitorul buget al UE și statul de drept, subiecte discutate

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Bulgaria expulzează doi diplomați ruși acuzați de spionaj militar

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA1 week ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru1 week ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș1 week ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

U.E.1 week ago

Grecia: Președintele Consiliului European îndeamnă statele membre să se mobilizeze pentru primirea de migranți după incendiul din tabăra Moria

U.E.2 weeks ago

Statele membre din sudul UE susțin îndemnul Franței la sancțiuni economice suplimentare împotriva Turciei

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, amendament care prevede alocarea a 10% din planurile de redresare economică ale statelor din UE pentru măsuri care vizează tinerii

Advertisement
Advertisement

Trending