Parlamentul European se reunește în sesiune plenară în perioada 23-26 noiembrie, iar cu această ocazie deputații europeni vor dezbate și vor vota amendamente și rezoluții asupra drepturilor grupurilor de consumatori, pluralismului mass-mediei, dar și asupra creșterii perioadei de viață a produselor.
- Grupurile de consumatori afectați de practicile ilegale vor putea în curând să inițieze acțiuni colective și să solicite despăgubiri:
În urma acordului la care au ajuns negociatorii PE și miniștrii UE în iunie, Parlamentul urmează să aprobe miercuri poziția Consiliului privind acțiunile de reprezentare.
Noile norme, dezbătute de Parlament în dimineața zilei de marți, vor impune statelor membre să instituie mecanisme pentru acțiuni de reprezentare care să garanteze protejarea adecvată a consumatoriilor împotriva prejudiciilor colective, asigurând, în același timp, garanții împotriva acțiunilor abuzive în justiție. Acest lucru va oferi consumatorilor noi drepturi de a solicita în mod colectiv atât măsuri reparatorii, cât și măsuri de încetare, prin intermediul unor entități calificate (de exemplu, organizații ale consumatorilor sau organisme publice) și va îmbunătăți accesul acestora la justiție.
Directiva face distincție între acțiunile naționale și cele transfrontaliere, cu o serie de criterii armonizate pentru desemnarea entităților calificate pentru cazurile transfrontaliere. Aceasta se va aplica acțiunilor de reprezentare introduse la data aplicării sau după această dată.
- Libertatea presei: preocupări legate de încercări de a reduce la tăcere criticii, atacuri asupra jurnaliștilor:
Eurodeputații se tem că pluralismul mass-mediei este în pericol în mai multe țări din UE și avertizează cu privire la presiunea și hărțuirea crescândă cu care se confruntă jurnaliștii.
Luni, va fi organizată o dezbatere în plen privind situația libertății presei în UE. Eurodeputații vor vota apoi o rezoluție, concentrându-se în special pe ingerințele politice, pe protecția jurnaliștilor, pe amenințări precum proliferarea discursurilor de incitare la ură și a dezinformării, precum și pe rolul platformelor de internet.
Proiectul de text adoptat de Comisia pentru libertăți civile subliniază „încercările guvernelor unor state membre de a reduce la tăcere mijloacele de informare critice și independente” și insistă asupra faptului că nu ar trebui alocate fonduri UE către canale media controlate de guvern sau pentru finanțarea propagandei.
De asemenea, într-o dezbatere separată care va avea loc miercuri, eurodeputații vor discuta cu reprezentanți ai Consiliului și ai Comisiei despre interferența Ungariei în mass-media din Slovenia și Macedonia de Nord.
- Eurodeputații vor pleda pentru „dreptul la reparație” al consumatorilor din UE
PE va dezbate și vota asupra modalităților de stimulare a sustenabilității prin promovarea reutilizării și reparației, și prin abordarea practicilor care reduc durata de viață a produselor.
Dezbaterea va avea loc luni, iar votul va avea loc miercuri.
În proiectul de rezoluție privind o piață unică mai sustenabilă, eurodeputații solicită Comisiei să acorde consumatorilor un „drept la reparație”, făcând reparațiile mai atractive, mai sistematice și mai eficiente din punctul de vedere al costurilor, fie prin garanții pentru piesele înlocuite, fie printr-un acces mai bun la informațiile privind reparațiile și întreținerea.
Aceștia insistă, de asemenea, asupra creșterii sprijinului pentru piețele bunurilor second-hand, solicită măsuri de combatere a practicilor care reduc în mod intenționat durata de viață a unui produs și susțin producția sustenabilă. Deputații își reiterează solicitarea unui sistem comun de încărcătoare pentru a reduce deșeurile electronice și analizează dacă produsele și serviciile ar trebui etichetate în conformitate cu sustenabilitatea lor (de exemplu, un contor de utilizare și informații clare cu privire la durata estimată de viață a unui produs).
Alte puncte pe agenda sesiunii plenare, aici.