VIDEO Parlamentul European se reunește în ultima sesiune plenară din acest an: Înaintea summitului european crucial, eurodeputații dezbat progresele negocierilor privind Brexit

Membrii Parlamentului European se reunesc de luni până joi, la Strasbourg, pentru ultima sesiune plenară din acest an, pe agenda eurodeputaților aflându-se progresul negocierilor privind Brexit în contextul deblocării negocierilor dintre Comisia Europeană și Marea Britanie, summitul Consiliului European de la finalul săptămânii, dar și acordarea Premiului Saharov pentru libertatea de gândire.

Pe agenda eurodeputaților se vor mai afla recomandările comisiei de anchetă privind modul de eliminare a practicilor expuse de scandalul Panama Papers, iar Parlamentul va decide marți dacă va respinge propunerea Comisiei Europene de a permite fosfați în carnea de kebap.


Președintele Parlamentului European: Acordul privind Brexit este o veste bună pentru cetățeni

Legislativul european se întrunește, astfel, la câteva zile distanță după ce președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și premierul britanic, Theresa May, au anunțat că negocierile au înregistrat progrese suficiente în fiecare dintre cele trei domenii prioritare, și anume drepturile cetățenilor, dialogul privind Irlanda/Irlanda de Nord și angajamentele financiare ale Marii Britanii față de bugetul UE, estimate de guvernul britanic la 40-45 miliarde de euro.

Foto: European Parliament

De altfel, imediat după ce Comisia Europeană a estimat că au fost înregistrate „progrese suficiente” cu privire la termenii „divorțului” de Marea Britanie, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat că acordul privind Brexit este o veste bună pentru cetățeni.

Separat, președintele Consiliului European, Donald Tusk a precizat că le va recomanda șefilor de stat și de guvern să-l mandateze pe negociatorul Michel Barnier să înceapă a doua fază a negocierilor cu Marea Britanie, care presupune încheierea unei noi relații și a unui parteneriat în domeniul comerțului, combaterii terorismului, apărării și politicii externe.

Progresul privind Brexit va fi dezbatut de eurodeputați alături de prim-vicepreședintele Comisiei Frans Timmermans și negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire va fi înmânat Opoziției democratice din Venezuela

Câștigătorul Premiului Saharov pentru libertatea de gândire din 2017 a fost decis la sesiunea plenară din luna octombrie de președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice.

Opoziția democratică din Venezuela, reprezentată de Adunarea Națională (Julio Borges) și toți deținuții politici identificați de Foro Penal Venezolano, și anume Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos și Andrea González, a fost desemnată câștigătoare în acest an.

Nominalizarea a fost făcută de grupurile PPE și ALDE. Prizonierii politici din Venezuela, precum și opoziția democratică din Venezuela, au fost pe lista nominalizărilor pentru Premiul Saharov și în 2015.

Decizie finală privind propunerea Comisiei Europene de a permite fosfați în carnea de kebap

Parlamentul European va lua o decizie finală în cadrul sesiunii plenare din 11-14 decembrie 2017 și cu privire la propunerea legislativă a Comisiei Europene prin care propune să se permită utilizarea fosfaților în prepararea produselor alimentare din categoria shaorma, gyros și kebap.

De asemenea, membrii Parlamentului vor vota și asupra extinderii Fondului european pentru investiții strategice. O extindere ar putea mobiliza până în 2020 investiții de până la 500 de miliarde de euro, stimulând crearea de locuri de muncă.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.