PARLAMENTUL EUROPEAN
Parlamentul European se reunește săptămâna viitoare în sesiune plenară. Eurodeputații vor vota o rezoluție prin care Rusia este numită stat care sponsorizează terorismul
Published
2 years agoon
By
Teodora IonParlamentul European urmează să voteze săptămâna viitoare o rezoluție prin care Rusia este numită stat care sponsorizează terorismul.
Legislativul european se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, agenda cuprinzând mai multe teme, printre acestea aflându-se adoptarea unei noi legislații menite să protejeze infrastructura esențială, precum și o solicitare de stimulare a politicii de extindere, cel mai puternic instrument geopolitic al UE, relevă o informare a instituției.
Noi norme UE pentru a crește echilibrul de gen în consiliile de adminsitrație
Toate marile companii cotate la bursă din UE vor trebui să ia măsuri pentru a stimula prezența femeilor la conducerea lor.
Așa-numita directivă „Femeile în consiliile de administrație”, pe care eurodeputații o vor dezbate marți dimineață, va introduce proceduri transparente de recrutare în companii, pentru a se asigura că cel puțin 40% din posturile de administrator neexecutiv sau 33% din toate posturile de administrator sunt ocupate de membri ai sexului subreprezentat până în iulie 2026. Întreprinderile mici și mijlocii (cele cu mai puțin de 250 de angajați) vor fi excluse din domeniul de aplicare al directivei.
Potrivit noilor norme, statele membre vor trebui să introducă sancțiuni disuasive și proporționale, cum ar fi amenzile, pentru întreprinderile care nu respectă proceduri de numire deschise și transparente. Un organ judiciar ar putea, de asemenea, să anuleze consiliul de administrație ales de companie în cazul în care acesta încalcă principiile directivei.
Odată aprobată oficial de Parlament, directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre trebuie să pună în aplicare normele în termen de doi ani.
În prezent, doar 30,6% dintre membrii consiliilor de administrație ale celor mai mari societăți cotate la bursă din UE sunt femei, cu diferențe semnificative între statele membre (de la 45,3% în Franța la 8,5% în Cipru).
Parlamentul European va recunoaște Rusia drept stat care sponsorizează terorismul
Miercuri, eurodeputații vor vota o rezoluție prin care Rusia este numită stat care sponsorizează terorismul.
În războiul său împotriva Ucrainei, armata rusă și-a intensificat atacurile asupra obiectivelor civile, inclusiv asupra infrastructurii energetice, spitalelor, unităților medicale, școlilor și adăposturilor – încălcând astfel dreptul internațional și dreptul internațional umanitar.
Declarând Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, eurodeputații doresc să pregătească terenul pentru ca Putin și guvernul său să fie trași la răspundere pentru aceste crime în fața unui tribunal internațional.
Dezbaterea a avut loc în timpul sesiunii plenare din octombrie.
Parlamentul European urmează să adopte o nouă lege pentru a proteja infrastructura esențială
Marți, eurodeputații vor dezbate și vor vota cu privire la noi norme de îmbunătățire a rezilienței infrastructurii esențiale a UE.
Legislația, convenită între Parlament și Consiliu, va spori protecția infrastructurii esențiale a UE prin introducerea unor norme minime armonizate pentru evaluările riscurilor și strategiile naționale de reziliență. Definițiile infrastructurii esențiale și ale practicilor de comunicare vor fi, de asemenea, armonizate, cu puncte unice de contact instituite în fiecare țară pentru a facilita comunicarea transfrontalieră.
Noile norme se vor aplica în 11 sectoare: energia, transporturile, serviciile bancare, infrastructura pieței financiare, infrastructura digitală, apa potabilă și apa reziduală, alimentele (inclusiv producția, prelucrarea și livrarea), sănătatea, administrația publică și spațiul.
Parlamentul își va sărbători cea de-a 70-a aniversare
Eurodeputații vor marca marți crearea „Adunării Comune a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului” în 1952, cu o ceremonie în hemiciclu.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, va deschide ceremonia (la ora locală 11.30, 12.30 ora României) cu o declarație, urmată de discursuri în plen ale prim-miniștrilor celor trei țări-gazdă ale Parlamentului – Élisabeth Borne (Franța), Alexander de Croo (Belgia), și Xavier Bettel (Luxemburg). Ceremonia se va încheia cu interpretarea Odei bucuriei a lui Beethoven.
10 septembrie 2022 a marcat cea de-a 70-a aniversare a primei reuniuni a Adunării Comune a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Convocată în 1952, aceasta a cuprins 78 de deputați numiți din parlamentele naționale ale fiecărui stat membru. În 1958, în urma creării Comunității Economice Europene și a Comunității Europene a Energiei Atomice, Adunarea Comună a CECO a fost extinsă și redenumită „Adunarea Parlamentară Europeană”. În 1962, a adoptat denumirea de „Parlamentul European”.
Extindere: UE ar trebui să depășească statu-quo-ul, potrivit Parlamentului European
Se așteaptă ca eurodeputații să solicite stimularea politicii de extindere, ce reprezintă cel mai puternic instrument geopolitic al UE.
Având în vedere amenințarea tot mai mare a Rusiei la adresa păcii și stabilității europene, eurodeputații vor îndemna UE să redinamizeze procesul de extindere, atât în interiorul său, cât și în țările în curs de aderare. În cadrul unei dezbateri privind noua strategie a UE pentru extindere, se preconizează că eurodeputații vor solicita statelor membre să își respecte angajamentele asumate de UE față de țările din Balcanii de Vest și față de Parteneriatul estic, subliniind că democrația și statul de drept ar trebui să fie esențiale în procesul de extindere.
De asemenea, se așteaptă ca eurodeputații să solicite Serbiei să se alinieze la politica externă și de securitate comună a UE și la sancțiunile sale împotriva Rusiei.
UE se află în negocieri de aderare cu Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord și Albania, în timp ce discuțiile cu Turcia au fost înghețate. Bosnia și Herțegovina și Kosovo sunt țări potențial candidate. Liderii UE au acordat Ucrainei și Moldovei statutul de țară candidată la 23 iunie 2022, stabilind cerințe suplimentare pentru ca Georgia să poată primi același statut.
Parlamentul European este pregătit să aprobe împrumutul de 18 miliarde de euro pentru Ucraina pentru anul 2023
Eurodeputații vor discuta și vota asupra ajutorului european ce vine în sprijinul nevoilor Kievului de a acoperi nevoile financiare ale țării pe terme scurt, în contextul războiului purtat de Rusia.
Potrivit propunerii Comisiei, care solicită eurodeputaților să aprobe cu celeritate pachetul, printr-o procedură accelerată a Parlamentului, cele 18 miliarde de euro vor acoperi o parte din nevoia lunară de finanțare a Ucrainei, care se ridică la 4 miliarde de euro.
Eurodeputații urmează să decidă marți dacă sunt de acord ca acest pachet să fie adoptat prin procedură de urgență. În cazul în care votul este unul pozitiv, aceștia vor vota joi propunerea propriu-zisă, după o dezbatere pe care o vor avea miercuri cu Consiliul și Comisia.
Statul de drept: Eurodeputații dezbat progresele înregistrate de Ungaria în chestiunea îngrijorărilor exprimate de Comisie
Europarlamentarii vor discuta despre stadiul negocierilor dintre Comisie și Ungaria privind protecția bugetului UE și Planul Național de Redresare și Reziliență. La 18 septembrie 2022, executivul european a propus înghețarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria, invocând preocupări legate de corupție și achiziții publice, după ce, în cazul Ungariei, în aprilie, a fost declanșat mecanismul de condiționalitate privind statul de drept.
Ungaria a prezentat 17 măsuri de remediere pentru a răspunde preocupărilor Comisiei. Comisia a calificat măsurile ca fiind un ”pas în direcția cea bună” și a acordat Ungariei un termen până la 19 noiembrie pentru a demonstra că a înregistrat progrese considerabile în punerea în aplicare a acestor măsuri. Ulterior, Comisia va reevalua situația, înainte de o decizie așteptată a Consiliului de a aplica mecanismul de condiționalitate privind statul de drept în Ungaria.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Ministrul Energiei demontează încă un fake news: Furnizăm energie R. Moldova în termeni comerciali. Oricine poate verifica datele publice
Polonia, singurul aliat NATO care și-a asumat un buget al apărării de 5% din PIB, susține apelul lui Trump în acest sens: Putem fi “legătura transatlantică” între Europa și SUA
UE alocă încă 148 milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina și Republica Moldova
Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani
Donald Trump și Vladimir Putin vor avea o convorbire telefonică „în următoarele zile sau săptămâni”, spune consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA
Ucraina, dispusă să ajute la stingerea incendiilor devastatoare din California. Zelenski: Avem pregătiți 150 de pompieri
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputatul Dan Motrenau, apel la combaterea minciunilor răspândite de extremiști: Dezvoltarea României, posibilă doar alături de lumea democratică, UE și NATO
Published
14 minutes agoon
January 13, 2025By
Diana ZaimÎntr-un tablou politic încă zdruncinat la nivel național, eurodeputatul Dan Motreanu face apel la combaterea minciunilor despre lumea democratică, răspândite de extremiști, și readuce în prezent un paragraf din testamentul politic al lui Constantin I.C. Brătianu, născut în data de 13 ianuarie 1866, despre importanța rolului jucat de PNL în modernizarea României.
„În întreaga sa activitate, a fost călăuzit de patriotism și de respectarea principiilor democratice. S-a împotrivit acceptării ultimatumului prin care URSS a ocupat Basarabia și Bucovina de Nord și a Dictatului de la Viena prin care Ungaria a ocupat o parte a Transilvaniei. S-a opus instaurării dictaturii comuniste și a fost arestat în mai 1950, la vârsta de 84 de ani, fără să fie judecat. A fost întemnițat în închisoarea de la Sighet, unde a murit la scurt timp, fiind înmormântat în Cimitirul Săracilor. […] Cea mai bună formă de a-i cinsti pe martirii care au murit în închisorile comuniste este să spunem în continuare adevărul, să combatem minciunile despre lumea democratică, răspândite de extremiști. Unii dintre ei fac jocurile Rusiei, aceeași țară care a orchestrat moartea adversarilor comunismului. Dezvoltarea României este posibilă doar alături de lumea democratică, alături de UE și NATO. Avem datoria să apărăm principiile liberale, contestate zilnic de politicienii populiști”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, dedicat nașterii lui Constantin I. C. Brătianu.
Text din testamentului politic al lui Constantin I.C. Brătianu: „Pe plan extern, România, cea mai luminată ţară din răsăritul Europei, va juca un rol de frunte în cadrul cooperării economice şi politice ale unei Europe Unite. În politica noastră internă va trebui să chezăşuiască iarăşi libertatea individuală şi să se stimuleze iniţiativa particulară în toate domeniile. Partidul va trebui să-şi făurească un program de reforme bine chibzuit, în sfera politicului, a socialului, a culturalului şi a economicului, în vederea realizării unei desăvârşite armonii sociale. Va trebui să luptăm pentru ridicarea stării ţărănimii, a muncitorimii şi a tineretului român”, afirma Constantin I. C. Brătianu.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Victor Negrescu a interpelat CE cu privire la dezastrul ecologic din Marea Neagră: Trebuie limitate efectele asupra apelor teritoriale ale României și Bulgariei
Published
24 hours agoon
January 12, 2025By
Diana ZaimVicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a interpelat Comisia Europeană cu privire la dezastrul ecologic din Marea Neagră provocat de scufundarea celor două nave petroliere rusești în strâmtoarea Kerch.
„Am interpelat Comisia Europeană și am solicitat implementarea instrumentelor existente pentru a limita efectele acestui dezastru ecologic asupra apelor teritoriale ale României și Bulgariei”, a informat deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Victor Negrescu susține că „sute de păsări, zeci de delfini și mii de viețuitoare marine au murit, iar ecosistemul a fost contaminat cu substanțele ajunse în apă, printre care se numără mii de tone de M100, un produs sintetic foarte toxic.”
Potrivit acestuia, „instituțiile europene sunt invitate să sprijine statele membre din zona Mării Negre în vederea refacerii ecosistemelor marine, protejării biodiversității, evitării oricărui risc asupra populației și curățării eventualelor plaje afectate.”
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Transformarea digitală a României nu este un lux, ci o necesitate. Avem fonduri europene la dispoziție
Published
3 days agoon
January 10, 2025By
Diana ZaimEuroparlamentarul Gheroghe Falcă pledează pentru transformarea digitală a admistrației din țara noastră, lucru posibil cu ajutorul fondurilor europene. De asemenea, acesta semnalează că România nu mai poate continua cu această birocrație excesivă, care doar „descurajează investițiile și îndepărtează cetățeanul de stat”.
„România are nevoie de o schimbare fundamentală, de o transformare care să aducă administrația în slujba cetățeanului, nu invers. Am făcut asta în administrația locală, am făcut-o în Parlamentul European și vreau să insist asupra acestui aspect care pentru noi, pentru liberali – adică TOȚI cei care ne dorim o Românie antreprenorială, prosperă, competitivă – este esențial. […] Transformarea digitală a României nu este un lux, ci o necesitate. O administrație digitalizată înseamnă mai puține drumuri la ghișeu, mai puține cozi, mai puțin timp pierdut. Înseamnă transparență totală: fiecare cetățean poate verifica online ce se întâmplă cu cererea sa, fiecare funcționar poate fi tras la răspundere”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook.
De asemenea, deputatul european subliniază importanța digitalizării în soluționarea rapidă a documentelor solicitate de cetățeni: „ În loc să așteptăm săptămâni pentru un document care să ne permită să începem o afacere sau să construim o casă, trebuie să implementăm soluții digitale, automate, transparente. […] Birocrația excesivă sufocă inițiativa, descurajează investițiile și îndepărtează cetățeanul de stat. România trebuie să renunțe la procedurile care au devenit, în mod clar, tragic și păgubos, scopuri în sine. Un exemplu concret este eliminarea cerinței pentru avize și aprobări inutile care blochează proiectele și îi fac pe cetățeni să se simtă pur și simplu ca niște străini în propria țară.
„O țară care elimină birocrația excesivă devine o țară care oferă cetățenilor săi libertatea de a visa, de a crea, de a construi. Și avem fonduri europene la dispoziție pentru asta, oameni buni”, a mai adăugat acesta.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Eurodeputatul Dan Motrenau, apel la combaterea minciunilor răspândite de extremiști: Dezvoltarea României, posibilă doar alături de lumea democratică, UE și NATO
Autoritatea pentru Digitalizarea României a finalizat interconectarea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) cu alte baze de date naţionale, jalon din PNRR
România înregistrează cel mai mare deficit de cont curent din UE în trimestrul al treilea din 2024 (Eurostat)
Șeful diplomației daneze admite că Statele Unite au interese de securitate legitime în Arctica: „Suntem pregătiți să continuăm discuțiile cu noul președinte”
Ministrul Energiei demontează încă un fake news: Furnizăm energie R. Moldova în termeni comerciali. Oricine poate verifica datele publice
Polonia, singurul aliat NATO care și-a asumat un buget al apărării de 5% din PIB, susține apelul lui Trump în acest sens: Putem fi “legătura transatlantică” între Europa și SUA
Keir Starmer îl numește pe Michael Ellam pentru a conduce negocierile de resetare a relațiilor dintre Marea Britanie și UE
UE alocă încă 148 milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina și Republica Moldova
Nivelul de încredere a ucrainenilor în Volodimir Zelenski a scăzut cu 25% în decursul lui 2024 (sondaj KIIS)
UE are în vedere o atenuare a sancțiunilor pentru Siria, care se află în tranziție după răsturnarea Regimului al-Assad
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți
Trending
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA1 week ago
Patronatul Proiectanților în Construcții solicită Guvernului măsuri echilibrate pentru susținerea sectorului construcțiilor și a economiei românești
- ROMÂNIA5 days ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
- CONSILIUL UE1 week ago
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”