Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European se reunește săptămâna viitoare în sesiune plenară. Eurodeputații vor vota o rezoluție prin care Rusia este numită stat care sponsorizează terorismul

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Parlamentul European urmează să voteze săptămâna viitoare o rezoluție prin care Rusia este numită stat care sponsorizează terorismul.

Legislativul european se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, agenda cuprinzând mai multe teme, printre acestea aflându-se adoptarea unei noi legislații menite să protejeze infrastructura esențială, precum și o solicitare de stimulare a politicii de extindere, cel mai puternic instrument geopolitic al UE, relevă o informare a instituției.

Noi norme UE pentru a crește echilibrul de gen în consiliile de adminsitrație

Toate marile companii cotate la bursă din UE vor trebui să ia măsuri pentru a stimula prezența femeilor la conducerea lor.

Așa-numita directivă „Femeile în consiliile de administrație”, pe care eurodeputații o vor dezbate marți dimineață, va introduce proceduri transparente de recrutare în companii, pentru a se asigura că cel puțin 40% din posturile de administrator neexecutiv sau 33% din toate posturile de administrator sunt ocupate de membri ai sexului subreprezentat până în iulie 2026. Întreprinderile mici și mijlocii (cele cu mai puțin de 250 de angajați) vor fi excluse din domeniul de aplicare al directivei.

Potrivit noilor norme, statele membre vor trebui să introducă sancțiuni disuasive și proporționale, cum ar fi amenzile, pentru întreprinderile care nu respectă proceduri de numire deschise și transparente. Un organ judiciar ar putea, de asemenea, să anuleze consiliul de administrație ales de companie în cazul în care acesta încalcă principiile directivei.

Odată aprobată oficial de Parlament, directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre trebuie să pună în aplicare normele în termen de doi ani.

În prezent, doar 30,6% dintre membrii consiliilor de administrație ale celor mai mari societăți cotate la bursă din UE sunt femei, cu diferențe semnificative între statele membre (de la 45,3% în Franța la 8,5% în Cipru).

Parlamentul European va recunoaște Rusia drept stat care sponsorizează terorismul

Miercuri, eurodeputații vor vota o rezoluție prin care Rusia este numită stat care sponsorizează terorismul.

În războiul său împotriva Ucrainei, armata rusă și-a intensificat atacurile asupra obiectivelor civile, inclusiv asupra infrastructurii energetice, spitalelor, unităților medicale, școlilor și adăposturilor – încălcând astfel dreptul internațional și dreptul internațional umanitar.

Declarând Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, eurodeputații doresc să pregătească terenul pentru ca Putin și guvernul său să fie trași la răspundere pentru aceste crime în fața unui tribunal internațional.

Dezbaterea a avut loc în timpul sesiunii plenare din octombrie.

Parlamentul European urmează să adopte o nouă lege pentru a proteja infrastructura esențială

Marți, eurodeputații vor dezbate și vor vota cu privire la noi norme de îmbunătățire a rezilienței infrastructurii esențiale a UE.

Legislația, convenită între Parlament și Consiliu, va spori protecția infrastructurii esențiale a UE prin introducerea unor norme minime armonizate pentru evaluările riscurilor și strategiile naționale de reziliență. Definițiile infrastructurii esențiale și ale practicilor de comunicare vor fi, de asemenea, armonizate, cu puncte unice de contact instituite în fiecare țară pentru a facilita comunicarea transfrontalieră.

Noile norme se vor aplica în 11 sectoare: energia, transporturile, serviciile bancare, infrastructura pieței financiare, infrastructura digitală, apa potabilă și apa reziduală, alimentele (inclusiv producția, prelucrarea și livrarea), sănătatea, administrația publică și spațiul.

Parlamentul își va sărbători cea de-a 70-a aniversare

Eurodeputații vor marca marți crearea „Adunării Comune a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului” în 1952, cu o ceremonie în hemiciclu.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, va deschide ceremonia (la ora locală 11.30, 12.30 ora României) cu o declarație, urmată de discursuri în plen ale prim-miniștrilor celor trei țări-gazdă ale Parlamentului – Élisabeth Borne (Franța), Alexander de Croo (Belgia), și Xavier Bettel (Luxemburg). Ceremonia se va încheia cu interpretarea Odei bucuriei a lui Beethoven.

10 septembrie 2022 a marcat cea de-a 70-a aniversare a primei reuniuni a Adunării Comune a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Convocată în 1952, aceasta a cuprins 78 de deputați numiți din parlamentele naționale ale fiecărui stat membru. În 1958, în urma creării Comunității Economice Europene și a Comunității Europene a Energiei Atomice, Adunarea Comună a CECO a fost extinsă și redenumită „Adunarea Parlamentară Europeană”. În 1962, a adoptat denumirea de „Parlamentul European”.

Extindere: UE ar trebui să depășească statu-quo-ul, potrivit Parlamentului European

Se așteaptă ca eurodeputații să solicite stimularea politicii de extindere, ce reprezintă cel mai puternic instrument geopolitic al UE.

Având în vedere amenințarea tot mai mare a Rusiei la adresa păcii și stabilității europene, eurodeputații vor îndemna UE să redinamizeze procesul de extindere, atât în interiorul său, cât și în țările în curs de aderare. În cadrul unei dezbateri privind noua strategie a UE pentru extindere, se preconizează că eurodeputații vor solicita statelor membre să își respecte angajamentele asumate de UE față de țările din Balcanii de Vest și față de Parteneriatul estic, subliniind că democrația și statul de drept ar trebui să fie esențiale în procesul de extindere.

De asemenea, se așteaptă ca eurodeputații să solicite Serbiei să se alinieze la politica externă și de securitate comună a UE și la sancțiunile sale împotriva Rusiei.

UE se află în negocieri de aderare cu Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord și Albania, în timp ce discuțiile cu Turcia au fost înghețate. Bosnia și Herțegovina și Kosovo sunt țări potențial candidate. Liderii UE au acordat Ucrainei și Moldovei statutul de țară candidată la 23 iunie 2022, stabilind cerințe suplimentare pentru ca Georgia să poată primi același statut.

Parlamentul European este pregătit să aprobe împrumutul de 18 miliarde de euro pentru Ucraina pentru anul 2023

Eurodeputații vor discuta și vota asupra ajutorului european ce vine în sprijinul nevoilor Kievului de a acoperi nevoile financiare ale țării pe terme scurt, în contextul războiului purtat de Rusia.

Potrivit propunerii Comisiei, care solicită eurodeputaților să aprobe cu celeritate pachetul, printr-o procedură accelerată a Parlamentului, cele 18 miliarde de euro vor acoperi o parte din nevoia lunară de finanțare a Ucrainei, care se ridică la 4 miliarde de euro.

Eurodeputații urmează să decidă marți dacă sunt de acord ca acest pachet să fie adoptat prin procedură de urgență. În cazul în care votul este unul pozitiv, aceștia vor vota joi propunerea propriu-zisă, după o dezbatere pe care o vor avea miercuri cu Consiliul și Comisia.  

Statul de drept: Eurodeputații dezbat progresele înregistrate de Ungaria în chestiunea îngrijorărilor exprimate de Comisie

Europarlamentarii vor discuta despre stadiul negocierilor dintre Comisie și Ungaria privind protecția bugetului UE și Planul Național de Redresare și Reziliență. La 18 septembrie 2022, executivul european a propus înghețarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria, invocând preocupări legate de corupție și achiziții publice, după ce, în cazul Ungariei, în aprilie, a fost declanșat mecanismul de condiționalitate privind statul de drept.

Ungaria a prezentat 17 măsuri de remediere pentru a răspunde preocupărilor Comisiei. Comisia a calificat măsurile ca fiind un ”pas în direcția cea bună” și a acordat Ungariei un termen până la 19 noiembrie pentru a demonstra că a înregistrat progrese considerabile în punerea în aplicare a acestor măsuri. Ulterior, Comisia va reevalua situația, înainte de o decizie așteptată a Consiliului de a aplica mecanismul de condiționalitate privind statul de drept în Ungaria.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri va lua pentru îmbunătățirea integrării energetice

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri va lua pentru îmbunătățirea integrării energetice.

”Am adresat o întrebare pe această temă, după ce un raport al Fondului Monetar Internațional (FMI) a arătat că întreprinderile din UE ar putea deveni mai competitive în comparație cu cele din Statele Unite și din China prin reducerea costurilor la energie”, a anunțat acesta într-un mesaj publicat pe Facebook.

Potrivit răspunsului oferit de comisarul european pentru energie și locuințe oferit eurodeputatului, ”regulamentul privind rețelele transeuropene de energie oferă un cadru pentru planificarea infrastructurii transfrontaliere”, fapt ce a permis ”punerea în aplicare a aproximativ 100 de proiecte de infrastructură transfrontalieră”.

Companiile din Uniunea Europeană ar putea deveni mai competitive în fața rivalelor lor din SUA sau China dacă ar plăti mai puțin pentru energie, un obiectiv care poate fi atins dacă guvernele vor coopera și vor investi pentru a integra piața fragmentată a energiei europene, este menționat într-un document al Fondului Monetar Internațional.

Conform FMI, avantajele unei integrări a pieței energiei ar fi următoarele: o economie de aproximativ 40 de miliarde de euro pe an și creșterea atractivității zonei pentru investitori.

Ca parte a Pactului pentru o industrie curată, Comisia Europeană a adoptat, la 26 februarie 2025, un plan de acțiune privind energia la prețuri accesibile, cu acțiuni-cheie pentru reducerea consumului de energie.

Acesta subliniază importanța deblocării valorii uniunii energetice prin luarea de măsuri în direcția unei piețe a energiei pe deplin integrate, sprijinite de o rețea interconectată și digitalizată. O integrare mai profundă a pieței interne europene a energiei ar putea spori beneficiile până la un nivel de 40-43 de miliarde de euro pe an până în 2030.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

“Într-o lume a ascensiunii marilor puteri, Europa nu-și permite să fie presată din cauza lipsei de ambiție”, face apel Metsola la liderii UE: Asta înseamnă să ne punem banii acolo unde ne este gura

Published

on

© European Union 2025

Corespondență din Bruxelles

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a făcut joi un apel vibrant către liderii celor 27 de state membre, reuniți la Consiliul European, în favoarea susținerii Ucrainei, a apărării europene și a competitivității, precizând că “într-o lume a ascensiunii marilor puteri”, Europa trebuie să își sporească ambiția politică în materie de apărare și competitivitate pentru a nu fi presată.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene se reunesc joi și vineri la summitul de primăvară al Consiliului European, o reuniune axată pe competitivitatea economiei europene și dimensiunea apărării cu accent pe înarmare și sprijinul pentru Ucraina. Summitul este influențat de evoluțiile reieșite din discuțiile telefonice separate ale președintelui american Donald Trump cu președinții Rusiei și Ucrainei, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, precum și de propriile decizii ale Uniunii Europene în materie de apărare și competitivitate.

În ceea ce privește Ucraina, ea a subliniat că pacea va fi întotdeauna în fruntea agendei noastre. Cu toate acestea, președintele Metsola a avertizat că “pacea trebuie să fie autentică, altfel este doar o iluzie a păcii”.

În dimensiunea apărării, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și Înaltul Reprezentant Kaja Kallas au prezentat miercuri, la Bruxelles, o Carte albă pentru apărarea europeană – Readiness 2030, alături de un pachet ambițios în domeniul apărării ca parte a planului “ReArm Europe”/ Readiness 2030 care oferă pârghii financiare statelor membre ale UE pentru a stimula creșterea investițiilor în capacitățile de apărare.

Pregătirea Europei pentru a fi capabilă să se apere și să descurajeze potențialii invadatori până în anul 2030 începe cu principiul cumpărării mai multor arme produse în Europa, și nu în țările partenere precum Statele Unite, Regatul Unit sau Turcia care nu au un parteneriat de securitate și apărare cu Uniunea Europeană, în timp ce Rusia rămâne “o amenințare fundamentală la adresa securității Europei în viitorul previzibil”. Abordarea, aplicabilă mecanismului de împrumuturi de 150 de miliarde de euro și considerată o victorie pentru Franța, ar putea întâmpina rezistență din partea altor țări precum Germania, Polonia și Țările de Jos, în vreme ce mai multe state membre văd dificilă mobilizarea a 800 de miliarde de euro, din care 650 de miliarde de euro depind în mare măsură de flexibilitatea fiscală care permite statelor membre ale UE să se îndatoreze pentru investiții apărare fără a încălca normele fiscale ale UE.

Cu privire la apărare, președinta Parlamentului European Roberta Metsola a avertizat că “într-o lume a ascensiunii marilor puteri, nu ne putem permite să fim presați din cauza lipsei de ambiție politică“.

“Pe scurt: Europa trebuie să se poziționeze ca o forță de care să se țină cont. Aceasta înseamnă să fim pregătiți. Înseamnă să ne punem banii acolo unde ne este gura. Înseamnă să fim serioși în ceea ce privește securitatea, pregătirea și competitivitatea noastră”, a adăugat ea.

În ceea ce privește competitivitatea, Metsola a salutat măsurile luate în ceea ce privește Uniunea Economiilor și Investițiilor, dar a adăugat că “avem cu adevărat nevoie de salturi uriașe”.

Comisia Europeană a adoptat miercuri strategia sa pentru Uniunea Economiilor și Investițiilor (UEI), o inițiativă-cheie pentru îmbunătățirea modului în care sistemul financiar al UE direcționează economiile către investiții productive, propunându-și să ofere cetățenilor UE un acces mai larg la piețele de capital și opțiuni mai bune de finanțare pentru întreprinderi și să stimuleze concomitent bunăstarea cetățenilor, creșterea economică și competitivitatea UE.

În context, Roberta Metsola le-a vorbit liderilor europeni și despre Omnibusul de simplificare, ea afirmând că “nu pot exista jumătăți de măsură” și asigurând că, în ambele dosare, Parlamentul European lucrează rapid, utilizând procedurile de urgență.

“Trebuie să potrivim așteptările oamenilor cu nivelul nostru de ambiție”, a precizat Metsola.

În scrisoarea de convocare a summit-ului, transmisă săptămâna trecută liderilor UE, președintele Consiliului European Antonio Costa a subliniat trei domenii prioritare pentru competitivitate: simplificarea, energia și uniunea economiilor și investițiilor. Acestea, a susținut el, ar trebui să servească drept bază pentru consolidarea rezilienței economice a UE.

Un aspect esențial va fi următorul cadru financiar multianual (CFM), bugetul pe termen lung al UE, pe marginea căruia liderii europeni vor dezbate pentru prima dată în perspectiva pregătirii de către Comisia Europeană a propunerii sale de buget.

În ceea ce privește cadrul financiar multianual (CFM), Roberta Metsola a subliniat că acesta “ne va oferi o ocazie de aur de a ne alinia portofelul la prioritățile noastre strategice. Statu-quo-ul nu este o opțiune”.

Metsola a făcut apel la “reforme semnificative pentru a face bugetul nostru mai simplu, mai flexibil și mai orientat către rezultate” și a anunțat că Parlamentul European va prezenta în luna mai un raport din proprie inițiativă în acest sens.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Vicepreședintele PES, Victor Negrescu, le propune liderilor UE cinci direcții esențiale în contextul ”actualelor provocări europene și globale”: Vor contribui la consolidarea poziției României în cadrul UE

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Vicepreședintele Partidului Socialiștilor Europeni, Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, participă la reuniunea liderilor social-democrați europeni, organizată online în contextul summitului Consiliului European.

În acest context, Victor Negrescu a prezentat ”cinci direcții esențiale în ceea ce privește deciziile care trebuie luate de liderii europeni și poziționarea României”:

A. Consolidarea competitivității economice: ”România trebuie să susțină inițiativele europene care vizează simplificarea și reducerea poverii administrative, precum și consolidarea pieței energetice și a Uniunii Competențelor. Planul European pentru Competitivitate nu trebuie să ia din resursele politicii de coeziune și a celei agricole și trebuie să solicităm să sprijine sectoare cu potențial economic pentru România, precum sectorul digital și cel al inovației. Liderii din aceste domenii solicită menținerea cotei de 30% pentru transformarea digitală”, subliniază Victor Negrescu.

B. Negocierile de pace privind Ucraina: Eurodeputatul subliniază că ”este esențial ca România să își reafirme angajamentul pentru o pace durabilă și garanții de securitate pentru zona Mării Negre”.

Acesta sugerează că ”o propunere pe care România o poate face este implicarea activă a zonelor frontaliere în procesul de reconstrucție prin alocarea de fonduri dedicate”.

C. Întărirea capacităților de apărare ale UE: Victor Negrescu îndeamnă România ”să susțină implementarea Cărții Albe privind viitorul apărării europene, pentru a asigura o apărare comună eficientă și pentru a răspunde adecvat provocărilor de securitate actuale”.

Totodată, el reiterează ”propunerea ca statele frontaliere să beneficieze de fonduri suplimentare”.

D. Gestionarea eficientă a migrației și obiectivele globale: ”Este important ca România să participe activ la eforturile UE de îmbunătățire a politicilor de returnare și de gestionare a fluxurilor migratorii, precum și la acțiunile globale de interes pentru țara noastră, asigurându-se că aceste politici respectă drepturile fundamentale ale omului”, subliniază vicepreședintele PES.

E. Participarea la discuțiile privind viitorul cadru financiar multianual (CFM): Eurodeputatul încurajează România ”să se implice activ în dezbaterile privind următorul CFM și noile resurse proprii ale UE, pentru a se asigura că interesele sale naționale sunt protejate și că bugetul UE reflectă prioritățile actuale ale Uniunii”.

”Dezvoltarea României depinde de fondurile europene și trebuie să ne asigurăm că va continua să beneficieze de alocări consistente în viitorul CFM. Totodată, este evident că avem nevoie de un buget european mai mare, dar noile resurse nu trebuie să reprezinte o povară pentru bugetele naționale”, explică Victor Negrescu importanța momentului.

În final, eurodeputatul care a reușit să înființeze primul intergrup dedicat educației din Parlamentul European reiterează ”propunerea ca 20% din viitorul CFM să meargă spre educație și formarea competențelor”.

”Aceste direcții vor contribui la consolidarea poziției României în cadrul Uniunii Europene și la promovarea intereselor naționale în contextul actualelor provocări europene și globale”, conchide Victor Negrescu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SUA2 hours ago

Emisarul special al lui Trump califică planul premierului britanic pentru Ucraina drept un „exercițiu de imagine, de fațadă” și critică ideea „că trebuie să fim cu toții ca Winston Churchill”

ROMÂNIA2 hours ago

ICI București subliniază importanța digitalizării și interoperabilității platformelor guvernamentale la Conferința de deschidere a Sistemului Integrat de Management al Resurselor Umane (SIMRU)

U.E.2 hours ago

Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru elaborarea unui plan de răspuns la criza locuințelor din UE

SUA16 hours ago

Trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, susține că Ucraina a fost de acord cu organizarea alegerilor prezidențiale

ROMÂNIA21 hours ago

Cătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația

ROMÂNIA22 hours ago

Parchetul European: Cu un prejudiciu de 2,3 mld. de euro din fonduri europene, România se află în top 5 țări UE cu cele mai multe investigații antifraudă deschise în 2024

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE23 hours ago

Corina Crețu (AMEPIP): România, aprecieri din partea OCDE pentru progresele notabile privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat

ROMÂNIA1 day ago

ICI București a fost prezent la The A/V & IT Convergence Summit 2025

COMUNICATE DE PRESĂ1 day ago

Federația Română de Șah i-a propus guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, preluarea poziției de președinte de onoare

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu: România a îndeplinit toate condițiile pentru Visa Waiver, întârzierea este temporară și de natură tehnică

POLITICĂ3 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL6 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE6 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending