Connect with us

CONSILIUL UE

Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord cu privire la instrumentul de contracarare a acțiunilor coercitive ce îi va permite UE să își apere mai bine propriile interesele pe scena mondială

Published

on

© European Union, 2018

Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns astăzi la un acord politic final cu privire la instrumentul de contracarare a acțiunilor coercitive.

Conform unui comunicat al Comisiei Europene, acest nou instrument îi va permite UE să reacționeze la constrângerile economice și, prin urmare, să își apere mai bine propriile interesele și pe cele ale statelor sale membre pe scena mondială.

Instrumentul de contracarare a acțiunilor coercitive este conceput, în primul rând, pentru a descuraja orice constrângeri economice potențiale.

Dacă apar totuși astfel de constrângeri, instrumentul oferă o structură menită să determine țara terță în cauză să pună capăt măsurilor coercitive, prin dialog și cooperare. Însă, în cazul în care dialogul eșuează, el pune, de asemenea, la dispoziția Uniunii o gamă largă de contramăsuri posibile împotriva țării respective.

Printre aceste contramăsuri se numără instituirea de tarife și impunerea de restricții privind comerțul cu servicii și accesul la investițiile străine directe sau la achizițiile publice.

Acordul la care s-a ajuns marți include un cadru juridic prin care UE poate îi poate solicita țării terțe să repare prejudiciul cauzat de constrângerile sale economice. Acordul vizează, de asemenea, mecanismele decizionale, definind în special rolul Consiliului în a stabili dacă UE sau un stat membru este ținta unor constrângeri economice, precum și termenele pentru acțiunea UE în cadrul instrumentului.

UE va continua să coopereze cu partenerii și aliații care împărtășesc aceeași viziune pentru a aborda constrângerile economice, iar instrumentul de contracarare a acțiunilor coercitive reprezintă o completare semnificativă a eforturilor internaționale în acest domeniu.

Parlamentul European și Consiliul vor trebui să finalizeze procedurile de aprobare a noului regulament înainte ca acesta să poată intra în vigoare. Intrarea în vigoare este prevăzută pentru toamna acestui an.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL UE

România se implică la ONU pentru promovarea Formulei de Pace a lui Zelenski. Subiectul, discutat de ministrul Odobescu cu omologii din UE la o reuniune la New York

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat luni la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care s-a desfășurat la New York, în marja săptămânii la nivel înalt a celei de a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Miniștrii au avut discuții privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent pe situația din teren, securitatea alimentară și consecințele geopolitice ale războiului, precum și pe demersurile diplomatice privind Formula de pace propusă președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

De asemenea, în cadrul unei discuții strategice, miniștrii au evaluat abordarea UE privind regiunea Sahel, inclusiv în contextul evoluțiilor din Niger. Totodată, au fost abordate evoluțiile recente din cadrul Dialogului Belgrad-Pristina.

În ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a condamnat atacurile repetate ale Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, Reni și Ismail, și a informat în legătură cu fragmentele de dronă, similară celor folosite de armata rusă în Ucraina, descoperite pe teritoriul României.

 

Luminița Odobescu a evidențiat rolul României în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene, în special după retragerea Rusiei din Inițiativa privind grânele la Marea Neagră și a atras atenția asupra creșterii presiunii asupra Coridoarelor Solidarității ale UE. A reiterat angajamentul României de a continua eforturile de facilitare a tranzitului de cereale, menționând că peste 25,5 milioane de tone de cereale și bunuri ucrainene au tranzitat teritoriul țării noastre. Totodată, ministrul de externe a evidențiat importanța continuării sprijinului pentru Ucraina, concomitent cu gestionarea corespunzătoare a implicațiilor asupra piețelor interne, respectiv asupra  fermierilor.

Cu privire la Formula de Pace propusă de președintele Zelenski, ministrul Luminita Odobescu a evidențiat importanța continuării dialogului privind aprofundarea și detalierea acesteia, în continuarea discuțiilor de la Jeddah (5-6 august 2023). Oficialul român a menționat implicarea activă a țării noastre în eforturile diplomatice la nivel european pentru a gestiona dialogul cu actorii globali privind consecințele geopolitice ale războiului din Ucraina, în contextul Adunării Generale a ONU.

Discuția privind abordarea UE în Sahel a avut loc în continuarea dezbaterii informale a miniștrilor de externe/Gymnich (Toledo, 30-31 august), unde a fost recunoscută nevoia unei reflecții strategice privind consecințele loviturii de stat din Niger asupra regiunii Sahel. 

Ministrul de externe Luminița Odobescu a reiterat angajamentul României pentru securitatea și stabilitatea regiunii Sahel, atrăgând atenția asupra riscului ca evoluțiile pe palierul securității să se extindă. În acest context, a subliniat importanța abordării cauzelor profunde ale instabilității din regiune, precum combaterea terorismului și a surselor sale de finanțare, concomitent cu investiții în educație, securitate alimentară și sănătate.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Lituania susține alocarea a mai multor fonduri pentru Ucraina și pentru mobilitate militară în cadrul revizuirii bugetului Uniunii Europene

Published

on

© Lithuanian Ministry of Foreign Affairs/ Flickr

Ministrul lituanian de finanțe, Gintare Skaiste, a declarat, conform Reuters, că Uniunea Europeană ar trebui să aloce mai multe fonduri din bugetul de termen lung revizuit pentru a sprijini Ucraina și să suplimenteze fondurile pentru mobilitatea militară a UE.

Ca parte a revizuirii bugetului UE pentru perioada 2021-2027, Comisia Europeană a propus, în iunie, 50 de miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi pentru Ucraina, pentru avea acces la finanțe în timpul luptei împotriva violenței rusești.

Anul acesta, UE îi va oferi Ucrainei 18 miliarde de euro sub formă de împrumuturi cu condiții foarte avantajoase, dar, dacă suma totală propusă de 50 de miliarde devine permanentă, Ucraina va primi doar 12,5 miliarde anual între 2024 și 2027.

“Dacă împărțim suma de euro din propunere pe patru ani, rezultatul va fi mai scăzut decât fondurile din anul acesta. Deci propunerea noastră este să avem aceleași finanțe ca în 2023”, a declarat Skaiste pentru Reuters. “Dacă avem același nivel ca în 2023, [fondurile] ar fi în valoare de 72 de miliarde.”

Ministrul lituanian a susținut că revizuirea bugetului UE ar trebui să adauge fonduri pentru mobilitatea militară – drumuri, porturi, poduri și aeroporturi care permit forțelor armate să se deplaseze rapid – deoarece suma inițială de 1.7 miliarde de euro alocată în acest scop a fost insuficientă.

“Noi percepem o creștere în nevoia de o infrastructură pentru mobilitate militară. Aceasta depășește un miliard de euro doar pentru Lituania”, a afirmat ea.

Guvernele UE își propun să ajungă la un acord cu privire la bugetul revizuit pentru perioada 2021-2027 până la sfârșitul anului 2023, dar negocierile sunt dificile, deoarece Comisia a cerut încă 15 miliarde de euro pentru a face față problemelor legate de migrație și o sumă suplimentară pentru a acoperi costurile sporite de împrumuturi comune ale UE, pe măsură ce ratele dobânzilor cresc.

Pentru a acoperi unele dintre cheltuieli, executivul UE dorește ca guvernele să atribuie uniunii noi surse de venit generate din tranzacțiile cu emisiile de CO2 și 0,5% din baza noțională a profitului companiilor UE, așa cum este calculată de Eurostat.

Skaiste a declarat că Lituania nu susține niciuna dintre aceste propuneri, deoarece veniturile din tranzacțiile cu emisiile de gaze cu efect de seră erau deja utilizate de guvern pentru a investi în transformarea economiei departe de combustibilii fosili, iar banii de la companii ajungeau deja la bugetul UE prin contribuția națională bazată pe venitul național brut.


Material redactat de Taisia Fusea

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE a aprobat un ajutor de 33,9 milioane de euro pentru România ca urmare a secetei severe

Published

on

© European Communities, 2000/Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul Uniunii Europene a convenit în privința propunerii Comisiei de a se acorda un ajutor în caz de dezastre în valoare totală de 454,8 milioane de euro României și Italiei pentru repararea pagubelor provocate de dezastre naturale în 2022, precum și Turciei în legătură cu cutremurele din februarie 2023, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Asistența va proveni din bugetul UE pentru 2023.

În practică, UE va transfera bani din rezerva pentru solidaritate și ajutoare de urgență din cadrul bugetului său pentru 2023 către așa-numita linie bugetară operațională a Fondului de solidaritate al UE, de unde cuantumurile în cauză pot fi plătite țărilor care au solicitat asistență financiară din acest fond după ce au fost afectate de dezastre naturale.

Fondul de solidaritate al UE este conceput pentru a furniza asistență financiară în cazul unei catastrofe majore într-un stat membru sau într-o țară care poartă negocieri de aderare cu UE.

Ajutorul va fi distribuit după cum urmează:

  • 33,9 milioane de euro pentru a se acorda asistență României ca urmare a unei secete severe și generalizate, cu trei vârfuri principale: la sfârșitul lunii martie, la jumătatea lunii aprilie și, respectiv, în lunile iulie-august 2022;
  • 20,9 milioane de euro pentru a se acorda asistență Italiei în urma precipitațiilor abundente care au dus la inundații fluviale și viituri rapide ce au afectat regiunile centrale ale Italiei în septembrie 2022;
  • 400 de milioane de euro pentru a se acorda asistență Turciei în urma cutremurelor devastatoare care au afectat sudul Turciei în regiunea Kahramanmaraș și în regiunea Hatay în februarie 2023;

Ajutorul financiar va fi plătit după adoptarea ambelor propuneri de către Parlamentul European și Consiliu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA15 mins ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE18 mins ago

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

ONU30 mins ago

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

CONSILIUL EUROPEAN54 mins ago

Din Consiliul de Securitate al ONU, Charles Michel acuză Moscova că încearcă ”să restaureze vechiul imperiu rus” și cere națiunilor să nu închidă ochii în fața acestei crime

ONU2 hours ago

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

ROMÂNIA2 hours ago

Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție ONU din partea Europei de Est, având drept rival un judecător din Rusia

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis consideră că inițiativa premierului Ciolacu de a da în judecată Austria dacă își menține veto-ul pe Schengen este “abordare care trebuie foarte bine analizată”

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cvadrilaterală la New York cu Zelenski, von der Leyen și vicepremierul Bulgariei: Vom crea un sistem de autorizare pentru exporturile cerealelor ucrainene care să nu afecteze fermierii din România

ONU13 hours ago

Klaus Iohannis și premierul Vietnamului au discutat la New York despre intensificarea dialogului bilateral dintre România și țara asiatică

ONU14 hours ago

Klaus Iohannis, la ONU: România va extinde parteneriatele pentru situații de urgență și adaptarea agriculturii la schimbările climatice cu țări din Africa și America Latină

ROMÂNIA15 mins ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE14 hours ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU14 hours ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.7 days ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Rovana Plumb1 week ago

SOTEU2023| Rovana Plumb a sugerat Comisiei Europene să-și ia angajamentul ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen până la finele mandatului curent

Trending