Connect with us

NEWS

Parlamentul European solicita Comisiei sa negocieze cu SUA scutirea de vize pentru romani

Published

on

În contextul summit-ului UE-SUA din 20 noiembrie de la Lisabona, Membrii Parlamentului European au adoptat joi recomandările adresate Consiliului, axându-se pe cooperarea economică transatlantică, protecția datelor cu caracter personal, eliminarea vizelor, introducerea unei taxe de călătorie și apariția în presă a documentelor militare clasificate din Irak.

Relațiile comerciale cu Statele Unite în contextul actualei crize economice reprezintă aspectul principal abordat de către deputați. Parlamentul reiterează sprijinul pentru realizarea pieței transatlantice până în 2015, dar se arată preocupați privire la alimentele noi, produse modificate genetic precum și utilizarea clonării în creșterea animalelor sau acceptarea de către partea americană a etichetării exclusive în sistem metric a produselor UE.
Dezvoltarea unei strategii comune de acțiune UE-SUA de asigurare a respectării drepturilor de proprietate intelectuală în vederea combaterii comerțului mondial cu produse falsificate și piratate, inclusiv negocierile actuale pentru concluderea Acordului comercial împotriva contrafacerilor, sunt puncte importante ale relației transatlantice.

Eliminarea vizelor pentru SUA

Parlamentul European “solicită în mod insistent Uniunii Europene să negocieze de pe poziția de entitate unică în ceea ce privește programul SUA de scutire de vize, astfel încât cele patru state membre – Bulgaria, Ciprul, Polonia și România – care nu au fost incluse în programul de scutire de vize să nu încheie acorduri bilaterale cu SUA pentru a obține statutul de țară scutită de vize.”

“Comisia trebuie să continue să abordeze, în cadrul dialogului cu SUA la nivel politic și tehnic, importanța acordată de UE admiterii cât mai rapide în programul de scutire de vize a celor patru state membre ale UE care continuă să fie excluse”, se mai arată în rezoluția adoptată de către Parlamentul European.

Tortura în Irak

Divulgarea de către Wikileaks a unor informații militare din SUA privind presupuse practici de tortură folosite în Irak au provocat reacții vehemente în cadrul dezbaterii de miercuri.

“Deși divulgarea de documente militare clasificate prezintă riscul de a pune în pericol personalul militar, deputații își “exprimă profunda îngrijorare cu privire la acuzațiile grave, formulate recent, potrivit cărora tortura a fost tolerată în Irak, solicitând abordarea acestei chestiuni în cadrul summit-ului UE-SUA în vederea desfășurării unei anchete transatlantice independente.”

Taxa de călătorie

Deputații își exprimă profunda preocupare cu privire la Legea privind promovarea călătoriilor (Travel Promotion Act) și efectul său discriminatoriu prin faptul că se aplică doar călătorilor care beneficiază de programul SUA de scutire de vize și  faptul că plata acestei taxe poate fi efectuată doar cu una dintre principalele patru cărți de credit, care sunt gestionate exclusiv de societăți care își au sediul pe teritoriul SUA. Începând din ianuarie 2010, resortisanții UE din Statele Membre care fac parte din programul SUA de scutire de vize sunt obligați să plătească 14 USD pentru a putea călători în SUA.

La capitolul relații internaționale, deputații salută noua abordare de către Guvernul SUA a relațiilor cu Israelul și solicită revigorarea parteneriatului dintre UE și SUA în ceea ce privește conflictul israeliano-palestinian. Deputații reiterează că sunt necesare noi negocieri care vor conduce, într-un termen convenit, la o soluție bazată pe existența a două state, și anume statul Israel și un stat palestinian independent, democratic și viabil, care să coexiste în pace și securitate. În final, guvernului israelian i se solicită reînnoirea moratoriului asupra construirii de colonii.

Analizarea alternativelor mai puțin invazive decât colectarea informațiilor PNR

Protecția datelor personal cu caracter personal reprezintă un subiect dificil în relațiile UE-SUA în ultima perioadă, după cum a arătat și cazul acordului privind transferul de date bancare (raportul Swift). În prezent se află în discuție un nou acord de protecție a datelor personale, încheiat între UE și SUA, împreună cu un nou acord privind transferul de date ale pasagerilor (PNR). Parlamentul va asupra ambelor acordul dreptul de veto.

Într-o rezoluție separată, depusă de grupurile politice PPE, S&D, ALDE, grupul Verzilor/ALE, ECR și GUE/NGL, Parlamentul European reamintește că “în nicio circumstanță datele PNR nu pot fi folosite în scopul extragerii de date și a realizării de profiluri psihologice.”

Deputații reiterează solicitarea adresată Comisiei “de a furniza dovezi faptice potrivit cărora colectarea, depozitarea și procesarea datelor din PNR sunt necesare pentru fiecare dintre scopurile declarate și de a analiza și alternative mai puțin invazive.”

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CHINA

Președintele american Donald Trump cere Băncii Mondiale să nu mai acorde împrumuturi Beijingului: ”China este plină de bani şi când nu îi are, îi creează. STOP”

Published

on

Președintele american, Donald Trump, a criticat vineri seara Banca Mondială într-o postare pe Twitter, reproșând instituției financiare internaționale că împrumută bani Chinei, informează AFP, citat de Agerpres.

”Pentru ce Banca Mondială împrumută bani Chinei? Cum poate fi posibil aceasta? China este plină de bani şi când nu îi are, îi creează.STOP!”, şi-a exprimat indignarea Donald Trump.

Președintele american vine astfel să întărească mesajul secretarului Trezoreriei, Steven Mnuchin.

Acesta sugerase joi, în fața unei comisii a Camerei Reprezentanților, că Statele Unite își exprimaseră ” obiecţia faţă de programul” plurianual al împrumuturilor şi proiectelor Băncii Mondiale pentru China.

Planul a fost adoptat joi. El prevede reducerea sumelor acordate ca împrumut Chinei, care vor fi astfel mai selective în perioada 2020-2050.

Acest program ”reflectă evoluţia relaţiei noastre cu China”, a subliniat joi Martin Raiser, directorul pentru China al Băncii Mondiale într-un comunicat. ”Angajamentul nostru va fi din ce în ce mai selectiv”, a completat acesta.

Washingtonul consideră însă că acest argument nu este suficient. În viziunea Statelor Unite, a doua economie a lumii este suficient de înstărită pentru a se finanța singură și pentru a nu depinde de împrumuturi de la Banca Mondială, care are misiune să aloce resurse financiare statelor mai sărace.

Această poziție a președintelui american are loc în plin proces de negociere între Statele Unite și China, menit să stingă un conflict comercial declanșat în urmă cu 18 luni de Donald Trump.

Acesta din urmă urmărește să forțeze China să facă concesii privind protecția întreprinderilor americane în țară și să reducă excedentul comercial cu Washigtonul.

Cu toate acestea, asupra datei semnării unui posibil acord între primele două economii mondiale plutește un văl de incertitudine.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

O diplomată britanică a demisionat, motivând că nu mai suportă ”să răspândească jumătăţi de adevăr” despre Brexit

Published

on

O diplomată britanică în post în Statele Unite a demisionat surprinzător, cu doar șase zile înainte de alegerile parlamentare anticipate din Regatul Unit, programate pentru 12 decembrie, justificându-și decizia în scrisoarea datată cu 3 decembrie că nu mai suportă ”să răspândească jumătăți de adevăr”, despre Brexit, a informat vineri CNN, potrivit AFP, citat de Agerpres.

În scrisoarea consultată de canalul american de televiziune, Alexandra Hall Hall, însărcinată cu dosarul Brexit-uli la ambasada de la Washington, a scris că poziția sa a devenit ”intolerabilă profesional” și ”insuportabilă personal”.

Precizând că nu are nimic ”pro sau contra Brexit-ului în sine”, diplomata a completat că este ”tot mai consternată de modul în care liderii noștri politici au încercat să prezinte Brexit-ul, cu o reticență de a aborda cu sinceritate, chiar în fața propriilor cetățeni, provocările implicate de Brexit”.

Mă aflu într-un moment al vieţii în care prefer să fac ceva mult mai plin de satisfacţii cu timpul meu decât să răspândesc jumătăţi de adevăr pentru un guvern în care nu am încredere”, a adăugat, fără să citeze vreun responsabil politic în scrisoarea sa, Alexandra Hall Hall, având 33 de ani vechime în diplomaţia britanică.

Un responsabil a Ministerului britanic de Externe, citat de CNN, a declarat că ”nu comentează detaliile unei demisii individuale”.

Ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană a devenit principala temă de campanie a premierului Boris Johnson. Partidul Conservator, la conducerea căruia se află, ocupă în continuare prima poziție în sondaje, în fața Partidului Laburist.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Angela Merkel și-a exprimat ”rușinea profundă” față de atrocitățile germane comise la Auschwitz: Rememorarea crimelor, numirea autorilor lor şi omagierea victimelor reprezintă o responsabilitate permanentă

Published

on

© Steffen Seibert/ Twitter

Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat vineri ”rușinea profundă” față de atrocitățile germane comise la Auschwitz în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-o alocuţiune rostită în timpul primei sale vizite la situl fostului lagăr de exterminare nazist, situat pe teritoriul Poloniei, anunță DPA și AFP, citate de Agerpres.

Angela Merkel a invocat în discursul său necesitatea ca ororile petrecute la Auschwitz să nu fie date uitării.

Chiar dacă atrocităţile comise în lagăr ne lasă fără cuvinte, tăcerea nu este un răspuns, a menţionat Merkel, notând că nu trebuie să se uite că germanii s-au făcut vinovaţi de cele întâmplate. Este important ca autorii să fie identificaţi în mod clar, întrucât ”datorăm acest lucru victimelor şi nouă înşine”, a spus cancelarul german.

”Rememorarea crimelor, numirea autorilor lor şi omagierea victimelor reprezintă o responsabilitate permanentă. Nu este negociabil şi este inseparabil de ţara noastră. A fi conştienţi de această responsabilitate este parte a identităţii noastre naţionale”, a declarat Angela Merkel.

Înainte de discurs, cancelarul german şi premierul polonez Mateusz Morawiecki au depus jerbe la ”Zidul morţii” de la Auscwhwitz, unde au fost executaţi mii de deţinuţi ai lagărului, mai ales deţinuţi politici polonezi.

În ajunul acestei vizite, prima a unui șef de guvern german după aproape un sfert de secol, Angela Merkel a anunțat acordarea a 60 de milioane de euro Fundației Auschwitz-Birkenau pentru întreținerea complexului unde aproximativ 1.1 mlioane de oameni au fost uciși între 1940 și 1945, dintre care majoritatea la sosirea lor în lagărul de concentrare și exterminare nazist situat în Polonia de astăzi.

Cancelarul german, născută la nouă ani după cel de-al Doilea Război Mondial, a efectuat această vizită cu puțin timp înainte de împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz de către Armata Roşie, la 27 ianuarie 1945.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending