Parlamentul European va solicita Comisiei Europene și statelor membre ale Uniunii Europene să pună în aplicare măsuri care să protejeze viața și sănătatea lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri, precum și înlăturarea măsurilor restrictive și discriminatorii la adresa acestor lucrători și care încă nu au fost ridicate de anumite țări membre în contextul pandemiei COVID-19, într-o rezoluție pe care eurodeputații o vor dezbate și o vor supune la vot săptămâna viitoare în cadrul unei sesiuni plenare la Bruxelles. Eurodeputații vor lansa, totodată, și un apel către Comisia Europeană și statele membre să depună eforturi pentru combaterea imaginii negative pe care lucrătorii sezonieri și transfrontalieri o pot întâmpina în țările unde merg să muncească.
Proiectul de rezoluție, aprobat de Conferința Președinților la propunerea președintelui grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, și pregătit de eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS) în calitate de coordonator al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale în cadrul Renew Europe, urmează să devină poziția oficială a Parlamentului European asupra unui subiect care afectează și viața a mii de cetățeni români care au plecat recent la muncă în domeniul alimentar din țările occidentale, îndeosebi Germania, asigurând o forță de muncă vitală pentru securitatea alimentară în toată Europa.
Contactat de CaleaEuropeană.ro, eurodeputatul Dragoș Pîslaru a subliniat că forma finală a acestui text de rezoluție va reprezenta rezultatul unui proces de consultare pe care acesta l-a coordonat și la care au luat parte toți actorii interesați.
“Am implicat partenerii sociali de la nivel european și am întreprins și consultări cu patronatele și sindicatele de acasă, din România. La acestea se adaugă și un apel public pe care l-am făcut pentru a primi idei și propuneri în așa fel încât această rezoluție să reprezinte interesele tuturor celor impactați”, a spus Pîslaru.
De altfel, Dragoș Pîslaru a fost și inițiatorul dezbaterii din 26 mai din Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) a Parlamentului, acesta solicitând audierea comisarului european pentru locuri muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, și a responsabililor Autorității Europene pentru Muncă. Atunci, europarlamentarul PLUS a cerut instituțiilor UE să îi protejeze pe muncitorii români din străinătate, afirmând că “este timpul să recunoaștem valoarea vitală pe care acești oameni o au pentru economia europeană” și cerând deblocarea negocierilor dintre statele membre privind coordonarea sistemelor de securitate socială la nivelul UE.
Întrebat de CaleaEuropeană.ro despre rezultatul acestor negocieri, Dragoș Pîslaru a transmis: “Grupul Renew Europe are o poziție ideală în procesul de negociere pentru acest dosar pentru că aducem echilibru între stânga și dreapta politică și obținem un consens puternic în beneficiul cetățenilor europeni. În acest mod aducem cu adevărat Europa mai aproape de problemele reale ale celor câteva milioane de lucrători mobili la nivel european”.
Este de așteptat ca Parlamentul European să mai solicite, în rezoluția pe care o va vota, statelor membre și Comisiei Europene să se pregătească pentru un potențial al doilea val al pandemiei de COVID-19. Cunoscută fiind experiența izbucnirii pandemiei, când statele membre au preferat să adopte măsuri exclusiv naționale într-o fază inițială, eurodeputații vor pleda pentru mai multă coordonare între statele membre în ce privește pentru tranzitarea frontierelor și instituirea unor măsuri de siguranță pentru lucrătorii mobili.
În același registru, europarlamentarii vor solicita deopotrivă Comisiei Europene și țărilor UE să se asigure că lucrătorii sezonieri vor putea beneficia de acces facil la teste pentru COVID-19, că vor fi informați într-o limbă cunoscută de aceștia și că vor beneficia de toate măsurile necesare reducerii unui risc epidemiologic, precum distanțarea fizică sau condiții de cazare care să respecte normele sanitare.
De asemenea, Parlamentul European urmează să solicite Consiliului UE să faciliteze agrearea unui acord comun Consiliu – PE privind coordonarea sistemlor de securitate socială din UE.
În egală măsură, Parlamentul European va sublinia faptul că statele membre de origine au o responsabilitate în a le oferi lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri acces la informații privind protecția socială și pe piața muncii, precm și sprijin în cazul unor accidente la locul de muncă și asistență pentru repatriere și reintegrare. Totodată, eurodeputații vor solicita statelor membre să monitorizeze respectarea drepturilor lucrătorilor de către agențiile de recrutare, subcontractori și alți actori intermediari de pe piața muncii.
Rezoluția va fi dezbătută și supusă la vot în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European din perioada 17-19 iunie.