Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

UPDATE: Parlamentul European a votat raportul Comisiei speciale privind terorismul: În perioada 1998-2018, circa 6.652 de persoane au fost victime directe ale terorismului în întreaga Europă

Published

on

UPDATE: Parlamentul European a votat, cu 470 de voturi pentru, raportul privind combaterea terorismului realizat de Comisia specială privind terorismul din PE.


Parlamentul European reunit la Strasbourg votează, miercuri, propunerile de îmbunătățire privind combaterea terorismului realizate de Comisia specială privind terorismul înființată în iulie 2017. Scopul este de a evalua felul în care terorismul poate fi combătut mai eficient și de a prezenta recomandări Comisiei Europene în acest sens. Având în vedere caracterul transnațional al luptei împotriva terorismului, statele membre trebuie să ofere un răspuns coordonat și solid și să asigure schimbul rapid de informații, se arată în draftul de raport

FOTO: European Parliament

Eurodeputații atrag atenția că, în perioada 1998 – 2018, circa 6.652 de persoane au fost victime directe ale terorismului în întreaga Europă, 713 dintre acestea fiind ucise și 5.939 rănite. Dacă până în 2001, grupările teroriste IRA și ETA erau responsabile pentru majoritatea victimelor, începând din 2001 și până în prezent, marea majoritate a victimelor este atribuită terorismului islamist. În ultimii ani, statele membre  au suferit atacuri teroriste majore, comise sau inspirate de grupările jihadiste, cum ar fi Daesh sau Al-Qaida, iar în acest context extrema dreaptă, extrema stângă și extremismul separatist etno-naționalist constituie, de asemenea, aspecte îngrijorătoare.

Astfel, întoarcerea luptătorilor teroriști străini (LTS) și a familiilor acestora reprezintă provocări specifice în materie de securitate și radicalizare; întrucât copiii întorși ridică probleme specifice, deoarece pot fi în același timp atât victime, cât și potențiali autori, se arată în raport.

Un alt subiect de îngrijorare îl reprezintă conținutul terorist online. Potrivit eurodeputaților, unitatea de semnalare a conținutului online (IRU) din cadrul Europol a înregistrat peste 50.000 de sesizări și, în medie, 87% din conținutul semnalat întreprinderilor de către IRU a fost eliminat pe baza examinării voluntare a compatibilității conținutului de pe internet cu proprii termeni și condiții. Deși s-au înregistrat progrese majore în ceea ce privește eliminarea conținutului online cu caracter terorist, este nevoie ca implicarea întreprinderilor să crească, atrag aceștia atenția. 

Potrivit Raportului Europol pentru anul 2018 privind situația terorismului (TESAT), armele de foc au fost utilizate în 41 % dintre atacuri, ceea ce reprezintă o creștere ușoară față de 2016 (38 %).

Balcanii rămân o regiune-cheie pentru stabilitatea europeană, întrucât provocarea pe care o reprezintă terorismul și extremismul islamic se adaugă unui context regional deja slăbit de polarizarea etnică, politică și socială și de rețelele infracționale. Țările din regiune nu au fost deocamdată, dar pot deveni în viitor, ținte ale atacurilor teroriste și sunt deja utilizate ca țări de tranzit pentru persoane și arme, se mai arată în raport.

Foto: europarl.europa.eu

Eurodeputatul Doru Frunzulică (PSD, S&D), singurul român membru în Comisia TERR și care a contribuit cu peste 40 de amendamente din totalul de 1519, la realizarea raportului, a explicat pentru Calea Europeană că forțele de securitate ale Uniunii Europene se confruntă cu această problemă tot mai gravă a atentatelor teroriste, dar că multe dintre ele au fost combătute din timp.

„Faptul că Parlamentul European a înfiintat Comisia specială privind terorismul din 2017 și avem un raport reprezintă un pas înainte important, vine cu propuneri de îmbunătățire a situației privind combaterea și prevenirea terorismului. Situatia e destul de grava. Desi nu au mai fost publice, au fost multe încercări, unele eșuate, altele combătute în timp util de forțele de securitate. UE are o mare problemă cu acest atentat la stabilitatea europenilor și siguranța cetățenilor europeni”, declara Frunzulică marți, pentru Calea Europeană.

Comisia specială pentru combaterea terorismului se numără: 

-îndeamnă Comisia să realizeze evaluări ale impactului și consultări cu cetățenii și cu părțile interesate din rândul experților pe tema viitoarelor propuneri legislative privind combaterea terorismului,

-invită statele membre să monitorizeze toți luptătorii teroriști străini; solicită monitorizarea eficace și adecvată a amenințării pe care o reprezintă luptătorii străini repatriați și, în acest scop, invită statele membre să împărtășească informațiile de context privind luptătorii străini repatriați prin intermediul Europol,

-solicită crearea unui „Centru de excelență al UE pentru prevenirea radicalizării (CdE PR)”, care să fie integrat în cadrul Comisiei și să beneficieze de resurse financiare și umane adecvate; consideră că printre sarcinile sale ar trebui să se numere coordonarea, inclusiv finanțarea, și facilitarea cooperării dintre statele membre, decidenți politici, practicieni,

-îndeamnă statele membre să încurajeze și să tolereze doar „practici ale Islamului” care sunt în deplină concordanță cu valorile UE,

-invită statele membre să realizeze verificări prealabile ale clericilor și să realizezeo listă care să îi includă pe cei care se folosesc de un discurs al urii,

-invită statele membre să transpună în practică Directiva privind combaterea terorismului, în temeiul căreia incitarea la comiterea unui act terorist constituie infracțiune

 

Draftul de raport poate fi consultat AICI

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Răzvan Popa susține că „românii au dreptul, ca orice alt cetăţean european, să beneficieze de produse de calitate superioară”

Published

on

Eurodeputatul Răzvan Popa, (PSD, S&D) s-a aflat astăzi în Piaţa Agroalimentară Tractorul alături de fostul europarlamentar, Victor Negrescu „şi am fost bucuros să văd, împreună cu colegul meu produse româneşti, de calitate, şi fermieri de toată isprava – oameni muncitori, care produc alimente cu adevărat sănătoase şi care trebuie susţinuţi prin măsuri inteligente.”

Eurodeputaul susține că „Românii au dreptul, ca orice alt cetăţean european, să beneficieze de produse de calitate superioară, iar cine nu înţelege acest lucru nu ar trebui să mai aibă loc pe piaţa internă.”

„Pentru a putea continua să apărăm aşa cum trebuie interesele consumatorilor români este nevoie însă ca în viitorul Parlament European să avem cât mai mulţi eurodeputaţi patrioţi.”, subliniază Răzvan Popa în mesajul său de pe pagina da oficială de Facebook.

Reamintim că Parlamentul European a aprobat zilele trecute o măsură care se ocupă, de asemenea, de problema așa-numitei “calități duale a produselor”, adică atunci când produsele care sunt comercializate sub aceeași marcă în diferite țări ale UE diferă în funcție de compoziție sau de caracteristicile lor. Clarifică modul în care autoritățile naționale trebuie să abordeze marketingul înșelător. Dacă sunt întâlnite anumite condiții (de exemplu, comercializarea în diferite state membre a unor produse ca fiind „identice”, dar cu compoziții sau caracteristici diferite nejustificate), acest lucru ar putea fi calificat drept o practică înșelătoare și interzisă.

Textul include, de asemenea, o clauză de revizuire care solicită Comisiei să evalueze situația în termen de doi ani pentru a vedea dacă dubla calitate a produselor trebuie adăugată pe „lista neagră” a practicilor comerciale neloiale.

Această legislație modifică patru directive existente privind protecția consumatorilor: practicile comerciale neloiale, drepturile consumatorilor, clauzele contractuale incorecte și indicarea prețurilor. Ea face parte din pachetul “New Deal for Consumers”.

ART. 6- para. 2- litera (c) UCPD

”Dreptul comerciantului de a adapta produse de aceeași marcă pe diferite piețe geografice datorită unor factori legitimi și obiectivi, cum ar fi legislația națională, materiile prime, preferința de consum”

Directiva, aprobată de către Parlament cu 474 de voturi pentru, 163 și 14 abțineri, va fi prezentată Consiliului UE. Statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni de la data intrării în vigoare a directivei pentru a o transpune în legislația națională.

 

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Traian Băsescu prezintă perspectiva PMP pentru viitoarele alegeri europene: Trebuie să ne comportăm ca o superputere. Numai prin realizarea Statelor Unite ale Europei putem urca pe puntea de comandă alături de cele 3 mari puteri ale lumii: SUA, China și Rusia

Published

on

Fostul președinte al României Traian Băsescu deschide lista candidaţilor PMP la alegerile europarlamentare, conform deciziei Colegiului Naţional al partidului, iar astăzi a participat la prezentarea candidaților din partea Partidumului Mișcarea Populară pentru viitoarele alegeri europene.

În discursul său de astăzi din timpul ceremoniei de prezentare a candidaților PMP la europarlamentare, președintele de onoare al PMP, Traian Băsescu a subliniat vulnerabilitățile cu care se confruntă Uniunea Europeană, a explicat soluțiile pe care le va aduce la Bruxelles împreună cu viitori săi colegi europarlamentari și totodată a trasat perspectiva partidului în relație cu viitorul Uniunii Europene.

Problema securității a fost prima vulnerabilitate expusă de Traian Băsescu, drept pentru care se propune formarea armatei europene, „Vom susținte această armată cu o singură condiție: să fie o armată complementară NATO și nu o armată independentă, pentru că numai împreună cu SUA pot fi descurajate loviturile nucleare împotriva Uniunii Europene.”

Altă vurlnerabilitate a momentului este migrația, „migrație care a creat foarte multă nemulțumire în rândul europenilor, migrație care a demonstratat că statele UE nu sunt capabile să își protejeze frontierele.”, menționează fostul președinte al României.

„Parlamanetarii PMP vor susține o reformă severă a sistemului Schengen și o soluție pentru emigranți, pentru că nu există stat care să poate fi respectat, atâta timp cât nu este în stare să își proteje frontierele”. În același timp, din punct de vedere al migrației care și-a atins vârful în 2015 și 2016, dar care continuă și acum la nivele mai mici, „trebuiesc găsite soluții și nu soluții asa numite ,,corecte politic”, adăugă fostul președinte. La capitolul migrație, Partidul Mișcarea Populară și-a propus soluții concrete UE trebuie să aibă o legislație care să îi trateze pe migranți în Intesresul UE.”

O altă problemă, care este „cea mai mare problemă a momentului” și care poate duce la destrămarea UE, este naționalismul populist, „este cel mai mare risc al momentului având în vedere că acest fenomen își are rădăcina în nemultumirea cetățeanului european. Pe fondul acestor elemente de nesiguranță, 30% din aleșii statelor UE sunt aleși ai partidelor naționalist-populiste, extremiste, antieuropene, care vin si spun ,,noi vrem suveranitate”, această lozincă o auziți și în România, „suntem țară suverană”, ceea ce , este cea mai mare minciună, niciun stat membru al UE nu mai este suveran, pentru că în tratatul de aderare se renunță la suveranitatea statelor.”

„De acee eu am simțit nevoia ca în această campanie să fim cinstiți cu românii și  să le explicăm românilor ce înseamnă să fii membru al UE. Una dintre sarcinile pe care ni le asumăm ca viitori membrii ai Parlamentului European este să demascăm minciuna suveranității atâta timp cât ești membru al UE și să fim suporteri fără rezerve a unei Eurpe tot mai coezive”.

Uniunea Europeană „nu se află în cel mai fast moment al ei și nu are șanse să reziste, dacă nu se iau niște decizii importante.  Sunt cele mai importante alegeri pentru Uniunea Europeană. Uniunea Europeană se află într-o periodă de criză , cetățenii europeni nu văd perspectiva UE în raport cu atâtea neîmpliniri și lipsă de solutii, iar solutia pentru perpetuarea UE nu este decât una singură: accelerarea proceselor de integrarea. România are obligația în tratat să intre in zona euro si Schengen, dar amânăm mereu termenul de intrare si de trecere la moneda euro, acestea sunt metode importante de integrare.”, exiplică Traian Băsescu.

Traian Băsescu a tratat în discursul său importanța formării „Statelor Unite ale Europei” din mai multe motive: „Idee de Uniune Europeană este încă populară în rândul cetățenilor europeni, de aceea trebuie valorificată această idee și accelerate procesele de integrare, încă sunt 9 state care nu au trecut la moneda euro sau care să fi intrat în zona Schengen, acestea sunt elementele principale de poziție ale Partidului Mișcarea Populară legat de Uniunea Europeană, securitatea și perspectiva UE impune și crearea perspectivei, din punctul nostru de vedere, crearea perspectivei este de a ajunge la Statele Unite ale Europei pentru că lumea se află  într-un proces de globalizare, pe puntea de comandă a procesului de globalizare au urcat deja 3 superputeri, SUA, China și Federația rusă. Cele 3 mai puteri globale sunt cele care vor lua deciziile cu privire la procesul de globalizare, în Europa așa cum suntem acum, suntem doar un receptor și atunci dacă vrem sa urcăm pe puntea de comanda să fim printre cei care decid direcția lumii, trebuie sa ne comportăm ca o superputere și nu o putem realiza decât prin realizare Statelor Unite ale Europei, numai așa putem garanta viitorul cetățenilor Uniune Europene, toate acestea pe fondul valorilor creștine si tradiționale care stau la baza  Europei de astăzi. Ceea ce v-am spus nu face decât să confirme sloganul nostru „Uniți în Europa”, care are dubla valoare, el vizează și românii uniți în Europa, dar și politica noastră față de  republica Moldova. Proiectul pentru Republica Moldoova este proiectul pe care l-am anunțat încă de când eram președinte.”

Citiți și: Liderul care a semnat tratatul de aderare a României la UE candidează la europarlamentare. Fostul președinte Traian Băsescu deschide lista PMP pentru alegerile europene

 

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Jean-Claude Juncker atrage atenția cu privire la „tentativele” de manipulare a viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European

Published

on

Foto: CaleaEuropeana/ by Diana Zaim

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat cu privire la pericolul pe care îl presupun tentativele de manipulare a viitoarelor alegeri europene din mai, un scrutin crucial şi asupra căruia se fac încercări de influenţare, atât din interiorul, cât şi din afara Uniunii Europene, informează sâmbătă EFE, relatează Agerpres.

„Văd deja tentative de influenţare, prin manipulări, a alegerilor pentru Parlamentul European. Vin din multe direcţii, nu numai din afara UE”, a susţinut Juncker, într-un interviu difuzat vineri de grupul media german Funke.

Potrivit şefului Comisiei Europene, există “state în interiorul UE” care încearcă să devieze voinţa alegătorilor “către o anumită direcţie” şi prin intermediul difuzării de “fake news” (ştiri false). Însă Juncker a dat asigurări că executivul european este “echipat” pentru a răspunde acestor tentative şi a anunţat că-şi va înmulţi eforturile în următoarele săptămâni pentru a putea face faţă oricăror situaţii care ar putea apărea.

Politicianul luxemburghez a dat ca exemplu recentele acuzaţii ale premierului ungar Viktor Orban, care a încercat să-l facă răspunzător pentru Brexit şi de o divizare între Estul şi Vestul Europei. Juncker susţine că, dimpotrivă, a făcut “tot posibilul” pentru a găsi soluţii la situaţia creată în urma deciziei britanicilor de a părăsi blocul comunitar şi pentru a surmonta neînţelegerile între diferite state membre.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut miercuri ultimul său discurs în plenul reunit al Parlamentului European, care încheie joi ultima sesiune înainte de alegerile europarlamentare, unde a lansat un apel „să iubim Europa”.

”Vreau să spun ce am spus din prima zi: trebuie să iubim Europa, altfel este imposibil să mergem mai departe. Trăiască Europa!”, au fost ultimele cuvinte ale lui Juncker în faţa Parlamentului European, care îşi desfăşoară ultima sesiune plenară de dinaintea alegerilor europarlamentare din luna mai.

Citiți și: În ultimul său discurs susținut în Parlamentul European în calitate de președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker îndeamnă cetățenii să iubească Europa: Altfel este imposibil să mergem mai departe. Trăiască Europa

Şeful executivului comunitar va rămâne în funcţie până pe 31 octombrie, dar nu este prevăzută vreo nouă intervenţie a sa în hemiciclul de la Strasbourg, deşi primele sesiuni plenare ulterioare scrutinului din 26 mai vor fi dedicate alegerii preşedinţilor viitorului Parlament European şi viitoarei Comisii Europene.

Rugat să răspundă cum ar dori să fie menţionat în cărţile de istorie, Juncker a replicat că ar vrea să fie pomenit drept cineva care “a încercat tot ce a fost omeneşte posibil”. “Da, este de ajuns. Nu toţi încearcă. Şi ar fi plăcut ca cineva să adauge: A făcut lucrurile să se mişte”, a declarat Juncker

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending