Connect with us

NATO

Parlamentul Finlandei a dat undă verde legii care ratifică aderarea țării la NATO

Published

on

© NATO

Parlamentul finlandez a adoptat, miercuri, cu 184 de voturi pentru şi şapte împotrivă, legea care permite țării să devină în cele din urmă membră a alianței militare occidentale NATO, potrivit rezultatului oficial al votului, relatează Reuters și AFP, preluat de Agerpres. Între timp, aprobările din partea Turciei și Ungariei pentru aderarea la NATO sunt încă în așteptare.

În luna mai, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, Finlanda a ales să aprofundeze alinierea militară prin solicitarea de aderare la NATO, în loc să se bazeze doar pe propriile forțe armate pentru a apăra granița de 1.300 de kilometri pe care o împarte cu Rusia.

Prin adoptarea documentelor fondatoare ale NATO, Finlanda ar putea obține un avans față de Suedia, țară vecină, care a solicitat, de asemenea, să adere la alianță, dar a cărei candidatură este blocată de Turcia din considerente de securitate.

Președintele turc Tayyip Erdoğan a declarat că țara sa este pregătită să primească Finlanda, dar consideră în continuare că Suedia adăpostește persoane pe care le consideră membri ai unor grupări teroriste.

Atât Finlanda, cât și Suedia așteaptă încă aprobarea candidaturilor lor și din partea Ungariei, care a început abia miercuri să dezbată ratificarea acestora în parlament, iar votul ar putea avea loc spre finalul lunii martie.

La începutul zilei de astăzi, președintele ungar Katalin Novák a cerut parlamentului țării să ratifice aderarea Finlandei și Suediei la NATO cât mai curând posibil.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat săptămâna trecută că dorește ca ambele țări nordice să devină membre la timp pentru summit-ul Alianței programat pentru luna iulie, la Vilnius.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

NATO

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

Published

on

© NATO/ Flickr

Miniştrii de externe din cele 31 de state membre ale NATO vor încerca, cu ocazia unei reuniuni informale care va avea loc miercuri și joi la Oslo, capitala Norvegiei să depăşească divergenţele dintre ţările lor în legătură cu o viitoare aderare a Ucrainei la organizaţie, unele state aliate cerând ca la Summitul de la Vilnius din luna iulie să i se acorde Kievului o foaie de parcurs, și vor discuta, de asemenea, despre succesorul actualului secretar general al Alianței, relatează Reuters într-un material consacrat acestei reuniuni.

În pregătirea summitului de la Vilnius, miniștrii de externe din țările NATO se vor întruni în perioada 31 mai – 1 iunie, la Oslo, pentru o reuniune informală, format de întrevederi inaugurat anul trecut la Berlin și continuat, la finele lui 2022, la București, cu scopul de a îmbunătăți consultările politice transatlantice.

În prima vizită pe care a întreprins-o în Ucraina de când Rusia a invadat acest stat, la 20 aprilie, secretarul general al NATO a precizat că locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică și în NATO, dar a ținut să specifice că acest statut este imposibil de obținut atât timp cât există acest război declanșat de Federația Rusă. Germania a fost primul stat care a respins o decizie rapidă pentru aderarea Ucrainei la NATO.

De altfel, țări precum SUA şi Germania se tem că o eventuală aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică printr-o procedură accelerată ar face ca NATO să se apropie de intrarea într-un război activ cu Rusia.

Totuşi, atât Kievul, cât şi unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi din Europa de Est fac presiuni pentru ca NATO să facă cel puţin unii paşi concreţi pentru a aduce Ucraina mai aproape de statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice la Summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, mai arată Reuters.

Săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat clar că Ucraina nu va putea adera la Alianţă atât timp cât războiul contra Rusiei continuă.

“Cred că toată lumea și-a dat seama că a deveni membru în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi și că nu aceasta este problema. Problema este mai degrabă ce se va întâmpla atunci când războiul se va încheia, într-un fel sau altul”, a spus Stoltenberg, în cadrul participării sale la Brussels Forum, eveniment organizat de think tank-ul american German Marshall Fund of the United States și consacrat anul acesta tematicii “drumului către Vilnius”.

La precedenta reuniune a miniștrilor de externe aliați, care a avut loc în perioada 4-5 aprilie și a avut un caracter formal, ministrul român de externe Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul României pentru un mecanism aprofundat de consultări politice între NATO si Ucraina și transformarea Comisiei NATO-Ucraina într-un Consiliu NATO-Ucraina, cu competențe sporite față de actuala Comisie, care să susțină reformele necesare din Ucraina și creșterea interoperabilității cu NATO, precum și să faciliteze drumul spre aderare al Ucrainei.

În cadrul reuniunii de la Oslo, miniştrii de externe din NATO vor avea posibilitatea de a face un schimb de opinii despre succesorul lui Jens Stoltenberg, al cărui mandat expiră la 30 septembrie acest an.

Citiți și Politico Europe: Următorul secretar general al NATO ar putea fi… o femeie, cineva din Europa de Est sau tot Jens Stoltenberg?

Al doilea cel mai longeviv secretar general din istoria Alianței, Stoltenberg, fost premier al Norvegiei între 2005 și 2013, acceptase încă din 2021 să preia poziția de guvernator al Băncii Centrale din țara sa la finele lui 2022, când mandatul său în fruntea NATO urma să expire.

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei i-a determinat însă pe liderii celor 30 de state aliate și pe Stoltenberg însuși să își schimbe opțiunile. Astfel, la summitul extraordinar de la Bruxelles din 24 martie 2022, la o lună de la invazia Rusiei, liderii NATO i-au prelungit cu un an mandatul lui Jens Stoltenberg ca secretar general al Alianței, “într-un moment critic pentru securitatea internațională”.

Printre numele vehiculate să-l înlocuiască pe Jens Stoltenberg se numără președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, deși Comisia a negat o astfel de ipoteză, fostul premier britanic Boris Johnson, actualul ministru britanic al apărării Ben Wallace, dar și actuali și foști lideri din Europa Centrală și de Est, precum prim-ministrul Estoniei Kaja Kallas, existând dorința de a da un semnal de greutate părții est-europene a Alianței.

Continue Reading

NATO

Danemarca dorește să-și întărească apărarea și securitatea, triplând cheltuielile militare în următorii zece ani, până la 19 miliarde de euro

Published

on

© NATO/ Flickr

Danemarca a anunțat marți că își va tripla cheltuielile militare în următorii zece ani, până la 143 de miliarde de coroane (19,2 miliarde de euro), în armonie cu angajamentul de a atinge ținta de 2% din PIB pentru apărare, stabilită de NATO,  anunță Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Danemarca, stat fondator NATO, și-a asumat anul trecut angajamentul de a crește cheltuielile militare până la 2% din PIB până în 2030, ca urmare a războiului ilegal declanșat de Putin împotriva Ucrainei, țară care ar urma să primească un sprijin suplimentar din partea guvernului danez de 2,4 miliarde euro în 2023 și 2024 pentru a face față invaziei ruse.

”Guvernul doreşte să întărească substanţial apărarea şi securitatea Danemarcei, alocându-le în jur de 143 miliarde de coroane (19,2 miliarde de euro) în cursul următorilor zece ani”, a afirmat ministrul interimar al apărării, Troels Lund Poulsen, într-un comunicat.

Potrivit proiectului, în 2024 cheltuielile militare (investiţii în materiale, personal, infrastructuri etc.) se vor ridica la 6,9 miliarde de coroane, faţă de 6,7 miliarde în anul în curs, urmând să se tripleze până la 19,2 miliarde de coroane (2,6 miliarde de euro) în 2033.

Să nu uităm că recent Consiliul UE a adoptat decizia de confirmare a participării Danemarcei la cooperarea structurată permanentă, o inițiativă esențială a UE în domeniul apărării, complementară NATO.

Cetățenii acestei țări au decis printr-un referendum care a avut loc la 1 iunie 2022 ca țara lor să adere la politica de securitate și apărare comună a UE, punând capăt clauzei de neparticipare a acestei țări, care durează de 30 de ani, cu privire la cooperarea UE în domeniul apărării.

Prin urmare, Danemarca a aderat la cooperarea UE în materie de securitate și apărare la 1 iulie 2022 și a început să contribuie la misiunile și operațiile militare PSAC ale UE.

Continue Reading

NATO

Joe Biden și Recep Tayyip Erdogan și-au exprimat ”disponibilitatea, în calitate de aliați NATO, de a aborda provocările regionale și globale, inclusiv consolidarea securității transatlantice”

Published

on

© Presidency of the Republic of Türkiye/ Twitter

Președintele american, Joe Biden, l-a felicitat pe omologul reales al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unei discuții telefonice în care cei doi și-au exprimat ”angajamentul comun de a continua să lucreze împreună ca parteneri apropiați pentru a aprofunda cooperarea dintre țările și popoarele noastre”.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, președinții au abordat și ”disponibilitatea lor, în calitate de aliați NATO, de a aborda provocările regionale și globale, inclusiv consolidarea securității transatlantice în cadrul Summitului NATO de la Vilnius”, într-o referire la extinderea Alianței către Suedia, singura țară din cele două nordice care mai așteaptă undă verde din partea Ungariei și Turciei după ce vecinul său finlandez a devenit al 31-lea membru al NATO în urma ratificării protocolului de aderare de către parlamentele de la Budapesta, respectiv Ankara.

Relațiile dintre Turcia și Suedia au avut de suferit după ce, în cadrul unei manifestaţii autorizate de poliţia suedeză în apropierea ambasadei Turciei, extremistul de dreapta Rasmus Paludan, cu dublă cetăţenie suedeză şi daneză, a ars un exemplar din Coran.

Partenerii occidentali și-au întețit apelurile la adresa singurelor două țări NATO care încă nu au ratificat protocolul de aderare a Suediei, sperând că la finalul summitului de la Vilnius, ce urmează să aibă loc în luna iulie, Alianța să fie mai puternică, cu 32 de membri. 

 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA5 hours ago

MAE marchează Ziua Tratatului de la Trianon printr-o expoziție dedicată rolului diplomației române la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.10 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE10 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.10 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO11 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA11 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.12 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.12 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA12 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA16 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO6 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ6 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ7 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA7 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending