Parlamentul Olandei recunoaște masacrarea armenilor în 1915 drept genocid

Parlamentul Olandei a adoptat joi o rezoluție prin care recunoaște uciderea armenilor din timpul Primului Război Mondial – 1915 – de către Imperiul Otoman, predecesorul Turciei de astăzi, drept genocid, potrivit Reuters. Doar trei parlamentari din cei 150 au votat împotrivă, deși guvernul olandez anunțase că poziția față de genocid nu va deveni o politică oficială a țării. O altă moțiune cere reprezentarea la nivel înalt a Olandei la comemorarea genocidului, în Armenia, pe data de 24 aprilie, informează Agerpres.

”Guvernul nu va urma aprecierea parlamentului”, a declarat şefa diplomaţiei olandeze, Sigrid Kaag, televiziunii naţionale. Ea a cerut ”maximum de atenţie la aplicarea termenului de genocid unor evenimente trecute” şi a insistat că ”acest guvern doreşte să fie foarte atent la relaţiile cu Turcia, care au fost mai bune”. Ministrul a precizat că guvernul din care face parte va lua în considerare modul optim de reprezentare la comemorarea din Armenia, la care în trecut Olanda şi-a trimis ambasadorul.

Decizia adoptată ieri de către Legislativul de la Haga riscă să tensioneze și mai multe relațiile dintre cele două state.

La 5 februarie, Olanda a anunțat că își retrage ambasadorul acreditat la Ankara ca urmare a relațiilor dificili de ”normalizat” cu Turcia și că nu va autoriza prezența unui reprezentant turc pe teritoriul olandez.

În luna martie a anului trecut, guvernul de la Haga a decis interzicerea aterizării avionului ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, care urma să ia parte un miting de susținere a schimbărilor constituționale pentru consolidarea puterilor prezindețiale în Turcia, iar ministrul turc pentru Familie a fost împiedicat de către poliție să intre în consulatul țării sale din Rotterdam.

Ca replică, Cavusoglu a anunțat că nu dorește revenirea la post “o vreme” a ambasadorului Olandei, aflat în concediu.

Citiți și Președintele Turciei, reacție dură la interzicerea vizitei ministrului său de externe în Olanda: “Rămășițe ale nazismului. Sunt fasciști”

Parlamentul de la Haga nu este singurul care a adoptat un document în care recunoaște uciderea armenilor din 1915 drept genocid.

Bundestagul german a aprobat o rezoluție în acest sens la 2 iunie 2016, primind sprijin din partea cancelarul Angela Merkel, care nu a votat însă.

Turcia a reacționat cu indignare la acel moment, rechemându-și ambasadorul din Germania. Prin vocea liderului de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, aceasta a avertizat la acea vreme că moțiunea ”va afecta considerabil” relațiile dintre cele două state.

Ministrul turc de Justiție a făcut atunci apel la istorie, precizând că ”ați exterminat evreii în lagărele de concentrare iar acum veniți și acuzați poporul turc de genocid. Uitați-vă la propria voastră istorie. În istoria noastră, noi nu avem nimic de care să ne fie rușine”.

Cel puțin 23 de state, inclusiv Franța și Rusia, dar și Papa Francisc, au recunoscut genocidul armenilor din 1915.

Istoricii estimează că aproximativ 1.5 milioane de armeni au fost uciși de către turcii otomani în timpul Primului Război Mondial, un eveniment perceput de mulți ca fiind primul genocid al secolului XX.

Turcia neagă faptul că aceste omoruri începute în 1915 constituie un genocid și consideră că cei care au murit au fost victimele războiului civil și revolte. Ankara a insistat totodată asupra faptului că estimarea numărului deceselor nu reflectă realitatea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.