Parlamentul Republicii Moldova amână alegerile legislative pentru luna februarie 2019. Mandatul actualului for legislativ expiră la finalul lunii noiembrie

Legislativul de la Chișinău a stabilit în cadrul ședinței de vinerim ultima sesiune înainte de primăvară-vară, ca viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova să se desfășoare pe data de 24 februarie 2019, în condițiile în care mandatul actualului for legislativ expiră la finalul lunii noiembrie, anunță mass-media de peste Prut, citate de Agerpres.

Foto: Facebook/ Parlamentul Republicii Moldova

Hotărârea ca viitoarele alegeri să fie amânate cu câteva luni a fost prezentată de președintele Parlamentului moldovean, Adrian Candu, autorul acestei inițiative, anunță Radio Chișinău. Până acum fusese vehiculată ideea ca scrutinul să se desfășoare la finalul anului curent.

Candu a motivat decizia de a amâna cu câteva luni organizarea alegerilor prin faptul că acestea vor avea loc în conformitate cu prevederile sistemului mixt de vot pentru care sunt necesare mai multe pregătiri. De asemenea, potrivit lui Andrian Candu, opoziţia va avea mai mult timp să se pregătească de scrutin.

Mandatul actualului legislativ moldovean expiră la 30 noiembrie, iar alegerile trebuie organizate în cel mult trei luni de la această dată, adică până la sfârşitul lunii februarie 2019, conform legislaţiei în vigoare.

 

Conform Consituției Republicii Moldova, parlamentul este ales pentru un mandat de patru ani. Mandatul acestuia poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de ”război sau catastrofă”. Mandatul legislativului se prelungește până la întrunirea legală a noii componențe. În această perioadă nu poate fi modificată Constituția și nu pot fi adoptate, modificate sau aborgate legi organice, anunță Radio Chișinău.

Potrivit observatorilor, viitorul scrutin va avea loc în baza sistemului electoral mixt aprobat în 2017 de către Partidul Socialiştilor (PS – prorus, de stânga), Partidul Democrat (PD- de guvernare) şi Partidul Popular European din Moldova (PPEM), contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Astfel, jumătate dintre deputaţi (50) vor fi aleşi pe liste de partid, iar altă jumătate (51) pe circumscripţii uninominale.

Liderii opoziției extraparlamentare europene au criticat decizia majorității ca viitoarele alegeri parlamentare să aibă loc la 24 februarie 2019, printre aceștia numărându-se și Andrei Năstase, președintele Partidului ”Platforma Demnitate și Adevăr” ( PPDA), anunță Deschide.md.

”Era posibil ca alegerile să fie organizate la 2 decembrie, dar frica lor şi necesitatea de a-şi mai rezolva nişte probleme cu legi strâmbe au dus la stabilirea acestei date”, a declarat Năstase după legile votate joi de parlament cu privire la amnistia capitalurilor.

În viziunea vicepreședintelui Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, data nu este stabilită în mod întâmplător, spunând că are la bază un ”calcul banditesc”. Acesta este de părere că ziua a fost aleasă tocmai pentru a opri oamenii să iasă la proteste sau la vot, având în vedere că va fi frig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.