Parlamentul ucrainean a abrogat o lege cu privire la limbile minorităţilor, inclusiv rusa. Reacţia Kremlinului

steag ucrainaParlamentul ucrainean a abrogat duminică o lege adoptată în 2012, în mandatul lui Ianukovici, care stabilea cadrul legal pentru o extindere a folosirii limbilor minorităţilor şi care a a permis utilizarea rusei în estul ţării, relatează postul Russia Today în pagina electronică, potrivit Mediafax.

Textul permitea utilizarea limbii ruse în afaceri, în şcoli, dar şi în alte domenii. Adoptarea legii a fost unul dintre punctele importante ale campaniei lui Ianukovici, destituit sâmbătă din funcţia de preşedinte al ţării, care s-a angajat să răstoarne promovarea limbii ucrainene ca singura limbă în ţară de către fostul preşedinte Viktor Iuşcenko.

“Noile autorităţi de la Kiev au o tendinţă naţionalistă şi consideră limba rusă o ameninţare la adresa identităţii naţionale”, comentează postul rus.

Legea prevedea că limba ucraineană este singura limbă de stat şi că, pe teritoriul Ucrainei, este garantată utilizarea limbilor regionale, care includ limbile moldovenească, română, rusă, belarusă, bulgară, armeană, găgăuză, germană, greacă modernă, poloneză, slovacă, maghiară.

Kremlinul critica Parlamentul ucrainean pentru abrogarea legii privind limbile minoritatilor

Consilierul Kremlinului pentru drepturile omului Vladimir Lukin pune in discutie dreptul Parlamentului ucrainean de a abroga statutul de limba regionala al limbii ruse in regiuni din Ucraina, relateaza Itar-Tass in pagina electronica de luni, potrivit Mediafax. “Din cate inteleg, rusa a fost declarata limba regionala de catre autoritatile regionale si nu stiu daca autoritatile centrale pot interveni in afacerile regiunilor”, a declarat Lukin, duminica, pentru agentia rusa.

“In orice caz, asemenea decizii nu vor reusi sa promoveze contacte ori sa imbunatateasca intelegerea intre oameni”, a declarat Lukin, referindu-se la decizia Parlamentului ucrainean de a abroga o lege cu privire la limba de stat in Ucraina.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.