Connect with us

CONSILIUL UE

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

Published

on

george ciambaSecretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a participat, la data de 16 decembrie 2014, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG).
Pe agenda reuniunii s-a aflat o dezbatere privind pregătirea Consiliului European din 18-19 decembrie 2014, subiectul principal al proximului Summit european vizând consolidarea cadrului investiţional în Europa, prin crearea Fondului European pentru Investiţii Strategice, element central al Pachetului Comisiei Europene privind creşterea economică, crearea de locuri de muncă şi investiţii. Celelalte teme de pe agenda viitorului Consiliului European vor viza andosarea Analizei Anuale a Creşterii pentru 2015, consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, precum şi relaţiile externe, în particular situaţia din Ucraina.
La reuniunea CAG, miniştrii şi secretarii de stat au dezbătut proiectul de concluzii ale Consiliului privind extinderea şi procesul de stabilizare şi asociere. De asemenea, la reuniune a avut loc un schimb de opinii pe marginea iniţiativei privind garantarea respectării statului de drept în toate statele membre.
Totodată, a continuat seria dezbaterilor tematice pe marginea priorităţilor Agendei Strategice a UE, cu un schimb de opinii privind consolidarea rolului global al UE. Secretarul de stat George Ciamba a solicitat, de asemenea, ca procentul din PIB cu care cresc cheltuielile de apărare datorate angajamentelor asumate pe plan internațional în domeniul securității să fie exclus din calculul deficitului bugetar.
La reuniune au fost, de asemenea, prezentate, raportul privind activitatea grupului de lucru „Prietenii Preşedinţiei” pentru îmbunătăţirea funcţionării UE, precum şi raportul de sinteză privind evaluarea de etapă a Strategiei Europa 2020.
Reuniunea miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene a fost, totodată, consacrată unor dezbateri privind consolidarea programării inter-instituţionale anuale şi multianuale, inclusiv în lumina rezultatelor dezbaterilor privind îmbunătăţirea funcţionării UE, precum şi asupra Programului anual de lucru al Comisiei Europene pentru 2015.
În ceea ce priveşte discuţiile în pregătirea reuniunii Consiliului European din 18-19 decembrie 2014, secretarul de stat George Ciamba a evocat relevanţa propunerii Comisiei Europene privind Planul de investiţii pentru Europa, în contextul demersurilor de relansare a creşterii economice şi stimulare a ocupării forţei de muncă. A subliniat importanţa luării în considerare, în discuţiile ulterioare privind implementarea Planului, a particularităţilor statelor membre şi a necesităţii asigurării unei distribuţii corecte şi echilibrate a proiectelor în întreaga Uniune Europeană.
A punctat, totodată, necesitatea clarificării, în perioada următoare, a unor aspecte referitoare la modalitatea de selecţie a proiectelor finanţabile din viitorul Fond European de Investiţii Strategice, care va fi creat în baza Planului de investiţii, precum şi a impactului iniţiativei asupra altor politici de finanţare la nivel UE, reiterând, totodată, necesitatea asigurării complementarităţii reale cu Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii. În context, a subliniat rolul Fondurilor Structurale şi de Investiţii în susţinerea noii politici investiţionale la nivelul UE, precum şi necesitatea exploatării tuturor măsurilor care să asigure utilizarea deplină a fondurilor europene, în linie cu concluziile Consiliului European din octombrie 2014, inclusiv prin propunerea de extindere cu un an a perioadei de eligibilitate a cheltuielilor aferente politicii de coeziune pentru perioada 2007-2013. Secretarul de stat George Ciamba a solicitat, de asemenea, ca procentul din PIB cu care cresc cheltuielile de apărare datorate angajamentelor asumate pe plan internațional în domeniul securității să fie exclus din calculul deficitului bugetar.
În privinţa extinderii, partea română a susținut adoptarea de concluzii ale Consiliului care să reflecte angajamentul Uniunii pentru continuarea acestui proces cu reale beneficii pentru stabilitatea, democracţia şi securitatea continentului european, cu respectarea principiului meritelor proprii şi a criteriilor de la Copenhaga. A reiterat, în acest sens, susţinerea pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest şi a Turciei, subliniind importanţa acordată de România îndeplinirii depline de către toate statele candidate a criteriilor politice, inclusiv protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Concluziile Consiliului subliniază importanţa cooperării regionale în apropierea candidaţilor şi aspiranţilor de UE, precum şi a rolului jucat în acest sens de România, pe durata asumării preşedinţiei Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est/SEECP.
În acelaşi timp, secretarul de stat român a salutat organizarea, în marja CAG, a Conferinţei de Asociere cu Muntenegru, ocazie cu care vor fi deschise noi capitole de negociere, precum şi adoptarea Concluziilor prin care se are în vedere reînnoirea abordării UE pentru înregistrarea de progrese în relaţia cu Bosnia şi Herţegovina. De asemenea, România a exprimat sprijinul pentru parcursul european al Serbiei și pentru deschiderea în perioada următoare a unui nou capitol de negociere cu această țară. 
Pe parcursul discuțiilor care au condus la adoptarea concluziilor Consiliului privind statul de drept, partea română a exprimat susţinerea pentru respectarea principiului statului de drept şi abordarea propusă la nivelul Consiliului UE, vizând desfăşurarea unui dialog pe această temă în raport cu toate statele membre. Astfel, concluziile Consiliului consacră importanţa acordată în organizarea dialogului anual pe această temă, a principiilor nediscriminării şi egalităţii de tratament în raport cu toate statele membre, aspect ce corespunde poziţiei susţinute consecvent de România în cursul discuţiilor pe acest subiect. În linie cu poziția susținută și de România, concluziile reiterează rolul major al unei abordări principiale, în baza unor criterii şi evaluări obiective, corecte şi imparţiale, în conformitate cu competenţele instituţionale prevăzute de Tratatele UE şi în baza principiului cooperării sincere între instituţii. 
Referitor la programarea inter-instituţională, România a reiterat necesitatea unei abordări integrate orizontale şi multianuale a programării legislative şi a apreciat, în acest sens, demersurile realizate până în prezent de Preşedinţia italiană. A subliniat că agrearea unor principii comune în ceea ce priveşte programarea legislativă pentru 2015, ca primă etapă, este un pas în realizarea unei coordonări a programării legislative multianuale.
Totodată, în marja reuniunii CAG, secretarul de stat George Ciamba a avut o întrevedere cu Martin Selmayr, directorul de cabinet al preşedintelui Comisiei Europene şi a participat la un dineu informal în format „Prietenii Coeziunii”, organizat de către Spania.
.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

CONSILIUL UE

Ministrul Ana Birchall participă la reuniunea informală a miniștrilor justiției și afacerilor interne din statele membre ale UE în cadrul Consiliului JAI din Helsinki

Published

on

© Calea Europeana

Ministrul justiției, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, interimar, Ana Birchall, va participa în perioada 18 – 19 iulie 2019, la lucrările reuniunii informale a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizată la Helsinki, potrivit comunicatului oficial.

Aceasta este prima reuniune a miniștrilor justiției și afacerilor interne sub Președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene. Începând din 1 iulie 2019,  Finlanda deține pentru a treia oară Președinția Consiliului Uniunii Europene  și va fi urmată în primul semestru al anului 2020 de Croația, în cadrul Trio-ului de Președinții deschis de Președinția română a Consiliului.

Pe agenda secțiunii dedicate justiției sunt incluse o serie de subiecte privind consolidarea spațiului de justiție, libertate și securitate al Uniunii Europene.

Potrivit comunicatului, miniștrii vor discuta despre consolidarea statului de drept  – independența, calitatea și eficiența sistemelor naționale de justiție și importanța unui proces echitabil, precum și despre detenție și alternativele la aceasta în contextul cooperării judiciare în materie penală.

În cadrul dejunului de lucru miniștrii vor aborda și tema justiției civile europene în context multilateral. Totodată, în marja reuniunii JAI, Ana Birchall va avea o serie de întrevederi bilaterale cu omologi din statele membre UE.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul a adoptat concluzii privind prioritățile UE pentru cea de a 74-a Adunare Generală a ONU. Statele membre se vor axa pe trei priorități care se consolidează reciproc

Published

on

© European Commission

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, ieri, 15 iulie, concluzii privind prioritățile UE pentru cea de a 74-a Adunare Generală a ONU (septembrie 2019–septembrie 2020). Aceste concluzii completează concluziile Consiliului UE privind consolidarea multilateralismului, care au fost adoptate la 17 iunie 2019.

Pe parcursul celei de a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite UE și statele sale membre se vor axa pe trei priorități care se consolidează reciproc:

  1.  Prevenirea conflictelor, pace și securitate
  2. O agendă pozitivă comună
  3. Implicarea cu privire la provocările globale

În comunicatul Consiliului UE sunt reitarate valorile comune ce stau la baza angajamentului UE: ”Angajamentul UE pentru o lume mai pașnică, bazată într-o mai mare măsură pe cooperare și mai echitabilă este întemeiat pe valori comune – pacea, democrația, drepturile omului, statul de drept, egalitatea de gen, dezvoltarea durabilă –, precum și pe angajamentul profund al UE față de un multilateralism eficace.”

În contextul global actual, UE urmărește să reafirme valoarea adăugată și relevanța ONU și să demonstreze că aduce beneficii cetățenilor din întreaga lume. ”UE va continua să colaboreze și să sprijine Organizația Națiunilor Unite, ca parte a eforturilor sale de a promova, a dezvolta și a reforma ordinea internațională bazată pe norme.”, se mai regăsește în comunicat.

 

Continue Reading

CONSILIUL UE

Premierul Israelului îi atacă pe liderii europeni: Îmi amintește de amorțeala Europei din anii 1930. Nu se trezesc până când nu ajung rachete nucleare iraniene pe teritoriul european

Published

on

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a criticat vehement, luni seară, poziţia conciliantă a țărilor Uniunii Europene faţă de Iran, afirmând că unii lideri europeni ”nu se trezesc” până când nu vor fi atacaţi nuclear de regimul de la Teheran, informează Digi24.

Consiliul Uniunii Europene anunţat luni seară că decizia Iranului de a nu mai respecta în totalitate Acordul nuclear este ”reversibilă”, astfel că nu sunt necesare sancţiuni.

”Aparent, sunt unii oameni în Europa care nu se trezesc până când nu ajung rachete nucleare iraniene pe teritoriul european. Atunci, va fi prea târziu. În orice caz, noi vom face tot ce putem pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare”, a reacţionat Benjamin Netanyahu prin platforme de socializare online, informează site-ul Times of Israel, conform sursei citate.

”Îmi amintește de amorțeala Europei din anii 1930”, a afirmat Netanyahu într-o declarație video.

Agerpres arată că afirmaţiile premierului israelian au fost făcute în contextul în care miniştrii de externe din ţările membre ale Uniunii Europene (UE) s-au reunit luni la Bruxelles, decişi să facă totul pentru a salva acordul din 2015 privind programul nuclear iranian.

Acordul se află într-o “situaţie dificilă, dar sper că nu i-a venit sfârşitul”, a afirmat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, lansând un apel Iranului “să îşi respecte angajamentele”.

Uniunea Europeană a cerut Iranului să înceteze toate activităţile de purificare a uraniului care sunt interzise prin Acordul nuclear din anul 2015. Teheranul a anunţat decizia de a purifica uraniu într-o concentraţie care depăşeşte limita de 3,67%, stabilită prin Acordul nuclear din 2015. Administraţia de la Teheran a anunţat depăşirea concentraţiei de 4,5% în producţia de uraniu îmbogăţit.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending