Partidul cancelarului Angela Merkel: Martin Schulz ar trebui să părăsească șefia Parlamentului European

Președintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, ar trebui să își părăsească postul la sfârșitul mandatului și să îi lase loc unui deputat de centru-dreapta, au spus oficiali din cadrul Uniunii Creştin-Democrate, din care face parte și cancelarul Angela Merkel, potrivit EU Observer.

martin schulzSocial-democratul Schulz, a fost ales președinte al PE în ianuarie 2012, iar mandatul său actual se încheie la sfârșitul anului.

În timp ce europarlamentarii sunt aleși pentru o perioadă de cinci ani, mandatul președintelui PE este de doi ani și jumătate, iar principalele partide politice, Partidul Popular European (PPE) și Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D), alternează, de regulă, președinția. Însă lui Schulz i-a fost prelungit mandatul, după ce a ieșit pe locul al doilea în confruntarea cu Jean Claude Juncker pentru șefia Comisiei Europene.

”Există o înțelegere, că va fi schimbat (n.r. președintele PE), când i se încheie mandatul. Dat fiind faptul că domnul Schulz este un om de onoare, presupun că își va respecta angajamentul”, a declarat vice-președintele CDU, Julia Kloeckner, pentru ziarul Die Welt.

Ideea ca Schulz să se retragă vine după un val de critici din partea oficialilor germani la adresa liderilor instituțiilor UE, în urma referendumului privind Brexit.

Mass-media germană, dar și lideri politici i-au solicitat lui Juncker să demisioneze după felul în care a gestionat situația din Marea Britanie.

Martin Schulz a cerut, luni, un ”veritabil guvern UE” ce urmează să fie ales în mod direct și sub controlul Parlamentului European.

Până în acest moment, niciun europarlamentar din grupul PPE nu a declarat că își dorește să fie succesorul lui Martin Schulz. Principalul candidat ar putea fi Manfred Weber, liderul grupului PPE, însă în calitate de membru al Uniunii Creştin-Sociale (CSU), filiala bavareză a CDU, ar putea fi dificil ca un alt deputat german să fie ales la cârma Parlamentului, pentru un al treilea mandat consecutiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.