Partidul extremist AfD vrea să dețină conducerea Comisiei pentru Buget a legislativului german, o funcție foarte importantă

Partidul de extremă dreapta din Germania, AfD, dorește să dețină funcția de președinte al Comisia pentru Buget din cadrul legislativului  german în cazul în care SPD și CDU – CSU vor forma o coaliție de guvernământ, această funcție fiind una foarte importantă, notează Politico Europe.

Deși niciun partid nu are dreptul în mod oficial de a deține funcția de președinte al Comisiei, în mod tradițional aceasta îi revine principalului partid de opoziție, iar acum acesta este AfD.

“În calitate de cel mai mare partid al opoziției, atunci avem dreptul la funcția de conducere al Comisiei pentru Buget”, a declarat Alice Weidel, co-pre;edinte al grupului parlamentar AfD.

Michael Grosse-Brömer, deputat al Uniunii Creștin-Democrate, a declarat marți că partidele nu vor “crea norme excepționale pentru AfD”.

SPD și CDU-CSU sunt acum angajați în cadrul negocierilor pentru formarea unui guvern de coaliție după ce cele dintre CDU-CSU, Verzi și liber-democrații din FDP au eșuat în noiembrie iar SPD a rămas singurul candidat viabil pentru asigurarea unei majorități în parlament.

La alegerile din 24 septembrie, conservatorii, alături de latura vor bavareză (CSU), au obținut 33% din sufragii, cu 8,5% mai puțin decât la scrutinul din 2013, iar social-democrații — 20,5%, cu 5,2% mai puțin. Pe locul al treilea se află AfD, cu 12,6%, înregistrând un scor cu 7,9 puncte procentuale mai mare decât în 2013, ceea ce îi permite intrarea, în premieră, în Bundestag.Pe locurile următoare se situează liberalii, cu 10,7%, mai mult cu 5,9% față de scrutinul anterior, când FDP nu a mai reușit să intre în parlament. Stânga radicală Die Linke a obținut 9,2% (plus 0,6%), iar ecologiștii — 8,9% (plus 0,5%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.