Partidul francez de extremă dreapta Frontul Naţional, inculpat în dosarul asistenţilor parlamentari. Frauda s-ar ridica până la 5 milioane de euro în perioada 2012-2017

Partidul Frontul Naţional (FN, extremă dreapta) din Franța a fost inculpat pe 30 noiembrie de complicitate şi tăinuire în cadrul anchetei cu privire la presupuse angajări fictive a unor asistenţi de către eurodeputaţi FN, a declarat marţi trezorierul formaţiunii, Wallerand de Saint-Just, potrivit Politico Europe.

Foto: Kremlin.ru

Potrivit Parlamentului European, frauda se ridică la până la 5 milioane de euro în perioada 2012-2017. În total, 17 eurodeputaţi ai FN, inclusiv preşedintele formaţiunii Marine Le Pen şi tatăl ei Jean-Marie Le Pen, sunt vizaţi de anchetă, deschisă în 2015, cu privire la cel puţin 40 de asistenţi. Marine Le Pen a fost inculpată pe 30 iunie de abuz de încredere şi complicitate la abuz de încredere. Ancheta vizează salarii plătite din fonduri europene unor asistenţi ai unor aleşi FN în Parlamentul European (PE) care ar fi primit alte sarcini.

Sediul partidului de la Nanterre a fost percheziţionat în februarie 2016 şi în februarie 2017, în cadrul dosarului. Scandalul a izbucnit în timpul campaniei prezidenţiale, după ce Marine Le Pen a refuzat să se prezinte la o convocare a judecătorilor, pe 10 martie, şi a denunţat o ”operaţiune politică”.

Regulamentul Parlamentului European prevede că asistenții europarlamentari cu normă întreagă nu au voie să desfășoare o activitate plătită pentru un partid politic național și că asistenții part-time trebuie să aibă și un al doilea loc de muncă. Fiecare dintre cei 751 de membri ai Parlamentului European are dreptul la suma de 23.400 euro lunar pentru remunerarea personalului angajat la biroul din Bruxelles și în țara de origine, la care se adaugă 4.342 euro lunar cheltuieli de birou.

Parlamentul European a mai sancţionat-o pe Marine Le Pen pentru utilizarea frauduloasă a fondurilor UE, salariul ei fiind redus cu 50% începând din februarie. Imunitatea eurodeputatei Marine Le Pen a fost anulată de Parlamentul European și în alt dosar, referitor la postarea pe site-uri de socializare de către candidatul eurosceptic la preşedinţia Franţei a unor imagini cu acte de violenţă comise de reţeaua teroristă Stat Islamic.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.