Connect with us

U.E.

Partidul Liga, de extremă-dreapta, al vicepremierului italian, Matteo Salvini, fruntaș în sondajele dinaintea alegerilor pentru PE

Published

on

Partidul Liga, de extremă-dreapta, al vicepremierului şi ministrului italian de interne, Matteo Salvini, are un avans semnificativ, chiar dacă uşor redus, în ultimele sondaje de opinie din Italia înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, relatează DPA, preluat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, sprijinul pentru formațiunea politică a lui Matteo Salvino se situează la 30,9% în luna mai, în scădere față de luna precedentă când înregistrase 36,9%. Alte studii au înregistrat scăderi mai puțin dramatice, dar toate au sugerat că partidul a pierdut ritmul după luni de creștere.

Spre deosebire de Liga, publicația italiană Corriere della Sera a scris că susținerea pentru formațiunea 5 Stele, din coaliția de guvernare, a crescut la 24,9% față de precedentul de 22,3%, terminând astfel o perioadă lungă de declin. Cu toate acestea, un sondaj de opinie al ziarului La Repubblica a înregstrat o scădere a  sprijinului formațiunii  5 Stele, care a scăzut la 22,6% de la 23,2%.

De asemenea, sondajele au plasat Partidul Democrat de centru-stânga din opoziție pe locul al treilea, undeva între 22,5% și 20,4%,  partidul Forza Italia al fostului premier, Silvio Berlusconi, rămânând sub procentul de 10%.

Ambiții europene pentru Salvini

Salvini speră să obțină un impuls major la votul pentru PE pentru a-și consolida poziția pe scena europeană, în timp ce alcătuiește o alianță a partidelor eurosceptice și naționaliste care să conteste forțele de masă care conduc de atâta vreme de la Bruxelles, informează Euronews.

Oficialii Ligii declară că vor încerca, de asemenea, să revizuiască balanța puterii în cadrul guvernului italian dacă vor depăși în sondaje  5 Stele și vor răsturna rezultatul votului de la nivel național din 2018.

Însă cea mai recentă serie de sondaje ar putea să-i strice planurile lui Salvini, semnalizând prima frânare semnificativă a popularității sale în creștere și acoperind o săptămână negativă din punct de vedere politic pentru el după ce a a fost forțat să accepte demiterea din guvern a consilierului său economic apropiat, Armando Siri, care este anchetat pentru luare de mită. Parenerul de coaliție, 5 Stele Siri a negat orice greșeală, iar Salvini a insistat să rămână pedepsit până la găsirea vinovatului în instanță, dar 5 stele l-au convins pe prim-ministrul Giuseppe Conte că Siri trebuie să plece înainte de tranșarea cazului în instanță.

Salvini a dus o campanie virulentă în Italia înaintea votului pentru europarlamentare, promovând politici dure, cum ar fi castrarea chimică obligatorie pentru violatori și chiar apărarea unui editor fascist care a fost interzis de la un târg de cărți, relatează Euronews.

Italia va vota pentru PE la 26 mai. În ultimele două săptămâni de campanie nu mai pot fi publicate sondaje de opinie, iar interdicţia intră în vigoare la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Eurodeputații cer Comisiei Europene măsuri și mai concrete pentru repornirea turismului, criticând lipsa de sprijin financiar specific pe termen scurt

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Deputații europeni au oferit un feedback general pozitiv asupra pachetului Comisiei de transport și turism privind noile măsuri luate în considerare pentru repornirea turismului. Cu toate acestea, europarlamentarii solicită măsuri mai concrete și sprijin financar înainte de începrea vacanței de vară, se arată în comunicatul ofical al Parlamentului European.

Repornirea turismului: eurodeputații au subliniat necesitatea restabilirii încrederii în ”călătorii în siguranță” prin măsuri concrete suplimentare, întrucât situația actuală rămâne incertă în ciuda pachetului propus.

Dificultăți financiare: mulți europarlamentari au ridicat problema pierderilor de locuri de muncă masive, riscului de faliment în sector și au comentat lipsa de ajutor concret și sprijin financiar specific pe termen scurt, precum și necesitatea unei linii bugetare dedicate pe termen lung.

Probleme privind siguranța: Cu multe întrebări privind repornirea în siguranță a turismului în UE, Comisia a subliniat că cooperarea dintre statele membre s-a îmbunătățit și ridicarea restricțiilor de călătorie, inclusiv deschiderea frontierelor, ar trebui să se bazeze pe criterii stabilite și protocoale de sănătate puternice. Comisia încurajează statele membre să introducă scheme de certificare pentru călătorii în siguranță. Cu toate acestea, o acțiune similară la nivelul UE nu va fi posibilă înainte de această vară.

Drepturile pasagerilor: eurodeputații au subliniat că regulile de rambursare sunt aplicate prea des în diferite state membre. Comisia i-a asigurat pe eurodeputații că urmăresc îndeaproape problema, iar pasagerii își păstrează dreptul la rambursări în numerar.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vlad Nistor: Decizia SUA de a se retrage din Tratatul Cer Deschis nu este sănătoasă pentru stabilitatea globală

Published

on

© vladnistor.ro

Vlad Nistor, membru în Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, a comentat într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Calea Europeană, decizia Statelor Unite ale Americii de a se retrage din Tratul Cer Deschis.

”Nu cred că este sănătos pentru stabilitatea globală, este prematur să vedem consecințele. Există posibilitatea ca unele negocieri să continue și depind în bună măsură de desfășurarea electorală, mai ales în SUA”, a declarat Vlad Nistor.

Reamintim că Președintele SUA Donald Trump a anunţat în urmă cu aproximativ două săptămâni retragerea SUA din tratatul internaţional Cer Deschis (Open Skies), care permite verificarea mişcărilor militare şi a măsurilor de limitare a armelor în ţările semnatare, relatează AFP.

“Rusia nu a respectat tratatul. Atât timp cât nu respectă tratatul, ne vom retrage”, a declarat preşedintele american, potrivit Agerpres

Tratatul – la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România – permite survolul teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate.

Citiți și: Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, solicită SUA să își reconsidere decizia privind retragerea din Tratatul Cer Deschis


Vlad Nistor, în calitate de europarlamentar în cel mai mare grup politic al Parlamentului European, grupul Popularilor Europeni, este membru în următoarele Comisii de specialitate: Comisia pentru afaceri externe, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, Delegația pentru relațiile cu India, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest și membru supleant în Comisia pentru comerț internațional, Comisia pentru cultură și educație, Subcomisia pentru drepturile omului, Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vlad Nistor, despre viitorul CFM al UE: Cu o diminuare semnificativă a bugetului pentru securitate, Europa ar ajunge la mâna ”partenerilor” din scena internațională, respectiv China sau Rusia

Published

on

© vladnistor.ro

În contextul în care în viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii Europene se prevede o diminuare a bugetului pentru securitate și apărare, europarlmanetarul Vlad Nistor, membru în Comisia AFET a Parlamentului European speră că ”până la urmă să nu fie în atât de măsură diminuat încât Europa să ajungă la mâna oricărora din ”partenerii” din scena internațională, fie că este vorba de China sau de Rusia.”

Potrivit deputatului european, această diminuare a fost provocată de pandemia de COVID-19, care a demonstrat că, la nivel global, omenirea nu este pregătită pentru așa ceva: ”Global, omenirea nu era pregătită pentru așa ceva, ar fi trebuit să fie în continaure pentru alte provocări de acest tip, pentru că ele pot să apară oricând. Acesta este motivul pentru care bugetul pentru securitate si aparare este diminuat”, a explicat Vlad Nistor într-un interviu pentru Caleaeuropeană.ro.

Comisia Europeană susține că noile priorități stabilite de liderii UE, cum ar fi mediul, inovarea, securitatea, apărarea, migrația, trebuie să fie tratate mai eficient la nivelul UE. 

Retragerea Regatului Unit din UE, care contribuie anual cu 13 miliarde de euro al bugetul european, lasă în urmă o gaură financiară care trebuie completată prin contribuțiile bugetare ale celorlalte state membre, în acest sens, Austria, Germania, Olanda și Suedia fiind vizate să ofere mai mulți bani.


Vlad Nistor, în calitate de europarlamentar în cel mai mare grup politic al Parlamentului European, grupul Popularilor Europeni, este membru în următoarele Comisii de specialitate: Comisia pentru afaceri externe, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, Delegația pentru relațiile cu India, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest și membru supleant în Comisia pentru comerț internațional, Comisia pentru cultură și educație, Subcomisia pentru drepturile omului, Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending