Connect with us

S&D

Partidul Socialiștilor Europeni, profund îngrijorat de evoluțiile din Ungaria și Polonia, unde guvernele de dreapta încearcă să suprime mass-media libere și independente

Published

on

© European Union 2017 - Source : EP

Partidul Socialiștilor Europeni (PSE) este profund îngrijorat de evoluțiile din Ungaria și Polonia, unde guvernele de dreapta încearcă să suprime mass-media libere și independente. Socialiștii și democrații nu vor sta degeaba în timp ce libertatea presei este atacată în interiorul UE. O presă gratuită este o parte esențială a democrației, se arată într-un comunicat.

Președintele PES, Serghei Stanișev, a declarat:

„Asistăm la un atac foarte îngrijorător și periculos asupra valorilor democratice, europene. Situația din Ungaria și Polonia este profund îngrijorătoare. Progresiștii susțin o media gratuită. Raportarea independentă asigură accesul fiecărui cetățean la informații de calitate, de încredere, pentru a-și putea ține sub control guvernul. Acest lucru este, evident, ceva Fidesz și PiS vor cu disperare să evite. Se pare că vor folosi aproape orice metodă pentru a împiedica controlul democratic și criticile. În calitate de socialiști și democrați, nu vom sta degeaba e în timp ce libertatea presei este atacată. O presă liberă este o parte esențială a democrației care trebuie întotdeauna apărată de atacuri de dreapta, autoritare. Suntem alături de partidele noastre membre din Ungaria și Polonia și de toți cei care susțin democrația și mass-media independente. Continuăm să urmărim evoluțiile foarte îndeaproape.”

În această săptămână, postul de radio maghiar Klubrádió a fost eliminat efectiv de autoritățile de radiodifuziune. Popularul post de actualități cu sediul la Budapesta are o istorie lungă de acoperire a știrilor care sunt adesea ignorate de mass-media conservatoare care susțin guvernul, precum sărăcia, egalitatea de gen, migrația, ONG-urile și problemele istorice controversate. Consiliul media controlat de guvern a refuzat să reînnoiască licența de difuzare a postului, care urmează să expire pe 14 februarie 2021.

Atacul guvernului maghiar asupra mass-mediei libere vine în același timp în care mass-media independente din Polonia protestează pentru că se tem pentru viitorul lor. 

Guvernul polonez introduce o nouă taxă pe publicitate care va epuiza finanțarea pentru mass-media private, care oferă relatări vitale independente. Se așteaptă ca noua taxă să coste mass-media independente 240 de milioane de euro în același timp în care mass-media de stat – care publică propagandă pro-guvernamentală și atacuri împotriva opoziției – beneficiază de la stat de o subvenție de 430 de milioane de euro pe an în plus față de veniturile din publicitate și taxele obligatorii plătite de cetățeni. Guvernul administrat de PiS este hotărât să reducă finanțarea pentru mass-media pe care nu o controlează și să stimuleze resursele pentru punctele de propagandă media care susțin guvernul.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu a discutat cu noul premier al Muntenegrului despre importanța realizării reformelor privind statul de drept, combaterea corupției și a crimei organizate

Published

on

© Corina Crețu / Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu, în calitate de membru al Delegației UE-Muntenegru a participat joi, la ședința Delegației unde a avut un schimb de păreri cu noul premier muntenegrean, Dritan Abazovic, referitor la parcursul european și la reformele care au loc în această țară.

„În cadrul intervenției mele, am menționat despre importanța de a realiza reformele propuse, mai ales cele legate de respectarea statului de drept, combaterea corupției și a crimei organizate, care vor avea un impact pozitiv asupra muntenegrenilor”, a scris deputatul european, pe Facebook.

De asemenea, Corina Crețu a mai accentuat și faptul că locul Muntenegrului este în Uniunea Europeană.

„Deși acest proces este unul de durată, acest obiectiv poate fi atins”, a spus ea.

În finalul mesajului său, europarlamentarul i-a urat mult succes noului prim-ministru Dritan Abazovic în realizarea obiectivelor pe care și le-a propus: dezvoltarea economică, implementarea statului de drept, lupta împotriva corupției și crimei organizate, libertatea presei.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Președinta Grupului S&D din PE: Avem nevoie de un pachet de reziliență socială pentru a proteja grupurile vulnerabile de impactul războiului din Ucraina

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Social-democrații europeni au susținut joi o rezoluție parlamentară prin care au solicitat o acțiune mai puternică a Uniunii Europene pentru a face față consecințelor sociale și economice ale războiului din Ucraina, informează comunicatul oficial

Deputații europeni S&D au reușit să facă presiuni pentru ca măsuri importante să fie incluse în această rezoluție, cum ar fi un capitol privind un pachet de reziliență socială cu inițiative concrete pentru statele membre. Aceste inițiative ar trebui să ofere sprijin specific pentru cele mai vulnerabile părți ale populației sale până în vara anului 2022.

Aceste măsuri vizează consolidarea sistemelor de asistență socială și de protecție socială din UE, inclusiv continuarea și refinanțarea SURE și un mecanism de salvare socială cu un sprijin public sporit pentru instrumentele existente.

Rezoluția solicită, de asemenea, un embargo total asupra petrolului și gazelor din Rusia, ca singura modalitate de a face ca sancțiunile să fie eficiente; o prelungire a clauzei generale de salvare a Pactului de stabilitate și de creștere; consolidarea investițiilor în măsuri de climă socială și luarea în considerare de către statele membre a suspendării temporare a schemelor naționale de indexare a chiriilor, precum și crearea de noi instrumente financiare, „deoarece cele disponibile nu sunt suficiente pentru a face față consecințelor războiului”.

„Noi, cei din Grupul S&D, am fost dezamăgiți după dezbaterea în plen cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, deoarece au fost abordate în principal dimensiunea externă și aspectele de securitate ale războiului, neglijând impactul asupra vieții cetățenilor europeni. Acesta este motivul pentru care am solicitat o dezbatere în plen și am insistat pentru această rezoluție”, a transmis  președinta Grupului S&D din Parlamentul European, Iratxe Garcia Perez.

Ea a subliniat că reziliența socială ar trebui să fie introdusă ca o prioritate, cu măsuri de consolidare a sistemelor de asistență socială și de protecție socială din UE, inclusiv prin continuarea și refinanțarea SURE și a unui mecanism de salvare socială.

„Ceea ce propune Comisia nu este suficient. Salut faptul că Parlamentul a votat pentru o finanțare suplimentară pentru Garanția europeană pentru copii, pentru a sprijini, de asemenea, copiii ucraineni și pentru a ajuta la primirea și integrarea în muncă a refugiaților. Vorbim despre bani noi, nu despre realocarea fondurilor existente. Pentru a discuta toate acestea, Parlamentul European solicită organizarea unui summit social. Trebuie să ne actualizăm strategia pentru a o adapta la situația extraordinară cu care ne confruntăm, cu inflația în creștere și consecințele sale sociale”, a conchis Iratxe Garcia Perez. 

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu îndeamnă România să profite de șansele istorice puse la dispoziție de UE pentru a recupera decalajele de dezvoltare: Lupta împotriva sărăciei și investițiile în sănătate și educație trebuie continuate

Published

on

© European Union 2017 - Source : EP

Eurodeputatul Corina Crețu îndeamnă România să profite de șansele istorice puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru a recupera decalajele de dezvoltare.

”La 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, putem constata că țara noastră a primit 40 de miliarde euro fonduri europene. Nu există județ sau domeniu de activitate care să nu fi beneficiat de aceste fonduri. Decalajele istorice rămân însă semnificative, ca și problemele sărăciei, agravate de situația extraordinar de dificilă pe care o traversam. În calitate de comisar european pentru politică regională, am fazat proiecte pentru care Romania trebuia să returneze fonduri, am aprobat plata creditelor pentru investiții deja create (<<proiecte retrospective>>) și am încurajat realizarea de proiecte mari, cum sunt spitalele regionale sau autostrăzile care să lege regiunile istorice ale țării. Acum, suntem într-un moment care poate fi catalogat istoric pentru România din punct de vedere al șanselor privind fondurile europene. România va beneficia în perioada 2021-2027 de fonduri europene în valoare de aproximativ 80 de miliarde, după cum urmează: 29,2 miliarde de euro din Mecanismul de Redresare și Reziliență, elementul central al NextGenerationEU, aproximativ 28 de miliarde de euro din fondurile structurale și de coeziune, 19 miliarde de euro din Politica Agricolă Comună, și aproape 2 miliarde euro din Fondul pentru o Tranziție Justă”, a detaliat Crețu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Aceasta a amintit că România a încheiat prima perioadă de programare (2007-2014) cu o rată de absorbție a fondurilor europene de 91%.

”E vital ca România să încheie perioada de programare 2014-2020 cu o rata de absorbție cât mai mare, să demareze realizarea proiectelor prin PNRR și să încheie cât mai rapid Acordurile și Programele Operaționale pentru perioada 2021-2027”, a fost apelul lansat de eurodeputat.

Corina Crețu deplânge faptul că ”Romania înregistrează întârzieri majore în negocierea programelor operaționale pentru 2021-2027, deși banii puteau fi folosiți din 1 iunie 2021. Multe țări implementează deja în paralel proiectele din acest buget și au atras deja bani europeni, atât din PNRR cât și din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027”.

”În opinia mea, Guvernul este îndreptățit să discute cu experții Comisiei Europene consecințele crizei COVID și ale războiului, explozia prețurilor și rata inflației, să ia în considerare toate resursele financiare avute la dispoziție – inclusiv Fondul Social European, resursele din PNRR, din Programul Operațional pentru Sănătate și cele opt Programe regionale 2021-2027  pentru ca romanii să poată face față vremurilor de criză care vor urma, gândindu-se în primul rând la cei mai vulnerabili: copii, pensionari, cei care trăiesc cu venitul minim pe economie, pacienți, cei bolnavi de cancer sau alte boli cronice. Aceasta perioada ne învață nu numai lecțiile bunătății și ale omeniei, dar și să prețuim mai mult pacea și viața”, a subliniat europarlamentarul.

Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 are la bază proiectul prezentat la data 2 mai 2018 în fața Parlamentului European, când Corina Crețu era comisar european.

”Convingerea mea este că Produsul Intern Brut pe cap de locuitor trebuie să se mențină ca bază de calcul pentru că va asigura reducerea decalajelor dintre state și regiuni, devenite și mai puternice ca urmare a efectelor acestei crize. Vă reamintesc că, potrivit acestui mod de calcul, Romania are un buget cu 8% mai mare față de perioada 2014-2020”, a punctat eurodeputatul.

Corina Crețu a reamintit că, ”în timpul mandatului meu de comisar european pentru politica regională, am aprobat toate proiectele depuse de Guvernele României, am preluat toate creditele pe care Romania le avea în acea perioada pe fonduri europene, m-am zbătut pentru realizarea cât mai rapidă a spitalelor regionale de la Iași, Cluj și Craiova, s-au realizat în ultimii ani modernizări de spitale, achiziționarea de ambulanțe noi în toate județele țării, ca echipamente medicale performante. Din păcate, încă există fonduri europene nefolosite, care așteaptă să fie accesate de către Romania pentru îmbunătățirea sănătatii oamenilor”, a conchis eurodeputatul.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA12 hours ago

Prințul Charles, primit la Palatul Victoria. Nicolae Ciucă: Companiile britanice sunt așteptate să investească în energia verde

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească în valoare de 300 milioane euro menită să sprijine entitățile agroalimentare în contextul pandemiei de COVID-19

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Ucraina: Comisia Europeană propune norme pentru confiscarea activelor oligarhilor ruși și incriminarea încercărilor de eludare a măsurilor restrictive impuse de UE

MAREA BRITANIE15 hours ago

Klaus Iohannis și Prințul Charles au discutat despre Parteneriatul Strategic româno-britanic și dezvoltarea unor proiecte educaționale privind schimbările climatice

Cristian Bușoi16 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Portugalia poate fi un exemplu pentru România în ceea ce privește energia regenerabilă

U.E.16 hours ago

Ministrul ungar de externe: Amenințările cu închiderea rutelor de tranzit ale petrolului și gazului natural pun în pericol unitatea UE

CONSILIUL UE17 hours ago

UE pregătește Balcanii de Vest și Turcia pentru viitoarea lor participare la semestrul european: Dialogul privind politica economică are o importanță deosebită

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Fondul european de apărare: Comisia Europeană mobilizează un miliard de euro pentru a reduce decalajele și a stimula inovarea în domeniul apărării

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

REPowerEU: Comisia Europeană înființează Grupul operativ al platformei energetice a UE pentru a asigura aprovizionarea alternativă

ȘTIRI POZITIVE18 hours ago

Jurnaliștii de la New York Times, călătorie în ”Alpii transilvăneni, ascultând pașii zimbrilor”

COMISIA EUROPEANA2 days ago

”Cooperarea globală reprezintă antidotul pentru șantajul Rusiei”, subliniază Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial, de unde a transmis că UE va sprijini ”Ucraina să renască din cenușă”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Marian-Jean Marinescu pledează pentru o guvernanță europeană pentru coridorul Rin-Dunăre: Dacă un stat nu investește, atunci se blochează

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Comisia Europeană va include hărțile de infrastructură din R. Moldova, Ucraina și Georgia în Regulamentul TEN-T. Parlamentul European va lucra rapid pe această propunere

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu reprezentanții OCDE: Măsurile de simplificare a licențierii activității mediului de afaceri aduc o creștere de 4% a PIB-ului pe cap de locuitor

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu: România trebuie să aibă capacitatea de absorbţie a mărfurilor din Ucraina către UE şi zona non-UE

G76 days ago

Sprijin pentru Ucraina: G7 promite 19,8 miliarde de dolari pentru a menține pe linia de plutire economia ucraineană devastată de războiul declanșat de Rusia

U.E.7 days ago

Viktor Orban consideră că ”anul 2024 va fi unul decisiv, al marelui test”: Conservatorii trebuie ”să recucerească instituțiile” din Bruxelles și Washington

NATO7 days ago

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă salută prezența militarilor portughezi în România: Realitatea ne determină să consolidăm mai departe apărarea NATO în regiunea Mării Negre

Eugen Tomac7 days ago

Eugen Tomac, pledoarie pentru R. Moldova în Parlamentul European: Locul acesteia este în UE. Poporul său este unul european

ONU7 days ago

Bogdan Aurescu a propus, la ONU, realizarea unui coridor internațional de transport pentru facilitarea exporturilor de produse alimentare din Ucraina

Team2Share

Trending