Patronatul Serviciilor de Securitate: Investigația Consiliului Concurenței este incorectă și injustă

Patronatul Serviciilor de Securitate (PSS), consideră investigația Consiliului Concurenței, atât incorectă cât și injustă, fiind bazată pe o interpretare eronată a legislației incidente în materie, se arată într-un comunicat remis presei. Reacția vine după ce Consiliul Concurenţei a anunţat joi că a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 23,42 milioane lei (aproximativ cinci milioane euro) un număr de 33 de companii şi patru asociaţii pentru fixarea preţului minim, respectiv facilitarea fixării preţului minim pe piaţa serviciilor de pază.

Comunicatul transmis de Patronatul Serviciilor de Securitate:

Patronatul Serviciilor de Securitate – PSS., consideră investigația Consiliului Concurenței, atât incorectă cât și injustă, fiind bazată pe o interpretare eronată a legislației incidente în materie, coroborate cu așa zise probe, „în susținerea” soluției pronunțate.

Drept urmare, PSS. își rezervă dreptul de a contesta decizia Consiliului Concurenței,atât prin uzitarea pârghiilor procedurale din legislația românească, cât și, la forurile europene.

Pe această cale, PSS. își manifestă îngrijorarea față de asemenea decizii, dar mai ales de modalitatea în care, autoritățile statului român aplică legislația. Consiliul Concurenței, în considerentele măsurii adoptate, recunoaște pe de-o parte, eforturile organizației noastre și implicarea activă în combaterea, atât a fenomenului de evaziune fiscală, cât și, cel al muncii la negru în industrie, cooperarea pentru realizarea unui cadru legislativ unitar și a unui mediu de afaceri corect, iar pe de alta parte, paradoxal, propune sancționarea membrilor organizației noastre pe motivul că o altă organizație a prezentat un model de calcul legal de cost pentru serviciile de pază, iar noi, nu ne-am dezis de acesta.

Acest mod de interpretare și de coroborare a textelor legale incidente în materie, aplicabilitatea lor în diferitele situații de fapt și cu precădere asupra speței de față, pune PSS., dar mai cu seamă pe membrii acestuia, într-o lumină nefastă și cu siguranță, distruge ideea asocierilor și a luptei pentru apărarea drepturilor constituționale (dreptul la asociere, dreptul la libera exprimare, ș.a.).

Asigurăm, atât membrii PSS., cât și, celelalte companii de securitate (nemembre sau neafiliate), că PSS., va face în continuare demersuri pentru perfecționarea legislației pe piața industriei de securitate, astfel încât, societățile de securitate să își desfășoare activitatea, ca și până acum, cu respectarea întru – totul, a legislației muncii și fiscalității.

Consiliul Concurenţei a anunţat joi că a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 23,42 milioane lei (aproximativ cinci milioane euro) un număr de 33 de companii şi patru asociaţii pentru fixarea preţului minim, respectiv facilitarea fixării preţului minim pe piaţa serviciilor de pază. Investigaţia pe piaţa serviciilor de pază a fost declanşată în anul 2015 şi a vizat Asociaţia Profesională a Companiilor de Securitate şi membrii acesteia, iar în 2016 a fost extinsă şi asupra Federaţiei Serviciilor de Securitate şi membrii acesteia, şi anume: Asociaţia Română a Industriei de Securitate, Asociaţia Română pentru Tehnica de Securitate, şi Patronatul Serviciilor de Securitate, inclusiv asupra membrilor acestora.

La aplicarea sancţiunilor, oficialii Consiliului Concurenţei spun că au ţinut cont de caracteristicile pieţei pe care a avut loc înţelegerea, piaţă caracterizată de o puternică tendinţă spre evaziune fiscală şi muncă la negru, precum şi de faptul că s-au efectuat demersuri pentru a semnala autorităţilor cu atribuţii în acest domeniu comportamentele posibil ilicite ale unor companii concurente.

Prin înţelegerea de a aplica un anume preţ minim pentru serviciile lor, companiile implicate nu îşi mai determină, în mod independent, politica comercială proprie pe piaţă, ceea ce conduce la eliminarea concurenţei arată autoritatea.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.