Connect with us

ROMÂNIA

Patru aeronave F-16 și aproximativ 100 de militari ai Forțelor Aeriene Române se pregătesc pentru misiunea de Poliție Aeriană întărită în Țările Baltice

Published

on

© MApN

Pentru demonstrarea angajamentului și solidarității naționale la nivel Aliat, Forțele Aeriene Române și-au asumat participarea la misiunea de Poliție Aeriană Întărită (eAP), sub comandă NATO, în Țările Baltice, în perioada aprilie – iulie 2023, cu un detașament format din aproximativ 100 de militari şi patru aeronave F-16 Fighting Falcon, informează Ministerul Apărării Naționale (MApN), într-un comunicat pe Facebook.

Obiectivul principal al misiunii de poliție aeriană, desfășurată în spațiul aerian al Lituaniei, Letoniei și Estoniei, este de a preveni încălcarea spațiului aerian aliat și de a oferi asistență aeronavelor militare și civile în situații de urgență apărute în timpul zborului.

Personalul care se va disloca în Lituania , pe baza aeriană din Šiauliai, provine majoritar din cadrul Escadrilei 53 Vânătoare „Warhawks” a Bazei 86 Aeriană “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”. Comandantul detașamentului, care poartă simbolic denumirea de „Carpathian Vipers”, este comandorul Cosmin Vlad. Acesta este un pilot experimentat, face parte din echipa Statului Major al Forțelor Aeriene și a reprezentat Forțele Aeriene în numeroase misiuni naționale și internaționale.

Misiunea de Poliție Aeriană Întărită în Țările Baltice sub comandă NATO – Baltic Air Policing (BAP), ca parte a supravegherii militare a spațiului aerian al statelor baltice, se desfășoară pe baza unui sistem de rotație a sarcinilor efectuate de țările aliate începând din 2004. În anul 2007, Forțele Aeriene Române au mai participat la această misiune cu patru aeronave MiG-21 LanceR ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

MApN: Două aeronave F-16 au monitorizat situația din Tulcea în urma atacurilor cu drone efectuate de Rusia în proximitatea frontierei ucrainene cu România

Published

on

© NATO

În noaptea de 23 spre 24 iulie, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de urgență din Baza 86 Aeriană Borcea pentru a monitoriza situația aeriană în urma unei serii de atacuri cu drone efectuate de forțele ruse asupra unor obiective din Ucraina, aflate în proximitatea frontierei cu România, în județul Tulcea. Acestea au revenit la bază în jurul orei 4:20, după ce și-au îndeplinit misiunea de supraveghere, a informat Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Ca răspuns imediat la aceste atacuri, MApN a intensificat măsurile de monitorizare și supraveghere a spațiului aerian național cu forțele și mijloacele disponibile în cadrul Serviciului de Luptă Poliție Aeriană.

Centrul Național Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea. Începând cu ora 3:45, măsurile de alertare au fost declarate încetate în toate zonele vizate.

MApN a dispus măsuri pentru efectuarea de cercetări în proximitatea localității Plauru, pentru a identifica eventuale obiecte căzute pe teritoriul național. Aceste căutări vor continua și în cursul zilei de azi.

Ministerul Apărării Naționale informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri și menține un contact permanent cu acestea pentru a asigura o reacție coordonată și eficientă.

Aceste măsuri fac parte din eforturile continue de a proteja securitatea națională și de a răspunde prompt la provocările din proximitatea granițelor României.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Bogdan Ivan a verificat stadiul lucrărilor la Centrul Cyber al UE: Vom finaliza lucrările de creștere a capabilităților Centrului până la finalul lunii octombrie

Published

on

© Bogdan Ivan/ Facebook

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a verificat marți stadiul lucrărilor la Centrul de competențe al UE în materie de securitate cibernetică, ”singura agenție europeană găzduită de România, care reunește experți în securitate cibernetică din întrega UE.”

”Mulțumesc echipei MCID, coordonatorului Centrului, Luca Tagliarelli și reprezentanților Universității Politehnica București pentru strânsa colaborare de până acum, care a făcut ca lucrările să  avanseze într-un ritm alert. Parteneriatul nostru este solid și, împreună, vom finaliza lucrările de creștere a capabilităților Centrului până la finalul lunii octombrie”, a transmis Ivan într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a explicat că Centrul de competențe al UE în materie de securitate cibernetică ”este esențial pentru specialiștii cyber din România și pentru protecția cibernetică Uniunii Europene.”

”Spre deosebire de lumea fizică, lumea digitală nu are granițe, deci confruntările cibernetice sunt mult mai extinse. De aceea, am insistat asupra consolidării capabilităților acestui Centru”, a mai spus ministrul.

Centrul de competențe al UE în materie de securitate cibernetică reprezintă prima structură a Uniunii Europene găzduită de România. De altfel, decizia înființării acestei structuri a fost luată în timpul președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Noul centru:

 • va facilita activitatea Rețelei de centre naționale de coordonare
 • va furniza sprijin financiar în materie de securitate cibernetică din programele Orizont Europa și Europa digitală

Centrul are următoarele obiective:

 • să contribuie la implementarea celor mai recente tehnologii în materie de securitate cibernetică
 • să sprijine întreprinderile nou-înființate și IMM-urile din sectorul securității cibernetice
 • să consolideze cercetarea și inovarea în domeniul securității cibernetice
 • să contribuie la eliminarea lacunelor în materie de competențe în domeniul securității cibernetice

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Adrian Câciu anunță că mai mult de jumătate din reformele din PNRR au fost îndeplinite: Alte 23 de reforme sunt în curs de îndeplinire

Published

on

© MIPE

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că au fost îndeplinite 38 de reforme (57,6%), adică mai mult de jumătate din cele 66 cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Din cele 38 de reforme, 21 sunt închise definitiv, iar 17 dintre ele, ”având aprobate elemente cheie de legiferare și implementare, au asociate ținte de rezultat, efect și impact care se măsoară în anii 2025-2026.”, a explicat Câciu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Pe lângă cele îndeplinite, alte 23 de reforme sunt în curs de îndeplinire iar restul de 5 reforme sunt programate pentru a fi îndeplinite în a doua jumătate a anului 2025 și prima jumătate a anului 2026.

”Se vorbește mult despre reformele din PNRR și stadiul acestora, se distorsionează partinic adevărul pentru a se prezenta o altă realitate și se lasă impresia că România nu face reforme. Deși toate datele despre reforme și acțiuni guvernamentale și legislative sunt publice și chiar au făcut obiectul unor dezbateri publice ample, văd oameni politici care vin și spun nonșalant că nu s-a făcut nici o reformă. Ei bine, ba da, s-au făcut peste jumătate din cele asumate iar realizarea reformelor este în deplină concordanță cu noul calendar de implementare a PNRR, aprobat în decembrie 2023”, a fost mesajul ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Acesta a amintit cele mai relevante reforme realizate:

 • Legile justiției (legi privind statutul magistraților, organizarea judiciară, Consiliul Superior al Magistraturii) și modificările aduse codului penal și Codului de procedură penală;
 •  Lupta împotriva corupției (legea privind protecția avertizorilor și Strategia națională anticorupție);
 • Legea pensiilor (noii legi privind sistemul de pensii, reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale);
 • Reforma ANAF prin digitalizare (SPV, criterii de risc, structuri de control fiscal);
 • Îmbunătățirea mecanismului de programare bugetară (planificare bugetară multianuală, analiza cheltuielilor din sănătate și educație, consiliul fiscal);
 • Securitatea cibernetică (lege, strategie, ocupații noi digitale în codul COR);
 • Cloud-ul guvernamental;
 • Transport sustenabil (decarbonizarea rutieră în conformitate cu principiul „poluatorul plătește”);
 • Mobilitatea urbană durabilă (lege și plan de mobilitate urbană durabilă (PMUD);
 • Legile educației (preuniversitar, universitar);
 • Înființarea ghișeelor unice pentru furnizarea de servicii de consiliere în domeniul energiei.

Planul Național de Redresare și Reziliență al României, a cărui valoare se ridică la 28,5 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi, cuprinde și o serie de reforme (66) și investiții (111 direcții de investiții) pentru consolidarea economiei țării.

Comisia a plătit României peste 9,41 miliarde de euro, ceea ce corespunde unui procent de 33% din totalul fondurilor din PNRR, iar 14% din toate etapele și obiectivele din plan au fost îndeplinite.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA20 mins ago

MApN: Două aeronave F-16 au monitorizat situația din Tulcea în urma atacurilor cu drone efectuate de Rusia în proximitatea frontierei ucrainene cu România

ROMÂNIA45 mins ago

Ministrul Bogdan Ivan a verificat stadiul lucrărilor la Centrul Cyber al UE: Vom finaliza lucrările de creștere a capabilităților Centrului până la finalul lunii octombrie

SUA51 mins ago

Șeful Pentagonului reafirmă „sprijinul neclintit” al SUA pentru Ucraina într-o convorbire cu ministrul Rustem Umerov

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Adrian Câciu anunță că mai mult de jumătate din reformele din PNRR au fost îndeplinite: Alte 23 de reforme sunt în curs de îndeplinire

ENERGIE2 hours ago

Klaus Iohannis: Regiunea Mării Negre devine o adevărată “masă rotundă” a diplomației energetice. România, pregătită să își joace rolul în energia nucleară sigură și exploatarea gazelor

SĂNĂTATE2 hours ago

Finalizarea Uniunii Europene a Sănătății, printre obiectivele noii Comisii Europene. Von der Leyen va propune o Lege privind medicamentele critice

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Primul sondaj după retragerea lui Biden din cursa pentru Casa Albă: Kamala Harris are un avans de 2% față de Donald Trump (Reuters)

ROMÂNIA3 hours ago

RADR 2024: Diplomația română se reunește pentru a pregăti acțiunile României “într-o lume instabilă”. Invitați speciali: vicepremierii din Luxemburg, R. Moldova și Ucrainei

ROMÂNIA18 hours ago

Secretarul american al Energiei: Sunt foarte încântată să anunţ că Fluor şi Sargent & Lundy au ajuns la un acord de principiu cu Nuclearelectrica pentru modernizarea şi dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă

U.E.19 hours ago

Ungaria, „indiferentă” la mutarea reuniunilor ministeriale ale președinției ungare a Consiliului, va bloca în continuare ajutorul militar al UE pentru Ucraina

ROMÂNIA18 hours ago

Secretarul american al Energiei: Sunt foarte încântată să anunţ că Fluor şi Sargent & Lundy au ajuns la un acord de principiu cu Nuclearelectrica pentru modernizarea şi dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă

CONSILIUL UE2 days ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

U.E.4 days ago

Borrell: Estonia este un model de urmat pentru toate țările UE și NATO în privința cheltuielilor pentru apărare

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA6 days ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

Trending