Pavel Filip, premierul Republicii Moldova, le cere oficialilor UE să nu condiționeze ajutorul financiar

Pavel Filip, premierul Republicii Moldova, le-a transmis oficialilor europeni să nu condiționeze ajutorul 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene de nemodificarea sistemului electoral, subliniind importanța asistenței financiare din partea UE, informează Agerpres.

Foto: gov.md

Anterior, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană au difuzat o declarație comună în care menționează că „respectarea unor mecanisme eficiente democratice, inclusiv a unui sistem parlamentar pluripartit și a statului de drept, precum și garanțiile pentru drepturile omului reprezintă o condiție prealabilă pentru a primi asistență” financiară.

Pavel Filip a început marți o vizită de două zile la Bruxelles, în prima zi a vizitei purtând discuții cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, cu care a abordat subiecte precum stadiul actual de implementare a reformelor, asistența financiară din partea UE și proiectul de lege privind sistemul electoral mixt.

Sistemul electoral mixt sau uninominal, promovat Partidul Democrat — la putere — și de socialiștii apropiați președintelui prorus Igor Dodon, este respins de partidele de opoziție proeuropene.

Citiți și Protest la Chișinău. Moldovenii sunt nemulțumiți de modificarea sistemului electoral

Agenția de știri Reuters cita la începutul lunii iunie  un document al Comisiei de la Veneția în care este criticat proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt, invocându-se riscul ca deputații, aleși în circumscripții uninominale, să fie influențați de interese de afaceri, iar Comisia Electorală Centrală să fie subiect al interferenței politice în timpul implementării reformei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.