PE a aprobat desemnarea lui George Pufan la Curtea Europeană de Conturi

European-parliament-strasbourg-insideParlamentul European a aprobat numirea lui George Pufan ca reprezentant al Romaniei la Curtea Europeana de Conturi, insa a respins propunerea Croatiei, candidatul Neven Mates. Decizia finala privind numirea va fi luata de catre Consiliu, dupa consultarea cu Parlamentul.

Desemnarea a fost aprobată cu 334 de voturi “pentru”, 290 de voturi “împotrivă” şi 48 de abţineri.

George Pufan, deţine in prezent funcţia de secretar general al Curţii de Conturi a României.

Pufan este cel de-al treilea candidat prezentat de România pentru această poziţie. Candidatura lui Mircea Vasile Popescu a fost retrasă de autorităţile române, iar Leonard Orban, cel de-al doilea candidat, şi-a retras el însuşi candidatura după un vot negativ al plenului PE. Locul României la Curtea Europeană de Conturi este vacant de la 1 ianuarie 2013.

Ramona MANESCU, europarlamentar ALDE: Sunt conbinsa ca ne va reprezenta cu profesionalism

“Tocmai am votat, în plenul Parlamentului European, numirea domnului George Pufan ca reprezentant al României la Curtea Europeană de Conturi. Cu aceasta ocazie, ii doresc mult succes în activitatea sa, în cadrul unei instituții a Uniunii Europene extrem de importante și sunt convinsa că ne va reprezenta cu cinste și profesionalism”, a scris eurodeputatul pe pagina de Facebook a grupului caleaeuropeana.ro.

Leonard Orban, ministru al Afacerilor Europene, nu a primit numarul necesar de voturi in plenul Parlamentului European pentru ocuparea postului de la Curtea Europeana de Conturi, candidatura sa fiind respinsa in octombrie 2012. Atunci au fost înregistrate 294 de voturi “împotrivă” şi 269 de voturi “pentru”. Orban primise aviz negativ şi din partea Comisiei de Control Bugetar a PE pe 26 septembrie.

Curtea Europeana de Conturi are cate un membru din cele 27 de state UE, rolul institutiei fiind sa controleze pe teren modul in care sunt administrate fondurile europene, sa elaboreze rapoarte cu privire la verificarile efectuate, precum si sa inainteze PE si Consiliului UE un raport anual de descarcare de gestiune pentru modul in care Comisia Europeana a gestionat bugetul. Membrii Curtii sunt desemnati pentru un mandat de cate sase ani.

Foto: wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.