Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

PE a votat un nou raport cu privire la relaţiile Uniunea Europeană – China. Victor Boștinaru: Este importantă crearea de sinergii

Published

on

victor bostinaruPlenul Parlamentului European, reunit în această săptămâna la Strasbourg, a adoptat un nou raport important cu privire la relaţiile dintre Uniunea Europeană şi China, raport care marchează şi 40 de ani de relaţii formale între cei doi parteneri.

Potrivit unui comunicat de presă transmis CaleaEuropeana.ro, eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a salutat adoptarea raportului redactat de eurodeputatul olandez Bas Belder şi a subliniat rolul important al Chinei ca actor global şi regional, dar şi ca investitor în infrastructura strategică din Europa. 

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „Acesta este un raport foarte important şi mă bucur că s-au făcut progrese în a îmbunătăţi textul iniţial. Doar acum raportul reflectă dimensiunea strategică a relaţiilor noastre cu China. Uniunea Europeană şi China sunt diferite din multe puncte de vedere. Nu vor cădea de acord în legătura cu toate aspectele, dar suntem parteneri, iar aşa cum noi ştim şi China ştie că este nevoie de o cooperare absolută pentru a face faţă unor provocări comune, cum ar fi schimbările climatice sau dezvoltarea durabilă. Având în vedere că la COP 21 s-au luat anumite decizii, precum şi deciziile de la summitul UE – China din iunie, trebuie să mai menţionez securitatea şi apărarea şi lupta împotriva terorismului ca subiecte comune, mai importante astăzi ca niciodată. Toţi actorii trebuie să coopereze în aceste domenii. Nu în ultimul rând, trebuie menţionat şi ajutorul pentru dezvoltare, aflat în strânsă legătură cu criza migraţiei cu care ne confruntăm.” 

În egală măsură, eurodeputatul român a mai subliniat importanţa cooperării economice: „Chiar dacă domeniile de cooperare sunt variate, sectorul cheie rămâne cel economic. Ştim cât de importante sunt investiţiile chineze în Europa pentru a relansa economia, iar pentru companiile europene care doresc să-şi extindă perspectivele, piaţa din China este enormă. Acordul Bilateral de Investiţii trebuie să funcţioneze cât de repede posibil pentru că investiţiile reciproce sunt în continuare scăzute în comparaţie cu potenţialul. Este o veste bună faptul că s-au încheiat cu succes opt runde de negocieri cu privire la obiectivele acestui acord. Pe de altă parte, trebuie să confirmăm şi să reconfirmăm o politică care trebuie să fie coerentă. Nu e normal ca în raport să se facă referire la negocierile unui Acord Bilateral de Investiţii cu Taiwan. Trebuie să rămânem consecvenţi regulii «o singură Chină».” 

„În cele din urmă, salut referinţa la importanţa creării de sinergii între iniţiativa strategică dezvoltată de China «O centură, un drum» şi planul de investiţii Juncker, pentru care China a demonstrat deja interesul. În egală măsură, participarea mai multe state membre ale Uniunii la Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură arată importanţa dezvoltării în continuare a relaţiilor” a conchis vicepreşedintele S&D pentru politică externă.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Președinția română a Consiliului UE a făcut o mare eroare prin faptul că s-a abținut la votul pentru Pachetul Mobilitate

Published

on

Foto: European Parliament

Președinția română a Consiliului a făcut o mare eroare prin faptul că s-a abținut la votul pentru Pachetul Mobilitate. Exista o minoritate de blocaj și România putea să obțină un tratament egal pentru toți transportatorii, menționează eurodeputatul Marian-Jean Marinescu.

Președinția nu poate sa fie un „mediator onest”, ea reprezintă o țară, trebuie să continue eforturile de a apăra interesele țării respective, este mai mult decât evident și nu înțeleg de ce toți miniștrii acestui guvern vorbesc despre rolul de „honest broker” al președinției române a Consiliului.


,,Doresc să avem condiții egale pentru toți transportatorii”

Marian-Jean Marinescu, Europarlamentar


Reamintim faptul că, la data de 2 februarie, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) împreună cu asociaţiile transportatorilor rutieri din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Ungaria au transmis o scrisoare comună, solicitând ca Pachetul Mobilitate 1 să fie lăsat pentru următoarea legislatură parlamentară.

Cele șapte asociații au făcut apel la președintele Parlamentului European și la președinții grupurilor parlamentare să acorde atenție cazului transportatorilor rutieri din statele periferice și din alte state membre ale UE, în luarea deciziei în cadrul următoarei Conferințe a Președinților cu privire la Pachetul Mobilitate 1, care ar afecta toți transportatorii rutieri în mod disproporționat negativ.

Aceasta este doar una dintre ideile pe care europarlamentarul român le va  transmite transportatorilor in cadrul conferinței- International Road Transport Union – IRUIRU / UNTRR – Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din RomâniaRomânia) – “Pachetul Mobilitate și Viziunea UE de decarbonizare a transportului rutier – Provocări și soluții pentru transportatorii rutieri”, care va avea loc marți 19 februarie 2019, la București.

Europarlamentarul român și-a exprimat poziția în privința deciziei Comisiei Europene ,,Eu nu susțin decizia Comisiei Europene de a oferi o protecție mai mare companiilor din Europa Centrală.”

Eurodeputatul atenționează faptul că prin eliminarea competiției corecte, vor crește prețurile transportatorilor și ulterior prețurile produselor transportate și în final, tot cetățeanul va avea probleme.

,,Îmi doresc un acord și pentru a scăpa transportatorii și șoferii de schimbările din legislația națională din Germania, din Franța sau alte state, care sunt foarte dure.”, adaugă Marian-Jean Marinescu.

Citiți și:

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu în viitoarea ședință privind Pachetul de Mobilitate: Fac toate eforturile să găsim o soluţie echitabilă pentru toate statele membre

 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu în viitoarea ședință privind Pachetul de Mobilitate: Fac toate eforturile să găsim o soluţie echitabilă pentru toate statele membre

Published

on

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) a menționat ultimele evoluții privind Pachetul de Mobilitate, într-o postare pe pagina sa de Facebook. ,,pe data de 7 martie voi reprezenta grupul PPE la şedinţa Conferinţei Preşedinţilor a Parlamentului European, când se va lua o decizie cu privire la Pachetul Mobilitate. Îi asigur pe transportatori că fac toate eforturile pentru a ajunge la un compromis cu grupurile politice, astfel încât să găsim o soluţie echitabilă pentru toate statele membre.”

Amintim faptul căla data de 2 februarie, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) împreună cu asociaţiile transportatorilor rutieri din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Ungaria au transmis o scrisoare comună, solicitând ca Pachetul Mobilitate 1 să fie lăsat pentru următoarea legislatură parlamentară.

Cele șapte asociații au făcut apel la președintele Parlamentului European și la președinții grupurilor parlamentare să acorde atenție cazului transportatorilor rutieri din statele periferice și din alte state membre ale UE, în luarea deciziei în cadrul următoarei Conferințe a Președinților cu privire la Pachetul Mobilitate 1, care ar afecta toți transportatorii rutieri în mod disproporționat negativ.

,,Acest pachet de mobilitate nu reprezintă concurența dintre Est și Vest, este o decizie a Comisiei Europene pentru a oferi o protecție mai mare companiilor din Europe Centrală. Vreau să avem condiții egale pentru toți transportatorii.”a declarat Marinescu într-un interviu oferit pentru Calea Europeană.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE): Am votat azi în PE Rezoluția privind dreptul cetățenilor la proteste pașnice. Evenimentele din 10 august trebuie investigate serios

Published

on

Membrii Parlamentului European, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au adoptat joi o rezoluţie în care condamnă utilizarea ‘disproporţionată’ a forţei de către poliţie în timpul manifestaţiilor, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În rezoluţia adoptată cu 438 voturi pentru, 78 voturi contra şi 87 de abţineri, eurodeputaţii au ,,denunţat recurgerea la intervenţii violente şi disproporţionate din partea autorităţilor publice în timpul protestelor şi al manifestaţiilor paşnice”.

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu prezent la Strasbourg, a votat azi in Parlamentul European Rezoluția privind dreptul cetățenilor la proteste pașnice și folosirea proporționată a forțelor de ordine și în acest context a semnalat că: ,,Evenimentele din 10 august trebuie investigate serios şi responsabilii traşi la răspundere.”

Europarlamentarul sușține că actualul guvern produce modificări nefaste democrației din România: ,,De când e la putere, guvernul PSDALDE a adus România în plutonul statelor unde democraţia este în pericol, unde cetăţenilor care se opun guvernului le este ameninţată viaţa.”

,,Acestă rezoluţie este şi despre protestul Diasporei din 10 august 2018. Deși numele României nu este scris negru pe alb”, menționează europarlamentarul în postarea pe pagina sa oficială de Facebook.

Parlamentul European a spus azi tuturor cetățenilor români care au participat la mitingul diasporei din 10 august 2018 și care au fost tratați cu o violență nejustificată de către guvern: ,,suntem alături de voi! Vom veghea ca aşa ceva să nu se mai întâmple!”, ne informează Marian-Jean Marinescu.

Solicitată de o coaliţie reunind socialiştii (S&D), Verzii şi Stânga Unită europeană (GUE), dezbaterea desfăşurată luni seara a fost în parte dominată de situaţia manifestaţiilor ”vestelor galbene” din Franţa, chiar dacă s-a făcut referire şi la alte ţări – România, Spania, Ungaria, Grecia.
Rezoluţia PE ”condamnă recurgerea la anumite tipuri de arme cu caracter letal redus”, printre care ”proiectilele cu impact cinetic”

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending