Connect with us

NEWS

PE: Tara care polueaza cel mai mult planeta va propune un obiectiv de reducere a gazelor cu efect de sera

Parlamentul European reunit in sesiune plenara trebuie sa voteze marti, 24 noiembrie, o rezolutie referitoare la schimbarea climei.

Published

on

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NEWS

Custodele Coroanei Române, Margareta, şi principele Radu doresc consolidarea relațiilor cu Țările de Jos. În ultima zi a vizitei din Olanda s-au întâlnit cu Regele Willem-Alexander şi Regina Máxima

Published

on

© Familia Regală a României / Instagram

Custodele Coroanei Române, Margareta, şi principele Radu s-au întâlnit vineri, în ultima zi a vizitei pe care au efectuat-o în Olanda, cu Regele Willem-Alexander şi Regina Máxima ai Ţărilor de Jos, potrivit unei postări publicate pe pagina de Instagram a familiei regale române.

Custodele Coroanei Române, Margareta, şi principele Radu au efectuat, începând de miercuri, o vizită de trei zile, cu caracter public, în Regatul Ţărilor de Jos. Vizita s-a desfăşurat în oraşele Haga şi Breda, potrivit comunicatul oficial al casei regale.

Margareta Custodele Coroanei Române și soțul ei, Principele Radu, s-au pregătit  în acest week-end pentru vizita lor de lucru în Olanda săptămâna viitoare. “Prin prezența noastră, încercăm să consolidăm relațiile bilaterale între țările noastre în domenii fundamentale precum educația, sănătatea, responsabilitatea socială, economia, apărarea, diplomația și cultura”, a spus Margareta într-un interviu scris cu ANP.

De la moartea tatălui ei, Regele Mihai, în 2017, Margareta se află în fruntea familiei regale care nu domnește, dar are o influență națională. „Această vizită este foarte specială pentru noi, deoarece reflectă vizita tatălui meu în Olanda în 2002, când a susținut aderarea României la NATO. La fel ca el, voi susține un discurs la Institutul Clingendael. De această dată despre UE din perspectivă românească”.

Principele Radu a avut o întâlnire sâmbătă cu Roelof van Ees, ambasadorul olandez în România, în care au fost discutate multe aspecte ale vizitei de trei zile începând de miercuri. Cuplul român merge la Crucea Roșie, la Academia Olandeză de Apărare și la Curtea Internațională de Justiție. Margareta are, de asemenea, o întâlnire cu comunitatea românească din Olanda și cu comunitatea olandeză de afaceri.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Conferința de presă maraton a președintelui Ucrainei. Volodimir Zelenski a vorbit cu jurnaliștii 14 ore

Published

on

Volodimir Zelenski, fost acord ales în luna aprilie a acestui an în funcția de președinte al Ucrainei, a înregistrat un nou record, susținând o conferință de presă care a durat mai mult de 14 ore, devenind astfel cea mai lungă conferință din lume.

Astfel, liderului ucrainean a vorbit cu peste 300 de jurnaliști care au dat curs invitației sale, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată într-un restaurat din Kiev, care s-a întins pe durata a 14 ore, potrivit The Guardian și Reuters.

Recordul anterior a fost deţinut de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, cu o conferinţă de presă care a durat mai mult de şapte ore, potrivit presei ucrainene.

Fosta fabrică de armament Arsenal, ridicată în secolul al XVIII-lea, a fost aleasă tocmai pentru a arăta deschiderea Administrației Zelenski.

Îmbărcat în costum, fără cravată, răspunzând întrebărilor în ucraineană, rusă și uneori engleză, conferința de presă s-a încheiat după miezul nopții și a fost pe alocuri întreruptă de protestarii prezenți în fața clădirii.

Liderul de la Kiev a abordat relația sa cu Igor Kolomoiski, unul dintre cei mai înstăriți oameni din Ucraina a cărei luptă continuă cu atoritățile din cest stat pentru preluarea controlului PrivatBank, naționalizată la finalul anului 2016 a pătat imaginea Ucrainei în ochii investitorilor străini.

Preşedintele ucrainean a discutat, de asemenea, despre conflictul din estul Ucrainei, relaţiile cu Rusia, pe care a acuzat-o că amână summitul menit să soluționeze conflictul dintre Kiev și separatiștii proruși din Donbas, sprijiniți de Moscova, care s-a soldat din 2014 până în prezent cu moartea a mai bine de 13.000 de oameni.

Cu toate acestea, întrebările recurente ale jurnaliștilor au fost cele legate de convorbirea telefonică a lui Zelenski cu preşedintele american Donald Trump, a cărei dezvăluire l-a determinat să ajungă ameninţarea unei proceduri de demitere iniţiate de democraţi.

Mesajul central al lui Zelenski pare să fi fost: nu ne implicați în asta.

”Alegeți-vă singuri propriul președinte”, le-a spus liderul ucrainean jurnaliștilor americani, în încercarea de a da dovadă de imparțialitate în ceea ce privește ancheta în curs din SUA.

Andrei Ermak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, s-a deplasat la Madrid pentru a se întâlni cu Rudy Giuliani, avocatul personal al preşedintelui Donald Trump, la câteva zile după un apel telefonic din 25 iulie în care Trump îi cerea lui Zelinski să-l investigheze pe vicepreşedintele Joe Biden, potrivit Reuters, citat de Agerpres. 

Democraţii din Camera Reprezentanţilor au iniţiat la finalul lunii septembrie o anchetă în vederea declanşării unei proceduri de destituire a preşedintelui.

Aceștia îi reproşează preşedintelui Donald Trump că i-ar fi cerut omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, într-o conversaţie telefonică purtată în urmă cu două luni, să îl ancheteze pe fostul vice-preşedinte Joe Biden, care se află în prezent într-o poziţie favorabilă în cursa pentru desemnarea candidatului Partidului Democrat la scrutinul prezidenţial din 2020.

Liderii democraţi care se ocupă de ancheta Congresului american în cadrul proceduri de destituire a lui Donald Trump au transmis la începutul lunii cotombrie un ordin oficial prin care soma Casa Albă să le trimită, până în 18 octombrie, o serie de documente legate de convorbirea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Casa Albă a informat ulterior la 9 octmbrie că refuză să coopereze în această anchetă, potrivit AFP, citat de Agerpres.

”Dat fiind că cererea voastră nu are o bază constituţională legitimă sau cel mai mic caracter de imparţialitate (…), puterea executivă nu poate fi obligată să participe”, a afirmat Cipollone, avocat al preşedinţiei, într-o scrisoare adresată preşedintei democrate a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

New York Times: O unitate de elită a serviciilor secrete ruse încearcă să destabilizeze Europa

Published

on

O unitate specială a serviciilor secrete ruse a lansat o serie de operațiuni, inclusiv în Republica Moldova, ce fac parte dintr-o campanie menită să destabilizeze Europa, au precizat experți citați de publicația The New York Times, citat de Digi24.

”Prima dată, a fost o campanie pentru destabilizare în Republica Moldova, urmată de otrăvirea unui traficant de arme în Bulgaria şi de o tentativă eşuată de lovitură de stat în Muntenegru. Anul trecut, a fost o tentativă de asasinare a unui fost spion rus în Marea Britanie prin utilizarea unei substanţe neurotoxice. Deşi aceste operaţiuni păreau specifice serviciilor de informaţii ruse, autorităţile le-au considerat iniţial drept atacuri izolate, fără legături între ele”, notează cotidianul The New York Times.

În acest context, oficialii din cadrul serviciilor secrete occidentale au ajuns la concluzia că aceste operațiuni, cărora există posibilitatea să li se adauge și altele, fac parte dintr-o campanie coordonată în curs de desfășurare, menită să destabilizeze Europa.

În spatele acestei campanii se află o unitate de elită a serviciilor secrete ruse, specializată în acțiuni subversive, acte de sabotaj și asasinate, denumită Unitatea de elită 29155.

Aceasta desfășoară operațiuni de cel puțin zece ani, dar oficialii occidentali au depistat-o abia recent. Oficialii din cadrul serviciilor secrete din patru țări occidentale afirmă că este neclar cât de frecvent acționează această unitate și avertizează că este imposibil de anticipat când și unde vor fi lansate noi atacuri.

Scopul Unităţii 29155 evidenţiază amploarea acţiunilor preşedintelui rus, Vladimir Putin, împotriva Occidentului prin aşa-numitul război hibrid – ce include campanii de propagandă, atacuri ciberbetice, dezinformare şi confruntare militară directă.

Potrivit The New York Times, cel mai probabil unitatea este subordonată Serviciului rus de Informaţii Militare (GRU). Membrii Unităţii 29155 sunt suspectaţi să se deplasează în ţări europene. „Este vorba de o unitate GRU activă de câţiva ani în Europa. A fost o surpriză că ruşii, agenţii GRU, această unitate s-au simţit liberi să meargă în ţări prietene şi să comită astfel de atacuri. A fost un şoc”, afirmă, sub protecţia anonimatului, un oficial din cadrul serviciilor de securitate europene.

Această unitate specială a fost descoperită de agențiile secrete occidentale după tentativa eșuată de lovitură de stat din Muntenegru în 2016.

Federaţia Rusă a încercat o lovitură importantă în toamna anului 2016 în Muntenegru, cu obiectivul de a răsturna Guvernul de la Podgorica, planificând, inclusiv asasinarea premierului Milo Djukanovic.

Acestui caz i s-a adăugat cazul Skripal, otrăvirea unui fost agend rus, Serghei Skripal, și a fiicei sale, Iulia, provocând o gravă criză diplomatică între Londra, sprijinită de aliaţii săi occidentali, şi Moscova, acuzată că ar fi responsabilă de atacul survenit la începutul lunii martie, chiar dacă a negat cu fermitate orice implicare.

Peste 150 de diplomați ruși au fost expulzați din SUA, Canada, Australia, Norvegia, 19 țări UE (inclusiv Marea Britanie), de la NATO și din alte state precum Ucraina, Georgia, Republica Moldova sau Albania. România s-a alăturat Statelor Unite și altor țări ale Uniunii Europene care a decis expulzarea unui diplomat rus în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending