Connect with us

INTERNAȚIONAL

Pentagonul acordă Ucrainei un ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari

Published

on

Pentagonul a anunțat marți că a acordat Ucrainei un ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari, destinat să consolideze capacitățile navale și terestre ale fostei republici sovietice, informează AFP și EFE, citat de Agerpres.

Acest nou ajutor, care ridică la un total de 1.5 miliarde de dolari asistența militară a SUA pentru Ucraina din 2014 până în prezent, va facilita furnizarea de armamente și radare către armata ucraineană, a menționat Pentagonul într-un comunicat.

Conform EFE, printre materialele pe care le vor primi soldații ucraineni se numără puști cu lunetă, echipamente pentru vizibilitate nocturnă, lansatoare de drenade și diverse dispozitive pentru detectare de proiectile.

Această cooperare în domeniul securităţii este posibilă datorită progresului continuu înregistrat de Ucraina în ceea ce priveşte adoptarea de reforme instituţionale-cheie în materie de apărare, menite să alinieze apărarea Ucrainei la principiile euroatlantice”, a adăugat Ministerul Apărării al SUA.

Acesta nu este singurul ajutor pe care Statele Unite l-au oferit Ucrainei.

Citiți și:
Noul președinte al Ucrainei Volodimir Zelenski cere SUA să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei: Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră. Nu putem face faţă singuri agresiunii Moscovei

Amintim că, în luna iulie a anului trecut, SUA au suplimentat spirjinul financiar acordat Kievului cu 200 de milioane de dolari pentru întărirea apărării Ucrainei.

În luna martie a anului 2018, Departamentul de Stat american a aprobat oficial joi vânzarea către Ucraina a unor rachete antitanc care includ sistemul avansat Javelin.

Potrivit agenţiei federale însărcinate cu contractele militare, Defense Security Cooperation Agency, guvernul ucrainean a solicitat să cumpere 210 rachete şi 37 de lansatoare de rachetă pentru un cost total de 47 de milioane de dolari.

În luna septembrie a anului 2017,  Senatul Statelor Unite au aprobat proiectul de lege care prevede acordarea unui ajutor în valoare de 150 de milioane de dolari în anul financiar 2018 pentru a sprijini Ucraina în domeniul securității și apărării.

“Pentru prima oară la nivel legislativ, se propune livrarea către Ucraina de mijloace defensive precum radare de apărare antiaeriană și supraveghere, mine antinavale, nave de coastă“, anunțat prin intermediul unei postări pe pagina sa de Twitter președintele ucrainean de atunci, Petro Poroșenko.

În luna decembrie 2017, SUA anunțau că au în vedere sporirea ajutorulyi acordat Ucrainei în domeniul apărării, astfel încât Kievul să se poată apăra și să își asigure “suveranitatea” și integritatea teritorială.

“Statele Unite au decis să furnizeze Ucrainei capacităţi defensive consolidate (…) pentru a ajuta Ucraina să îşi clădească apărarea pe termen lung, să îşi apere suveranitatea, integritatea teritorială şi să se protejeze împotriva oricărei agresiuni viitoare”, a scris într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Heather Nauert.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

NATO

Șeful Pentagonului, după întâlnirea cu premierul Ciolacu: Rolul puternic al României în regiunea Mării Negre, vital pentru a combate agresiunea Rusiei

Published

on

© Guvernul României

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avut luni, la Pentagon, o întrevedere cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și cu ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, pentru a discuta o serie de probleme bilaterale și regionale, informează Departamentul american al Apărării într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Cei trei lideri au condamnat războiului brutal ales de Rusia împotriva Ucrainei și au promis un sprijin neclintit poporului ucrainean. Secretarul Austin a mulțumit României pentru că continuă să găzduiască peste 3.000 de forțe americane și aliate pentru a consolida descurajarea și apărarea de-a lungul flancului estic al NATO.

Secretarul Austin, prim-ministrul Ciolacu și ministrul Tîlvăr și-au împărtășit opiniile cu privire la preocupările de securitate din Marea Neagră.

Leadershipul puternic al României în regiunea Mării Negre a fost vital pentru a combate agresiunea crescută a Rusiei“, a transmis Lloyd Austin.

Șeful Pentagonului a lăudat angajamentul continuu al României de a cheltui peste 2 % din produsul intern brut pentru apărare și investițiile sale în achiziționarea de echipamente militare moderne și interoperabile cu cele ale NATO, conchide sursa citată.

Citiți și Marcel Ciolacu, primit la Pentagon de secretarul american al apărării: Centrul F-16 din România, investiții comune în domeniul apărării și stabilitatea R. Moldova, printre temele discutate

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Marcel Ciolacu, primit la Pentagon de secretarul american al apărării: Centrul F-16 din România, investiții comune în domeniul apărării și stabilitatea R. Moldova, printre temele discutate

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, luni, în contextul vizitei de lucru pe care o efectuează în SUA, cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şeful Guvernului afirmând că avem nevoie de o cooperare sporită în materie de securitate cu Statele Unite, dar şi de un angajament economic puternic, informează Guvernul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Cei doi oficiali au subliniat relaţia privilegiată dintre România şi Statele Unite, evidenţiată de un Parteneriat Strategic de peste două decenii şi întărită de buna colaborare în toate domeniile de interes comun, cu accent pe contribuţia la securitatea regională în zona Mării Negre.

În acest context, secretarul american al apărării a lăudat eforturile făcute de ţara noastră şi a evidenţiat capacitatea de leadership a României demonstrată prin înfiinţarea Centrului de pregătire de la Feteşti pentru piloţii de F-16.

Au fost trecute în revistă, cu această ocazie, cele mai importante evoluţii din punct de vedere al apărării atât în relaţiile bilaterale, cât şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, ca bază pentru aprofundarea şi extinderea cooperării în acest sector, inclusiv cu rezultate economice care să aducă beneficii de securitate.

“Avem nevoie de o cooperare sporită în materie de securitate cu Statele Unite, dar şi de un angajament economic puternic. O economie dezvoltată este esenţială pentru o securitate naţională puternică. Este importantă implicarea activă a companiilor americane în evaluarea şi dezvoltarea capabilităţilor din industria naţională, prin investiţii comune în industria de apărare, inclusiv în ceea ce priveşte fabricarea de muniţie, precum şi transferuri tehnologice şi specializarea forţei de muncă autohtone”, a declarat şeful Executivului de la Bucureşti.

Totodată, premierul Marcel Ciolacu a evidenţiat interesul României pentru o coordonare completă din punct de vedere militar cu Statele Unite şi a subliniat că, în perspectiva Summitului Alianţei Nord-Atlantice care va avea loc anul viitor la Washington, România îşi va menţine angajamentele de a aloca 2,5% din PIB pentru Apărare şi va continua să pledeze pentru un profil sporit al Mării Negre pe agenda NATO, se mai arată în comunicat.

La rândul său, secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin, a evidenţiat excelenta colaborare dintre Statele Unite şi România, ca parteneri strategici şi aliaţi, a remarcat rolul de lider al ţării noastre în eforturile pentru stabilizarea situaţiei regionale şi a apreciat progresele semnificative ale României în domeniul apărării, de la modernizarea echipamentelor şi infrastructurii militare până la consolidarea apărării cibernetice.

De asemenea, ambii interlocutori au subliniat nevoia de a face eforturi comune pentru a asigura stabilitatea Republicii Moldova, mai ales în contextul atacurilor hibride venite dinspre Federaţia Rusă.

Premierul Marcel Ciolacu a fost însoţit la întrevederea de la Washington de ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul economiei, Radu Oprea.

Continue Reading

SUA

Casa Albă semnalează Congresului că SUA rămân fără bani pentru sprijinirea Ucrainei: Nu există un vas magic cu fonduri disponibile. Lipsa acțiunii riscă să ” îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”

Published

on

© Official White House Photo by Carlos Fyfe

Casa Albă i-a atenționat pe liderii Congresului că timpul se scurge pentru aprobarea asistenței suplimentare pentru Ucraina, trăgând un semnal de alarmă asupra faptului că victoriile Kievului pe câmpul de luptă riscă să fie puse în pericol, informează Politico Europe.

În scrisorile trimise luni liderilor partidelor din Camera Reprezentanților și din Senat, directoarea Casei Albe pentru Buget, Shalanda Young, a avertizat că lipsa de acțiune până la sfârșitul anului cu privire la un nou ajutor destinat Kievului amenință să ”îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”.

”Vreau să fiu clar: fără o acțiune a Congresului, până la sfârșitul anului vom rămâne fără resurse pentru a achiziționa mai multe arme și echipamente pentru Ucraina și pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane. Nu există un vas magic cu fonduri disponibile pentru a face față acestui moment. Nu mai avem bani – și aproape că nu mai avem timp”, a scris Young, director al Biroului de Management și Buget.

Scrisori similare au fost trimise și președintelui Camerei Reprezentanților Mike Johnson, liderului minorității din Cameră Hakeem Jeffries, liderului majorității din Senat Chuck Schumer și liderului minorității Mitch McConnell.

Semnalul acesta de alarmă este ultimul care vine din partea unor oficiali de rang înalt, în timp ce administrația face presiuni pentru ca cererea de finanțare de urgență de 61,4 miliarde de dolari a președintelui Joe Biden pentru Ucraina să primească undă verde.

Propunerea face parte dintr-un pachet suplimentar de 106 miliarde de dolari pe care Biden l-a trimis legislatorilor în octombrie pentru fonduri suplimentare pentru Ucraina, Israel, Pacific și granița dintre SUA și Mexic.

Presiunea Casei Albe vine, de asemenea, în contextul în care Senatul se pregătește de un vot important asupra pachetului de sprijin. Schumer intenționează să organizeze un vot asupra propunerii lui Biden în această săptămână în Senat.

Dar republicanii din Cameră și Senat au insistat ca banii suplimentari pentru Ucraina să fie condiționat de modificări ale politicii de securitate la frontieră.

Parlamentarii au la dispoziție doar câteva săptămâni pentru a ajunge la un acord și a-l trimite spre aprobarea președintelui Biden înainte de sfârșitul anului.

Dacă liderii din Congres vor amâna aprobarea ajutorului pentru Ucraina pentru anul viitor, există riscul ca acest sprijin să intre în malaxorul discuțiilor privind finanțarea guvernului.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO33 mins ago

Șeful Pentagonului, după întâlnirea cu premierul Ciolacu: Rolul puternic al României în regiunea Mării Negre, vital pentru a combate agresiunea Rusiei

INTERNAȚIONAL40 mins ago

Marcel Ciolacu, primit la Pentagon de secretarul american al apărării: Centrul F-16 din România, investiții comune în domeniul apărării și stabilitatea R. Moldova, printre temele discutate

ROMÂNIA6 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

U.E.7 hours ago

Schengen: Germania va prelungi controalele temporare la frontierele cu Polonia, Cehia și Elveția pentru a combate migrația ilegală

SUA8 hours ago

Casa Albă semnalează Congresului că SUA rămân fără bani pentru sprijinirea Ucrainei: Nu există un vas magic cu fonduri disponibile. Lipsa acțiunii riscă să ” îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”

ROMÂNIA8 hours ago

UE sprijină România cu 34 milioane de euro pentru remedierea pagubelor importante provocate de secetă și incendii de vegetație

SUA9 hours ago

Vicepreședinta SUA a discutat telefonic cu președintele israelian și cu liderul palestinian despre situația din Cisiordania și a subliniat angajamentul față de o soluție cu două state

U.E.10 hours ago

Premierul Ungariei pare hotărât să submineze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina: Este limpede că recomandarea Comisiei Europene este nefondată

MAREA BRITANIE11 hours ago

David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”

NATO12 hours ago

Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”

ROMÂNIA6 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Trending