Connect with us

SUA

Pentagonul desfășoară 900 de soldați americani în Orientul Mijlociu, pe fondul creșterii numărului de atacuri împotriva forțelor SUA în regiune

Published

on

© DoD photo by U.S. Army Sgt. James K. McCann

Aproximativ 900 de soldați americani au fost desfășurați sau vor merge în curând în Orientul Mijlociu pentru „a consolida și mai mult capacitățile de protecție a forțelor americane” în regiune, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, informează CNN.

„Printre acestea se numără forțe care au primit ordine de pregătire pentru desfășurare și care se desfășoară din partea continentală a Statelor Unite”, a declarat secretarul de presă, generalul de brigadă Pat Ryder.

Unitățile sunt menite să însoțească și să opereze o baterie THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) și batalioane Patriot pe care secretarul apărării Lloyd Austin a ordonat la începutul săptămânii să fie răspândite în regiune.

Bateria THAAD va proveni de la Fort Bliss, Texas. Bateriile Patriot vor veni de la Fort Sill, Oklahoma, iar bateriile suplimentare Patriot și Avenger vor fi trimise de la Fort Liberty, Carolina de Nord. Elementele asociate ale cartierului general de apărare aeriană vor fi trimise de la Fort Bliss și Fort Cavazos, Texas, a precizat Ryder.

Acesta a adăugat că forțele nu vor merge în Israel și sunt „menite să sprijine eforturile regionale de descurajare și să consolideze și mai mult capacitățile de protecție a forțelor americane”.

Tensiunile din Orientul Mijlociu continuă să crească din cauza războiului dintre Israel și Hamas. Forțele americane și ale coaliției au fost atacate de cel puțin 12 ori în Irak și de patru ori în Siria începând cu 17 octombrie. Atacurile au constat dintr-un mix de drone de atac unidirecționale și rachete.

Au fost înregistrate 21 de victime cu răni ușoare în urma acestor atacuri, dintre care multe au suferit leziuni cerebrale traumatice (TBI).

Majoritatea victimelor provin din atacurile din 17-18 octombrie, când 17 membri ai personalului american de la garnizoana al-Tanf din Siria au suferit răni minore – dintre care 15 au fost diagnosticați cu traumatisme cranio-cerebrale – și patru persoane au raportat traumatisme cranio-cerebrale la baza al-Asad din Irak.

Cel mai recent atac asupra forțelor americane a avut loc în cursul zilei de joi în Irak, deși a eșuat, a precizat Ryder.

Statele Unite nu au furnizat dovezi cu privire la cine s-a aflat în spatele acestor atacuri, dar au susținut că Iranul este de vină.

„Nu voi putea oferi mai multe informații specifice de aici în ceea ce privește grupurile care au revendicat responsabilitatea [pentru atacuri asupra americanilor], altele decât că știm că aceste grupuri sunt afiliate cu Iranul”, a spus Ryder.

De la primul atac al Hamas asupra Israelului, la 7 octombrie, Statele Unite au încercat să își consolideze forțele în regiune, pe fondul temerilor că conflictul ar putea lua amploare.

Pentagonul a trimis la începutul acestei luni nave de război și avioane de luptă în zonă, inclusiv două portavioane și mii de soldați.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

SUA

Donald Trump, desemnat “Personalitatea Anului 2024” de revista TIME pentru a doua oară în mai puțin de un deceniu

Published

on

© TIME

Președintele ales al Statelor Unite Donald Trump a devenit din nou râvnita “Personalitate a anului” a revistei TIME, obținând recunoașterea anuală a prestigioase reviste pentru a doua oară în mai puțin de un deceniu.

Fostul și viitorul lider de la Casa Albă, care a mai fost desemnat în această calitate în 2016, a devansat o listă de candidați pe care se aflau vicepreședintele Kamala Harris; Catherine, prințesă de Wales, premierul israelian Benjamin Netanyahu; președintele mexican Claudia Sheinbaum sau miliardarul Elon Musk.

Titlul – acordat din punct de vedere istoric personalităților care au influențat în mod dramatic evenimentele globale, de la lideri mondiali la revoluționari culturali – servește ca o lectură barometrică a semnificației contemporane. Fiecare președinte american de la Franklin D Roosevelt încoace – cu excepția lui Gerald Ford – a purtat coroana cel puțin o dată, făcând din selecția anuală a Time un fel de ritual de trecere prezidențial.

Acum câștigător de două ori, titlul dobândit subliniază, de asemenea, atracția gravitațională persistentă a lui Trump asupra narațiunii globale, în ciuda – sau poate din cauza – traiectoriei sale politice tumultoase, care a culminat cu o victorie decisivă în alegerile prezidențiale din noiembrie, relatează The Guardian.

© TIME

Trump a declarat pentru Time, într-un interviu acordat în contextul recunoașterii sale drept “Personalitatea anului” 2024, că unul dintre primele sale acte oficiale în calitate de președinte va fi grațierea celor mai mulți dintre revoltații acuzați sau condamnați că au luat cu asalt Capitoliul pentru a bloca certificarea victoriei lui Biden.

“Va începe în prima oră. Poate în primele nouă minute”, a spus el.

Președintele ales a vorbit cu revista TIME și despre gândurile sale cu privire la încheierea războiului din Ucraina.

“Orientul Mijlociu este o problemă mai ușor de gestionat decât ceea ce se întâmplă cu Rusia și Ucraina. Numărul de tineri soldați morți care zac pe câmpuri peste tot este uluitor. Este o nebunie ceea ce se întâmplă”, a spus el, înainte de a critica Kievul pentru lansarea de rachete fabricate în SUA pe teritoriul Rusiei luna trecută.

Nu sunt de acord în mod vehement cu trimiterea de rachete la sute de kilometri în Rusia. De ce facem asta? Doar escaladăm acest război și îl înrăutățim”, a spus Trump, continuând cu argumentul că va folosi sprijinul SUA pentru Ucraina ca pârghie împotriva Rusiei într-un efort de a pune capăt războiului.

Vreau să ajungem la un acord și singurul mod în care vom ajunge la un acord este să nu abandonăm. Înțelegeți ce înseamnă asta, nu?“, a insistat el, fără să spună explicit cum va face acest lucru.

Deși a apărut pentru prima dată pe copertă în 1989, relația lui Trump cu revista TIME a fost mult timp capricioasă. Odată ce a criticat lista celor mai influente 100 de persoane ca fiind o “glumă și o cascadorie”, el a râvnit în același timp la validarea acesteia.

În 2015, când cancelarul german de la acea vreme, Angela Merkel, a primit această recunoaștere, Trump a postat pe Twitter: „V-am spus că @TIME Magazine nu mă va alege niciodată ca persoană a anului, deși sunt marele favorit [sic] Au ales [sic] persoana care ruinează Germania”.

Când a fost dezvăluit ca fiind câștigătorul copertei în 2016, anul următor, Trump a declarat pentru NBC News: „Să fiu pe coperta revistei Time ca persoană a anului este o onoare extraordinară”.

Recunoașterea sa din 2024 sosește într-un moment politic similar. Trump se alătură unei liste de 14 președinți americani onorați de revistă.

Continue Reading

NATO

Ministrul Apărării: Sistemul Aegis Ashore de la Deveselu reprezintă una dintre cele mai importante capabilități aliate care asigură apărarea antirachetă a Europei

Published

on

© Angel Tîlvăr - Facebook

Sistemul Aegis Ashore de la Deveselu reprezintă una dintre cele mai importante capabilități aliate care asigură apărarea antirachetă a Europei,  a declarat marți ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

Angel Tîlvăr a vizitat marți, 10 decembrie, împreună cu ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, Baza Militară 99 Deveselu, care găzduiește sistemul SUA de apărare antirachetă Aegis Ashore (Aegis Ashore Missile Defense System – AAMDS) din România.

Din delegația ministrului apărării naționale au făcut parte șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Leonard Baraboi, și șeful de stat major al Comandamentului Logistic Întrunit, generalul de brigadă Răzvan Brătulescu. Programul oficial a inclus vizitarea sistemului AADMS, prilej cu care ministrul Angel Tîlvăr l-a felicitat pe căpitan-comandorul Robert Foster pentru recenta numire în funcția de comandant al acestui sistem.

Potrivit unui comunicat al MApN, în discuțiile desfășurate la bordul sistemului, ministrul apărării naționale a subliniat rolul important al sistemului SUA de apărare antirachetă Aegis Ashore găzduit de România în arhitectura defensivă a NATO.

„Sistemul care funcționează la Deveselu este una dintre cele mai importante capabilități aliate care asigură apărarea antirachetă a Europei. Faptul că România a fost aleasă pentru a găzdui această tehnologie avansată reprezintă și o manifestare concretă a solidității parteneriatului strategic româno-american și a angajamentului SUA pentru consolidarea posturii aliate de apărare în regiunea Mării Negre”, a arătat Angel Tîlvăr.

Citiți și: “România, ferm angajată parcursului euroatlantic”: Ministrul apărării și ambasadoarea SUA, vizită comună la Baza Mihail Kogălniceanu alături de atașații apărării din statele NATO

Ministrul apărării naționale a reafirmat angajamentul României pentru consolidarea posturii NATO de apărare și descurajare a oricărei agresiuni împotriva teritoriului aliat.

„Măsurile fără precedent luate de România pentru modernizarea capabilităților sale defensive, prin programele de înzestrare derulate în ultimii ani au consolidat statutul țării noastre de pol de securitate în regiunea Mării Negre. Din păcate, ca urmare acțiunilor agresive ale Rusiei, Marea Neagră s-a transformat, dintr-un spațiu al cooperării și comerțului liber, într-o zonă de război. Minele marine, dronele sau fragmentele de drone folosite în atacurile ilegale asupra infrastructurii portuare ucrainene, care au căzut pe teritoriul național, sunt pericole de securitate cu care ne confruntăm în mod direct. Angajamentul României, alături de aliații noștri, pentru asigurarea securității în regiunea noastră este de neclintit”, a adăugat Angel Tîlvăr.

De asemenea, ministrul apărării naționale a subliniat importanța dimensiunii de apărare și securitate a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite pentru ecuația de securitate națională a țării noastre.

„România rămâne un aliat responsabil al SUA și un partener loial în procesul de consolidare a securității regionale în zona Mării Negre. Vom continua să acționăm pentru menținerea acestei regiuni ca punct de maximă importanță pe agenda NATO”, a spus Tîlvăr.

Programul vizitei la Deveselu a inclus și o întâlnire cu militarii americani, precum și cu personalul militar și civil român care își desfășoară activitatea în Baza Militară 99.

Mai mult, Angel Tîlvăr a adresat mulțumiri militarilor americani aflați în misiune în România și a transmis un mesaj de apreciere din partea Guvernului României pentru contribuția fiecăruia dintre aceștia la întărirea securității în regiune

„Așa cum afirmă motto-ul acestei importante baze militare („One Mission, One Team” – „O singură misiune, o singură echipă” – n.n), formați, împreună cu colegii dumneavoastră români, o echipă redutabilă, care are un rol deosebit de important pentru apărarea Europei împotriva amenințărilor balistice”, a declarat Angel Tîlvăr.

În discuțiile purtate cu personalul militar și civil român, au fost trecute în revistă principalele proiecte de modernizare a infrastructurii unității, precum și planurile de investiții în infrastructura administrată în garnizoana de reședință, Deveselu și în localitatea Caracal.

Ministrul Tîlvăr a felicitat personalul bazei pentru nivelul de performanță atins în îndeplinirea obiectivelor asumate, arătând că Baza 99 Deveselu reprezintă un exemplu de bune practici în ceea ce privește cooperarea cu forțele aliate.

„Am dorit să vă vizităm acum, în preajma Sărbătorilor de Iarnă, pentru a vă asigura de întreaga considerație a echipei pe care o coordonez la vârful ministerului, precum și de întregul nostru sprijin pentru asigurarea tuturor resurselor necesare pentru a vă putea desfășura în continuare activitățile deosebit de importante pentru securitatea națională și aliată. Vă doresc dumneavoastră și familiilor dumneavoastră Sărbători Fericite, în liniște și pace”, a mai declarat Angel Tîlvăr.

Continue Reading

SUA

Joe Biden avertizează asupra „dezastrului economic” al politicilor lui Donald Trump și cere respingerea “Proiectului 2025”

Published

on

© Official White House Photo by Adam Schultz

Președintele american Joe Biden a criticat dur, marți, politicile economice anunțate de succesorul său, Donald Trump, calificându-le drept un „dezastru economic” pentru Statele Unite și regiune. Biden a făcut aceste declarații în cadrul unui discurs susținut la Brookings Institution din Washington, subliniind pericolele pe care le-ar putea aduce măsurile comerciale și fiscale propuse de Trump, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Un punct central al criticilor lui Biden a fost propunerea lui Trump de a majora taxele vamale pentru toate produsele importate din Canada, Mexic și China, principalii parteneri economici ai Statelor Unite. Potrivit președintelui în exercițiu, această măsură ar putea afecta grav economia americană.

„Cred că această abordare este o enormă eroare”, a declarat Joe Biden, avertizând asupra riscurilor pe care le implică aplicarea acestui plan economic.

Un alt punct de atac al lui Biden a fost „Proiectul 2025”, un program economic ultraconservator pe care Trump intenționează să-l implementeze în cazul în care își va prelua mandatul la 20 ianuarie. Biden s-a rugat „la Dumnezeu ca președintele ales să respingă acest proiect”, subliniind că planul ar duce la deficite uriașe și la tăieri semnificative de fonduri în domenii esențiale precum sănătatea, educația și beneficiile pentru veterani.

„Cred că este un dezastru economic pentru noi și regiune”, a subliniat Biden, avertizând că acest plan ar putea eroda fundamentele economice ale țării.

Joe Biden a evidențiat că Trump moștenește „cea mai puternică economie din istoria modernă”, o economie care, potrivit lui, este dorită de toate statele lumii. El a criticat, de asemenea, propunerea de a reduce din nou impozitele pentru cei mai bogați americani, argumentând că o astfel de decizie ar duce la „deficite masive” și la tăieri de bugete pentru servicii esențiale.

Biden a ieșit din cursa prezidențială în iulie, în urma unei dezbateri electorale considerate dezastruoase în fața lui Donald Trump. Locul său a fost luat de vicepreședinta Kamala Harris, care, pe 5 noiembrie, a pierdut alegerile în fața lui Trump, marcând astfel revenirea miliardarului republican la Casa Albă.

Starea de incertitudine economică și tensiunea politică sunt așteptate să continue, având în vedere schimbările de politică anunțate de Trump, în special în sfera comerțului internațional și a fiscalității interne.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO2 hours ago

Mark Rutte, în primul discurs major ca secretar general NATO: Aliații trebuie “să treacă la o mentalitate de război”. Cu peste 3% din PIB pentru apărare am câștigat Războiul Rece

U.E.2 hours ago

De la Varșovia, Tusk și Macron transmit o poziție la unison: Ucraina trebuie să se afle în centrul oricăror potențiale negocieri de pace cu Rusia

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Președintele Consiliului European, prima întâlnire cu prim-ministrul britanic. Cei doi lideri au discutat despre modalitățile de consolidare a relației dintre Regatul Unit și UE

U.E.4 hours ago

Finlanda organizează pe 21 şi 22 decembrie o reuniune a unor lideri europeni dedicată securității și imigrației: Europa trebuie să-şi asume o mai mare responsabilitate pentru securitatea sa

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 hours ago

Încă un pas făcut spre aderarea la OCDE: România are de astăzi o Strategie națională privind datele deschise din sectorul public

SUA4 hours ago

Donald Trump, desemnat “Personalitatea Anului 2024” de revista TIME pentru a doua oară în mai puțin de un deceniu

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul ungar de externe, despre aderarea României la Schengen: Unul dintre cele mai importante obiective ale președinției ungare a Consiliului UE a fost atins

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR5 hours ago

Primarul Orașului Cugir, Adrian Teban: Implicarea cetățenească în modelarea politicii de coeziune, esențială

ROMÂNIA6 hours ago

ICI București a participat la cea de-a patra ediție a conferinței ”Future Energy Europe Summit”, un eveniment semnificativ pentru industria energetică

ROMÂNIA6 hours ago

Innovation România | MIPE a semnat un nou acord de finanțare europeană de 106,7 mil. euro care va sprijini dezvoltarea economică sustenabilă

NATO2 hours ago

Mark Rutte, în primul discurs major ca secretar general NATO: Aliații trebuie “să treacă la o mentalitate de război”. Cu peste 3% din PIB pentru apărare am câștigat Războiul Rece

ROMÂNIA7 hours ago

“Europa are un viitor, iar solidaritatea europeană există”, afirmă artizanul aderării la României la Schengen, Cătălin Predoiu, după “decizia istorică”

ROMÂNIA9 hours ago

Klaus Iohannis, după decizia istorică a aderării depline a României la Schengen: Cei care dau vina pe UE pentru nemulțumirile cetățenilor nu ne vor binele. Când ne gândim la o viață mai bună, ne dorim mai multă Europă

ROMÂNIA9 hours ago

România este în Schengen cu drepturi depline! – exclamă Klaus Iohannis: “O decizie așteptată prea mult timp. Poziția strategică a României, poartă între Estul și Vestul Europei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

Trending