Connect with us

INDIA

Pentru prima dată în istoria relațiilor bilaterale, România și India au semnat un acord de cooperare în domeniul apărării

Published

on

© Ministerul Apărării Naționale

România și India au semnat marți, la New Delhi, Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii India de cooperare în domeniul apărării, document care oferă baza dezvoltării și consolidării relațiilor bilaterale, printr-o cooperare extinsă în domeniul apărării, fiind pentru prima dată în istoria relaților bilaterale dintre cele două țări când se semnează un acord de cooperare în acest domeniu, informează Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Semnarea a avut loc în contextul vizitei în India a  secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, efectuează, în perioada 27-31 martie, o vizită oficială în Republica India, la invitația omologului său din Ministerul indian al Apărării, Giridhar Aramane.

„Vizita mea la New Delhi este o dovadă a importanței pe care România, stat membru NATO și UE, o acordă regiunii Indo-Pacific și relației bilaterale cu India. Suntem, desigur, conștienți de importanța strategică a acestei regiuni și  împărtășim același interes pentru o ordine internațională bazată pe respectarea normelor de drept internațional. Prin semnarea Acordului, cele două state își propun să  exploreze noi modalități de cooperare în domeniul militar, cu rezultate cuantificabile pentru ministerele noastre“, a transmis secretarul de stat Simona Cojocaru.

În contextul semnării Acordului, secretarii de stat Simona Cojocaru şi Giridhar Aramane au condus o sesiune de consultări politico-militare, în cadrul căreia au fost abordate situația de securitate de la Marea Neagră și din regiunea Indo-Pacifică, cooperarea în cadrul multilateral, respectiv perspectivele de dezvoltare a cooperării bilaterale pe subiecte de interes precum schimbul de experiență în apărarea cibernetică, instruire și educație, comunicații și informatică, medicina militară, cercetare științifică în domeniul politicii de apărare și istoriei militare, precum și în domeniul tehnico-militar.

În cadrul discuțiilor cu secretarul de stat indian, oficialul român a evidențiat impactul grav al războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina asupra securității euroatlantice, cu efecte majore nu doar la nivel regional, ci și internațional. A expus măsurile pe care țara noastră le-a întreprins pentru limitarea efectelor acestui război de agresiune, exemplificând prin sprijinul acordat refugiaților ucraineni sau facilitarea exportului de cereale din Ucraina către piețele globale.

De asemenea, au fost abordate subiecte care au vizat, în principal, perspectivele relațiilor de cooperare în context ONU sau al cooperării cu Uniunea Europeană.

Oficialul român a transmis aprecierea pentru rolul pivotal pe care India îl asumă în asigurarea echilibrului la nivel regional si global, precum și contribuția sa majoră în misiunile ONU de menținere a păcii, la nivel mondial.

Un moment important al vizitei a fost reprezentat de ceremonia depunerii de coroane la Memorialul Național de Război (National War Memorial), monument care onorează sacrificiul suprem al militarilor indieni căzuți la datorie pentru patrie.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INDIA

UE ar trebui să ia măsuri drastice împotriva importurilor de carburanți indieni produși din petrol rusesc, semnalează Josep Borrell

Published

on

© European Union, 2023

Uniunea Europeană ar trebui să adopte măsuri drastice împotriva Indiei care revinde petrolul rusesc în Europa sub formă de combustibil rafinat, inclusiv motorină, consideră Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, într-un interviu acordat Financial Times, conform Reuters.

India a devenit în ultimul an unul dintre principalii cumpărători de petrol rusesc după invazia Moscovei în Ucraina la 24 februarie 2022. Accesul la țiței rusesc ieftin a sporit producția și profiturile rafinăriilor indiene, permițându-le să exporte produse rafinate în mod concurențial în Europa și să ocupe o cotă de piață mai mare.

Borrell a declarat că va ridica problema cu ministrul indian de externe, Subrahmanyam Jaishankar, atunci când se vor întâlni marți.

”Dacă în Europa intră motorină sau benzină… care vine din India și este produsă cu petrol rusesc, este cu siguranță o eludare a sancțiunilor, iar statele membre trebuie să ia măsuri”, a declarat Borrell.

”Faptul că India cumpără petrol rusesc, este normal… Dar dacă folosesc acest lucru pentru a fi un centru în care petrolul rusesc este rafinat și produsele rezultate sunt vândute către noi… trebuie să acționăm”, a spus Înaltul Reprezentant al UE.

India exporta în mod obișnuit o medie de 154.000 de barili pe zi (bpd) de motorină și kerosen pentru avioane către Europa înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Cu toate acestea, această cifră a crescut la 200.000 bpd după ce UE a interzis importurile de produse petroliere rusești începând cu 5 februarie anul acesta, arată datele Kpler.

Continue Reading

INDIA

Ucraina curtează India pentru ”eforturi de rezolvare a războiului” rus și invită companiile acestei țări să contribuie la reconstrucția infrastructurii

Published

on

© Emine Dzheppar/ Twitter

Ucraina a solicitat Indiei să-i furnizeze mai multe materiale medicale  și a invitat companiile țării asiatice să contribuie la reconstrucția infrastructurii ucrainene, informează Deutsche Welle.

Kievul încearcă să curteze această țară, ale cărei contacte la nivel înalt cu Rusia au determinat-o să își reprime o voce mai critică la adresa războiului din Ucraina.

Solicitarea a fost formulată de ministrul adjunct al afacerilor externe al Ucrainei, Emine Dzhaparova, în timpul unei vizite de patru zile în India.

”Reconstrucția infrastructurii din Ucraina ar putea fi o oportunitate pentru companiile indiene”, a declarat Dzhaparova, citată de Ministerul indian de Externe.

În timpul vizitei sale din această săptămână, ea a subliniat dorința Ucrainei de a construi o relație mai puternică și mai strânsă cu India, a precizat ministerul într-o declarație.

India ”poate juca un rol din ce în ce mai mare”, iar Ucraina ar ”saluta orice efort îndreptat spre rezolvarea războiului”, a declarat Emine Dzhaparova, într-un discurs susținut la Indian Council of World Affairs, un think tank din New Delhi, după ce s-a întâlnit cu omologul său indian, Sanjay Verma, și cu alți oficiali, conform AP.

Oficialul ucrainean a înmânat cu această ocazie o scrisoare a președintelui Volodimir Zelenski adresată premierului indian, Narendra Modi. Cu toate acestea, conținutul scrisorii nu a fost cunoscut.

India nu a criticat Rusia cu privire la invazia sa în Ucraina și s-a abținut de la votul asupra mai multor rezoluții ONU împotriva Rusiei. În prezent, India rămâne unul dintre principalii parteneri comerciali ai Rusiei în sectoarele petrolului și apărării.

Continue Reading

G20

G20: Blinken cere Rusiei să prelungească acordul exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră după ce Lavrov a acuzat Occidentul că “îngroapă cu neruşinare” această iniţiativă

Published

on

© US Department of State/ Flickr

Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut joi, în cadrul unei reuniuni a G20, ca Rusia să reînnoiască acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene care expiră luna aceasta, informează AFP şi Reuters.

“Este imperativ ca G20 să pledeze pentru reînnoirea şi extinderea iniţiativei asupra cerealelor, pentru a întări securitatea alimentară a celor mai vulnerabili”, a declarat la New Delhi secretarul de stat american, în faţa miniştrilor de externe ai ţărilor din G20, potrivit unui comunicat.

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a acuzat joi Occidentul că “îngroapă cu neruşinare” iniţiativa privind transportul de cereale pe Marea Neagră ce facilitează exportul de produse agricole ale Ucrainei din porturile sale sudice, informează RIA Novosti, preluată de Reuters.

Rusia a declarat miercuri că va fi de acord cu prelungirea acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră, care permite transportul în siguranţă al cerealelor din porturi ucrainene, doar dacă interesele propriilor săi producători agricoli vor fi luate în considerare.

Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, mediată anul trecut de ONU şi de Turcia, expiră pe 18 martie şi nu poate fi prelungită decât cu acordul tuturor părţilor. Rusia a semnalat deja că este nemulţumită de anumite aspecte ale înţelegerii.

Exporturile agricole ruseşti nu au fost vizate în mod explicit de sancţiuni occidentale, însă Moscova afirmă că restricţii la sistemele sale de plăţi, logistice şi de asigurări sunt o ‘barieră’ pentru capacitatea de a-şi exporta cerealele şi îngrăşămintele agricole.

Continue Reading

Facebook

NATO14 hours ago

Olanda „ia serios în considerare” trimiterea de avioane F-16 Ucrainei

NATO15 hours ago

NATO: Germania își relochează sistemul de apărare antirachetă Patriot din Slovacia în Lituania în vederea summit-ului de la Vilnius

NATO16 hours ago

Cancelarul german Olaf Scholz afirmă că summit-ul NATO de la Vilnius se va concentra pe sprijinirea concretă a Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Premierul Estoniei, înainte de summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău: Vom transmite un mesaj puternic că Moldova nu este singură

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Olaf Scholz: La 1 iunie, familia europeană se reunește în R. Moldova, o țară care are tot sprijinul nostru și nu este singură

U.E.2 days ago

Ursula von der Leyen a vizitat zonele din Italia afectate de inundații: ”Europa este cu voi”

NATO2 days ago

Mircea Geoană: Buna guvernare, transparența și combaterea corupției sunt importante pentru ca România să-și atingă potențialul strategic, economic și uman

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Comisia Europeană și compania BioNTech-Pfizer modifică termenii contractului privind livrarea de vaccinuri împotriva COVID-19, reducând numărul de doze și prelungind termenul de livrare

ROMÂNIA2 days ago

MCID și ADR fac un nou pas spre digitalizarea României prin lansarea aplicației mobile ROeID, care asigură identitatea digitală a tuturor cetățenilor români

CONSILIUL UE2 days ago

Ungaria contestă un demers al Parlamentului European care îi pune la îndoială capacitatea de a exercita președinția semestrială a Consiliului UE, ce urmează să o preia la jumătatea lui 2024

NATO3 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ3 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ4 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA4 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

NATO1 week ago

Black Sea and Balkans Security Forum: Premierul Nicolae Ciucă evidențiază importanța revizuirii planurilor de apărare în contextul în care o ”putere ca Rusia merge spre un război de uzură”

Team2Share

Trending