Connect with us

S&D

PES cere guvernelor să-și consolideze măsurile de combatere a violenței domestice, în contextul creșterii numărului cazurilor pe durata măsurilor restrictive împotriva COVID-19: Acasă ar trebui să fie un spațiu sigur pentru toți

Published

on

Partidul Socialiștilor Europeni a făcut apel a guverne să se asigure că protejează femeile și copiii împotriva violenței domestice, prin consolidarea liniilor telefonice de asistență și a celor de sprijin.

”În contextul în care măsurile împotriva COVID-19 își arată efectele, guvernele au început să relaxeze progresiv măsurile restrictive. Cu toate acestea, oamenilor li se recomandă în continuare să rămână acasă cât mai mult posibil și, în cazul în care ne confruntăm cu un al doilea val, atunci reintorducerea acestor măsuri nu este exclusă. Acasă ar trebui să fie un spațiu sigur pentru toți. Din păcate, violența domestică este o realitate, iar rapoartele arată că a crescut în timpul carantinei” impuse pentru limitarea pandemiei de coronavirus, arată PES într-un mesaj pe Facebook. ”Guvernele trebuie să se asigură că protejează femeile și copiii de violența în familie: liniile telefonice de urgență și serviciile de asistență trebuie consolidate”, mai precizează socialiștii europeni.

În viziunea acestora, este nevoie de o ”finanțare publică de urgență”, care să vină în sprijinul organizațiilor care ajută femeile și copiii afectați, dar și în sprijinul adăposturilor pentru femeile expuse violenței domestice.

Organizația Mondială a Sănătății și Organizația Națiunilor Unite au atras atenția că în toate țările afectate de pandemia de coronavirus s-a înregistrat o creștere a violenței domestice, în contextul în care femeile s-au văzut forțate să stea în izolare alături de agresorul lor.

De altfel, și secretarul general al ONU, Antonio Guterres a atras atenția că ”pentru multe femei și fete, amenințarea este cea mai mare acolo unde ele ar trebui să fie în siguranță, în casele lor. În ultimele săptămâni, pe măsură ce presiunea economică și socială și frica au crescut, am observat o creștere oribilă la nivel global a violenței domestice”.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

S&D

Grupul S&D solicită UE să garanteze accesul echitabil la un vaccin anti-Covid-19 și să blocheze încercările SUA de a deturna proiecte de cercetare europene

Published

on

© Ministerul Sănătății/Facebook

Grupul S&D din Parlamentul European solicită Uniunii Europene să garanteze accesul echitabil la un vaccin anti-Covid-19 în eventualitatea producerii acestuia și să blocheze încercările SUA de a deturna proiecte de cercetare europene, în condițiile în care administrația americană pretinde acces prioritar și distribuție exclusivă pentru această țară.

„Cursa pentru a găsi un vaccin este continuată, dar devine competitivă. În timp ce cercetarea globală avansează într-o bună cooperare, Donald Trump pretinde deja accesul prioritar și distribuția exclusivă pentru SUA. În prezent, sunt în derulare 224 de proiecte de vaccinuri, dintre care jumătate se desfășoară în Statele Unite”, transmit social-democrații din PE.

Între timp, mai spun aceștia, Organizația Mondială a Sănătății încearcă tot posibilul să intermedieze un acord echitabil de distribuție între state. Dar, cu SUA care joacă după propriile sale reguli, există multă teamă de așa-numitul „naționalism al vaccinului”.

Astfel, grupul S&D solicită ca Uniunea Europeană „să garanteze un acces echitabil la vaccin atunci când acesta devine disponibil, indiferent de naționalitate, și să blocheze încercările administrației americane de a deturna proiecte de cercetare europene, așa cum a făcut-o deja”.

„Tot ceea ce contează este ca persoanele vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă, persoanele cu afecțiuni preexistente și personalul medical, să fie vaccinate cu prioritate. Oamenii de știință depun eforturi extraordinare, dar ar putea dura cel puțin încă un an până când un vaccin eficient devine disponibil pentru mase. Suntem în asta împreună! Nimeni nu poate câștiga această cursă singur”, punctează social-democrații de la nivel european.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu se alătură campaniei “Erasmus 500” susținută de ANOSR: Programul Erasmus reprezintă o dovadă cât se poate de clară a beneficiilor proiectului european

Published

on

© European Union 2017 - Source : EP

Eurodeputatul Corina Crețu (PRO România, S&D) a anunțat luni că s-a alăturat campaniei Erasmus 500, susținută de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

“Am fost și rămân o susținătoare a programului Erasmus, care reprezintă o dovadă cât se poate de clară a beneficiilor proiectului european. Prin intermediul programului Erasmus, aproximativ 300.000 de studenți români au avut șansa de a studia la universități de prestigiu din Europa. Dar a fost și o șansă excelentă pentru alte mii de studenți străini să cunoască România, venind la studii în țara noastră”, a scris Corina Crețu pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a reafirmat că programul Erasmus + trebuie să beneficieze de o finanțare mai generoasă în viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027.

“Am propus dublarea bugetului alocat programului Erasmus+, care ar urma să ajungă la 30 de miliarde EUR tocmai pentru a permite un număr mai mare de participanți și pentru a include persoane cu mai puține oportunități”, a subliniat Crețu, fost comisar european pentru politică regională.

Europarlamentarul și-a manifestat susținerea pentru o “finanțare pe măsură” a acestui program și a avertizat împotriva unor eventuale diminuări ale fondurilor pentru Erasmus +

“Sper ca, indiferent cum va arăta viitorul Buget al UE pentru perioada 2021-2027, programele Erasmus – precum și altele similare, de care beneficiază sute de mii de studenți, cercetători, mediul academic din întreaga Uniune Europeană – să nu fie afectate. Ar fi o pierdere pentru întregul proiect european”, a mai spus ea.

Continue Reading

S&D

Partidul Socialiștilor Europeni consideră că ajutorul de stat acordat companiilor afectate de criza COVID-19 trebuie să implice și obligații pentru acestea: Trebuie să învățăm din greșelile trecutului

Published

on

Partidul Socialiștilor Europeni cere guvernelor să-și intensifice sprijinul pentru industrie și comerț pentru a relansa economia, în contextul în care consecințele pandemiei de COVID-19 sunt resimițite de companii din toate sectoarele economice.

Într-un mesaj pe Facebook, PES consideră că este nevoie ”să învățăm din greșelile trecutului”. ”De data aceasta, ajutorul public acordat companiilor afectate de criză trebuie să vină cu obligații: companiile trebuie să se angajeze să mențină nivelul angajărilor prin interzicerea concedierilor și garantarea drepturilor și condițiilor de muncă decente, companiile trebuie să se asigure că ajutorul de stat este folosit pentru redresare, și nu pentru plata dividendelor și bonusurilor, companiile întregistrate în paradisuri fiscale nu ar trebui sprijinite financiar”, a explicat PES în mesajul mai sus amintit.

”Când injectăm bani publici în economie, trebuie să ne asigurăm că acest lucru contribuie la binele public: societăți mai corecte, mai echitabile și mai durabile”, a conchis Partidul Socialiștilor Europeni.

La data de 19 martie, Comisia Europeană a adoptat un cadru temporar pentru a permite statelor membre să utilizeze toată flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în contextul pandemiei de COVID-19.

Această măsură venea în completarea numeroaselor alte măsuri de sprijin pe care statele membre le pot utiliza în conformitate cu normele existente privind ajutoarele de stat.

Cadrul temporar permite statelor membre să se asigure că întreprinderile de toate tipurile dispun în continuare de lichidități suficiente astfel încât să mențină continuarea activității economice atât în timpul pandemiei de coornavirus, cât și după încheierea acesteia.

Acesta prevede cinci tipuri de ajutoare:

1. granturi directe, avantaje fiscale selective și plăți în avans: statele membre vor putea să instituie scheme care să permită acordarea unei finanțări de până la 800.000 de euro unei întreprinderi pentru a răspunde nevoilor urgente de lichiditate ale acesteia;

2. garanții de stat pentru împrumuturile contractate de întreprinderi de la bănci: statele membre vor fi în măsură să furnizeze garanții de stat pentru a se asigura că băncile continuă să acorde împrumuturi clienților care au nevoie de ele;

3. împrumuturi publice subvenționate pentru întreprinderi: statele membre vor putea acorda întreprinderilor împrumuturi cu rate ale dobânzilor favorabile. Aceste împrumuturi pot ajuta întreprinderile să acopere nevoile imediate atât de capital circulant, cât și de investiții;

4. garanții pentru băncile care direcționează ajutorul de stat către economia reală: unele state membre intenționează să se bazeze pe capacitățile de creditare existente ale băncilor și să le utilizeze drept canal de sprijin pentru întreprinderi, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii. Cadrul clarifică faptul că un astfel de ajutor este considerat un ajutor direct acordat clienților băncilor, nu băncilor în sine, și oferă orientări cu privire la modul în care se poate asigura faptul că denaturarea concurenței dintre bănci este minimă;

5. asigurarea creditelor la export pe termen scurt: cadrul introduce o flexibilitate suplimentară cu privire la modul de a demonstra că anumite țări prezintă riscuri neasigurabile pe piața privată, permițând astfel ca statul să furnizeze, atunci când este necesar, asigurarea creditelor la export pe termen scurt.

Având în vedere dimensiunea limitată a bugetului UE, principalul răspuns provine din bugetele naționale ale statelor membre. Cadrul temporar contribuie la direcționarea sprijinului către economie, limitând totodată consecințele negative asupra condițiilor echitabile de concurență de pe piața unică.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending