Planurile de îmbunătățire și consolidare a Directivei UE privind sancțiunile împotriva angajatorilor reprezintă o măsură binevenită pentru a susține standardele minime de muncă și pentru a proteja lucrătorii fără forme legale, a declarat astăzi, 29 septembrie, Partidul Socialiștilor Europeni (PES).
Propunerile – prezentate în această după-amiază de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson – vor permite statelor membre să sancționeze mai eficient angajatorii care profită de pe urma exploatării forței de muncă. De asemenea, vor asigura că lucrătorii fără forme legale au acces la mecanisme de recurs eficiente și că pot solicita plata salariilor restante. Pentru a maximiza eficacitatea, statele membre ar trebui să se asigure că partenerii sociali sunt implicați mai sistematic în facilitarea plângerilor lucrătorilor exploatați.
Comisarul Johansson îndeamnă, de asemenea, statele membre să crească rata inspecțiilor muncii, să facă schimb de bune practici și să armonizeze diferitele sisteme de sancțiuni pentru exploatarea prin muncă care există în prezent în UE. În paralel, statele membre trebuie, de asemenea, să se asigure că angajatorii sunt informați cu privire la obligațiile pe care le au față de angajați și la riscurile asociate nerespectării lor.
Președintele PES, Sergei Stanishev, a declarat:
“Drepturile lucrătorilor trebuie să fie pentru toți lucrătorii și trebuie să fie respectate. Nu putem accepta ca niciun lucrător să mai fie exploatat astăzi în Europa. Condițiile precare și remunerarea insuficientă sunt încă o realitate pentru prea mulți oameni, în special pentru lucrătorii ilegali. Este corect ca UE să examineze modul în care poate îmbunătăți strategiile și sancțiunile pentru a preveni acest tip de abuzuri din partea angajatorilor care exploatează. Statele membre ar trebui să încurajeze și să sprijine lucrătorii migranți și toți lucrătorii să raporteze abuzurile. Trebuie să ne asigurăm că angajatorii corupți se confruntă cu consecințe pentru practicile incorecte. Acest lucru îi va proteja pe cei care sunt victime directe, dar va promova, de asemenea, o muncă de calitate și standarde ridicate pentru toți lucrătorii. În același timp, trebuie instituite măsuri de protecție pentru a permite angajarea lucrătorilor fără a se teme de aplicarea legislației în materie de imigrație ca rezultat.”
Alte propuneri dezvăluite astăzi de comisarul Johansson sunt o altă veste bună. Un plan de acțiune al Comisiei Europene privind combaterea contrabandei va asigura că traficanții care exploatează persoanele vulnerabile sunt sancționați în mod eficient și că migranții sunt protejați împotriva încălcării drepturilor omului.
PSE îndeamnă UE să facă progrese în ceea ce privește o abordare comună a migrației și azilului. Prin Pactul UE privind migrația și azilul, comisarul Johansson a dat dovadă de un leadership real și a prezentat un plan principial și fezabil. Criza umanitară din Afganistan și situația dezastruoasă de la granița cu Belarus au arătat clar că UE trebuie să avanseze urgent în privința Pactului.
PES o felicită pe comisarul Johansson pentru activitatea sa continuă în vederea abordării provocărilor actuale de la frontierele externe ale Europei. Joi, aceasta se va deplasa la Varșovia pentru a discuta despre situația de la frontiera dintre Polonia și Belarus.
UE are nevoie de o politică europeană progresivă, gestionată și ordonată în materie de azil și migrație, bazată pe o solidaritate reală, care să aducă un echilibru mai bun între responsabilitățile țărilor și angajamente mai puternice privind reinstalarea. Social-democrații și socialiștii se angajează să colaboreze cu instituțiile UE și cu statele membre pentru a ajunge la un rezultat echilibrat, apropiat de valorile noastre fundamentale de solidaritate, de împărțirea reală a responsabilităților, de respectarea dreptului de azil și de respectarea drepturilor omului și a drepturilor fundamentale.