Connect with us

S&D

PES salută planul Comisiei Europene de protecție a lucrătorilor împotriva exploatării prin muncă

Published

on

© PES/ Flickr

Planurile de îmbunătățire și consolidare a Directivei UE privind sancțiunile împotriva angajatorilor reprezintă o măsură binevenită pentru a susține standardele minime de muncă și pentru a proteja lucrătorii fără forme legale, a declarat astăzi, 29 septembrie, Partidul Socialiștilor Europeni (PES).

Propunerile – prezentate în această după-amiază de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson – vor permite statelor membre să sancționeze mai eficient angajatorii care profită de pe urma exploatării forței de muncă. De asemenea, vor asigura că lucrătorii fără forme legale au acces la mecanisme de recurs eficiente și că pot solicita plata salariilor restante. Pentru a maximiza eficacitatea, statele membre ar trebui să se asigure că partenerii sociali sunt implicați mai sistematic în facilitarea plângerilor lucrătorilor exploatați.

Comisarul Johansson îndeamnă, de asemenea, statele membre să crească rata inspecțiilor muncii, să facă schimb de bune practici și să armonizeze diferitele sisteme de sancțiuni pentru exploatarea prin muncă care există în prezent în UE. În paralel, statele membre trebuie, de asemenea, să se asigure că angajatorii sunt informați cu privire la obligațiile pe care le au față de angajați și la riscurile asociate nerespectării lor.

Președintele PES, Sergei Stanishev, a declarat:

“Drepturile lucrătorilor trebuie să fie pentru toți lucrătorii și trebuie să fie respectate. Nu putem accepta ca niciun lucrător să mai fie exploatat astăzi în Europa. Condițiile precare și remunerarea insuficientă sunt încă o realitate pentru prea mulți oameni, în special pentru lucrătorii ilegali. Este corect ca UE să examineze modul în care poate îmbunătăți strategiile și sancțiunile pentru a preveni acest tip de abuzuri din partea angajatorilor care exploatează. Statele membre ar trebui să încurajeze și să sprijine lucrătorii migranți și toți lucrătorii să raporteze abuzurile. Trebuie să ne asigurăm că angajatorii corupți se confruntă cu consecințe pentru practicile incorecte. Acest lucru îi va proteja pe cei care sunt victime directe, dar va promova, de asemenea, o muncă de calitate și standarde ridicate pentru toți lucrătorii. În același timp, trebuie instituite măsuri de protecție pentru a permite angajarea lucrătorilor fără a se teme de aplicarea legislației în materie de imigrație ca rezultat.”

Alte propuneri dezvăluite astăzi de comisarul Johansson sunt o altă veste bună. Un plan de acțiune al Comisiei Europene privind combaterea contrabandei va asigura că traficanții care exploatează persoanele vulnerabile sunt sancționați în mod eficient și că migranții sunt protejați împotriva încălcării drepturilor omului.

PSE îndeamnă UE să facă progrese în ceea ce privește o abordare comună a migrației și azilului. Prin Pactul UE privind migrația și azilul, comisarul Johansson a dat dovadă de un leadership real și a prezentat un plan principial și fezabil. Criza umanitară din Afganistan și situația dezastruoasă de la granița cu Belarus au arătat clar că UE trebuie să avanseze urgent în privința Pactului.

PES o felicită pe comisarul Johansson pentru activitatea sa continuă în vederea abordării provocărilor actuale de la frontierele externe ale Europei. Joi, aceasta se va deplasa la Varșovia pentru a discuta despre situația de la frontiera dintre Polonia și Belarus.

UE are nevoie de o politică europeană progresivă, gestionată și ordonată în materie de azil și migrație, bazată pe o solidaritate reală, care să aducă un echilibru mai bun între responsabilitățile țărilor și angajamente mai puternice privind reinstalarea. Social-democrații și socialiștii se angajează să colaboreze cu instituțiile UE și cu statele membre pentru a ajunge la un rezultat echilibrat, apropiat de valorile noastre fundamentale de solidaritate, de împărțirea reală a responsabilităților, de respectarea dreptului de azil și de respectarea drepturilor omului și a drepturilor fundamentale.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Social-democrații din PE solicită Comisiei Europene să acționeze cu adevărat pentru a combate criza socială: Recomandările nu sunt suficiente

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Grupul social-democraților din Parlamentul European solicită mai multe acțiuni din partea Comisiei Europene pentru a combate criza socială cu care se confruntă cetățenii europeni și susțin că recomandările nu sunt suficiente, se arată într-o declarație oficială, remisă CaleaEuropeană.ro.

„Recomandarea anticipată cu privire la sistemul de venit minim în Europa, pe care Comisia Europeană ar trebui să o prezinte miercuri, nu este suficientă pentru a combate criza socială. Este nevoie de mai mult pentru a ajuta europenii în vremuri de criză social în care costurile de trai cresc vertiginos”, se arată în declarație. 

Eurodeputatul Pedro Marques, vicepreședintele S&D responsabil pentru Europa socială, a declarat: „Un sistem ambițios de venit minim în Europa este o parte indispensabilă a acestei acțiuni, alături de o strategie cuprinzătoare de combatere a sărăciei, de un instrument SURE consolidat, conceput în pandemie pentru a proteja lucrătorii și locurile de muncă, precum și de un Fond de redresare și de reziliență consolidat și permanent.”

Europarlamentarul Agnes Jongerius, purtător de cuvânt al S&D pentru ocuparea forței de muncă, a declarat: „Europenii doresc salarii și condiții de muncă decente, un venit minim, drepturi mai puternice pentru copii și tineri, dialog social și negocieri colective consolidate, locuințe accesibile, servicii de îngrijire și egalitate de gen.”

Continue Reading

S&D

Partidul Socialiștilor Europeni se reunește la Berlin, pe 14-15 octombrie, pentru cel de-al 12-lea Congres. Evenimentul va fi găzduit de partidul cancelarului Olaf Scholz

Published

on

© PES/Flickr

Socialiștii și democrații europeni se vor reuni luna viitoare la Berlin, în Germania, pentru cel de-al 12-lea Congres al Partidului Socialiștilor Europeni (PES).

Găzduit cu sprijinul SPD, partidul german aflat la guvernare – un partid membru cu drepturi depline al PES – Congresul va avea loc la Berlin, în perioada 14-15 octombrie 2022. Șefi de stat și de guvern, comisari europeni, lideri de partid și alți reprezentanți se vor reuni pentru a discuta problemele cu care se confruntă Europa: de la prețurile ridicate ale energiei la securitatea internațională și echilibrul multilateral, inflația, criza Covid, schimbările climatice și provocările sociale.

Evenimentul marchează, de asemenea, cea de-a 30-a aniversare a PES.

Partidele membre PES conduc șapte guverne ale UE – Germania, Spania, Suedia, Portugalia, Danemarca, Finlanda și Malta – și fac parte din coaliția de guvernare în alte șase state membre – Italia, România, Belgia, Bulgaria, Slovenia și Luxemburg. Nouă comisari europeni fac parte din familia PES.

Pe lângă deciziile statutare, Congresul va adopta o rezoluție care stabilește prioritățile PES, pregătind astfel terenul pentru perioada premergătoare următoarelor alegeri europene.

De asemenea, pe 14 octombrie delegaţii îl vor alege pe noul preşedinte al PES. În ceea ce priveşte alegerea noi conduceri, membrii Comisiei statutare şi electorale a PES au validat săptămâna aceasta candidatura fostului prim-ministru al Suediei, Stefan Löfven, care va fi prezentată Congresului la Berlin.

Cele 33 de partide membre cu drepturi depline ale PES au fost eligibile pentru a desemna un candidat. Perioada de nominalizare a fost deschisă între 15 iulie şi 15 septembrie.

Actualul preşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni, bulgarul Serghei Stanishev, a anunţat în avans că nu va candida la realegere, în pofida prezenţei puternice obţinute de social-democraţi în Consiliul European, în Comisia Europeană şi, în general, pe agenda UE.

Continue Reading

S&D

Fostul premier suedez Stefan Löfven candidează pentru a-i succeda lui Serghei Stanishev la conducerea Partidului Socialiștilor Europeni

Published

on

© PES

Membrii Comisiei statutare și electorale a Partidului Socialiștilor Europeni (PES) au validat candidatura fostului prim-ministru al Suediei, Stefan Löfven, pentru a deveni următorul președinte al formațiunii transnaționale, se arată într-un comunicat.

Cele 33 de partide membre cu drepturi depline ale PES au fost eligibile pentru a desemna un candidat în cadrul Comisiei. Perioada de nominalizare a fost deschisă între 15 iulie și 15 septembrie.

Pentru a fi nominalizat, un candidat a trebuit să trimită o scrisoare de intenție către Comisie, împreună cu o scrisoare de susținere din partea unui partid membru cu drepturi depline al PES care l-a nominalizat.

Comisia statutară și electorală a PES s-a reunit vineri.

Actualul președinte al Partidului Socialiștilor Europeni, Serghei Stanishev, a anunțat în prealabil că nu va candida la realegere, în ciuda prezenței puternice obținute de social-democrați în Consiliul European, în Comisia Europeană și, în general, pe agenda UE.

Președintele PES, Serghei Stanishev, a declarat:

„Există două condiții pentru ca cineva să candideze pentru o poziție atât de importantă – reputația personală a candidatului și reputația politică a partidului care face nominalizarea. Eu nu aș candida cu o nominalizare din partea unui alt partid decât propriul meu BSP”.

Potrivit lui Stanishev, social-democrația este în creștere în Europa, dar, din păcate, propriul său Partid Socialist Bulgar (BSP) a înregistrat un declin în ultimele alegeri naționale.

În ceea ce privește candidatura lui Stefan Löfven, Stanishev a declarat:

„Stefan a fost forța care a stat la baza Summitului Social de la Göteborg, care a proclamat Pilonul European al Drepturilor Sociale: un pas important pentru o Europă socială. Știu că va aduce același leadership și aceeași viziune în fața provocărilor istorice cu care se confruntă astăzi Europa.”

Secretarul general al PES, Achim Post, a declarat:

„Angajamentul lui Sergei față de social-democrație este de neegalat și îi mulțumim pentru dedicarea și serviciile sale din ultimii unsprezece ani în calitate de președinte al PES. Succesul său a fost capacitatea de a consolida familia social-democrată atât de mult încât ideile social-democrate domină acum agenda UE. Stefan a fost prim-ministru al națiunii care simbolizează succesul statului social și este persoana potrivită pentru a conduce eforturile PES în direcția unei Uniuni mai echitabile pentru toți cetățenii.”

Candidatura lui Stefan Löfven la funcția de președinte al PES va fi acum prezentată la Congresul PES – cel mai înalt organism decizional al PES – care va avea loc la Berlin pe 14 și 15 octombrie. Delegații Congresului îl aleg pe președinte.

Continue Reading

Facebook

JUSTIȚIE2 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.6 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA6 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU1 week ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL1 week ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

Team2Share

Trending