Connect with us

S&D

PES salută planul de redresare al Comisiei Europene: Este o recunoaștere și o victorie pentru eforturile și implicarea familiei social-democrate pentru a construi un viitor verde, social, digital, cu respect pentru egalitatea de gen și durabil

Published

on

© pes.eu

Partidul Socialiștilor Europeni salută planul de redresare pentru viitoarea generație al Comisiei Europene, pe care îl consideră o recunoaștere și o victorie pentru eforturile și implicarea familiei social-democrate pentru a construi un viitor verde, social, digital, cu respect pentru egalitatea de gen și durabil, se arată într-un comunicat.

COVID19 a avut un impact puternic asupra vieții fiecărui european. Pe lângă sute de mii de vieți secerate de pandemie, economia europeană a fost grav afectată de restricțiile impuse în lupta împotriva virusului. Încă de la începutul crizei, PES a pledat pentru un plan de recuperare puternic, cu instrumente financiare puternice pentru a proteja cetățenii și a pune din nou UE pe picioare.

Astfel, președinția PES salută planul UE pentru următoarea generație, de 750 de miliarde de euro, prezentat de Comisie, din care 500 de miliarde de euro vor fi acordate în subvenții prin programe UE și 250 de miliarde de euro în împrumuturi. Acesta consolidează bugetul UE pe termen lung prin creșterea puterii totale de finanțare a UE la 1,85 trilioane de euro, printr-o finanțare mai durabilă a bugetului UE cu resurse noi proprii.

Planul Comisiei este o inițiativă importantă și la timp pentru a sprijini fără întârziere țările, regiunile, orașele și sectoarele care au fost cele mai afectate, inclusiv o dimensiune internațională puternică. Vrem să subliniem angajamentul și munca grea a comisarilor noștri PES pentru realizarea planului respectiv, precum și rezoluția importantă adoptată de Parlamentul European pentru care Grupul S&D a jucat un rol fundamental. Familia PES s-a mobilizat rapid, liderii noștri, prim-miniștri, miniștri, funcționari regionali, primari, comisari, parlamentari, partide membre și organizații membre afiliate, pentru a combate diferitele consecințe ale virusului. PES a coordonat reacția familiei noastre politice la această criză fără precedent care a lovit toate statele membre, în special prin strategia PES de a limita și de a ne recupera din criza COVID-19. Planul propus de Comisia Europeană este o recunoaștere și o victorie pentru eforturile și implicarea familiei noastre politice”, transmite președinția socialiștilor europeni. 

Totodată, explică că PES a solicitat o mobilizare ambițioasă pentru un fond de recuperare al UE, echipat pentru a face față crizei, pentru a-i sprijini pe cei mai afectați (femei, tineri, seniori, etc.) și pentru a construi un viitor verde, social, digital, cu respect pentru egalitatea de gen și durabil pentru economiile și societățile Europei. Mai mult, a solicitat ca Pilonul Social, Pactul Ecologic European, o revizuire socială a semestrului european și Strategia UE pentru Egalitate de Gen să rămână cadrul pentru acțiunea noastră colectivă și să formeze un viitor corect al societăților noastre europene. Nu în ultimul rând, a insistat asupra faptului că apărarea statului de drept, democrația și egalitatea nu sunt negociabile.


Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a prezentat, la 27 mai, în fața Legislativului European, un plan bugetar reînnoit pentru următorii șapte ani, sub forma Cadrului Financiar Multianual, de 1.100 de miliarde de euro, și un plan pentru un instrument suplimentar de redresare economică sub forma unui fond de 750 de miliarde de euro pentru a combate impactul crizei coronavirusului. Ursula von der Leyen a subliniat că aceste 1.850 miliarde de euro se adaugă planurilor de redresare financiară deja adoptate, referindu-se la pachetul celor trei plase de siguranță de 540 de miliarde de euro, ridicând valoarea totală a efortului financiar european la 2.400 de miliarde de euro.

Conform unui comunicat al Comisiei Europene, cei 750 de miliarde de euro vor fi strânși prin ridicarea temporară a plafonul resurselor proprii la 2,00% din venitul național brut al UE, permițând Comisiei să își folosească ratingul de credit puternic pentru a împrumuta 750 de miliarde de euro pe piețele financiare. Potrivit lui von der Leyen, 500 de miliarde de euro vor fi acordate statelor membre sub formă de subvenții, iar 250 de miliarde sub formă de împrumut.

Această finanțare suplimentară va fi canalizată prin programele UE și rambursată pe o perioadă lungă de timp în bugetele viitoare ale UE – nu înainte de 2028 și nu după 2058.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Victor Negrescu

Ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor: Victor Negrescu propune implicarea organizațiilor de tineret pentru a absorbi mai mulți bani europeni din cele 300 milioane de euro alocate României

Published

on

© European Union 2016 - Source : EP

Eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D) propune implicarea organizațiilor de tineret pentru a absorbi mai mulți bani europeni din cele 300 milioane de euro alocate României pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, în contextul în care țara noastră se află pe ultimul loc la rata de absorbție, cu doar 0,8%, la nivelul Uniunii Europene.

 

Citând un raport recent al Comisiei Europene referitor la inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, Victor Negrescu precizează că România se află pe ultimul loc la rata de absorbție, cu doar 0,8%. Practic, spune acesta, conform datelor din iunie, România a accesat doar 2 milioane de euro din cele 300 de milioane alocate.

Eurodeputatul social-democrat mai spune că aceste cifre sunt dezastruoase în contextul în care rata șomajului în rândul tinerilor este de aproximativ 17% și se află în creștere în contextul COVID-19. Mai mult, el atrage atenția că perspectivele sunt sumbre în accesarea acestor fonduri întrucât avem proiecte selectate în valoare de circa 12% din fondurile alocate României.

„Știu ce o să se zică. Alții sunt de vină. Însă în ultimele 7/8 luni de guvernare liberală acest program a fost total ignorat. Ca dovadă, el nu este menționat în programul economic de relansare. Probabil, tinerii nu sunt o prioritate”, menționează Victor Negrescu. Cu toate acestea, el propune ca, „în loc să ne pierdem în dispute politice sterile, să implicăm organizațiile de tineret și să lucrăm împreună eficient pentru a atrage acești bani importanți pentru România”.

Continue Reading

S&D

Miniștrii PES ai turismului din Spania, Italia, Malta și Portugalia au semnat o declarație comună prin care solicită relansarea coordonată a turismului european

Published

on

© Party of European Socialists/Facebook

Miniștrii turismului din Spania, Italia, Malta și Portugalia au semnat astăzi o declarație comună prin care se solicită relansarea coordonată a turismului european, care să impulsioneze industria și să garanteze sănătatea și siguranța turiștilor și a populațiilor locale, informează un comunicat

Miniștrii au decis să protejeze viitorul turismului european, apelând la noul instrument de recuperare – Next Generation EU – pentru a sprijini sectorul, precum și comunitățile și regiunile afectate de această criză.

Declarația susține o abordare nediscriminatorie pentru redeschiderea frontierelor bazată pe un proces european comun, mai degrabă decât pe acorduri bilaterale. Acest lucru este acum deosebit de relevant, având în vedere deschiderea frontierelor pentru resortisanții țărilor terțe.

Pentru cetățeni, declarația se bazează pe norme de siguranță armonizate la nivel european pentru a recâștiga încrederea publicului într-un turism de calitate și sigur. Aceasta solicită o protecție puternică a consumatorilor și trecerea la o schemă mai uniformă în toată Europa. De asemenea, este necesară o amplă campanie de comunicare și promovare care vizează creșterea vizibilității Europei ca destinație turistică.

Pentru lucrătorii din turism, miniștrii susțin cu fermitate instrumentul european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență (SURE), coordonat de comisarii Paolo Gentiloni și Nicolas Schmit, și solicită ca acesta să fie pus în aplicare cât mai curând posibil. De asemenea, miniștrii consideră că trebuie oferită instruire lucrătorilor care și-au pierdut locul de muncă sau nu își pot găsi un loc de muncă sezonier din cauza crizei.

Continue Reading

S&D

Socialiștii europeni militează pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor: Este o prioritate pentru o redresare economică echitabilă și durabilă

Published

on

© PES/Flickr

Socialiștii europeni  salută pachetul pentru sprijinirea ocupării forței de muncă pentru tineri lansat ieri de Comisia Europeană, la propunea comisarului european socialist Nicolas Schmit.

”Suportul pentru ocuparea forței de muncă pentru tineri poartă amprenta familiei noastre politice. Cum ar fi o garanție extinsă pentru tineret, recomandări privind promovarea educației profesionale și a oportunităților de formare profesională și o agendă clară care să îi ajute pe tinerii să se pregătească pentru locurile de muncă. Suntem mândri să vedem cum comisarul Schmit le-a prezentat alb pe negru în agenda Comisiei”, se arată în comunicatul PES, remis Caleaeuropeana.ro.

Citiți și: Comisia Europeană lansează noi măsuri pentru sprijinirea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor: Cel puțin 22 de miliarde de euro ar trebui cheltuite pentru viitoarea generație

”Socialiștii și democrații acționează pentru următoarea generație, asigurând angajarea tinerilor. Acest pachet este mai mult decât necesar și vine exact la momentul potrivit. Salutăm cu căldură această inițiativă din partea comisarului Schmit”, a declarat președintele PES Serghei Stanishev.

”După criza financiară din 2008, am conceput și implementat Garanția Tineretului pentru a face față creșterii șomajului în rândul tinerilor. De atunci a oferit sprijin zeci de milioane de tineri. Acum, bazându-ne pe această lucrare, familia noastră politică face din nou pasul pentru următoarea generație. Nu vom sta niciodată să privim cum șansele de viață ale tinerilor sunt erodate. Trebuie să-i sprijinim în ocuparea forței de muncă și în formare profesională, cu un accent deosebit pe cei mai vulnerabili și marginalizați, astfel încât toți tinerii să-și poată îndeplini  deplin potențialul”, a mai adăugat acesta.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending