Connect with us

SUA

Peste 150 de persoane și entități care l-au ajutat pe Putin în războiul ilegal împotriva Ucrainei, incluse de SUA pe lista sancțiunilor

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Biroul de control al activelor străine (OFAC) din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA a impus aproape 100 de sancțiuni împotriva elitelor rusești și a bazei industriale, a instituțiilor financiare și a furnizorilor de tehnologie din Rusia, în timp ce Statele Unite continuă să folosească sancțiunile și restricțiile economice pentru a submina capacitatea Rusiei de a purta războiul împotriva Ucrainei.

De asemenea, Departamentul de Stat a impus măsuri similare împotriva a peste 70 de persoane. Sancțiunile de se concentrează asupra persoanelor care beneficiază de pe urma războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, care o sprijină și o susțin.

”Statele Unite își continuă activitatea neobosită de a viza lanțurile de aprovizionare militară ale Rusiei și de a-l priva pe Putin de echipamentele, tehnologia și serviciile de care are nevoie pentru a purta războiul său barbar împotriva Ucrainei”, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet L. Yellen.

“Am clarificat, de asemenea, că acele persoane și entități care profită de pe urma invaziei și a apropierii lor de Kremlin vor fi trase la răspundere, iar acțiunile arată raza noastră de acțiune la nivel mondial în ceea ce privește impunerea unor costuri severe oligarhilor lui Putin”, a continuat oficialul american.

Printre cei sancţionaţi figurează un cetăţean turc şi cinci companii turceşti, acuzate că au ajutat la repararea navelor având legătură cu Ministerul rus al Apărării şi că au furnizat Moscovei materiale care ar putea fi folosite în războiul din Ucraina.

Concret, Departamentul Trezoreriei SUA a precizat că a impus sancţiuni împotriva ”Margiana Insaat Dis Ticaret” şi ”Demirci Bilisim Ticaret Sanayi”, afirmând că aceste companii cu sediul în Turcia se numără printre cele pe care Rusia s-a bazat pentru a importa ”bunuri cu dublă utilizare foarte necesare pentru a permite războiul său neprovocat, de agresiune, împotriva Ucrainei”, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Pe lista acestor măsuri se află și companiile finlandeze  Siberica şi Luminor, pe care SUA le acuză că au livrat o gamă largă de produse electronice în Rusia, inclusiv camere pentru drone şi baterii cu litiu.

Ca urmare a acțiunii SUA și în conformitate cu E.O. 14024, toate proprietățile și participațiile în proprietăți ale persoanelor desemnate descrise mai sus care se află în Statele Unite sau care se află în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA sunt blocate și trebuie raportate la Biroul pentru controlul activelor străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei.  În plus, toate entitățile care sunt deținute, direct sau indirect, în proporție de 50 % sau mai mult de una sau mai multe persoane blocate sunt, de asemenea, blocate. 

Toate tranzacțiile efectuate de persoane din SUA sau în interiorul (sau în tranzit) Statelor Unite care implică orice proprietate sau interese în proprietatea unor persoane desemnate sau altfel blocate sunt interzise, cu excepția cazului în care sunt autorizate printr-o licență generală sau specifică emisă de OFAC sau sunt scutite. 

Aceste interdicții includ efectuarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de către, către sau în beneficiul oricărei persoane blocate și primirea oricărei contribuții sau furnizări de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

SUA

Washington va găzdui pe 20 octombrie summitul UE-SUA. Aspectele comerciale vor domina agenda discuțiilor dintre Joe Biden, Charles Michel și Ursula von der Leyen

Published

on

© European Union, 2021

O întâlnire la nivel înalt între președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel, și președintele SUA, Joe Biden, ar urma să aibă loc pe 20 octombrie la Washington, a precizat un oficial al administrației americane, conform Politico Europe.

Ultimul summit UE-SUA a avut loc în iunie 2021, deși Biden a participat ulterior la o întâlnire a liderilor din UE în luna martie a anului 2022. Bruxelles și Washington au consolidat cooperarea în contextul războiului pe scară largă declanșat de Rusia în Ucraina, observându-se o îmbunătățire a relației transatlantice după anii furtunoși din timpul mandatului lui Trump la Casa Albă.

În pofida acestui fapt, cele două părți încearcă să aducă sub același numitor viziunile transatlantice diferite cu privire la politica comercială.

UE și SUA doresc să ajungă la un acord privind mineralele esențiale astfel încât Uniunea să beneficieze de anumite scutiri în cadrul Actului privind reducerea inflației, care prevedere subvenții de miliarde de euro pentru tehnologii verzi pentru companiile nord-americane.

Cele două părți speră, de asemenea, să rezolve o dispută mai veche privind oțelul și aluminiul, care datează de pe vremea Administrației Trump, din 2018. În cazul în care nu este convenită o înțelegere până la 31 octombrie, SUA și UE ar putea reimpune tarife comerciale de miliarde de dolari asupra produselor celeilalte părți.

Data ar putea avea implicații și pentru un alt summit la nivel înalt. Comisia Europeană a insistat asupra faptului că următorul summit China-UE, programat pentru sfârșitul acestui an, poate avea loc numai după reuniunea transatlantică.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene însărcinat cu o economie în serviciul cetățenilor, s-a aflat recent în China unde a avut discuții la nivel înalt cu oficiali chinezi.

Continue Reading

SUA

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

Published

on

© US Department of State/ Flickr

Fostul secretar de stat american Hillary Clinton l-a ironizat marţi pe preşedintele rus Vladimir Putin cu privire la extinderea NATO, spunând: “Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”.

Ea a făcut aceste remarci la sediul Departamentului de Stat al SUA, acolo unde a participat la ceremonia de dezvăluire a portretului său din perioada în care a fost titulara politicii externe americane.

Al 67-lea secretar de stat din istoria SUA, Hillary Clinton a fost însoțită de soțul său, fostul președinte Bill Clinton, la ceremonia găzduită de actualul secretar de stat Antony Blinken, cel care a lucrat pentru administrația Clinton în anii ’90 și a scris discursul pe care fostul lider de la Casa Albă l-a susținut la 11 iulie 1997 la București, când a fost lansat Parteneriatul Strategic România – SUA.

 

Clinton s-a folosit, de asemenea, de acest moment pentru a-şi arăta dezgustul faţă de politicile fostului preşedinte republican Donald Trump, care a învins-o în alegerile prezidenţiale americane din 2016, pentru a sublinia acțiunile pozitive ale administrației democrate conduse de Joe Biden.

Ea a sugerat că ar fi putut exista întrebări cu privire la capacitatea SUA de a aduna sprijin pentru Ucraina pentru a rezista invaziei ruse din 2022 din cauza moştenirii lui Trump de înstrăinare a aliaţilor.

“Oamenii s-ar fi putut îndoi de asta pentru că am ars atât de multe poduri cu aliaţii şi prietenii noştri”, le-a spus ea unor actuali şi foşti oficiali în Benjamin Franklin State Dining Room a Departamentului de Stat.

“Restabilirea unei politici externe care aduce oameni aproape de noi, şi nu îi îndepărtează, ar fi fost considerată extrem de dificilă. Şi într-adevăr a fost, dar s-a realizat”, a adăugat ea, mulţumindu-i secretarului de stat Antony Blinken pentru că “a ajutat la restabilirea poziţiei Americii”.

Clinton a spus că preşedintele democrat Joe Biden a urmat multe dintre priorităţile administraţiei Obama, în care ea a fost şefa diplomaţiei în primul mandat (2009-2013) şi el a fost vicepreşedinte al lui Barack Obama (2009-2017).

Clinton a descris ceea ce ea consideră a fi priorităţile comune ale lui Biden şi Obama: “extinderea NATO, înfruntarea agresiunii ruseşti şi gestionarea provocărilor din partea Chinei”.

“Apărând democraţia în Ucraina, extinzând NATO – ca o paranteză: Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”, a spus ea, provocând râsete şi aplauze.

“Am spus întotdeauna: oamenii nu sunt forţaţi să adere la NATO. Oamenii aleg şi vor să adere la NATO”, a adăugat ea, în contextul în care Clinton a fost unul dintre artizanii politicii de resetare a relațiilor Statelor Unite cu Rusia, semnând, împreună cu omologul său Serghei Lavrov, Tratatul New Start privind reducerea armamentelor strategice, la Conferința de Securitate de la Munchen din februarie 2011.

Kremlinul a ripostat miercuri la adresa fostului secretar de stat al SUA, în urma remarcii la adresa lui Putin, subliniază Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova îşi aminteşte de gafa din 2009, când un buton simbolic conceput pentru a marca o “resetare” a relaţiilor dintre SUA şi Rusia înseamnă “supraîncărcare” în limba rusă.

 

Continue Reading

SUA

SUA solicită Kievului reforme urgente în sectorul de securitate și sistemul de justiție pentru ca Ucraina ”să poată primi în continuare asistență militară”

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Statele Unite au solicitat Ucrainei realizarea unei serii de reforme urgente în agențiile sale anticorupție, sistemul de justiție și în sector de securitate, conform unei scrisori al cărei conținut a fost dat publicității de Ukrainska Pravda, citată de EFE, informează Agerpres.

Solicitările, care stabilesc termene de implementare de minimum trei luni și de maximum un an și jumătate, au fost înaintate de consilierul adjunct pentru securitate naţională al Casei Albe, Mike Pyle, premierului (Denis Şmîgal), preşedintelui ucrainean (Volodimir Zelenski), precum şi Platformei de coordonare a donatorilor, înfiinţată de G7 pentru a armoniza sprijinul acordat Ucrainei.

Ambasada SUA în Ucraina a confirmat că această scrisoare a fost trimisă către Platformă de coordonare a donatorilor.

Scrisoarea are ca titlu ”Reforme legate de condiţiile privind asistenţa SUA” şi expune o ”lista de reforme”, prezentate ca ”fiind necesare să fie pusă în aplicare” pentru ca Ucraina ”să poată primi în continuare asistenţă militară din partea SUA”, notează Ukrainska Pravda.

În viziunea SUA, cele mai urgente reforme sunt clarificarea funcţiilor şi îmbunătăţirea criteriilor de selecţie pentru Procuratura Anticorupţie, în conformitate cu recomandările Fondului Monetar Internaţional (FMI), şi consolidarea Oficiului Naţional Anticorupţie cu mai mulţi agenţi.

Washingtonul cere Ucrainei ca funcționarii publici să își facă cunoscute averile în mai puțin de 90 de zile.

Printre priorităţile stabilite pentru anul viitor se remarcă cele vizând Ministerul Apărării, cerându-se transparenţă şi control civil în domeniul apărării. Astfel, Kievului i se solicită să ”redreseze procesele” în domeniul achiziţiilor de armament şi altor tipuri de materiale într-o manieră care să reflecte standardele NATO de transparenţă.

La mijlocul lunii iunie, Uniunea Europeană a propus crearea unui mecanism de 50 de miliarde de euro în următorii patru ani pentru redresarea și reconstrucția Ucrainei.

Acest mecanism ar urma să fie finanțat în trei moduri: cu granturi de la bugetul UE; cu împrumuturi obținute pe piețele de capital; și, în cele din urmă, cu veniturile din activele rusești înghețate.

La fel ca și SUA, și Uniunea Europeană a anunțat că va corela reformele ucrainene de investițiile europene.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE1 hour ago

Surse europene: Compromisul miniștrilor de interne din UE către un viitor acord pentru pactul de migrație și azil creează “o atmosferă bună pentru temele de interes major ale României”

ROMÂNIA3 hours ago

România va încasa în conturile BNR 2,75 miliarde de euro aferente cererii de plată nr. 2 din PNRR

ROMÂNIA3 hours ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

NATO5 hours ago

Stoltenberg, vizită surpriză la Kiev: Statele NATO au încheiat contracte de 2,4 miliarde de euro pentru muniții din care vor furniza și Ucrainei; Zelenski: Aderarea la NATO, o chestiune de timp

ROMÂNIA8 hours ago

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea: Diversele crize cu care ne-am confruntat în ultimii ani arată că dezvoltarea trebuie să fie nu doar sustenabilă, ci şi rezilientă

NATO9 hours ago

Franța cere Turciei și Ungariei să ratifice aderarea Suediei la NATO: Ne-ar plăcea să vedem că îşi pun în practică angajamentul

U.E.9 hours ago

Președinta Parlamentului European speră că UE va demara negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova până la finalul anului: Să nu dezamăgim milioanele de oameni care consideră Europa ca fiind casa lor

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

ROMÂNIA11 hours ago

Nicolae Ciucă: Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență este o inițiativă românească de succes care a dovedit într-un timp scurt că poate contribui în mod semnificativ la consolidarea rezilienței UE și NATO

ROMÂNIA11 hours ago

MAE: Secretarul de stat Iulian Fota a deschis programul EU-US Emerging Leaders Visitors, lansat în 2022 de Comisia Europeană în colaborare cu România și alte nouă state UE

ROMÂNIA3 hours ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA12 hours ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

U.E.2 days ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA3 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA4 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA6 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU6 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Trending