SĂNĂTATE
Peste 1,7 mld. euro, bani europeni, sunt direcționați către investiții în sănătate. Boloș: Vor schimba radical accesul pacienților la prevenție, diagnostic și tratament
Published
1 month agoon
By
Diana Zaim
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță oportunități de finanțări, din bani eruopeni, în valoare de 1,7 miliarde de euro pentru sistemul medical românesc.
„Peste 1,7 miliarde de euro din fonduri europene sunt direcționate către investiții care vor schimba radical accesul pacienților la prevenție, diagnostic și tratament. Nu facem compromisuri, calendarul apelurilor este stabilit deja, îl las în comentarii”, a transmis ministrul Marcel Boloș într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Potrivit ministrului, programul Sănătate aduce 97 de apeluri de finanțare, cu priorități clare: peste 250 de milioane de euro pentru screening, astfel încât bolile grave să fie descoperite la timp, peste 200 de milioane de euro pentru oncologie, pentru ca pacienții cu cancer să beneficieze de tratamente moderne, și alte 200 de milioane de euro pentru dotarea secțiilor de Terapie Intensivă și a centrelor pentru mari arși, astfel încât spitalele să fie mai bine pregătite pentru cazurile critice.
Cu aceste fonduri, se vor putea îndeplini următoarele:
- 672.000 de persoane vor beneficia de programe de screening;
- 228 de spitale și centre medicale vor primi finanțare pentru modernizare;
- peste 30.000 de profesioniști din domeniul sănătății vor avea acces la programe de formare.
„Investim în cabinetele medicilor de familie, consutrim rețele de unități mobile pentru distribuția vaccinurilor, dezvoltăm centre de sănătate mintală și centre regionale de expertiză pentru boli rare. Nu sunt promisiuni, ci acțiuni concrete, cu impact real”, a mai adăugat acesta.
România este printre statele UE care investește cel mai puțin în sănătate, iar această realitate este confirmată anual de rapoartele Comsiei Europene și ale OCDE privind starea sănătății în statele memebre. Citiți și și: Raport OCDE: România este țara din UE care investește cel mai puțin în sănătate. Doar 5,7% din PIB merg la serviciile medicale, față de 12,6% în Germania
În bugetul pentru 2025 sunt prefigurate fonduri suplimentare pentru implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului, plan care se bazează pe direcțiile europene din Planul European de Combatere a Cancerului. De asemenea, vor fi finanțări suplimentare pentru protejarea sănătății împotriva bolilor transmisibile, pentru screeningul neonatal pentru fenilcetonurie, hipotiroidie, fibroză chistică și alte afecțiuni, dar și pentru testări genetice pentru gravide și persoane cu risc.
Reamintim că țara noastră are cele mai scăzute cheltuieli pentru îngrijirea pacienților oncologici, rata de supraviețuire la cinci ani este cea mai mică din UE la toate formele frecvente de cancer. De asemenea înregistrăm cele mai scăzute rate de participare la screeningurile de cancer.
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

You may like
Oficialii BEI subliniază importanța asistenței financiare rambursabile de 4 miliarde de euro acordate României pentru implementarea eficientă a proiectelor strategice
România apasă accelerația pentru un viitor energetic verde. S-a lansat Ro-HydroHub, primul hub național de cercetare și inovare în domeniul hidrogenului verde finanțat cu bani europeni
Serviciul de informații externe al Germaniei: Pandemia COVID-19 ar fi putut fi declanșată de un accident de laborator în Wuhan
Marcel Boloș anunță un buget de peste 980 milioane de euro în 2025 pentru creșterea rezilienței în fața dezastrelor naturale și a eficienței energetice a locuințelor
România are un program care este pe primul loc în Europa la atragerea fondurilor europene, lucru confirmat de reprezentanții Comisiei Europene, anunță ministrul Marcel Boloș
CE consolidează autonomia strategică a UE în domeniul sănătății prin noua Lege a medicamentelor esențiale
SĂNĂTATE
EFPIA salută Legea privind medicamentele esențiale și anunță că va lucra alături de instituțiile UE pentru a asigura pacienților acces facil la tratamente
Published
4 days agoon
March 12, 2025By
Diana Zaim
Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice sprijină ambiția Comisiei Europene de a consolida lanțul european de aprovizionare cu medicamente prin Legea privind medicamentele esențiale.
„Ca industrie, susținem ambiția Comisiei Europene de a consolida lanțul european de aprovizionare cu medicamente prin Legea privind medicamentele esențiale. Întrucât UE este cel mai mare exportator de medicamente finite la nivel mondial, pacienții din întreaga lume depind de Europa pentru aprovizionarea cu medicamente. Având în vedere acest lucru și un context geopolitic dificil, este important să colaborăm la nivel internațional pentru a sprijini și a crește rezistența lanțului de aprovizionare la nivel mondial”, a transmis Nathalie Moll, director general EFPIA, într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro.
EFPIA și membrii săi își mențin angajamentul de a reduce disparitățile în ceea ce privește accesul la medicamente în întreaga Europă, prin introducerea produselor lor pe piață cât mai curând posibil
EFPIA solicită autorităților responsabile pentru legislațiile UE existente și viitoare privind alimentele, substanțele chimice și mediul să efectueze evaluări sistematice ale impactului, evaluând măsura în care aceste legislații afectează securitatea aprovizionării cu medicamente esențiale în UE.
Industria farmaceutică inovatoare își menține angajamentul de a lucra alături de instituțiile europene, autoritățile naționale și partenerii din domeniul sănătății pentru a elabora politici care să asigure pacienților din întreaga Europă un acces facil la medicamente vitale.
Elementele-cheie ale Legii privind medicamentele esențiale:
- Proiectele strategice vor crea, crește sau moderniza capacitatea de producție a UE pentru medicamentele esențiale sau ingredientele acestora. Aceste proiecte industriale pot beneficia de un acces mai ușor la finanțare și de sprijin administrativ, de reglementare și științific accelerat.
- A fost pbulicat un GHID privind ajutoarele de stat pentru a ajuta statele membre să sprijine financiar proiecte strategice care să stimuleze producția de medicamente.
- Statele membre pot utiliza achizițiile publice pentru a diversifica și stimula reziliența lanțurilor de aprovizionare. Pentru medicamentele esențiale, cumpărătorii vor trebui să includă un set mai larg de cerințe în procedurile lor de achiziții, cum ar fi surse diversificate de materii prime și monitorizarea lanțurilor de aprovizionare. În caz de dependență ridicată de o singură țară sau de un număr limitat de țări, aceștia vor trebui, de asemenea, să utilizeze cerințe de achiziție care să favorizeze producția de medicamente esențiale în UE. Acest lucru va fi posibil și pentru alte medicamente de interes comun, atunci când este justificat.
- Comisia Europeană va sprijini achizițiile comune între diferite state membre, la cererea statelor membre, pentru a aborda disparitățile de disponibilitate și acces la medicamentele esențiale și la alte medicamente de interes comun în întreaga UE.
- Comisia Europeană va explora parteneriatele internaționale cu țări și regiuni cu interese similare, pentru a extinde lanțul de aprovizionare și a reduce dependența de un singur furnizor sau de un număr limitat de furnizori.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputatul Andi Cristea a propus introducerea Pașaportului European pentru Radioizotopi Medicali: Pacienții oncologici să nu mai fie traumatizați în aeroporturi
Published
4 days agoon
March 12, 2025By
Diana Zaim
Europarlamentarul social-democrat, Andi Cristea, a propus introducerea unui Pașaport European pentru Radioizotopi Medicali, integrat în Dosarul Digital European de Sănătate, pentru ca pacienții oncologici să nu mai fie traumatizați în aeroporturi.
„Am revenit astăzi în plenul Parlamentului European asupra unei probleme sensibile cu care se confruntă mulți pacienți oncologici. După tratamente medicale cu radioizotopi, aceștia pot declanșa alarmele de securitate în aeroporturi și la alte puncte de control, fiind supuși unor verificări suplimentare umilitoare și extrem de stresante”, a subliniat deputatul european într-un discurs adresat din plenul Legislativului European.
Eurodeputatul român se așteaptă la implicarea Comisiei Europene pentru „implementarea cât mai rapidă a acestei soluții”: „Este timpul să avem grijă cu adevărat de cei aflați deja într-o situație vulnerabilă.”
Europarlamentarul român, Andi Cristea, a ocupat prima oară un mandat în Parlamentul European în cea de-a opta legislatură, în perioada 2014-2019. În prezent, în cea de-a zecea legislatură a Parlamentului European, eurodeputatul social democrat este membru în Comisia pentru Comerț Internațional, Comisia pentru Dezvoltare Regională și în Delegația la Adunarea parlamentară a parteneriatului UE-Regatul Unit.
COMISIA EUROPEANA
CE consolidează autonomia strategică a UE în domeniul sănătății prin noua Lege a medicamentelor esențiale
Published
5 days agoon
March 11, 2025By
Diana Zaim
Comisia Europeană a adoptat noua Lege privind medicamentele esențiale, un pas decisiv pentru consolidarea securității aprovizionării și asigurarea accesului pacienților la medicamentele de care au nevoie, în contextul în care UE raportează un număr tot mai mare de penurii de medicamente, informează un comunicat al Comisiei Europene.
„Reformăm legislația farmaceutică generală și am extins mandatul Agenției Europene pentru Medicamente. Aceste două elemente de bază stabilesc un cadru de reglementare pentru prevenirea și atenuarea penuriei în timpul crizei și în orice moment. Legea privind medicamentele esențiale oferă o abordare cuprinzătoare pentru îmbunătățirea disponibilității medicamentelor esențiale (…). Aceasta completează revizuirea în curs a legislației farmaceutice și vizează reducerea dependențelor pentru medicamentele esențiale și ingredientele acestora, pentru a consolida autonomia strategică a UE în domeniul sănătății”, a transmis comisarul european pentru sănătate, Oliver Varhelyi, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.
Legea va facilita investițiile pentru întreprinderile care sporesc producția UE de medicamente esențiale, stimulând în același timp acțiunile care fac lanțurile de aprovizionare mai reziliente. De asemenea, va oferi statelor membre posibilitatea de a-și spori capacitatea de cumpărarea prin achiziții comune de medicamente.
Elementele-cheie ale Legii privind medicamentele esențiale:
- Proiectele strategice vor crea, crește sau moderniza capacitatea de producție a UE pentru medicamentele esențiale sau ingredientele acestora. Aceste proiecte industriale pot beneficia de un acces mai ușor la finanțare și de sprijin administrativ, de reglementare și științific accelerat.
- A fost pbulicat un GHID privind ajutoarele de stat pentru a ajuta statele membre să sprijine financiar proiecte strategice care să stimuleze producția de medicamente.
- Statele membre pot utiliza achizițiile publice pentru a diversifica și stimula reziliența lanțurilor de aprovizionare. Pentru medicamentele esențiale, cumpărătorii vor trebui să includă un set mai larg de cerințe în procedurile lor de achiziții, cum ar fi surse diversificate de materii prime și monitorizarea lanțurilor de aprovizionare. În caz de dependență ridicată de o singură țară sau de un număr limitat de țări, aceștia vor trebui, de asemenea, să utilizeze cerințe de achiziție care să favorizeze producția de medicamente esențiale în UE. Acest lucru va fi posibil și pentru alte medicamente de interes comun, atunci când este justificat.
- Comisia Europeană va sprijini achizițiile comune între diferite state membre, la cererea statelor membre, pentru a aborda disparitățile de disponibilitate și acces la medicamentele esențiale și la alte medicamente de interes comun în întreaga UE.
- Comisia Europeană va explora parteneriatele internaționale cu țări și regiuni cu interese similare, pentru a extinde lanțul de aprovizionare și a reduce dependența de un singur furnizor sau de un număr limitat de furnizori.
„Aceste măsuri vor reduce dependența UE de furnizorii individuali de medicamente esențiale, vor îmbunătăți securitatea aprovizionării cu medicamente accesibile și vor spori capacitățile de producție ale UE. Pe scurt, Legea privind medicamentele esențiale asigură accesul pacienților din UE la medicamentele de care au nevoie, când și unde au nevoie de ele, la un preț accesibil. În contextul geopolitic actual, acest lucru a devenit o prioritate și mai mare”, a conchis comisarul european în discursul său.
Scrisoarea a fost redactată de Belgia și semnată și de Cipru, Estonia, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Portugalia, Republica Cehă, Spania și Slovenia. În textul scrisorii se subliniază că „este ușor pentru actorii străini să transforme această dependență într-o vulnerabilitate critică, una care ar putea submina serios capacitățile de securitate și apărare ale Europei”.
În urmă cu două săptămâni, Alianța pentru medicamente critice, un mecanism consultativ care reunește părți interesate relevante din statele membre ale UE, industrii-cheie, societatea civilă și comunitatea științifică, a publicat un raport care semnalează mai multe probleme ale Uniunii Europene cu privire la aprovizionarea de materii prime, dar și de producție în interiorul blocului comunitar.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Emmanuel Macron lansează o campanie de convingere a țărilor UE, tot mai dependente de SUA, să cumpere echipamente militare europene: Celor care achiziționează F-35 ar trebui să li se propună Rafale

Politicile lui Trump provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei de COVID-19, evaluează vicepreședintele Băncii Centrale Europene

Comisia Europeană ia în considerare extinderea capacităților sale satelitare pentru a consolida serviciile de informații militare, pe fondul îndoielilor legate de sprijinul din partea SUA

”România este solidară cu poporul Macedoniei de Nord în aceste momente tragice”, transmite Ilie Bolojan după ce mai mulți tineri au pierit într-un incendiu izbucnit într-un club

Premierul Marcel Ciolacu transmite condoleanțe în urma ”tragicului incendiu” dintr-un club din Macedonia de Nord: Suntem pregătiți să oferim sprijin în aceste momente dificile

Italia nu intenționează să trimită soldați în Ucraina, declară premierul Giorgia Meloni

Zeci de mii de persoane au protestat la Budapesta împotriva lui Viktor Orban, în timp ce premierul a promis reprimarea ”armatei din umbră” a oponenților politici

Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina

“EuRo Manifest”: Peste 10.000 de români au manifestat pașnic în Piața Victoriei, formând o inimă care bate pentru Europa pe acordurile imnului UE

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a fost numit raportor pentru „Uniunea Competențelor” în cadrul Comitetului European al Regiunilor
- NATO1 week ago
Giorgia Meloni propune extinderea articolului 5 din Tratatul NATO la Ucraina, fără aderarea oficială a Kievului la Alianță
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
Undă verde pentru “Europa Apărării”: Liderii europeni au aprobat înarmarea UE și capacitățile militare necesare în complementaritate cu NATO, prioritizând apărarea frontierei estice în fața “provocării existențiale” dinspre Rusia
- NATO4 days ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- REPUBLICA MOLDOVA6 days ago
Maia Sandu, în vizită luni și marți la Paris la invitația lui Macron, după ce liderul francez a avertizat asupra amenințărilor Rusiei la adresa R. Moldova