Connect with us

ROMÂNIA

Peste 424 milioane de euro din Fondul de Modernizare, pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii energetice naționale

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a participat astăzi la semnarea primelor nouă contracte de finanțare din Fondul de Modernizare, în valoare de 424 milioane de euro, în vederea implementării unor obiective de investiții de importanță deosebită pentru dezvoltarea infrastructurii energetice naționale, informează Guvernul.

Contractele au fost semnate între Ministerul Energiei, în calitate de autoritate națională de implementare și gestionare a fondurilor alocate României din Fondul pentru Modernizare și Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A., în calitate de operator de transport şi de sistem al Sistemului Energetic Național (SEN).

La eveniment au participat ministrul Energiei, Virgil Popescu, secretarul general al guvernului, Marian Neacșu, și președintele Directoratului Transelectrica, Gabriel Andronache.

Valoarea nerambursabilă a celor nouă proiecte de investiții ce vor fi implementate de către CNTEE Transelectrica S.A., cu finanțare din fondurile alocate României din Fondul de Modernizare, este de 424.404.842,98 milioane de euro. Totodată, aceasta este cea mai mare finanțare din fonduri europene accesată de Transelectrica.

„Am semnat astăzi primele contracte de finanțare din Fondul de Modernizare, deschizând cea mai importantă linie din fonduri europene destinată dezvoltării sectorului energetic românesc. În valoare totală de peste 13 miliarde de euro, prin aceste finanțări vom transforma substanțial infrastructura energetică națională, factor decisiv în atingerea independenței energetice a României. Soluțiile de protejare a cetățenilor și economiei de efectele creșterii prețurilor sunt completate de investiții în consolidarea infrastructurii energetice și creșterea capacităților de producție. Guvernul, prin Ministerul Energiei și instituțiile responsabile, rămâne angajat în eforturile de a asigura energie accesibilă românilor și economiei naționale”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

„Investim în continuare în dezvoltarea infrastructurii energetice naționale. Aș dori să le mulțumesc colegilor din minister pentru eforturile pe care le-au depus pentru operaționalizarea Fondului de Modernizare. Iar astăzi, prin semnarea celor nouă contracte de finanțare, facem pași concreți în acest sens. Le doresc mult succes celor de la Transelectrica în definitivarea acestor obiective de investiții foarte importante, care ne vor asigura securitatea și independența energetică”, a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.

„Marcăm astăzi un moment important: cele peste 424 de milioane de euro reprezintă cea mai mare finanțare din fonduri europene obținută de-a lungul timpului de Transelectrica, în contextul în care valoarea totală a Planului Dezvoltare a RET este de aproximativ două miliarde de euro. Complexitatea proiectelor care vor fi finanțate demonstrează angajamentul Transelectrica, companie de interes național și strategic, aflată sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului, pentru modernizare. Am atins această realizare printr-o colaborare excelentă cu Ministerul Energiei, care a promovat proiectele Transelectrica, înțelegând importanța dezvoltării infrastructurii electrice de transport a României, în special în actualul context internațional. Totodată, îi felicit pe colegii de la Transelectrica pentru atragerea acestor fonduri”, a declarat Marian Neacșu, secretarul general al guvernului.

„Procesele de implementare a celor nouă investiții cu finanțare din Fondul pentru Modernizare situează Transelectrica la alt nivel de performanță, contribuind la dezvoltarea statutului Companiei în context național și regional. Faptul că am obținut 30% din finanțările aprobate pentru România reprezintă un efort concentrat de expertiză, experiență și implicare al specialiștilor Transelectrica. Acest set de proiecte mari, complexe, dovedește angajamentul pe termen lung al Companiei pentru îndeplinirea obiectivelor europene de securitate energetică. Am atins această realizare cu susținerea Guvernului României, printr-o colaborare excelentă cu Ministerul Energiei care a promovat proiectele Transelectrica la cel mai înalt nivel, înțelegând importanța dezvoltării infrastructurii electrice de transport a României, în special în actualul context internațional”, a declarat președintele Directoratului Transelectrica Gabriel Andronache.

Cele nouă proiecte care au obținut finanțare din Fondul pentru Modernizare sunt:

    1. Construirea unei noi LEA de 400 kV (dublu circuit) Constanța Nord – Medgidia Sud, echipată cu un singur circuit – cu o valoare de aproximativ 23 de milioane de euro;
   2.  Construirea unei noi LEA în simplu circuit de 400 kV Gădălin – Suceava, inclusiv interconectarea acesteia la sistemul național de transport al energiei electrice – cu o valoarea de peste 101 milioane de euro;
   3.  Linie interioară între Reșița și Timișoara/Săcălaz (PCI 3.22.3.), constând într-o nouă LEA de 400 kV Reșița-Timișoara/Săcălaz și în retehnologizarea la 400 kV a substației Timișoara de 110/2020 kV – cu o valoare de aproximativ 64 de milioane de euro;
    4. Construirea LEA de 400 kV Timișoara/Săcălaz/Arad – cu o valoare de peste 57 de milioane de euro;
    5. Trecerea la tensiunea de 400 kV a LEA Brazi Vest-Teleajen-Stâlpu – cu o valoare de circa 51 de milioane de euro;
    6. Proiect-pilot – Retehnologizarea stației de 220/110/20 kV Alba Iulia – în concept de stație digitală – cu o valoare de aproximativ 47 de milioane de euro;

   7. Instalarea a două mijloace moderne de compensare a puterii reactive în substațiile de 400/220/110/20 kV Sibiu Sud de 400/220/110/20 kV Bradu – cu o valoare de peste 52 de milioane de euro;
   8. Optimizarea funcționării LEA de 400 kV existente în SEN, folosite în interconexiune și pentru evacuarea de putere din centrala nucleară Cernavodă și centralele de energie din surse regenerabile din Dobrogea, prin montarea de sisteme de monitorizare online (tip Smart Grid) – cu o valoare de peste 10 milioane de euro;
   9.  Digitalizarea rețelei de transport al energiei electrice din România prin instalarea a două sisteme online, pentru contorizarea și managementul datelor de măsurare a energiei electrice pe piața angro și pentru monitorizarea calității energiei electrice – cu o valoare de peste 18 milioane de euro.

Obiectivele de investiții, ale căror aplicații de finanțare au fost aprobate prin Decizii ale Comisiei Europene, vor conduce la modernizarea capacităților de transport al energiei electrice și îmbunătățirea eficienței energetice, prin construirea de noi linii electrice aeriene și interconectarea acestora la SEN, construirea sau retehnologizarea unor noi stații electrice, optimizarea funcționării unor linii electrice aeriene, inclusiv prin montarea de sisteme de monitorizare on-line, de tip Smart Grid și digitalizarea rețelei electrice de transport.

Totodată, proiectele finanțate prin Fondul de Modernizare vor contribui la creșterea capacității de interconexiune cu sistemul energetic european, precum și la dezvoltarea rețelei electrice de transport a României, respectiv la securitatea, flexibilitatea și adecvarea Sistemului Energetic Național, oferind premisele punerii în funcțiune a unor noi capacități de producție de energie din surse regenerabile.

Concret, beneficiile majore ale realizării acestor investiții vor materializa indicatori relevanți precum: creșterea capacității de transport a RET cu aproximativ 1700 MW, construirea a circa 480 de kilometri de noi linii electrice aeriene, extinderea a 5 stații electrice cu nivelul de tensiune de 400 kV, retehnologizarea în concept digital – în premieră pentru România – a Stației Alba Iulia, creșterea capacității de interconexiune cu 600 MW (cumulat pe granițele cu Serbia și Ungaria), implementarea sistemelor de monitorizare a calității energiei electrice în 15 stații, precum și optimizarea și monitorizarea liniilor electrice aeriene prin sisteme digitale. 

Fondul de Modernizare reprezintă un instrument de finanțare constituit din veniturile obținute prin licitarea pe piață a 2% din totalul certificatelor  de emisii de gaze cu efect de seră, în baza prevederilor Directivei EU-ETS și are ca perioadă de implementare intervalul de timp 2021-2030.

România are alocat un procent de 11,98% din cantitatea totală de certificate pentru perioada 2021-2030, ceea ce reprezintă peste 15 miliarde de euro, sumă pe care o poate utiliza pentru finanțarea investițiilor.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Premierul Nicolae Ciucă: Comunitatea românească din Egipt și absolvenții egipteni de studii superioare în România creează o legătură puternică și o promisiune pentru viitorul relațiilor noastre bilaterale

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Comunitatea românească din Egipt, dar și absolvenții egipteni de studii superioare în România creează o legătură puternică, un atu și o promisiune pentru viitorul relațiilor noastre bilaterale, a subliniat

Premierul Nicolae Ciucă, aflat într-o vizită de lucru în Egipt, a avut sâmbătă o întâlnire cu membri ai comunității românești din această țară, dar și cu absolvenții egipteni de studii superioare în România care ”creează o legătură puternică, un atu și o promisiune pentru viitorul relațiilor noastre bilaterale”.

”Discuțiile cu autoritățile de la Cairo, cu oamenii de afaceri, urmăresc concretizarea de proiecte comune care să aducă beneficii cetățenilor noștri și să contribuie la crearea unor noi oportunități de dezvoltare pentru ambele țări.  M-am bucurat să întâlnesc la Cairo vorbitori și iubitori ai limbii române, cunoscători ai tradițiilor și valorilor noastre. Am dorit să mă asigur că interesele și drepturile comunității românești din Egipt sunt protejate și că își pot afirma identitatea și apartenența la cultura română. I-am încurajat pe cetățenii români care trăiesc, studiază și muncesc în Egipt să se gândească și cum pot contribui la progresul societății românești. Programele adresate diasporei, încurajarea investițiilor, valorificarea fondurilor europene și proiectele de modernizare încadrează România pe calea dezvoltării pe care ne-o dorim toți românii, din țară și din afara granițelor”, a precizat oficialul român într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Guvernului.

Citiți și:
Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu omologul egiptean despre creșterea exporturilor de cereale către Egipt, România fiind “unul din principalii producători de cereale din Europa şi din lume”

Ciucă a amintit că ”țara noastră a reușit anul trecut să atragă importante fonduri europene, investiții străine directe record, la care putem adăuga investițiile de la buget, care au adus în economie 40 de miliarde de euro”.

Premierul a dat asigurări că Guvernul va continua ”ritmul investițiilor, punând accent pe cercetare și inovare, vom transforma digital economia și vom alimenta din plin cu finanțarea necesară companiile cu capital românesc”.

”Astfel, putem asigura siguranță și prosperitate românilor și ne vom bucura de fiecare dată când cei care au ales cândva să le regăsească peste granițe vor alege să revină acasă”, a completat Nicolae Ciucă.

Duminică, premierul are programate convorbiri cu preşedintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, şi o întrevedere cu ministrul petrolului şi resurselor minerale, Tarek El Molla, în cadrul căreia vor fi prezentate proiecte în domeniul energiei, informează Agerpres.

De asemenea, cei doi premieri vor participa la Forumul de afaceri Egipt – România, precum şi la ceremonia de semnare a unor Memorandumuri bilaterale de înţelegere.

Continue Reading

AGRICULTURĂ

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu omologul egiptean despre creșterea exporturilor de cereale către Egipt, România fiind “unul din principalii producători de cereale din Europa şi din lume”

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a discutat, sâmbătă, la Cairo, cu omologul său egiptean, Mostafa Madbouly, despre relaţiile economice dintre cele două state, solicitările României vizând importul de îngrăşăminte, iar cele ale Egiptului – importul de cereale.

Premierul a caracterizat discuţiile ca fiind “excelente”, nu numai la nivel de prim-ministru, ci şi discuţiile tehnice, la nivel de miniştri, precizând că au fost identificate multe oportunităţi de cooperare.

“Va trebui să vedem ce putem facem mai mult împreună, ţinând cont de acest nou context al invaziei Rusiei în Ucraina, care afectează nu numai ţările de la graniţa şi din proximitatea conflictului, ci şi celelalte ţări şi trebuie să vedem ce putem face împreună pentru rezolva toate aceste aspecte care îi afectează pe cetăţenii noştri, economiile şi ţările noastre”, a declarat Ciucă, într-o conferinţă de presă comună cu premierul egiptean, informează Agerpres.

Prim-ministrul român a menţionat că cele două state vor continua să discute la nivel tehnic, de ministere, aspectele legate de solicitările României privind importul de îngrăşăminte şi ale Egiptului referitoare la importul de cereale şi vor face tot ceea ce pot să nu fie afectate alte ţări de lipsa de cereale, evitându-se, astfel, o criză alimentară.

“Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a vedea cum putem conecta mai bine Uniunea Europeană cu Egiptul, iar dumneavoastră (…) pentru a ne conecta pe toţi cu zona Orientului Mijlociu şi cu ţările africane prin intermediul zonei de liber schimb africane”, a adăugat Nicolae Ciucă.

El l-a invitat pe omologul egiptean să efectueze o vizită oficială în România.

Premierul Egiptului, Mostafa Madbouly, a punctat “competitivitatea industriei şi agriculturii egiptene, în special producţia de îngrăşăminte, produse petrochimice şi alte bunuri pe care Egiptul are şansa să le exporte in România”. El precizat că a solicitat omologului român creşterea importului de cereale, grâu, menţionând că România este “unul din principalii producători de cereale din Europa şi din lume”.

Madbouly s-a referit şi la modul în care cele două state se pot sprijini reciproc prin intermediul organizaţiilor internaţionale din care fac parte.

“De exemplu, în ceea ce priveşte Egiptul, fiind parte a acordului de liber schimb african, putem oferi acces companiilor româneşti, prin intermediul parteneriatului cu cele egiptene, să aibă acces la piaţa africană. La fel, printr-un parteneriat similar, firmele egiptene să aibă mai mult acces la Uniunea Europeană”, a punctat oficialul egiptean.

Continue Reading

ROMÂNIA

La 15 ani de Parteneriat Strategic, România și Franța evocă o “prietenie autentică” și “o relație trainică” prin grupul de luptă NATO condus de Franța, sprijinul comun pentru Ucraina și R. Moldova și susținerea aderării României la Schengen

Published

on

© France Diplomatie/ Twitter

Ministerului român al afacerilor externe și Ministerul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze au publicat sâmbătă un comunicat de presă comună cu ocazia aniversării a 15 ani de la semnarea Declarației comune privind Parteneriatul Strategic între România și Franța, moment celebrat astăzi, 4 februarie 2023.

Declarația semnată la 4 februarie 2008, la București, de către președinții celor două state, a oferit un nou cadru întărit de cooperare și dezvoltare a relațiilor profunde și îndelungate ce leagă țările noastre și de promovare a valorilor și viziunii comune în plan bilateral, european și internațional.

La 15 ani de la acest moment, salutăm nivelul excelent al relației bilaterale româno-franceze, reafirmat  și cu ocazia întrevederii ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul francez pentru Europa și afaceri externe, Catherine Colonna, cu ocazia vizitei acesteia din urmă la București, la 27 ianuarie. Această relație este deosebit de densă atât din perspectiva dialogului politic, a cooperării economice și sectoriale, cât și a consolidării constante a cooperării noastre în calitate de parteneri în cadrul Uniunii Europene, NATO și al altor formate multilaterale, inclusiv pentru susținerea Francofoniei – format de cooperare globală și un adevărat catalizator al legăturii noastre culturale profunde și al afinității lingvistice, România celebrând anul acesta 30 de ani de la aderarea la Organizația Internațională a Francofoniei.

 

Provocările recente cu care ne confruntăm la nivel regional și global, inclusiv cele generate de agresiunea nejustificată și ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, au permis o nouă confirmare a atașamentului României și Franței pentru valorile fundamentale și o viziune europeană comună și demonstrează solidaritatea noastră constantă în fața celor ce amenință aceste valori.

România şi Franța susțin pe deplin o Uniune Europeană rezilientă și ambițioasă, capabilă să se adapteze la schimbările globale și angajată în reducerea dependențelor strategice, ce acționează coordonat și hotărât în toate domeniile, inclusiv în domeniul securității și al apărării, prin implementarea Busolei Strategice, şi care se bazează pe unitate, solidaritate, coeziune și democrație. Țările noastre rămân angajate în favoarea unui proiect european ambițios, pentru a răspunde cu fermitate provocărilor actuale, în beneficiul cetățenilor noștri.

Contribuția Franței la consolidarea flancului estic al NATO, inclusiv prin asumarea rolului de națiune cadru a Grupului de luptă de pe teritoriul României, cooperarea strânsă și substanțială privind sprijinul acordat Ucrainei și Republicii Moldova, susținerea fermă și activă a Franței pentru aderarea României la Spațiul Schengen sunt exemple de netăgăduit ale unei prietenii autentice, ale unei relații solide, trainice între doi parteneri strategici veritabili.

Cooperarea noastră strânsă reconfirmă atașamentul comun pentru apărarea întregului spațiu euroatlantic, pentru consolidarea  instituțiilor internaționale din care ambele state fac parte și care garantează securitatea, democrația și libertățile fundamentale.

Parteneriatul nostru strategic se traduce printr-o cooperare bilaterală din ce în ce mai bogată: universitățile noastre, instituțiile noastre culturale, companiile noastre, autoritățile noastre locale, dar și toți cetățenii români stabiliți în Franța și cetățenii francezi stabiliți în România, construiesc zi de zi relațiile dintre cele două țări.

La acest moment aniversar, ne exprimăm angajamentul de a dezvolta pe mai departe acest parteneriat strategic, de a valorifica pe deplin potențialul său, inclusiv în cadru bilateral – politic, economic, sectorial – cât și ca parteneri de încredere în plan european și internațional, în vederea promovării și apărării valorilor ce ne leagă, în beneficiul deplin al cetățenilor celor două țări.

Continue Reading

Facebook

CHINA11 hours ago

Biden îi felicită pe piloții care au doborât “cu succes” balonul chinez. Pentagonul denunță “o încălcare inacceptabilă a suveranităţii SUA” din partea Chinei

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Presupus balon de spionaj al Chinei deasupra SUA: Forțele americane au doborât dirijabilul chinez în apele Oceanului Atlantic

U.E.12 hours ago

Portugalia va transfera tancuri de luptă Ucrainei și colaborează cu Germania pentru a le preda în stare operațională posibil la finele lunii martie

ROMÂNIA14 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Comunitatea românească din Egipt și absolvenții egipteni de studii superioare în România creează o legătură puternică și o promisiune pentru viitorul relațiilor noastre bilaterale

SUA14 hours ago

Franța și Germania cer ”transparență” din partea SUA în privința subvențiilor pentru tehnologii verzi. Miniștrii Bruno Le Maire și Robert Habeck vor merge la Washington pentru a discuta despre ”cooperarea între aliați”

U.E.14 hours ago

Cancelarul german apără planul UE de relaxare a normelor privind ajutoarele de stat, încercând să risipească îngrijorările premierului italian, care a avertizat că riscă să distorsioneze piața unică a UE

RUSIA15 hours ago

SUA vor folosi fonduri confiscate de la un oligarh rus pentru a sprijini Ucraina

SUA16 hours ago

SUA anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina de aproximativ 2,2 miliarde de dolari, care include rachete care dublează raza de acțiune

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Conferința de Securitate de la München: 45 de lideri mondiali, liderii UE, NATO și ONU și o delegație americană care cuprinde o treime din Senatul SUA se reunesc la aproape un an de la invazia Rusiei în Ucraina

AGRICULTURĂ18 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu omologul egiptean despre creșterea exporturilor de cereale către Egipt, România fiind “unul din principalii producători de cereale din Europa şi din lume”

U.E.14 hours ago

Cancelarul german apără planul UE de relaxare a normelor privind ajutoarele de stat, încercând să risipească îngrijorările premierului italian, care a avertizat că riscă să distorsioneze piața unică a UE

ENERGIE3 days ago

De la Baku, Klaus Iohannis afirmă că “România și Azerbaidjan vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”. Romgaz și Socar semnează un nou acord de livrare de gaze azere în România

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Comisia Europeană prezintă Planul Industrial pentru Pactul Verde. Ursula von der Leyen: Europa este hotărâtă să conducă revoluția tehnologiilor curate

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

De la Chișinău, premierul danez anunță că ”noi, în cadrul UE, suntem hotărâți să creştem asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova”

NATO1 week ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

U.E.1 week ago

Ministrul de externe al Olandei: România a parcurs un drum extraordinar. Am spus că vom sprijini aderarea României la Schengen și ne menținem angajamentul luat

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu miniștrii de externe ai Franței și Olandei despre aderarea României la Schengen și sprijinirea R. Moldova

NATO1 week ago

Grupul de luptă NATO de la Cincu: Miniștrii de externe ai României, Olandei și Franței reafirmă solidaritatea și unitatea aliată pentru apărarea flancului estic

Team2Share

Trending