Connect with us

COABITARE

Peste 50% dintre români au o părere bună despre coabitarea premier-preşedinte

Published

on

victor ponta traian basescuInstitutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat o cercetare privind percepţiile populaţiei cu privire la evenimentele de pe scena politică din perioada aprilie-mai 2013.

Studiile fac parte din proiectul de cercetare ROMÂNIA POLITICĂ inițiat de IRES în colaborare cu Asociația Română pentru Evaluare și Strategie – ARES.

Studiile din perioada aprilie-mai 2013 au avut drept teme principale:

Coabitarea Președintelui Traian Băsescu cu Premierul Victor Ponta

 • Coabitarea Președintelui României cu Premierul Victor Ponta suscită o părere bună în rândul celor mai mulți români (peste 50%), deși vizibilitatea în scădere a acestui subiect determină o relativă diminuare a acestuia.
 • Majoritatea intervievaților consideră că este posibilă o coabitare a celor doi, procentul lor fiind în creștere de la începutul anului (de la 44% la 65%).

Activitatea Guvernului Ponta

 • Cei mai mulți români tind să fie mai degrabă nemulțumiți de activitatea Guvernului Ponta, în timp ce crearea locurilor de muncă, precum și creșterea pensiilor și salariilor, alături de combaterea corupției sunt văzute drept principalele măsuri asupra cărora Executivul ar trebui să își concentreze atenția.
 • În opinia respondenților, obiectivele prioritare ale Guvernului ar trebui să fie crearea locurilor de muncă, relansarea/dezvoltarea economiei și asigurarea unui trai corespunzător pentru populație.

Numirile procurorilor

 • La o zi de la semnarea decretelor pentru numirea în funcție a celor 6 procurori șefi, 46% dintre intervievați declară că au auzit despre acest eveniment, iar majoritatea au o părere bună despre acest lucru.
 • Propunerea Codruței Kovesi la DNA se bucură de susținerea majorității intervievaților care au auzit de controversele publice cu privire la numirea procurorilor (75%). De asemenea, majoritatea intervievaților aderă la opinia Premierului, cum că aceasta a fost un compromis necesar pentru România

Atitudini față de conflictul politic

 • Conflictul politic este respins de cea mai mare parte a electoratului român.  Atunci când este invocată democrația ca fiind cea care câștigă de pe urma conflictului dintre Președinte și Premier, părerile se împart aproape egal în rândul populației.
 • Cei mai mulți dintre respondenți consideră că Președintele ar trebui să fie mai degrabă arbitru și nu jucător.

Percepții asupra activității Președintelui României

 • În primele luni ale anului 2013 se remarcă o scădere a susținerii suspendării Președintelui Traian Băsescu din partea populației.
 • Astfel, aproape trei sferturi dintre români sunt de părere că Traian Băsescu ar trebui să fie lăsat să îşi termine mandatul,
 • Măsurile de austeritate luate de Guvernul Boc în anii trecuți continuă să fie văzute drept o idee proastă de aproape două treimi din populație.
 • Reprezentarea României de către Victor Ponta în Consiliul European este văzută drept un lucru bun de către peste 80% dintre intervievații care au auzit de această decizie a Președintelui (44%).

Apariția unor noi formațiuni politice pe scena politică din România

 1. Mișcarea Populară

 • Peste jumătate dintre români au auzit de înființarea fundației Mișcarea Populară. Cu toate acestea, românii nu par foarte hotărâți în privința părerii pe care ar trebui să o aibă despre aceasta, cu toate că balanța tinde să încline către „proastă”.
 • Peste 20% dintre persoanele intervievate spun că ar vota la viitoarele alegeri Mișcarea Populară, dacă se transformă în partid politic.
 • treime dintre respondenți sunt de acord cu afirmația „Mișcarea Populară aduce echilibru politic”, deși nu există nici un consens privind doctrina acestei mișcări politice.
 • Dacă Traian Băsescu ar face parte din Mișcarea Populară, procentul celor care declară că ar vota cu această formațiune crește ușor, dar în limita marjei de eroare.
 • Aproape 80% dintre intervievați consideră că Mișcarea Populară este o consecință a disputelor din cadrul PDL.

 2. România Liberală

 • Inițiativa România Liberală nu se bucură de o notorietate semnificativă, doar 19% dintre persoanele intervievate declarând că au auzit de lansarea acesteia. Dintre aceștia, majoritatea declară că are o părere mai degrabă bună despre acest lucru – 68%.
 • Nici în acest caz nu le este clar persoanelor care au auzit despre această formațiune care este doctrina ei, deși opiniile sunt ușor mai conturate decât în cazul fundației Mișcarea Populară.
 • Și România Liberală este văzută drept o consecință a disputelor din cadrul Partidului Național Liberal de către trei sferturi dintre respondenții.

Studiile au fost realizate pe eșantioane naționale probabilistice cu un volum minim 1.072 subiecți și au o eroare maximă tolerată de ±3% la o probabilitate de 95%

Metoda de culegere a datelor CATI (Computer Assisted Telephone Interviews)- Perioada februarie-mai 2013

Mai multe date despre percepțiile românilor cu privire la evenimentele politice din aprilie-mai 2013 găsiți în raportul de cercetare.

Sursa: IRES
Foto: presidency.ro

COABITARE

Sondaj INSCOP: Președintele se menține la o cotă înaltă de încredere, iar 41.2% dintre români nu susțin demisia premierului

Published

on

INSCOP a realizat un nou sondaj din seria „Adevărul despre România“ în care a fost vizată încrederea românilor față de președintele Klaus Iohannis, percepția asupra demisiei premierului Victor Ponta, activitatea politică a acestui precum și a clasei politice, problemele pe care oamenii politici le au cu justiție, precum și problematica coabitării și aceea a schimbării de Guvern.

Foto: adevarul.ro

Foto: adevarul.ro

Astfel, după aproape două luni de la preluarea funcției de președinte, Klaus Iohannis își conservă popularitatea. 75,5% dintre români se declară mulțumiți de modul în care a început mandatul de președinte al lui Klaus Iohannis. 12,9% declară că nu sunt mulțumiți de modul în care a început mandatul președintelui, în timp ce 11,6% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Chiar dacă este un indicator mai puțin riguros decât indicatorul ”încredere” care consemnează cifre ușor mai mici, nivelul de satisfacție față de activitatea desfășurată în debutul mandatului sugerează faptul președintele Iohannis se menține într-o perioadă de grație publică, lucru explicat atât prin absența oricăror contestări serioase la adresa inițiativelor sale, cât și prin grija noului președinte de a evita asocierea personală directă cu subiecte controversate (subiecte care nu au lipsit de pe agendă în această perioadă).

În contextul unei vizibilități extraordinare a actului de justiție în care sunt implicați oameni politici, românii manifestă atitudini foarte tranșante în legătură cu activitatea politică a politicienilor care au condamnări definitive în justiție. Astfel, 92,1% sunt de acord cu ideea că oamenii politici care au condamnări definitive în justiție trebuie să se retragă din viața politică.

Stilul consensual promovat de președintele Klaus Iohannis, dar și epuizarea publică după anii de război politic excesiv dintre președinte și premier pare a influența puternic opțiunile românilor în ceea ce privește colaborarea președintelui Iohannis cu premierul Ponta. Astfel, deși fac parte din tabere politice diferite, majoritatea românilor (62,1%) sunt de acord cu ideea că președintele Klaus Iohannis trebuie să lucreze cu Guvernul condus de Victor Ponta. Explicația pentru acest tip de răspuns este multiplă:

– după o perioadă lungă de război politic dur și la cel mai înalt nivel, care a epuizat nivelul de răbdare și toleranță al populației, românii nu mai doresc conflicte și tensiuni exacerbate între titularii principalelor funcții în stat

– electoratul lui Victor Ponta din urmă cu 2 luni alimentează bazinul susținătorilor unei colaborări instituționale corecte între președinte și premier

– o parte a votanților lui Klaus Iohannis respectă stilul consensual, instituțional promovat de președinte și reproduc opinii și comportamente specifice

– 25,3% nu sunt de acord ca președintele și premierul să colaboreze/lucreze, alcătuind nucleul dur al contestatarilor actualului guvern condus de Victor Ponta.

Majoritatea românilor (52,4%) sunt de părere că PNL trebuie să revină la guvernare în urma unor alegeri. 22,9% nu sunt de acord cu acest lucru, în timp ce 24,6% nu știu sau nu se pronunță asupra acestui subiect. Deși cea mai mare parte a respondenților susțin ideea alternanței la guvernare în urma alegerilor, există un grup important din populație care ar sprijini, probabil, și alte formule care să aducă PNL la guvernare.

Ipoteza demisiei premierului Victor Ponta din funcția de prim-ministru polarizează puternic opinia publică. Observăm practic două grupuri egale de populație care sunt de acord cu demisia premierului (41,8%), respectiv care nu sunt de acord cu demisia premierului Ponta (41,2%). 17,1% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Ipoteza organizării de alegeri parlamentare anticipate nu se bucură de foarte multă popularitate. 33,4% sunt de acord cu organizarea de alegeri anticipate, în timp ce 46,2% nu susțin această idee. 20,4% nu se pronunță deloc asupra acestui subiect.

La fel ca și ipoteza demisiei premierului Victor Ponta, comparația dintre primul ministru în funcție și premierul din umbră al PNL, Cătălin Predoiu, relevă o polarizare puternică a opiniei publice. 31,7% cred că reprezentantul PNL, Cătălin Predoiu ar fi un prim-ministru mai bun decât Victor Ponta, în timp ce 31,8% nu cred acest lucru. În acest caz, cei mai mulți dintre respondenți – 36,6% – par nehotărâți, refuzând să se pronunțe asupra subiectului. Una dintre explicațiile acesui bazin mare de non-răspunsuri este legată de notorietatea insuficientă a lui Cătălin Predoiu. Neștiind foarte multe lucruri despre unul dintre personajele măsurate, mulți respondenți refuză să facă o comparație în necunoștință de cauză.

În fine, tema moțiunii de cenzură provoacă păreri împărțite la nivelul populației. Aproape o treime dintre respondenți (29,6%) cred că PNL va reuși să dea jos Guvernul Ponta în urma unei moțiuni de cenzură. Puțin peste o treime din populație (36,6%) nu sunt de acord cu ideea că PNL va demite guvernul prin moțiune de cenzură. Și o altă treime (33,8%) nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Sondajul a fost efectuat în perioada 5-10 februarie în rândul a 1065 de persoane cu vârsta de 18 şi peste 18 ani, iar marja de eroare este de +/- 3%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor care au fost selectaţi din 40 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, în 79 de localităţi.

Continue Reading

COABITARE

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta s-au întâlnit la Palatul Cotroceni

Published

on

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi cu premierul Victor Ponta la Palatul Cotroceni.

Această discuţie se înscrie în seria demersurilor instituţionale în sfera securităţii naţionale în conformitate cu atribuţiile constituţionale ale Preşedintelui României”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Alte teme abordate în cadrul întâlnirii au fost stadiul atragerii de fonduri europene, precum şi modalităţile de îmbunătăţire a absorbţiei acestor fonduri”, se mai menţionează în comunicatul de presă.

pontaiohannis cotroceni

Potrivit înregistrării video transmisă de Administraţia Prezidenţială, preşedintele Klaus Iohannis a declarat în deschiderea întâlnirii cu reprezentanţii Executivului că a dorit să aibă o discuţie, pentru pregătirea deplasării pe care o va face, săptămâna viitoare, la Bruxelles.

 

 

.

Continue Reading

COABITARE

Iohannis, despre relaţia cu Ponta: Nu avem niciun fel de coabitare, pact sau înţelegere

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, referitor la relaţia cu premierul Victor Ponta, că nu are cu acesta niciun fel de coabitare, pact sau înţelegere, însă este normal să aibă discuţii regulate pe teme legate de bunul mers al României.

Foto: adevarul.ro

Foto: adevarul.ro

”Am vrut ca relaţia cu Victor Ponta să fie de lucru. Nu avem niciun fel de coabitare, de pact sau înţelegere. Mi se pare normal să vorbim fiindcă răspundem de bunul mers al României. Mi se pare normal să ne întâlnim atunci când situaţia o impune, dar nu pot să-mi imaginez cum pot lucra preşedintele şi premierul fără să discute”, a declarat Iohannis la Adevărul Live.

Acesta a precizat că de multe ori politicianul Klaus Iohannis are opinii diferite față de politicianul Victor Ponta.

Faptul că discutăm, și bine facem, nu înseamnă că avem aceeași părere. Nu se întâlnesc doi politicieni ca să discute doctrinar. Sunt lucruri pe care avem opinii total diferite. Asta nu înseamnă că nu voi lua atitudine atunci când se impune. Asta e funcția de arbitru. Dar un arbitru trebuie să arbitreze atunci când e cazul, nu să comenteze”, a conchis Klaus Iohannis.

 

 

.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA1 week ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.3 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending