Connect with us

INTERNAȚIONAL

Peste 80% dintre participanţii la votul consultativ s-au pronunţat în favoarea independenţei Cataloniei

Published

on

cataloniaAproximativ 80,7% dintre persoanele care au participat la votul simbolic privind independenta, organizat duminica in Catalonia, s-au pronuntat pentru aceasta, adica 1,6 milioane de voturi, potrivit unor rezultate provizorii difuzate de Executivul catalan, anunta Mediafax.

Aceste rezultate, date publicitatii dupa numararea a 88,4% din buletine, arata ca 1.649.239 de persoane au votat de doua ori “da” la intrebarile “doriti Catalonia sa fie stat?” si “daca da, doriti sa fie independent?”, a anuntat Joana Ortega, vicepresedinta Executivului.

Potrivit lui Ortega, cel putin doua milioane de persoane au participat la consultare.

Potrivit acestor rezultate, 10,1% dintre participanti au votat “nu” la a doua intrebare, 0,98% au introdus in urne buletine in alb, iar 4,55% au votat “nu” la ambele intrebari.

Aproximativ 5,4 milioane de catalani puteau, in mod teoretic, sa participe la aceasta consultare, deschisa inclusiv tinerilor cu varsta de peste 16 ani si strainilor rezidenti in Catalonia. Catalanii din strainatate – New York, Sydney, Paris – puteau, de asemenea, sa participe la consultare.

Organizand scrutinul, Artur Mas, presedintele catalan, a incalcat doua decizii ale Tribunalului Constitutional, care a suspendat votul la solicitarea autoritatilor de la Madrid.

 

 

.

REPUBLICA MOLDOVA

Financial Times: R. Moldova sfidează Rusia și va semna un pact de securitate cu UE, care prevede inclusiv exerciții militare și achiziții de arme

Published

on

© Maia Sandu/ Twitter

Republica Moldova este pe cale să semneze săptămâna viitoare un pact de securitate important cu Uniunea Europeană, relatează Financial Times, care precizează că, potrivit propunerii consultate, Chișinăul va îmbunătăți schimbul de informații, va participa la exerciții militare comune și se va alătura eforturilor colective de achiziționare de arme ale UE.

Această mișcare vine în contextul în care Chișinăul sfidează avertismentele Moscovei că o integrare occidentală mai strânsă l-ar putea expune la riscuri asemănătoare cu cele cu care se confruntă Ucraina.

Această evoluție reprezintă o schimbare profundă în strategia de apărare a Republicii Moldova, punând în discuție angajamentul său constituțional de “neutralitate permanentă” și poziția sa de a nu adera la NATO.

Situată între Ucraina și România, membră a NATO și UE, Republica Moldova, o fostă republică sovietică, a pivotat spre vest ca răspuns la invazia Rusiei în țara vecină, avansând în încercarea de a adera la UE și reformându-și rapid cadrele judiciare, economice și de securitate.

Această schimbare este complicată de prezența Transnistriei, controlată de Rusia, unde trupele rusești sunt staționate din anii 1990, și a Găgăuziei, o regiune cu sentimente pro-ruse.

Potrivit FT, noul parteneriat de securitate cu Bruxelles-ul are ca scop creșterea implicării Republicii Moldova în misiunile de apărare ale UE, inclusiv în exercițiile militare reale, și integrarea acesteia în inițiativele industriei de apărare, cum ar fi achizițiile comune.

Potrivit propunerii, Moldova și UE vor extinde și ridica nivelul de clasificare a informațiilor partajate.

În plus, parteneriatul urmărește să consolideze cooperarea dintre agențiile moldovenești și europene pentru a se apăra împotriva manipulării străine, a amenințărilor cibernetice și teroriste.

În octombrie anul trecut, Republica Moldova a declarat pentru prima dată în mod oficial Rusia drept “amenințare la adresa securității”, iar luna martie acestui an a semnat un acord bilateral de securitate cu Franța.

În plus, Chișinăul primește unele finanțări din partea UE pentru a-și consolida capacitățile de apărare prin intermediul Instrumentului European pentru pace, găzduind în același timp și o misiune civilă a Uniunii Europene sub egida politicii de securitate și apărare comună pentru a spori capacitate de combatere a amenințărilor hibride.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Netanyahu evidențiază strânsa relație de prietenie dintre România și Israel într-o intervenție online în Parlament

Published

on

© Ambasada Israelului în România

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a evidențiat strânsa relație de prietenie dintre România și Israel, într-o intervenție online în Parlamentul de la București, cu prilejul Zilei Solidarității și Prieteniei între cele două state, sărbătorită marți, 14 mai. 

Astăzi, de Ziua Independenței Statului Israel, Parlamentul României s-a reunit într-o ședință solemnă, consacrată marcării Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel, considerată „cel mai frumos cadou care onorează relațiile dintre țările și popoarele noastre”,potrivit ambasadei Israelului la București.

În cadrul ședinței parlamentare, premierul Benjamin Netanyahu s-a adresat, într-o intervenție online, plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului României. Premierul israelian a evidențiat strânsa relație de prietenie dintre țările și popoarele noastre, mulțumind României pentru solidaritatea manifestată cu Statul Israel și cu poporul israelian ca urmare a masacrului din 7 octombrie.

Citiți și 

Premierul Marcel Ciolacu: Relaţiile neîntrerupte de prietenie dintre România şi Israel îşi au fundamentul în legăturile profunde dintre cele două popoare şi valorile democratice comune pe care le împărtăşim

Președintele Senatului subliniază bunele relații româno-israeliene: România a fost printre primele țări care au recunoscut Statul Israel. Nu am întrerupt niciodată aceste relaţii

„Mulțumim, România, pentru prietenia deosebită care ne unește țările și popoarele! Transmitem calde mulțumiri E.S. dl Marcel Ciolacu, Prim-Ministrul României, E.S. dl Alfred Simonis, Președintele Camerei Deputaților, E.S. dl Nicolae Ionel Ciucă, Președintele Senatului, și dlui. Deputat Silviu Vexler, Președintele Federația Comunităților Evreiești din România, pentru alocuțiunile cordiale adresate, precum și pentru susținerea legislativă în realizarea acestui eveniment anual”, a mai transmis amabasada Israelului la București.

Continue Reading

CHINA

SUA combat practicile neloiale ale Chinei cu o majorare a tarifelor vamale pentru mai multe bunuri importate din această țară. Washington impune taxe de 100% pentru vehiculele electrice din China

Published

on

© State Department photo/ Flickr

Administrația Biden a prezentat marți un pachet de majorări tarifare severe pentru o serie de importuri din China, inclusiv pentru vehicule electrice, semiconductori și produse medicale, gest care a putea stârni nemulțumirea Beijingului într-un an electoral în SUA, dar care ar putea stăvili nemulțumirile alegătorilor americani față de politice economice ale lui Joe Biden, informează Reuters.

Președintele american democrat va menține tarifele vamale instituite de predecesorul său republican Donald Trump și va mări alte taxe, observându-se chiar o cvadruplare a taxelor pentru vehicule electrice din China, de la 25%, la 100%, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Nu doar industria de automobile electrice din China este vizată de aceste noi tarife. Importurile de oțel și aluminiu din China vor cunoaște în acest an o creștere a tarifelor de la 7,5% la 25%.

Taxele pentru semiconductorii chinezești se vor dubla în 2025, de la 25% la 50%, decizie care se aplică și în cazul celulelor solare, dar cu începere din acest an.

Administrația Biden a stimulat deja investiții de peste 860 de miliarde de dolari în industrii ale viitorului precum vehiculele electrice, energia curată și semiconductorii, creând noi locuri de muncă prin mai multe legi, inclusiv prin Legea privind reducerea inflației (IRA) sau Legea privind știința.

În pofida acestor acțiuni, există ”riscuri inacceptabile” pentru securitatea economică a SUA, conform Washingtonului, ca urmare a practicilor neloiale la care China recurge pentru a inunda piețele globale cu bunuri ieftine.

Noile măsuri afectează bunuri importate din China în valoare de 18 miliarde de dolari, inclusiv oțel și aluminiu, semiconductori, baterii, minerale critice, celule pentru panouri solare și macarale, detaliază Casa Albă în același comunicat anterior citat.

Statele Unite au importat anul trecut din China bunuri în valoare de 427 de miliarde de dolari și au exportat către cea de-a doua economie a lumii bunuri a căror valoare s-a ridicat la 148 de miliarde de dolari, rezultând un deficit al balanței comerciale în relația cu Beijingul care persistă de decenii și care a devenit în ultima perioadă o temă sensibilă pentru Washington.

O măsură similară cu privire la impunerea de tarife asupra importului de vehicule electrice din China ar putea fi adoptată și de Uniunea Europeană înainte de vacanța de vară, conform sugestiilor vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.

Amintim că la începutul lunii octombrie a anului trecut, executivul european a demarat oficial ancheta privind subvențiile acordate de China producătorilor de mașini electrice.

Aceasta a fost anunțată pentru prima dată de președinta instituției Ursula von der Leyen în cadrul discursului său privind Starea Uniunii, desfășurat la mijlocul lunii septembrie 2023, când a atras atenția că piețele globale sunt ”inundate” de mașini electrice chinezești ieftine.

Recent, Comisia Europeană a deschis o investigație privind subvențiile de care ar fi beneficiat furnizorii chinezi de turbine eoliene destinate unor parcuri eoliene din România și alte patru state membre, urmată de o investigație privind piața chineză a achizițiilor publice de dispozitive medicale care discriminează în mod inechitabil companiile și produsele europene

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
REPUBLICA MOLDOVA30 mins ago

Financial Times: R. Moldova sfidează Rusia și va semna un pact de securitate cu UE, care prevede inclusiv exerciții militare și achiziții de arme

CONSILIUL UE43 mins ago

Statele UE iau în calcul un “cod etic” pentru influenceri pe rețele sociale pentru a sprijini impactul pozitiv al acestora și a combate potențialul dăunător

U.E.1 hour ago

Parlamentul Georgiei a adoptat legea “agenților străini” inspirată din Rusia, sfidând avertismentele UE. Protestele din Tbilisi iau amploare

CONSILIUL UE4 hours ago

Este important ca mobilitatea sa devină parte integrantă a oricărei rute de educație și formare, a subliniat ministra Ligia Deca în cadrul reuniunii Consiliului Educație

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Netanyahu evidențiază strânsa relație de prietenie dintre România și Israel într-o intervenție online în Parlament

CHINA5 hours ago

SUA combat practicile neloiale ale Chinei cu o majorare a tarifelor vamale pentru mai multe bunuri importate din această țară. Washington impune taxe de 100% pentru vehiculele electrice din China

ENGLISH5 hours ago

The Dean of the Harvard School of Dental Medicine is attending the 21st International Congress of Dental Esthetic in Bucharest

COMUNICATE DE PRESĂ5 hours ago

Decanul Facultății de Stomatologie a Universității Harvard participă, la București, la cea de-a 21-a ediție a Congresului Internațional de Estetică Dentară

ROMÂNIA5 hours ago

Vila Minovici și Turnul Chindiei din București, incluse în colecția paneuropeană de bunuri culturale 3D lansată de CE

CONSILIUL UE6 hours ago

Consiliul UE adoptă Pactul privind migrația și azilul, un set de norme care asigură o repartizare echitabilă a sarcinilor între statele membre și proceduri eficiente și uniforme în domeniu

ROMÂNIA1 day ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL6 days ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO7 days ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL3 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA3 weeks ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

Trending