U.E.
Petiția „România merită mai mult”, dezbătută în PE. Eurodeputatul Victor Negrescu: Problema discriminării românilor nu este doar a românilor, ci a întregii Europe
Published
10 years agoon

La inițiativa eurodeputatului Victor Negrescu (foto) și a deputatului PSD Andrei Dolineaschi, Comisia pentru Petiții din Parlamentul European a dezbătut și declarat ca admisibilă petiția „România merită mai mult”, semnată de peste 20.000 de cetățeni români, în mod special din județul Botoșani. Petiția solicită o reacție fermă a autorităților europene împotriva actelor de discriminare la care sunt supuși românii și alți cetățeni europeni în statele membre.
În urma intervenției europarlamentarului Victor Negrescu – cel care a prezentat inițiativa în cadrul ședinței Comisiei pentru Petiții de la Bruxelles – Comisia Europeană a subliniat că va propune mecanisme comune de combatere a discriminării la care sunt supuși românii, iar președinta Comisiei pentru Petiții și-a cerut scuze pentru cele întâmplate cetățenilor români.
„Petiția «România merită mai mult» reprezintă o acțiune civică inițiată împreună cu domnul deputat din Parlamentul României Andrei Dolineaschi, prin care 20.000 de cetățeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene trag un semnal de alarmă Statelor Membre cu privire la discriminarea etnică și la manifestările xenofobe care s-au accentuat la un nivel îngrijorător în spațiul Uniunii. Interesele electorale și politice au făcut ca discursul xenofob să fie practicat în foarte multe țări, de multe ori de oameni politici, și în același timp să fie tolerat. În consecință, au apărut și practici discriminatorii care afectează direct cetățeni europeni.
Atragem atenția la lecțiile istoriei care ne arată consecințele grave generate de discursul rasist și de lipsa de reacție a statelor împotriva xenofobiei […] Problema discriminării românilor nu este doar a românilor, ci a întregii Europe. În vreme de criză economică, în situații dificile, cel mai la îndemână este să dai vina pe ceilalți pentru ceea ce ți se întâmplă ție. Argumentul xenofob este cel mai la îndemână”, a explicat eurodeputatul Victor Negrescu demersul lor în plenul Comisiei de Petiții, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeana.
Discursul europarlamentarului Victor Negrescu și dezbaterea completă din Comisia pentru Petiții din Parlamentul European:
În textul petiției depuse de deputatul Andrei Dolineaschi și europarlamentarul Victor Negrescu au fost oferite exemple concrete de discriminare la care au fost supuși românii din mai multe țări europene, precum Marea Britanie, Franța, Germania sau Olanda.
Reamintind aceste exemple în fața participanților la dezbatere, eurodeputatul Victor Negrescu a completat: „Refuz să cred că acesta este un comportament normal și tolerabil în Uniunea Europeană! Spuneau colegii europarlamentari că unele dintre aceste situații nu mai sunt actuale, fiind multe fapte de anul trecut. Dar discriminarea nu ține de dată, nu ține de momentul în care s-a produs, ci de sentimentul și de felul în care acei oameni au fost tratați, deși nu trebuiau să fie tratați ca atare!
Sunt convins că cele întâmplate nu reflectă opinia unor țări, ci reflectă cazuri particulare la care trebuie să reacționăm. Pentru că din cazuri particulare pot exista uneori reacții în lanț. Nu cred că în interiorul Uniunii Europene mai există «CEILALȚI». Suntem toți cetățeni ai acestei Uniuni. Suntem toți «NOI», pentru că «NOI» suntem europeni.
Petiția «România merită mai mult» a strâns circa 20.000 de semnături, un număr foarte mare dacă ținem cont că toate au fost strânse dintr-un singur județ din România, un județ relativ mic – județul Botoșani. Aici, foarte mulți români, foarte multe familii au rude peste hotare care au trăit această experiență a discriminării.
Inclusiv eu personal și familia mea am primit uneori un tratament diferit, nedrept, în perioada de aproape 9 ani trăiți în străinătate, doar pentru că ne-am născut în România”.
Eurodeputații prezenți la dezbatere au susținut demersul europarlamentarului Victor Negrescu și al deputatului Andrei Dolineaschi, subliniind nevoia ca cetățenii români și europeni să nu se mai simtă niciodată discriminați.
Printre eurodeputații care au luat cuvântul a fost și președinta Comisiei de Petiții, Cecilia Wikstrom, care și-a cerut scuze pentru discriminarea la care sunt supuși românii: „În numele Comisiei pentru Petiții regretăm, sincer, această situație. Nu ar trebui să se întâmple așa ceva în Uniunea Europeană! În mod normal, nici nu trebuia să discutăm despre așa ceva. Sper că simțiți faptul că noi, Comisia de Petiții, sprijinim orice persoană care ar avea de suferit din cauza discriminării”.
Prin textul petiției, semnatarii solicită următoarele:
- O rezoluție din partea Parlamentului European pentru condamnarea oricăror forme de discriminare împotriva românilor și a altor naționalități. Este nevoie de o poziție fermă a Parlamentului European, de delimitare de astfel de manifestări.
- Adresarea de către Parlamentul European a unei solicitări către Comisia Europeană pentru anchetarea discriminărilor publice la care au fost supuși românii.
- Identificarea unor mecanisme la nivelul Comisiei Europene sau al Parlamentului European pentru controlul și chiar sancționarea statelor membre care încurajează sau tolerează acte de discriminare împotriva românilor sau a altor co-naționali europeni.
—
Victor Negrescu este membru în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European și în delegația parlamentară UE – Grupul Țărilor din Africa, Caraibe și Pacific. Europarlamentarul face parte și din Comisia Juridică și cea de Afaceri Constituționale a PE, precum și din delegația pentru relațiile cu Canada. Acesta a fost ales, în septembrie 2014, în board-ul EU40, rețeaua eurodeputaților sub 40 de ani din Parlamentul European. Totodată, Victor Negrescu coordonează activitatea grupului S&D40, format din europarlamentarii social-democrați sub 40 de ani din actuala legislatură. Eurodeputatul este și președintele PES Activists Romania, organizație ce reunește peste 8000 de membri și coordonează campania ”România cere Schengen”. În acest an, Victor Negrescu a lansat alături de mai mulți tineri și intelectuali de stânga un nou proiect – Fundația Stânga Democratică.
.
.
You may like
Vicepreședintele PE Victor Negrescu: Viitorul guvern al României trebuie să facă din transformarea digitală o prioritate națională
Eurodeputatul Gabriela Firea: Femeile cu dizabilități din UE trebuie să beneficieze de servicii accesibile și de drepturi egale
Comisia pentru Bugete din PE a aprobat amendamentele propuse de Victor Negrescu pentru sprijinirea României: Politica de coeziune trebuie apărată
Propunerea vicepreședintelui PE Victor Negrescu privind transferul proiectelor din PNRR către alte programe europene a fost preluată oficial: „Există soluții concrete pentru a salva miliarde de euro”
Specialiști europeni în inundații și dezastre naturale ajung în România în urma apelului de sprijin al vicepreședintelui PE Victor Negrescu în cazul Salinei Praid
Eurodeputatul Gabriela Firea cere Comisiei Europene ”eforturi comune pentru prevenirea și combaterea cazurilor de violență domestică”: Victimele trebuie protejate cu orice preț
CONSILIUL UE
UE adoptă noi tarife pentru produsele agricole și îngrășămintele din Rusia și Belarus: Aceasta este Europa unită în cea mai bună formă a sa
Published
17 hours agoon
June 12, 2025By
Teodora Ion
Consiliul Uniunii Europene a adoptat un regulament care impune noi tarife pentru restul produselor agricole și anumite îngrășăminte din Rusia și Belarus care nu au fost încă supuse unor taxe vamale suplimentare.
Potrivit unui comunicat al Consiliului, scopul este de a reduce dependența UE de aceste importuri, precum și de a reduce veniturile Rusiei din exporturi, limitând astfel capacitatea acesteia de a-și finanța războiul de agresiune împotriva Ucrainei.
Punerea în aplicare a acestor tarife va fi monitorizată îndeaproape pentru a se asigura protecția industriei de îngrășăminte și a agricultorilor din UE. Creșterea tarifelor la îngrășăminte va avea loc treptat, pe parcursul unei perioade de tranziție de trei ani.
„Motto-ul președinției poloneze este <<Securitate, Europa!>>, iar aceste măsuri ne sporesc securitatea economică prin reducerea dependenței de Rusia. Reducem și mai mult veniturile din export ale Rusiei și, prin urmare, capacitatea acesteia de a-și finanța războiul brutal. Aceasta este Europa unită în cea mai bună formă a sa”, a declarat subsecretarul de stat în cadrul Ministerului pentru dezvoltare economică și tehnologie din Polonia, responsabil pentru comerț, Michał Baranowski.
Odată cu intrarea în vigoare a legislației, tarifele UE se vor aplica tuturor produselor agricole din Rusia, deoarece alte produse agricole sunt deja supuse taxelor vamale.
Noile tarife se vor aplica produselor care reprezentau aproximativ 15% din toate importurile agricole din Rusia în 2023. În cazul îngrășămintelor, noile tarife se vor aplica anumitor produse pe bază de azot.
Pe lângă slăbirea economiei de război a Rusiei, noile tarife vor contribui la reducerea dependenței UE de Rusia și Belarus și vor stimula diversificarea și producția internă.
Acestea vor permite diversificarea aprovizionării, asigurând o aprovizionare stabilă cu îngrășăminte și, în mod esențial, menținerea accesibilității pentru agricultorii din UE.
Regulamentul intră în vigoare la 1 iulie.
NATO
Ministrul italian de externe avertizează că țara sa are nevoie „de cel puțin 10 ani” pentru a-și crește cheltuielile de apărare
Published
17 hours agoon
June 12, 2025By
Andreea Radu
Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a declarat joi că țara sa are nevoie de „cel puțin 10 ani” pentru a-și crește chletuielile militare astfel încât să atingă noile ținte care ar urma să fie convenite luna aceasta la summitul NATO, relatează presa internațională și Agerpres.
„Cred că putem face o înțelegere bună cu NATO și să sosim la summitul NATO de la Haga cu un acord deja pregătit, astfel încât NATO să-și poată demonstra unitatea”, a spus Tajani, vorbind alături de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, venit la Roma pentru a participa la o reuniune a miniștrilor de externe din țările grupului Weimar+.
„Suntem convinși că avem nevoie de o apărare europeană puternică, cu un pilon european puternic împreună cu un pilon american puternic. Așadar, suntem favorabili creșterii cheltuielilor pentru securitate, dar problema pentru noi este orizontul de timp. Am spus că avem nevoie de cel puțin zece ani pentru a atinge noile obiective. Avem nevoie de mai multă flexibilitate și cred că mergem în direcția cea bună”, a explicat șeful diplomației italiene.
El a precizat că, spre deosebire de acordul din 2014, când s-a stabilit o creștere treptată a cheltuielilor de apărare până la pragul de 2% din PIB în decurs de zece ani, de această dată obiectivul este ca statele membre să adopte „planuri anuale care să indice creșterea pentru fiecare an, astfel încât să asigure în final atingerea noului obiectiv de 5%, adică 3,5% plus 1,5%”
Secretarul general al NATO, care în ianuarie le-a sugerat statelor membre ale Alianței să crească cheltuielile militare prin diminuarea celor pentru pensii, sănătate sau asistență socială, a susținut că nu se poate spune că ‘nu sunt bani’ pentru înarmare și le-a cerut liderilor să le explice acest lucru propriilor cetățeni.
La rândul său, președintele american Donald Trump a cerut în mod repetat statelor europene din NATO să își majoreze bugetele de apărare la 5% din PIB, cu mult peste actualul obiectiv de 2% – un prag pe care, în prezent, nouă dintre cele 32 de state membre ale Alianței nu îl ating.
Summitul NATO, programat pentru 24–25 iunie la Haga, va avea ca temă principală cheltuielile militare, consolidarea industriei de apărare și sprijinirea Ucrainei. Rutte a menționat că aliații continuă negocierile privind conținutul documentului final, care nu a fost încă finalizat.
U.E.
IMM-urile și administrațiile publice din UE au la dispoziție peste 145 milioane de euro pentru întărirea securității cibernetice
Published
18 hours agoon
June 12, 2025
Comisia Europeană pune la dispoziție 145,5 milioane de euro pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii și administrațiile publice în implementarea soluțiilor de securitate cibernetică și adoptarea rezultatelor cercetării în domeniul securității cibernetice. În acest scop, Comisia a lansat două cereri de propuneri.
Prima cerere face parte din Programul Europa Digitală, cu un buget de 55 milioane de euro. Din această sumă, 30 milioane de euro vor fi alocate pentru îmbunătățirea securității cibernetice a spitalelor și a furnizorilor de servicii medicale, ajutându-i să detecteze, să monitorizeze și să răspundă la amenințările cibernetice, în special la ransomware. Acest lucru va spori reziliența sistemului european de sănătate, în special în contextul geopolitic actual, în conformitate cu planul de acțiune al UE privind securitatea cibernetică în spitale și în domeniul sănătății.
A doua cerere, în cadrul programului Orizont Europa, are un buget de aproximativ 90,5 milioane de euro. Aceasta va sprijini utilizarea și dezvoltarea IA generative pentru aplicații de securitate cibernetică, noi instrumente și procese avansate pentru securitatea cibernetică operațională și tehnologii de îmbunătățire a confidențialității, precum și criptografia post-cuantică.
Termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru prima cerere este 7 octombrie, iar pentru a doua, 12 noiembrie. Criteriile de eligibilitate și toate documentele relevante privind cererea sunt disponibile pe portalul Finanțare și Licitații.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

ADR Nord-Est și ADR Nord-Vest, alături de cele 12 consilii județene din cele două regiuni, au semnat Acordul de Parteneriat „Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei”

Burduja: Mintia, cea mai mare și modernă centrală pe gaz din Europa, evaluată la peste 1.4 mld de euro, este finalizată în proporție de 75%

Reducerea deficitelor record şi stabilizarea datoriei României rămân esențiale pentru ratingul suveran, sugerează agenția Fitch: Formarea unui guvern pro-european durabil ar sprijini intrările de fonduri UE

UE adoptă noi tarife pentru produsele agricole și îngrășămintele din Rusia și Belarus: Aceasta este Europa unită în cea mai bună formă a sa

Ministrul italian de externe avertizează că țara sa are nevoie „de cel puțin 10 ani” pentru a-și crește cheltuielile de apărare

ICI București a participat la Summitul Primăriilor 2025, dedicat inovației și bunei guvernanțe în administrația publică locală

IMM-urile și administrațiile publice din UE au la dispoziție peste 145 milioane de euro pentru întărirea securității cibernetice

Germania și Franța propun un canal TV european împotriva dezinformării dinspre Rusia și China: Europa trebuie “să își facă vocea auzită mai tare în lume”

Comisia Europeană a demarat discuțiile cu părțile interesate în vederea elaborării unui pachet privind mobilitatea militară, fundamental pentru securitatea UE

Zelenski regretă că întâlnirea sa cu Trump din Biroul Oval a scăpat de sub control, dar continuă să exercite presiuni asupra președintelui american: „Viteza cu care se iau deciziile depinde de el”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Ministrul Daniel David a prezentat raportul de diagnostic al educației și cercetării din România: Șase copii din 20 de se află în zona de analfabetism funcțional
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Hurezeanu, la reuniunea OCDE de la Paris: România își aliniază investițiile și finanțările cu obiectivele de sustenabilitate
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală