Petiția „România merită mai mult”, dezbătută în PE. Eurodeputatul Victor Negrescu: Problema discriminării românilor nu este doar a românilor, ci a întregii Europe
La inițiativa eurodeputatului Victor Negrescu (foto) și a deputatului PSD Andrei Dolineaschi, Comisia pentru Petiții din Parlamentul European a dezbătut și declarat ca admisibilă petiția „România merită mai mult”, semnată de peste 20.000 de cetățeni români, în mod special din județul Botoșani. Petiția solicită o reacție fermă a autorităților europene împotriva actelor de discriminare la care sunt supuși românii și alți cetățeni europeni în statele membre.
În urma intervenției europarlamentarului Victor Negrescu – cel care a prezentat inițiativa în cadrul ședinței Comisiei pentru Petiții de la Bruxelles – Comisia Europeană a subliniat că va propune mecanisme comune de combatere a discriminării la care sunt supuși românii, iar președinta Comisiei pentru Petiții și-a cerut scuze pentru cele întâmplate cetățenilor români.
„Petiția «România merită mai mult» reprezintă o acțiune civică inițiată împreună cu domnul deputat din Parlamentul României Andrei Dolineaschi, prin care 20.000 de cetățeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene trag un semnal de alarmă Statelor Membre cu privire la discriminarea etnică și la manifestările xenofobe care s-au accentuat la un nivel îngrijorător în spațiul Uniunii. Interesele electorale și politice au făcut ca discursul xenofob să fie practicat în foarte multe țări, de multe ori de oameni politici, și în același timp să fie tolerat. În consecință, au apărut și practici discriminatorii care afectează direct cetățeni europeni.
Atragem atenția la lecțiile istoriei care ne arată consecințele grave generate de discursul rasist și de lipsa de reacție a statelor împotriva xenofobiei […] Problema discriminării românilor nu este doar a românilor, ci a întregii Europe. În vreme de criză economică, în situații dificile, cel mai la îndemână este să dai vina pe ceilalți pentru ceea ce ți se întâmplă ție. Argumentul xenofob este cel mai la îndemână”, a explicat eurodeputatul Victor Negrescu demersul lor în plenul Comisiei de Petiții, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeana.
Discursul europarlamentarului Victor Negrescu și dezbaterea completă din Comisia pentru Petiții din Parlamentul European:
În textul petiției depuse de deputatul Andrei Dolineaschi și europarlamentarul Victor Negrescu au fost oferite exemple concrete de discriminare la care au fost supuși românii din mai multe țări europene, precum Marea Britanie, Franța, Germania sau Olanda.
Reamintind aceste exemple în fața participanților la dezbatere, eurodeputatul Victor Negrescu a completat: „Refuz să cred că acesta este un comportament normal și tolerabil în Uniunea Europeană! Spuneau colegii europarlamentari că unele dintre aceste situații nu mai sunt actuale, fiind multe fapte de anul trecut. Dar discriminarea nu ține de dată, nu ține de momentul în care s-a produs, ci de sentimentul și de felul în care acei oameni au fost tratați, deși nu trebuiau să fie tratați ca atare!
Sunt convins că cele întâmplate nu reflectă opinia unor țări, ci reflectă cazuri particulare la care trebuie să reacționăm. Pentru că din cazuri particulare pot exista uneori reacții în lanț. Nu cred că în interiorul Uniunii Europene mai există «CEILALȚI». Suntem toți cetățeni ai acestei Uniuni. Suntem toți «NOI», pentru că «NOI» suntem europeni.
Petiția «România merită mai mult» a strâns circa 20.000 de semnături, un număr foarte mare dacă ținem cont că toate au fost strânse dintr-un singur județ din România, un județ relativ mic – județul Botoșani. Aici, foarte mulți români, foarte multe familii au rude peste hotare care au trăit această experiență a discriminării.
Inclusiv eu personal și familia mea am primit uneori un tratament diferit, nedrept, în perioada de aproape 9 ani trăiți în străinătate, doar pentru că ne-am născut în România”.
Eurodeputații prezenți la dezbatere au susținut demersul europarlamentarului Victor Negrescu și al deputatului Andrei Dolineaschi, subliniind nevoia ca cetățenii români și europeni să nu se mai simtă niciodată discriminați.
Printre eurodeputații care au luat cuvântul a fost și președinta Comisiei de Petiții, Cecilia Wikstrom, care și-a cerut scuze pentru discriminarea la care sunt supuși românii: „În numele Comisiei pentru Petiții regretăm, sincer, această situație. Nu ar trebui să se întâmple așa ceva în Uniunea Europeană! În mod normal, nici nu trebuia să discutăm despre așa ceva. Sper că simțiți faptul că noi, Comisia de Petiții, sprijinim orice persoană care ar avea de suferit din cauza discriminării”.
Prin textul petiției, semnatarii solicită următoarele:
O rezoluție din partea Parlamentului European pentru condamnarea oricăror forme de discriminare împotriva românilor și a altor naționalități. Este nevoie de o poziție fermă a Parlamentului European, de delimitare de astfel de manifestări.
Adresarea de către Parlamentul European a unei solicitări către Comisia Europeană pentru anchetarea discriminărilor publice la care au fost supuși românii.
Identificarea unor mecanisme la nivelul Comisiei Europene sau al Parlamentului European pentru controlul și chiar sancționarea statelor membre care încurajează sau tolerează acte de discriminare împotriva românilor sau a altor co-naționali europeni.
—
Victor Negrescu este membru în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European și în delegația parlamentară UE – Grupul Țărilor din Africa, Caraibe și Pacific. Europarlamentarul face parte și din Comisia Juridică și cea de Afaceri Constituționale a PE, precum și din delegația pentru relațiile cu Canada. Acesta a fost ales, în septembrie 2014, în board-ul EU40, rețeaua eurodeputaților sub 40 de ani din Parlamentul European. Totodată, Victor Negrescu coordonează activitatea grupului S&D40, format din europarlamentarii social-democrați sub 40 de ani din actuala legislatură. Eurodeputatul este și președintele PES Activists Romania, organizație ce reunește peste 8000 de membri și coordonează campania ”România cere Schengen”. În acest an, Victor Negrescu a lansat alături de mai mulți tineri și intelectuali de stânga un nou proiect – Fundația Stânga Democratică.
Eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Cercetare din Parlamentul European, a transmis în cadrul Conferinței Naționale pentru bolile rare și sănătatea digitală că „bolile rare reprezintă o prioritate cheie în noul Program de Sănătate al UE-EU4Health.
„Onorat să particip astăzi la Conferința Națională Bolile Rare și sănătatea digitală, alături de ASR Margareta a României. Bolile rare reprezintă o prioritate-cheie în noul Program de Sănătate al UE, EU4Health, pentru ca am fost responsabil la nivel european”, a scris Cristian Bușoi pe pagina oficială de Facebook.
Potrivit deputatului european, este momentul schimbărilor și al politicilor publice de sănătate curajoase: „Am început deja cu EU4Healh, iar viitorul trio de președinții ale Consiliului UE (Franța, Republica Cehă și Suedia) vor duce bolile rare în continuare ca prioritate în perioada 2022-2023”, a mai adăugat acesta.
„Pacienții din România trebuie să știe că nu sunt deloc singuri. Ca și până acum, le voi susține toate demersurile care se materializează în acces mai bun la diagnostic, acces la servicii medicale și tratament. Sunt președinte al Comisiei pentru Cercetare și știu că știința ne ajută să luptăm cu toată forța și chiar să învingem bolile care par fără leac. Și mai știu ceva. Avem fonduri fără precedent. Pandemia a dechis oportunități unice pentru finanțarea sănătății și a serviciilor medicale transfrontaliere”, a mai transmis acesta.
”Trebuie să profităm de aceste fonduri și să fim mai puternici decât boala”, a conchis Cristian Bușoi.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, se află în prima sa vizită oficială în Republica Molodova și i-a transmis președintei Maia Sandu, sprijinul deplin al Uniunii Europene pentru agenda ei „ambițioasă”.
„I-am transmis președintei Maia Sandu sprijinul total pentru agenda sa ambițioasă. Uniunea Europeană este cel mai de încredere partener al Republicii Moldova. Susținerea noastră este strâns legată de reforme. Doar lupta cu corupția şi consolidarea statului de drept pot asigura progresul. Vă doresc mult succes”, a scris Charles Michel pe Twitter.
I expressed full support to president @sandumaiamd and her ambitious agenda.
EU is Moldova’s most reliable partner.
Our support goes hand in hand with reforms.
Fighting corruption and strengthening rule of law are the only way forward.
Reamitim că Charles Michel efectuează o serie de vizite în Moldova, Georgia și Ucraina începând de duminică, 28 februarie, până miercuri, 3 martie, potrivit unui comunicat.
Liderul european s-a mai întâlnit cu președinta Republicii Moldova, în a doua jumătate a lunii ianuarie, la Bruxelles, în cadrul vizitei pe care aceasta efectuat-o la instituțiile UE după preluarea mandatului în fruntea țării, unde a avut întrevederi și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu Înaltul Reprezentant Josep Borrell și cu mai mulți comisari europeni, între care cei pentru extindere, pentru buget și pentru justiție.
În Ucraina, Charles Michel se va alătura președintelui Zelenskyy în vizita din estului Ucrainei înainte de o discuție despre relațiile UE-Ucraina la Kiev și înainte de a se întâlni cu reprezentanți ai instituțiilor care luptă împotriva corupției.
Pe lângă relațiile bilaterale și lupta comună împotriva Covid-19, viitorul Parteneriatului Estic va fi, de asemenea, un subiect important pe agenda vizitei în vecinătatea răsăriteană.
Echipa de medici români trimisă în Slovacia, apreciată de Comisia Europeană: ”Când vecinii au nevoie de ajutor, punem în practică solidaritatea europeană”
Echipa de medici români trimisă în Slovacia, apreciată de Comisia Europeană într-un mesaj postat pe contul de Twitter al Executivului.
„Când vecinii au nevoie de ajutor, punem în aplicare solidaritatea europeană. În urma unei cereri primite prin Mecanismul de protecție civilă al UE, România a trimis o echipă medicală pentru a sprijini tratamentul pacienților cu COVID-19 din Slovacia”, se arată în postarea Executivului.
When neighbours are in need, we put European solidarity into action. 🇷🇴 🇪🇺 🇸🇰
Following a requests received through the EU Civil Protection Mechanism: Romania sent a medical team to support the treatment of COVID-19 patients in Slovakia.#CivPro
O echipă compusă din cinci medici şi nouă asistenţi medicali ajută autorităţile medicale de la Bratislava.
“România răspunde solicitării de asistenţă internaţională lansată de autorităţile din Slovacia. Acest răspuns exprimă soluţia concretă a solidarităţii Uniunii Europene faţă de statele membre. Autorităţile medicale din Slovacia au acum mai mult ca niciodată nevoie de ajutor, iar mesajul nostru este unul simplu – ” personalul medical din Slovacia nu trebuie să fie singur în această luptă neechilibrată cu acest inamic invizibil; Nu sunteţi singuri”, a precizat comunicatul Executivului.
În contextul susţinerii eforturilor de combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă – solicitare primită de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, de la Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC) – Guvernul României doreşte să sprijine Republica Slovacia prin trimiterea unei echipe medicale specializate în anestezie şi terapie intensivă, a adăugat sursa citată.
Astfel, precizează Guvernul, o echipă compusă din 5 medici şi 9 asistenţi medicali formată prin grija Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă este pregătită să ajute autorităţile medicale de la Bratislava. Echipa este însoţită şi de doi reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.