Pew Research Center: Administrația publică este cea mai mare problemă a Chinei

China-2015-011Pew Research Center a realizat o serie de interviuri cu cetățenii chinezi despre cele mai importante probleme din societate. Principalele probleme identificate de chinezi sunt corupția din administrația publică, poluarea aerului, poluarea apei și decalajul economic dintre păturile sociale.

Deși creșterea economică a Chinei a încetinit semnificativ, majoritatea chinezilor – 77% – consideră că starea lor financiară s-a îmbunătățit în ultimii 5 ani, și aproape toți – 96% – consideră că se bucură de un standard al vieții mai bun decât părinții lor.

Inflația: de la 5.9% în 2008 la 1.4% în 2015

În timp ce în 2008, 72% dintre chinezi erau îngrijorați de prețurile mari ale alimentelor, în urma unei creșteri spectaculoase a economiei chineze, în 2015 doar 30% consideră că ele ar fi o problemă serioasă.

În același timp, această creștere economică vertiginoasă a adus cu sine câteva aspecte negative: 35% consideră că poluarea aerului este o problemă serioasă și 34% spun același lucru despre poluarea aerului. Opinia publică este divizată în privința unei eventuale îmbunătățiri a situației actuale: 37% consideră că China-2015-02poluarea apei se va diminua în viitor, iar 34% consideră că se va înrăutăți. În marile orașe domnește pesimismul: în Beijing și Shanghai 53% dintre locuitori spun că problema poluării aerului se va înrăutăți în următorii 5 ani, față de doar 34% în alte orașe din China.

Un studiu recent a corelat poluarea aerului cu 1.6 milioane de decese anule în China. Cele mai concentrate surse de poluare a aerului se află pe axa Shanghai-Beijing.

Administrația publică: cea mai mare problemă a Chinei

Deși nici una dintre aspectele studiate în această cercetare nu sunt considerate o problemă foarte mare de mai mult de 50% din populație, cea mai pregnantă este corupția în administrația publică. 44% dintre respondenți consideră că aceasta este o problemă foarte mare.

Totodată, ea este vazută cu optimism: 63% dintre respondenți spun că problema se va îmbunătăți în 5 ani. Totuși aspectul optimismului este corelat pozitiv cu nivelul educației – cu cât este mai mare nivelul educațional al respondentului, cu atât este mai probabil ca el să considere că problema corupției în administrația publică se va diminua.

China-Lede-Graphic

În ceea ce privește inegalitatea socială, aproximativ 30% consideră că acesta este un motiv serios de îngrijorare.

China-Report-10Carne congelată din anii ’70

Din 2008, în rândul cetățenilor a crescut îngrijorarea cu privire la siguranța alimentelor, îngrijorare datorată unor scandaluri răsunătoare. În 2008, laptele praf a dus la moartea a 6 sugari și a afectat sănătatea altor 300.000. În iunie 2015, carne în valoare de aproximativ 500 milioane de dolari a fost confiscată de autorități după ce s-a descoperit că o parte din ea era congelată din 1970. Ca urmare, 32% dintre respondenți au spus că siguranța alimentelor este o problemă foarte serioasă, față de 12% în 2008. Totodată, 43% consideră că în următorii ani, siguranța alimentară se va stabiliza.

Versiunea detaliată a studiului este disponibilă pe pagina Pew Research Center.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.