Connect with us

INTERNAȚIONAL

Pew Research Center: Franța și Germania, aliații europeni cu cea mai puternică scădere a sprijinului față de NATO. 60% dintre europeni au încredere că vor fi apărați de SUA în cazul unui atac dinspre Rusia

Published

on

© NATO/ Flickr

Alianța Nord-Atlantică este privită într-o imagine pozitivă de către cetățenii din statele membre ale NATO, care sunt încrezători că armata Statelor Unite va veni în sprijinul țării lor în cazul unui atac din partea Rusiei, relevă datele unui studiu Pew Research Center realizat în vara anului 2019 și publicat duminică. Cu toate acestea, tendințele unei imagini favorabile vis-a-vis de Alianță sunt oscilante, reflectând o creștere a sprijinului în țări din Est și o diminuare substanțială a încrederii în Occident, îndeosebi în Germania și în Franța.

Potrivit acestui sondaj de opinie realizat în rândul a 21.000 de persoane din 19 ţări – 16 state membre NATO, plus Suedia, Rusia și Ucraina – , o medie de 53% dintre cetățenii din 16 state membre ale Alianței au o imagine pozitivă față de NATO, iar 27% nu, în pofida disputelor și tensiunilor dintre liderii statelor membre. Sondajul, efectuat în perioada mai – iunie 2019, a fost realizat înaintea summitului aniversar al NATO de la Londra, la împlinirea a 70 de ani de la înființarea Alianței, eveniment precedat de afirmațiile surprinzătoare ale președintelui Franței privind ”moartea cerebrală” a NATO.

Polonia, țara cu cea mai pozitivă percepție privind NATO. Sprijinul pentru Alianța Nord-Atlantică, în scădere în Franța și în Germania

Sondajul reflectă o percepție pozitivă record privind NATO în Polonia (82%), la polul opus situându-se Turcia (21%), în timp ce Statele Unite (52%) și Germania (57%) se află în media amintită. Un sprijin consistent pentru NATO este înregistrat și în Țările de Jos (72%), Canada (66%) și Regatul Unit (65%) Singurul stat unde imaginea pozitivă față de NATO se află la o cotă mai mică decât în Turcia este Rusia, unde doar 16% percep Alianța în mod favorabil.

Pe de altă parte, tendințele analizate de Pew Research pe parcursul perioadei 2007-2019 observă o evoluție o oscilantă. În ultimii 12 ani, sprijinul față de NATO a crescut cu 18% în Lituania (de la 59 la 77%) și cu 10% în Polonia (de la 72% la 82%).

În SUA, percepția favorabilă privind NATO era la 52% în 2019, în timp în anul 2007 se situa la 53%. Ca poziționare prin filtru ideologic, 61% dintre cetățenii americani cu afinități politice democrate percep NATO în sens pozitiv, în timp ce doar 45% dintre cetățenii cu orientare politică republicană au o imagine favorabilă privind Alianța Nord Atlantică.

Cele mai negative tendințe sunt înregistrate în Germania și în Franța. Percepția pozitivă privind NATO a scăzut cu 22% în Franța (de la 71% în 2007 la 49% în 2019) și cu 16% în Germania (de la 73% în 2007 la 57% în 2019).

În schimb, percepțiile înregistrate în 2019 sunt rezultatul unor înclinații oscilante în ultimii doisprezece ani. De pildă, sprijinul față de NATO în Franța se situa la 64% în 2015, la 49% în 2016, la 60% în 2017 și, în cele din urmă, la 49% în 2019.

În cazul Germaniei, sprijinul cu privire la NATO a crescut comparativ cu anul 2015, când era la 55%, însă s-a diminuat de la 67% în 2017 la 57% în 2019.

60% dintre cetăţenii ţărilor membre NATO cred că vor fi apărați de armata SUA

Potrivit acestui sondaj de opinie al Pew Research Center, 60% dintre cetăţenii ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice cred că Statele Unite vor apăra militar o ţară a NATO în cazul unei incursiuni ruse. Doar 29%, în medie, consideră că Statele Unite nu vor veni în ajutor, iar restul nu se pronunţă.

Cea mai mare încredere în acest sens este înregistrată în Italia (75%), Regatul Unit (73%), Spania (72%). Paradoxal, 63% dintre germani și 57% dintre francezi sunt de părere că Statele Unite vor apăra militar țările lor în cazul unui atac din partea Rusiei.

În schimb, proporţia cetăţenilor siguri că Statele Unite vor veni în ajutorul lor a scăzut astfel cu 8 puncte procentuale între 2015 şi 2019 în Franţa, cu 5 puncte în Germania, cu 3 puncte în Canada şi cu 16 puncte în Ungaria. Proporția a crescut cu 7 puncte în Regatul Unit şi în Italia, şi cu 6 puncte în Turcia.

Totodată, în aproape toate țările examinate, cea mai mare parte a cetățenilor susțin mai degrabă legături strânse cu Statele Unite decât cu Rusia, cu excepția Bulgariei și a Slovaciei.

Cetățenii din Regatul Unit (83%), Țările de Jos (82%) și Spania (73%) au cea mai profundă percepție favorabilă privind relațiile apropiate cu SUA, și nu cu Rusia. De asemenea, 60% dintre francezi și 39% dintre germani susțin relațiile strânse cu Statele Unite, față de 18% dintre francezi și 25% care susțin relații apropiate cu Federația Rusă.

În schimb, în majoritatea țărilor NATO din Europa există o percepție ridicată că statele lor ar trebui să aibă relații apropiate atât cu SUA, cât și cu Rusia, îndeosebi în Ungaria, Polonia și Slovacia.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

MApN: Patru militari români din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale Române, apreciați de partenerul american pentru implicarea lor în Afganistan, în urma unui atac

Published

on

© MApN-Facebook

Operatorii Forțelor pentru Operații Speciale Române au fost apreciați de partenerul american în Afganistan, anunță Ministerul Apărării Naționale.

În mesajul postat pe pagina de Facebook, MApN informează că patru militari din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale Române s-au alăturat colegilor lor americani în trierea, oferirea primului ajutor și evacuarea în funcție de urgență a militarilor americani și afgani ce au fost ținta unui atac în provincia Nangarhar, estul Afganistanului, pe data de 8 februarie.

”Operatorii FOS români au sprijinit personalul medical al unui spital militar de tip ROL 2, oferind tratament medical cu precizie și rapiditate, astfel încât toate victimele au putut fi tratate în timp util. Într-un astfel de moment, lupta este întotdeauna contratimp. Pentru modul profesionist în care au acționat, operatorii FOS au fost apreciați de echipa medicală a spitalului”, a mai transmis MApN.

Potrivit ministerului, instuirea la nivel înalt a militarilor români se poate atinge doar prin unitate și munca în echipă:”Împreună ne instruim la cel mai înalt nivel, împreună ne îndeplinim misiunile cu succes indiferent de teatrul de operații în care ne aflăm, și împreună suntem mai puternici”.

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Ludovic Orban salută investițiile SUA în Inițiativa celor Trei Mări: ”Și Uniunea Europeană ar putea participa cu investiții”

Published

on

Corespondență de la München

Statele participante la Inițiativa celor Trei Mări trebuie să realizeze un mecanism care să faciliteze utilizarea resurselor și contribuțiilor direcționate către această inițiativă, a afirmat, duminică, premierul Ludovic Orban, în cadrul Conferinței de Securitate de la München.

Vorbind în cadrul panelului ”Eurovision Contest: A Europe That Protects”, Orban a răspuns la o întrebare cu privire la importanța anunțului făcut de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, care a spus sâmbătă, la München, că Statele Unite vor investi un miliard de dolari în proiecte energetice ale Inițiativei celor Trei Mări.

”Inițiativa celor Trei Mări este o inițiativă importantă pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructură și energie pe flancul estic. Este o inițiativă în interiorul Europei. Am salutat anunțul secretarului de stat, dar statele care sunt parte a inițiativei trebuie să participe și să realizăm un mecanism pentru a utiliza resursele și contribuțiile diferitelor state. Și Uniunea Europeană ar putea participa cu investiții”, a spus Orban.

În completare, vicepreședintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas, a punctat că Inițiativa celor Trei Mări are o arhitectură europeană.

Salutând anunțul SUA, Schinas a ținut să reamintească că ”Uniunea Europeană, prin politica de coeziune și infrastructură, investește 15 miliarde, nu un miliard”.

Statele Unite vor finanţa proiecte energetice în valoare de un miliard de dolari în ţări din Europa Centrală şi de Est, reunite sub platforma Inițiativei celor Trei Mări pentru a le consolida independenţa energetică în faţa Rusiei, a anunţat sâmbătă, la Conferinţa de Securitate de la München, secretarul de stat american Mike Pompeo.

În semn de susţinere a suveranităţii, prosperităţii şi independenţei energetice a prietenilor noştri europeni (…), SUA intenţionează să acorde finanţări de până la un miliard de dolari ţărilor din Europa Centrală şi de Est membre ale Iniţiativei Celor Trei Mări”, care reuneşte 12 state din Uniunea Europeană, a declarat el.

Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Inițiativa își propune dezvoltarea economică a statelor din regiune, prin stimularea interconectivităţii în trei domenii principale – transport, energie, digital; creșterea convergenței reale între statele membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la consolidarea unității și coeziunii în cadrul Uniunii și la consolidarea proiectului european; precum și întărirea relației transatlantice, prin stimularea prezenței economice a SUA în regiune.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Reuniune privind Iniţiativa celor Trei Mări la München: Ministrul Bogdan Aurescu a salutat anunțul SUA privind investiții de un miliard de dolari în proiectele energetice din regiune

Published

on

© MAE

Corespondență de la München

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a participat sâmbătă, în marja Conferinţei de Securitate de la München, la masa rotundă privind Iniţiativa celor Trei Mări, ocazie cu care a salutat anunţul secretarului de stat Mike Pompeo privind alocarea de către SUA a un miliard de dolari pentru investiţii în proiecte energetice în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări.

Conform unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, ministrul Aurescu a reiterat, în acest context, angajamentul Guvernului României faţă de principiile definitorii şi de obiectivele Iniţiativei, precum şi rolul activ pe care Bucureştiul îl va juca pe mai departe în dezvoltarea I3M.

“Iniţiativa celor Trei Mări a fost concepută pentru a răspunde nevoilor noastre esenţiale, la nivel regional, şi pentru a contribui la accelerarea dezvoltării regiunii, prin stimularea conectivităţii dintre statele participante. (…). Summitul de la Bucureşti, găzduit cu succes în 2018 de Preşedintele României Klaus Iohannis, a contribuit în mod substanţial la dezvoltarea şi cristalizarea obiectivelor Iniţiativei, iar setul de instrumente validate atunci a fost menit să faciliteze şi să accelereze implementarea proiectelor majore de interconectare din regiune. Astăzi putem spune, în mod cert, că Iniţiativa avansează solid şi începe să producă rezultate”, a declarat, la München, ministrul Bogdan Aurescu.

De asemenea, oficialul român a salutat anunţul făcut sâmbătă de secretarul de stat Mike Pompeo privind alocarea de către SUA a sumei de 1 miliard de dolari pentru investiţii în proiecte energetice în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, ca semnal important pentru interesul şi sprijinul concrete ale SUA pentru Iniţiativă.

Conform sursei citate, în acest context Bogdan Aurescu a amintit deciziile şi rezultatele importante adoptate şi obţinute de Summitul de la Bucureşti (lista de proiecte prioritare de interconectare, prima ediţie a Forumului de Afaceri, lansarea reţelei de camere de comerţ, iniţierea creării Fondului de Investiţii), precum şi paşii înregistraţi în operaţionalizarea Fondului de Investiţii al Iniţiativei, precum şi prioritatea ce trebuie acordată finanţării şi implementării eficiente a proiectelor prioritare de interconectare.

Masa rotundă cu tema “The Three Seas Initiative: Completing Europe in an Era of Great Power Competition” a fost organizată de Atlantic Council of the United States (ACUS), în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen. Printre alţi vorbitori s-au aflat şi Preşedintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, şi secretarul american al Energiei, Dan Brouillette.

Citiți și De la München, România salută decizia SUA de finanțare cu un miliard de dolari a proiectelor energetice ale Inițiativei celor Trei Mări

Și prim-ministrul Ludovic Orban a salutat sâmbătă, la München, anunțul făcut de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, referitor la decizia administrației americane de finanțare, cu 1 miliard de dolari, a unor proiecte energetice promovate în cadrul Inițiativei celor Trei Mări. Șeful Guvernului a salutat acest anunț în cursul unei întrevederi cu generalul James Jones, președinte onorific al reputatului think-tank american Atlantic Council și, totodată, președinte al Jones Group International.

Statele Unite vor finanţa proiecte energetice în valoare de un miliard de dolari în ţări din Europa Centrală şi de Est, reunite sub platforma Inițiativei celor Trei Mări pentru a le consolida independenţa energetică în faţa Rusiei, a anunţat sâmbătă, la Conferinţa de Securitate de la München, secretarul de stat american Mike Pompeo.

În semn de susţinere a suveranităţii, prosperităţii şi independenţei energetice a prietenilor noştri europeni (…), SUA intenţionează să acorde finanţări de până la un miliard de dolari ţărilor din Europa Centrală şi de Est membre ale Iniţiativei Celor Trei Mări”, care reuneşte 12 state din Uniunea Europeană, a declarat el.

Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Inițiativa își propune dezvoltarea economică a statelor din regiune, prin stimularea interconectivităţii în trei domenii principale – transport, energie, digital; creșterea convergenței reale între statele membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la consolidarea unității și coeziunii în cadrul Uniunii și la consolidarea proiectului european; precum și întărirea relației transatlantice, prin stimularea prezenței economice a SUA în regiune.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending