Connect with us

NEWS

Pew Research Center: Poate criza refugiaților să rezolve situația demografică din Europa?

Published

on

ageing populationPotrivit unui studiu realizat de Pew Research Center, Europa se confruntă în prezent cu o criză a refugiaților veniți din zonele afectate de război, criză dublată și de o modificare demografică a continentului. Procentul de îmbătrânire a populației Europei s-a dublat din 1950 până în prezent ( din 8 % în 17,6% ) fapt care a adus modificări în structura socială, politică și economică a continentului. Se dorește astfel a se sublinia modul în care cele două crize cu care se confruntă în prezent Europa pot fi transformate în oportunități de dezvoltare.

Criza refugiaților în Europa veniți din Siria, Afganistan, Irak și alte țări devastate de război subliniază un puternic contrast demografic. Sutele de mii de oameni – majoritari tineri – care pleacă din zonele de război încearcă să obțină azil într-o Europă a cărei populație este mai veche decât în aproape orice alt loc de pe pământ.

Pew Research Center analizează problema prezentată anterior prin prisma evoluției demografice a Europei. Se subliniază faptul că Europa se confruntă cu îmbătrânirea populației de zeci de ani, acest lucru datorându-se speranței de viață mai lungă și natalității scăzute. Potrivit analizei realizate de U.N.’s Population Division, în 1950 8% din populația Europei avea 65 de ani sau mai mult de 65 de ani. Acest procent a crescut în 1990 până la 12,7%, urmând ca în 2015 procentul să fie de 17,6%.

pew researcu - aging europe1

În urma acestei analize s-a evidențiat faptul că din 30 de țări cu o populație majoritară cu vârsta de 65 de ani, 27 dintre acestea se află în Europa. Printre acestea se numără Grecia, Italia, Germania, Portugalia, Finlanda și Bulgaria unde o cincime din populație are peste 65 de ani. Singura țară cu un procent mai mare decât cele din Europa este Japonia, unde 26,3 % din populație are cel puțin 65 de ani.

Astfel, creșterea vârstei medii desfășurate concomitent cu declinul forței de muncă a dus la apariția unor provocări sociale, politice și economice nu numai în Europa ci și în alte zone precum SUA, unde 14,8% din populație este îmbătrânită.

pew research - aging europe2Pew Research Center subliniază, de asemenea, că actualul val de refugiați în Europa va schimba radical dinamica demografică a continentului. Astfel, conform datelor furnizate de Eurostat – Agenția de statistică a Uniunii Europene – 81% din cele 689,000 de persoane care au cerut azil în statele Europene în cursul acestei veri sunt mai tinere de 35 de ani, iar un procent de 55% dintre acestea au vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Până la sfârșitul acestui an numărul acestora va crește – spre exemplu Germania va primi 1.5 milioane de refugiați până la finalul anului 2015.

Unii cercetători încearcă să demonstreze că acest flux de imigranți poate fi extrem de benefic pentru continentul Europa, întrucât acest val ar reînoi forța de muncă îmbâtrânită cu cea tânără ceea ce ar duce la o dezvoltare economică spectaculoasă. Christian Bodewig, liderul Băncii Mondiale pentru Europa Centrală și Țările Baltice afirmă faptul că discuțiile liderilor Europeni referitoare la criza refugiaților ar trebui sa urmărească nu dacă statul respectiv primește sau nu refugiați, ci cum poate fi transformată această criză într-o oportunitate.           

Însă alți cercetători sunt sceptici cu privire la transformarea crizei într-o oportunitate, întrucât consideră că invenstițiile economice pe care trebuie să le facă statele primitoare de refugiați pentru a asigura hrana, locuința și traiul acestora sunt mult mai mari decât beneficiile economice pe care le-ar aduce de-a lungul anilor refugiații. Spre exemplu, cheltuielile Germaniei – destinația preferată a refugiaților – în cursul acestui an sunt estimate undeva la 6,6 miliarde de dolari. De asemenea, Turcia care, deși nu este în UE, găzduiește mai mult de jumătate din numărul imigranților a cheltuit deja 7,6 miliarde de dolari în acest an.

Cum este influențată România de aceste realități demografice

Cele două crize actuale cu care se confruntă Europa au efecte și asupra structurii demografice a României. În ciuda faptului că populația României este și ea îmbătrânită asemănător celorlalte state ale Europei, aici se poate vorbi de o schimbare a structurii demografice și din punctul de vedere al mobilității populației României în state mai bine dezvoltate. Astfel, conform Institului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2015 populația României după domiciliu a fost de 22,279 milioane de persoane, în scădere comparativ cu 1 ianuarie 2014, cu 67.000 de persoane, scădere cauzată, în special, de sporul natural negativ al populației. În ceea ce privește procentul de îmbătrânire a populației României acesta a crescut continuu, de la 15,2% în 1990 la 21,2% în 2013, pe fondul creșterii speranței de viață (77,9 ani la femei – 70,7 ani la bărbați, cu aprox. 5 ani peste cea din 1990).

Pentru mai multe detalii referitoare la efectele crizei refugiaților în Europa puteți accesa http://www.pewresearch.org/fact-tank/2015/10/08/refugee-surge-brings-youth-to-an-aging-europe/

Pentru mai multe detalii referitoare la structura demografică a populației României puteți accesa http://www.insse.ro/cms/

Material realizat de Andreea Dobrița, stagiar CaleaEuropeana.ro

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

INTERNAȚIONAL

Norvegia plănuiește să construiască prima autostradă subacvatică din lume. Planul include cel mai adânc și mai lung tunel de rocă din lume

Published

on

Norvegia dorește să construiască până în 2050 prima autostradă subacvatică din lume, un proiect a cărui valoarea se ridică la 40 de miliarde de dolari, anunță CNN, citat de TVR.

Norvegia este renumită pentru peisajul său natural deosebit, terenul accidentat îngreunâd călătoriile.

Mai mult de 1.000 de fiorduri se găsesc pe coasta de vest a țării scandinave, unde locuiește o treime din populația țării de 5,3 milioane.

Pentru a face o călătorie de 1.100 de kilometri între orașul sudic Kristiansand și Trondheim, în nord, prin coasta de vest, de exemplu, durează în prezent 21 de ore și necesită șapte treceri de feribot.

Guvernul norvegian intenționează să reducă la jumătate acest timp, cu un proiect de infrastructură de 40 de miliarde de dolari, pentru a face ruta fără feribot.

Planul include poduri și cel mai adânc și mai lung tunel de rocă din lume.

Tunelul va fi construit prin fundația de stâncă, în subsolul marin, acesta fiind la o adâncime de 392 metri şi cu o lungime de 27 kilometri.

Cu toate acestea, cel mai ambițios element al proiectului este dezvoltarea unor tuneluri plutitoare, construite la o adâncime de 30 de metri sub apă.

Dacă Norvegia va reuși să ducă la bun final proiectul, aceasta ar putea deveni învingătoare în cursa globală, în contextul în care și China, Coreea de Sud sau Italia dezvoltă proiecte asemănătoare.

Continue Reading

NEWS

Premierul Spaniei Pedro Sanchez convoacă alegeri anticipate pentru 28 aprilie, după doar 8 luni de guvernare

Published

on

Premierul socialist spaniol, Pedro Sanchez, a anunțat vineri convocarea de alegeri legislative anticipate pentru data de 28 aprilie, după numai opt luni de guvernare, anunță Deutsche Welle.

”Am propus dizolvarea parlamentului şi convocarea de alegeri legislative pentru 28 aprilie”, a declarat Sanchez, după o şedinţă de guvern extraordinară, anunț care era așteptat după ce Parlamentul a respins bugetul propus de Guvernul socialist, declanșând o criză legislativă.

Pe 5 martie vor fi dizolvate camerele, iar campania electorală va începe pe 12 aprilie.

”Spania este a cetăţenilor. Decizia le aparţine. Ei vor decide viitorul ţării”, a mai spus prim-ministrul socialist.

”Nu voi renunţa niciodată la dialog. Aşa putem găsi drumul spre rezolvarea crizei. Nu îmi place să mă fac că nu văd, prefer să iau taurul de coarne”, a mai spus acesta, informează Adevărul.ro

Pentru ca bugetul să fi fost aprobat, era nevoie de sprijinul a două partide separatiste catalane, care au solicitat Spaniei să recunoască dreptul regiunii la autodeterminare în schimbul votului.

Procesul celor 12 lideri separatiști, care a început săptămâna trecută la Madrid a provocat nemulțumirile blocului catalan parlamentar. În cele din urmă, Partidul socialist aflat la guvernare a respins solicitările catalanilor, deznodământul fiind respingerea propunerii de buget.

Premierul Pedro Sanchez s-a aflat la conducerea Guvernului spaniol doar opt luni, după ce predecesorul său, conservatorul Mariano Rajoy, a părăsit funcția în urma unui vot de neîncredere.

Guvernul socialist minoritar beneficia de sprijinul partidului Podemos, de extremă stânga, parlamentarii naționaliști basci și 17 deputați catalani separatiști.

Sondajele arată că Pedro Sanchez ar putea obține o largă majoritate a voturilor, dar nici în acest caz socialiștii nu vor putea forma o majoritate în Parlament, chiar dacă vor beneficia de sprijinul Partidului Podemos.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Secretarul de Stat american Mike Pompeo s-a întâlnit cu militarii români din Grupul de luptă NATO din Polonia care asigură securitatea flancului nord-estic al Alianței

Published

on

Secretarul de Stat american Mike Pompeo s-a întâlnit cu militarii români din Grupul de luptă NATO din Polonia, anunță Ambasada Statelor Unite din România printr-o postare pe pagina oficială de Facebook.

”Acesta le-a mulţumit militarilor americani, britanici, polonezi, croaţi şi români care asigură securitatea flancului Nord-Estic al NATO”, mai este precizat în cadrul postării amintite mai sus.

Militarii români participă în cadrul Grupului de Luptă din Polonia pentru asigurarea prezenţei înaintate consolidate în flancul Nord-Estic al Alianţei alături de partenerii americani, britanici, polonezi şi croați. Batalionul din Polonia, cu baza la Orzysz, la 100 de kilometri de granița cu enclava rusească Kaliningrad, se află sub comandă americană.

Întâlnirea dintre Mike Pompeo și militarii români a avut loc în contextul în care secretarul de Stat american se află la Varșovia, ultima oprire a turneului său diplomatic est-european care a cuprins escale la Budapesta și Bratislava, scopul fiind acela de a anunța revenirea și implicarea Statelor Unite în regiune, pe fondul unei influențe tot mai crescute a Rusiei și Chinei în regiune.

Totodată, acesta va participa la conferința privind “Promovarea unui viitor pașnic și sigur în Orientul Mijlociu”, unde se așteaptă să fie prezenți reprezentanți ai 60 de țări ale lumii, inclusiv reprezentanți ai UE și NATO.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending