Pew Research Center: Poate criza refugiaților să rezolve situația demografică din Europa?

ageing populationPotrivit unui studiu realizat de Pew Research Center, Europa se confruntă în prezent cu o criză a refugiaților veniți din zonele afectate de război, criză dublată și de o modificare demografică a continentului. Procentul de îmbătrânire a populației Europei s-a dublat din 1950 până în prezent ( din 8 % în 17,6% ) fapt care a adus modificări în structura socială, politică și economică a continentului. Se dorește astfel a se sublinia modul în care cele două crize cu care se confruntă în prezent Europa pot fi transformate în oportunități de dezvoltare.

Criza refugiaților în Europa veniți din Siria, Afganistan, Irak și alte țări devastate de război subliniază un puternic contrast demografic. Sutele de mii de oameni – majoritari tineri – care pleacă din zonele de război încearcă să obțină azil într-o Europă a cărei populație este mai veche decât în aproape orice alt loc de pe pământ.

Pew Research Center analizează problema prezentată anterior prin prisma evoluției demografice a Europei. Se subliniază faptul că Europa se confruntă cu îmbătrânirea populației de zeci de ani, acest lucru datorându-se speranței de viață mai lungă și natalității scăzute. Potrivit analizei realizate de U.N.’s Population Division, în 1950 8% din populația Europei avea 65 de ani sau mai mult de 65 de ani. Acest procent a crescut în 1990 până la 12,7%, urmând ca în 2015 procentul să fie de 17,6%.

pew researcu - aging europe1

În urma acestei analize s-a evidențiat faptul că din 30 de țări cu o populație majoritară cu vârsta de 65 de ani, 27 dintre acestea se află în Europa. Printre acestea se numără Grecia, Italia, Germania, Portugalia, Finlanda și Bulgaria unde o cincime din populație are peste 65 de ani. Singura țară cu un procent mai mare decât cele din Europa este Japonia, unde 26,3 % din populație are cel puțin 65 de ani.

Astfel, creșterea vârstei medii desfășurate concomitent cu declinul forței de muncă a dus la apariția unor provocări sociale, politice și economice nu numai în Europa ci și în alte zone precum SUA, unde 14,8% din populație este îmbătrânită.

pew research - aging europe2Pew Research Center subliniază, de asemenea, că actualul val de refugiați în Europa va schimba radical dinamica demografică a continentului. Astfel, conform datelor furnizate de Eurostat – Agenția de statistică a Uniunii Europene – 81% din cele 689,000 de persoane care au cerut azil în statele Europene în cursul acestei veri sunt mai tinere de 35 de ani, iar un procent de 55% dintre acestea au vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Până la sfârșitul acestui an numărul acestora va crește – spre exemplu Germania va primi 1.5 milioane de refugiați până la finalul anului 2015.

Unii cercetători încearcă să demonstreze că acest flux de imigranți poate fi extrem de benefic pentru continentul Europa, întrucât acest val ar reînoi forța de muncă îmbâtrânită cu cea tânără ceea ce ar duce la o dezvoltare economică spectaculoasă. Christian Bodewig, liderul Băncii Mondiale pentru Europa Centrală și Țările Baltice afirmă faptul că discuțiile liderilor Europeni referitoare la criza refugiaților ar trebui sa urmărească nu dacă statul respectiv primește sau nu refugiați, ci cum poate fi transformată această criză într-o oportunitate.           

Însă alți cercetători sunt sceptici cu privire la transformarea crizei într-o oportunitate, întrucât consideră că invenstițiile economice pe care trebuie să le facă statele primitoare de refugiați pentru a asigura hrana, locuința și traiul acestora sunt mult mai mari decât beneficiile economice pe care le-ar aduce de-a lungul anilor refugiații. Spre exemplu, cheltuielile Germaniei – destinația preferată a refugiaților – în cursul acestui an sunt estimate undeva la 6,6 miliarde de dolari. De asemenea, Turcia care, deși nu este în UE, găzduiește mai mult de jumătate din numărul imigranților a cheltuit deja 7,6 miliarde de dolari în acest an.

Cum este influențată România de aceste realități demografice

Cele două crize actuale cu care se confruntă Europa au efecte și asupra structurii demografice a României. În ciuda faptului că populația României este și ea îmbătrânită asemănător celorlalte state ale Europei, aici se poate vorbi de o schimbare a structurii demografice și din punctul de vedere al mobilității populației României în state mai bine dezvoltate. Astfel, conform Institului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2015 populația României după domiciliu a fost de 22,279 milioane de persoane, în scădere comparativ cu 1 ianuarie 2014, cu 67.000 de persoane, scădere cauzată, în special, de sporul natural negativ al populației. În ceea ce privește procentul de îmbătrânire a populației României acesta a crescut continuu, de la 15,2% în 1990 la 21,2% în 2013, pe fondul creșterii speranței de viață (77,9 ani la femei – 70,7 ani la bărbați, cu aprox. 5 ani peste cea din 1990).

Pentru mai multe detalii referitoare la efectele crizei refugiaților în Europa puteți accesa http://www.pewresearch.org/fact-tank/2015/10/08/refugee-surge-brings-youth-to-an-aging-europe/

Pentru mai multe detalii referitoare la structura demografică a populației României puteți accesa http://www.insse.ro/cms/

Material realizat de Andreea Dobrița, stagiar CaleaEuropeana.ro

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.