Connect with us

NEWS

Pew Research Center: Poate criza refugiaților să rezolve situația demografică din Europa?

Published

on

ageing populationPotrivit unui studiu realizat de Pew Research Center, Europa se confruntă în prezent cu o criză a refugiaților veniți din zonele afectate de război, criză dublată și de o modificare demografică a continentului. Procentul de îmbătrânire a populației Europei s-a dublat din 1950 până în prezent ( din 8 % în 17,6% ) fapt care a adus modificări în structura socială, politică și economică a continentului. Se dorește astfel a se sublinia modul în care cele două crize cu care se confruntă în prezent Europa pot fi transformate în oportunități de dezvoltare.

Criza refugiaților în Europa veniți din Siria, Afganistan, Irak și alte țări devastate de război subliniază un puternic contrast demografic. Sutele de mii de oameni – majoritari tineri – care pleacă din zonele de război încearcă să obțină azil într-o Europă a cărei populație este mai veche decât în aproape orice alt loc de pe pământ.

Pew Research Center analizează problema prezentată anterior prin prisma evoluției demografice a Europei. Se subliniază faptul că Europa se confruntă cu îmbătrânirea populației de zeci de ani, acest lucru datorându-se speranței de viață mai lungă și natalității scăzute. Potrivit analizei realizate de U.N.’s Population Division, în 1950 8% din populația Europei avea 65 de ani sau mai mult de 65 de ani. Acest procent a crescut în 1990 până la 12,7%, urmând ca în 2015 procentul să fie de 17,6%.

pew researcu - aging europe1

În urma acestei analize s-a evidențiat faptul că din 30 de țări cu o populație majoritară cu vârsta de 65 de ani, 27 dintre acestea se află în Europa. Printre acestea se numără Grecia, Italia, Germania, Portugalia, Finlanda și Bulgaria unde o cincime din populație are peste 65 de ani. Singura țară cu un procent mai mare decât cele din Europa este Japonia, unde 26,3 % din populație are cel puțin 65 de ani.

Astfel, creșterea vârstei medii desfășurate concomitent cu declinul forței de muncă a dus la apariția unor provocări sociale, politice și economice nu numai în Europa ci și în alte zone precum SUA, unde 14,8% din populație este îmbătrânită.

pew research - aging europe2Pew Research Center subliniază, de asemenea, că actualul val de refugiați în Europa va schimba radical dinamica demografică a continentului. Astfel, conform datelor furnizate de Eurostat – Agenția de statistică a Uniunii Europene – 81% din cele 689,000 de persoane care au cerut azil în statele Europene în cursul acestei veri sunt mai tinere de 35 de ani, iar un procent de 55% dintre acestea au vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Până la sfârșitul acestui an numărul acestora va crește – spre exemplu Germania va primi 1.5 milioane de refugiați până la finalul anului 2015.

Unii cercetători încearcă să demonstreze că acest flux de imigranți poate fi extrem de benefic pentru continentul Europa, întrucât acest val ar reînoi forța de muncă îmbâtrânită cu cea tânără ceea ce ar duce la o dezvoltare economică spectaculoasă. Christian Bodewig, liderul Băncii Mondiale pentru Europa Centrală și Țările Baltice afirmă faptul că discuțiile liderilor Europeni referitoare la criza refugiaților ar trebui sa urmărească nu dacă statul respectiv primește sau nu refugiați, ci cum poate fi transformată această criză într-o oportunitate.           

Însă alți cercetători sunt sceptici cu privire la transformarea crizei într-o oportunitate, întrucât consideră că invenstițiile economice pe care trebuie să le facă statele primitoare de refugiați pentru a asigura hrana, locuința și traiul acestora sunt mult mai mari decât beneficiile economice pe care le-ar aduce de-a lungul anilor refugiații. Spre exemplu, cheltuielile Germaniei – destinația preferată a refugiaților – în cursul acestui an sunt estimate undeva la 6,6 miliarde de dolari. De asemenea, Turcia care, deși nu este în UE, găzduiește mai mult de jumătate din numărul imigranților a cheltuit deja 7,6 miliarde de dolari în acest an.

Cum este influențată România de aceste realități demografice

Cele două crize actuale cu care se confruntă Europa au efecte și asupra structurii demografice a României. În ciuda faptului că populația României este și ea îmbătrânită asemănător celorlalte state ale Europei, aici se poate vorbi de o schimbare a structurii demografice și din punctul de vedere al mobilității populației României în state mai bine dezvoltate. Astfel, conform Institului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2015 populația României după domiciliu a fost de 22,279 milioane de persoane, în scădere comparativ cu 1 ianuarie 2014, cu 67.000 de persoane, scădere cauzată, în special, de sporul natural negativ al populației. În ceea ce privește procentul de îmbătrânire a populației României acesta a crescut continuu, de la 15,2% în 1990 la 21,2% în 2013, pe fondul creșterii speranței de viață (77,9 ani la femei – 70,7 ani la bărbați, cu aprox. 5 ani peste cea din 1990).

Pentru mai multe detalii referitoare la efectele crizei refugiaților în Europa puteți accesa http://www.pewresearch.org/fact-tank/2015/10/08/refugee-surge-brings-youth-to-an-aging-europe/

Pentru mai multe detalii referitoare la structura demografică a populației României puteți accesa http://www.insse.ro/cms/

Material realizat de Andreea Dobrița, stagiar CaleaEuropeana.ro

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

NEWS

Vladimir Putin trimite avertismente Statelor Unite și aliaților: Rusia va desfăşura rachete capabile să lovească nu doar Statele Unite, ci și țările unde se află centrele de decizie

Published

on

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri că Rusia ia în calcul desfășurarea de rachete capabile să lovească ”teritoriile unde se află centrele de decizie”, în eventualitatea în care SUA vor instala noile sisteme de armament în Europa, informează AFP, citat de Agerpres.

”Rusia nu intenţionează să desfăşoare prima astfel de rachete în Europa. Dacă însă acestea sunt desfăşurate şi livrate pe continentul european, aceasta va deteriora grav situaţia şi va genera grave ameninţări pentru Rusia”, a declarat preşedintele rus într-un discurs rostit în faţa camerelor reunite ale Parlamentului rus, Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei.

”Voi spune clar şi deschis: Rusia va fi constrânsă să desfăşoare armamente care ar putea fi utilizate nu doar împotriva teritoriilor de unde ar putea apărea o ameninţare directă, ci şi împotriva teritoriilor în care sunt situate centrele de decizie pentru folosirea rachetelor”, a ameninţat şeful statului rus.

Rusia va reacţiona imediat de îndată ce ameninţarea împotriva sa va deveni reală şi-şi va orienta armamentul nu doar asupra ţărilor unde SUA îşi vor instala rachetele, ci şi asupra asupra Statelor Unite”, a avertizat Vladimir Putin în discursul rostit în faţa Adunării Federale.

Avertismentul liderului de la Kremlin vine în contextul în care Statele Unite au anunțat la finalul lunii ianuarie că își suspendă participarea la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), care interzice rachetele sol-sol cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km, acuzând Rusia de încălcarea prevederilor acestui document semnat în 1987. Moscova a răspuns într-un mod similar şi, dacă între timp părţile nu se vor răzgândi, tratatul va deveni caduc în luna august.

Pe 13 februarie, ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, cel care în 1987 cosemna, alături de președintele Statelor Unite ale Americii de la acea vreme, Ronald Reagan, Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), lansa un apel Statelor Unite să reia ”un dialog serios” cu Rusia în problema armelor nucleare și avertiza împotriva ”tendințelor distructive periculoase” din politica mondială.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Summitul Grupului de la Vișegrad în Israel, anulat după declaratiile denigratoare ale Tel Aviv-ului la adresa Varșoviei: Fiecare polonez este alăptat cu antisemitism de la mama lui

Published

on

Summitul țărilor de la Vișegrad din Israel a fost anulat după ce Polonia a denunțat declarațiile israeliene privind complicitatea Poloniei la Holocaust. Prim-ministrul ceh, Andrej Babiš, a declarat că summit-ul va fi înlocuit de discuții bilaterale,urmând să fie reprogramat mai târziu în acest an, potrivit Politico.eu

Grupul de la Vișegrad este alcătuit din Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia.

Criza recentă s-a iscat după ce Netanyahu a vorbit săptămâna trecută despre așa-numita lege a Holocaustului din Polonia în timpul vizitei sale la Varșovia, pentru un summit găzduit de Statele Unite privind securitatea în Orientul Mijlociu.

Controversata legislație permite acționarea în judecată a celor care acuză poporul polonez de crime comise împotriva evreilor în timpul Holocaustului sau de cooperarea cu naziștii. Cu toate acestea, pe fondul presiunii de la Tel Aviv și Washington, guvernul a schimbat legea, astfel încât nimeni nu a fost găsit vinovat pentru pedeapsa cu închisoarea, informează Deutsche Welle.

Legea este parte a eforturilor guvernului polonez de a evidenția crimele naziștilor împotriva polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Circa 6 milioane de cetățeni polonezi, inclusiv 3 milioane de evrei, au murit în timpul ocupației germane din 1939-1945.

Netanyahu a spus că polonezii au cooperat de fapt cu naziștii pentru uciderea evreilor în timpul Holocaustului și că nu știa ca cineva să fi fost vreodată dat în judecată pentru o astfel de declarație, potrivit publicației israeliene Haaretz. El a făcut observația ca răspuns la o întrebare adresată de aceasta.

Comentariile lui Netanyahu au fost inițial citate pe site-ul web al publicației Jerusalem Post, în care premierul israelian afirma că “națiunea poloneză” a cooperat cu naziștii, cauzând tensiuni diplomatice.

Prim-Ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a reacționat pe Twitter, scriind că Polonia nu a colaborat niciodată cu Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și că țara sa a fost victima ocupației naziste. El a amenințat de asemenea că, dacă comentariul nu va fi clarificat, nu va participa la reuniunea la nivel înalt din Israel a statelor de la Vișegrad.

,,Cu aproape 80 de ani în urmă, Polonia a căzut victimă agresiunii brutale și ocupației bestiale a Germaniei naziste. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost uciși peste 6 milioane de polonezi, inclusiv 3 milioane de evrei și polonezi de origine evreiască.”


Netanyahu, care a făcut observațiile în Polonia joi, a declarat că a fost citat greșit de Haaretz și alte ziare israeliene. Prin comentariile sale nu a dorit să implice toți polonezii, a adăugat acesta, potrivit sursei citate mai sus.

Duminică, la câteva zile după ce a făcut afirmațiile public, primul ministru Benjamin Netanyahu l-a numit pe Yisrael Katz ministru de externe interimar  În aceeași zi, într-un interviu acordat i24 News, Katz a declarat:  ,,Eu sunt fiul supraviețuitorilor Holocaustului, nu vom ierta și nu vom uita niciodată că mulți polonezi au colaborat cu naziștii”.


 

El a continuat să îl citeze pe fostul prim-ministru Yitzhak Shamir, afirmând: ,,Shamir spunea că fiecare polonez este alăptat cu antisemitism de la mama lui. Nimeni nu ne va spune cum să ne exprimăm poziția și cum să-i onorăm pe morți”.

Ambasadorul polonez în Israel, Marek Magierowski, a criticat comentariile lui Katz pe Twitter, spunând că ,,Este cu adevărat uimitor faptul că noul ministru de externe al Israelului citează o remarcă atât de rușinoasă și rasistă.”


De asemenea, Morawiecki a declarat reporterilor ulterior că remarcile ministrului de externe israelian, Yisrael Katz, au fost ,,rasiste și inacceptabile” și că ,,acest lucru nu poate fi lăsat fără răspuns”.

Afirmațiile făcute de înalții demnitari israelieni nu au fost o mișcare inspirată în condițiile în care  Netanyahu a căutat sprijinul țărilor de la Vișegrad pentru politica Israelului față de palestinieni pe fondul semnalelor potrivit cărora atitudinea celor patru state față de această chestiune se deosebește de restul Uniunii Europene.

Ungaria și Republica Cehă au blocat, în mai 2018, o declarație comună a UE care ar fi criticat relocarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. De asemenea, toate cele patru state de la Visegrad s-au abținut frecvent să voteze împotriva Israelului în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Inițial, premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a transmis duminică omologului său israelian, Benjamin Netanyahu, că nu va participa la summit-ul grupului de la Vișegrad din Israel, potrivit purtătorului de cuvânt al acestuia. Ministrul de externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, a fost apoi programat să se întâlnească cu Netanyahu și liderii celorlalți trei membri ai Vișegradului, Ungaria, Slovacia și Republica Cehă, însă șeful Statului Major, Michal Dworczyk, a declarat pentru radioul polonez Jedynka că delegația poloneză nu va mai participa deloc.

În aceste condiții, summit-ul a fost transformat în reuniuni bilaterale între Israel și celelalte trei țări ale Grupului de la Vișegrad, urmând să fie reprogramat mai târziu în acest an.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Rusia vrea să trimită turiști pe orbita Pământului cu un ”iaht spațial”

Published

on

Rusia dezvoltă un ”iaht spațial” capabil să decoleze de pe aerodromuri obișnuite ca orice aeronavă și să îi ducă pe turiști pe orbita Pământulii, a precizat un proiectant șef în cadrul campaniei ruse de aviație și tehnologii spațiale NPO   pentru agenția oficială rusă de presă Sputnik , anunță Xinhua, citat de Agerpres.

Mai multe companii private lucrează la nava spaţială autonomă numită Iahtul Spaţial Selena (Selena Space Yacht), alături de Iniţiativa Naţională de Tehnologie (NTI) AeroNet şi grupurile de lucru SpaceNet, a explicat Alexander Begak în cadrul unui interviu.

”Avem oportunitatea de a ateriza pe orice aerodrom, dispozitivul aterizează ca un avion… În prezent calculăm timpul optim pentru călătoria spaţială, o traiectorie de zbor confortabilă, deoarece experienţa ne arată că oamenii nu trebuie să se afle în condiţii de zero gravitaţie pentru o perioadă de zece minute”, a spus Begak.

Specialistul a completat că dezvoltarea navei spațiale a început în urmă cu doi ani.

Trei ”iahturi spațiale” vor fi produse, fiecare dotate cu șase scaune pentru pasagei și unul pentru pilot.

Deşi nava va funcţiona în mod autonom, pilotul va fi prezent pentru confortul pasagerilor, a precizat Begak.

Costul zborului se va ridica la aproximativ 200.000 – 300.000 de dolari americani de persoană.

Potrivit lui Begak, primele zboruri ar putea avea loc peste cinci ani.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending