Connect with us

NEWS

Pew Research Center: Poate criza refugiaților să rezolve situația demografică din Europa?

Published

on

ageing populationPotrivit unui studiu realizat de Pew Research Center, Europa se confruntă în prezent cu o criză a refugiaților veniți din zonele afectate de război, criză dublată și de o modificare demografică a continentului. Procentul de îmbătrânire a populației Europei s-a dublat din 1950 până în prezent ( din 8 % în 17,6% ) fapt care a adus modificări în structura socială, politică și economică a continentului. Se dorește astfel a se sublinia modul în care cele două crize cu care se confruntă în prezent Europa pot fi transformate în oportunități de dezvoltare.

Criza refugiaților în Europa veniți din Siria, Afganistan, Irak și alte țări devastate de război subliniază un puternic contrast demografic. Sutele de mii de oameni – majoritari tineri – care pleacă din zonele de război încearcă să obțină azil într-o Europă a cărei populație este mai veche decât în aproape orice alt loc de pe pământ.

Pew Research Center analizează problema prezentată anterior prin prisma evoluției demografice a Europei. Se subliniază faptul că Europa se confruntă cu îmbătrânirea populației de zeci de ani, acest lucru datorându-se speranței de viață mai lungă și natalității scăzute. Potrivit analizei realizate de U.N.’s Population Division, în 1950 8% din populația Europei avea 65 de ani sau mai mult de 65 de ani. Acest procent a crescut în 1990 până la 12,7%, urmând ca în 2015 procentul să fie de 17,6%.

pew researcu - aging europe1

În urma acestei analize s-a evidențiat faptul că din 30 de țări cu o populație majoritară cu vârsta de 65 de ani, 27 dintre acestea se află în Europa. Printre acestea se numără Grecia, Italia, Germania, Portugalia, Finlanda și Bulgaria unde o cincime din populație are peste 65 de ani. Singura țară cu un procent mai mare decât cele din Europa este Japonia, unde 26,3 % din populație are cel puțin 65 de ani.

Astfel, creșterea vârstei medii desfășurate concomitent cu declinul forței de muncă a dus la apariția unor provocări sociale, politice și economice nu numai în Europa ci și în alte zone precum SUA, unde 14,8% din populație este îmbătrânită.

pew research - aging europe2Pew Research Center subliniază, de asemenea, că actualul val de refugiați în Europa va schimba radical dinamica demografică a continentului. Astfel, conform datelor furnizate de Eurostat – Agenția de statistică a Uniunii Europene – 81% din cele 689,000 de persoane care au cerut azil în statele Europene în cursul acestei veri sunt mai tinere de 35 de ani, iar un procent de 55% dintre acestea au vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Până la sfârșitul acestui an numărul acestora va crește – spre exemplu Germania va primi 1.5 milioane de refugiați până la finalul anului 2015.

Unii cercetători încearcă să demonstreze că acest flux de imigranți poate fi extrem de benefic pentru continentul Europa, întrucât acest val ar reînoi forța de muncă îmbâtrânită cu cea tânără ceea ce ar duce la o dezvoltare economică spectaculoasă. Christian Bodewig, liderul Băncii Mondiale pentru Europa Centrală și Țările Baltice afirmă faptul că discuțiile liderilor Europeni referitoare la criza refugiaților ar trebui sa urmărească nu dacă statul respectiv primește sau nu refugiați, ci cum poate fi transformată această criză într-o oportunitate.           

Însă alți cercetători sunt sceptici cu privire la transformarea crizei într-o oportunitate, întrucât consideră că invenstițiile economice pe care trebuie să le facă statele primitoare de refugiați pentru a asigura hrana, locuința și traiul acestora sunt mult mai mari decât beneficiile economice pe care le-ar aduce de-a lungul anilor refugiații. Spre exemplu, cheltuielile Germaniei – destinația preferată a refugiaților – în cursul acestui an sunt estimate undeva la 6,6 miliarde de dolari. De asemenea, Turcia care, deși nu este în UE, găzduiește mai mult de jumătate din numărul imigranților a cheltuit deja 7,6 miliarde de dolari în acest an.

Cum este influențată România de aceste realități demografice

Cele două crize actuale cu care se confruntă Europa au efecte și asupra structurii demografice a României. În ciuda faptului că populația României este și ea îmbătrânită asemănător celorlalte state ale Europei, aici se poate vorbi de o schimbare a structurii demografice și din punctul de vedere al mobilității populației României în state mai bine dezvoltate. Astfel, conform Institului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2015 populația României după domiciliu a fost de 22,279 milioane de persoane, în scădere comparativ cu 1 ianuarie 2014, cu 67.000 de persoane, scădere cauzată, în special, de sporul natural negativ al populației. În ceea ce privește procentul de îmbătrânire a populației României acesta a crescut continuu, de la 15,2% în 1990 la 21,2% în 2013, pe fondul creșterii speranței de viață (77,9 ani la femei – 70,7 ani la bărbați, cu aprox. 5 ani peste cea din 1990).

Pentru mai multe detalii referitoare la efectele crizei refugiaților în Europa puteți accesa http://www.pewresearch.org/fact-tank/2015/10/08/refugee-surge-brings-youth-to-an-aging-europe/

Pentru mai multe detalii referitoare la structura demografică a populației României puteți accesa http://www.insse.ro/cms/

Material realizat de Andreea Dobrița, stagiar CaleaEuropeana.ro

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NEWS

Premieră în lumea muzeală din Europa: Muzeul Antipa, primul beneficiar al uneia dintre cele mai inovatoare tehnologii japoneze anticutremur

Published

on

© Muzeul Antipa- Instagram
În contextul în care ”piesă de valoare științifică mondială” și ”exponatul de excepție din patrimoniul cultural al României” din muzeul Antipa nu ar mai putea „supraviețui’’ unui alt cutremur de magnitudinea celui din 4 martie 1977, va beneficia de un sistem de izolare seismică din Japonia, care va fi instalat în premieră în România și în Europa pentru unul dintre cele mai prețioase specimene din patrimoniul național, scheletul de Deinotherium gigantissimum, uriașul de peste 4 m înălțime și aproape tot atât lungime care poate fi admirat încă de la intrarea în holul central al muzeului, se arată în comunicatul oficial al muzeului.

Aproape 9 luni de muncă laborioasă și anevoioasă au fost necesare pentru ca actualul schelet de Deinotherium gigantissimum să fie restaurat după dezastrul pe care l-a suferit pe 4 martie 1977: ”Această comoară a Muzeului Antipa, o piesă de valoare științifică mondială și un exponat de excepție din patrimoniul cultural al României nu ar mai putea „supraviețui’’ unui alt cutremur de asemenea magnitudine.”

„Importantele pagube produse în colecții după cele două cutremure majore din 1940 și 1977 au determinat Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” să acționeze pro-activ, prin aducerea și implementarea tehnologiei japoneze „μ-Solator”, ceea ce permite protejarea specimenelor prețioase și pieselor de patrimoniu din România împotriva unui posibil cutremur major în București. Acesta este un proiect pilot la nivel european, astfel încât tehnologia inovatoare să poată fi vazută sau/și testată de oricine dorește implementarea unei soluții similare. Proiectul a fost posibil și prin implicarea MOL România, sponsor principal al Muzeului Antipa”, a declarat dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Antipa.

Marți,  23 iulie 2019, de la ora 11.00, va avea loc o demonstrație publică a modului în care funcționează μ-Solator! Dispozitivul va fi testat în prezența Ministrului Culturii și Identității Naționale, Valeriu-Daniel Breaz, a dr. Luis Ovidiu Popa, Directorul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, a oficialilor de la  Ambasada Japoniei în România, Takanori Sato, președintele Ideal Brain Co. Ltd., doctor în Inginerie și Arhitect.

Această tehnologie dezvoltată de Ideal Brain Co a primit Gold Award la Good Design Award, 2016, și se bazează pe un principiu nou și inovator, care implică două plăci extrem de subțiri, de doar 3 mm fiecare. În momentul unui cutremur cu o magnitudine mai mare de 4, sistemul se activează și izolează în mod complet obiectul de mișcarea solului.

Aceasta este cea mai subțire tehnologie antiseism disponibilă în lume, care protejează colecții de artă, obiecte de patrimoniu naționale, servere și spații de stocare a datelor în Japonia și America, și a trecut proba a două cutremure majore în Japonia, iar aceasta este prima ei instalare în Europa.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ziua Independenței SUA. Premierul Viorica Dăncilă: România a confirmat statutul său de partener de încredere pentru SUA și de aliat de nădejde în asigurarea păcii şi securităţii regionale şi globale

Published

on

Dezvoltarea, aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii în domeniile politic, militar şi de securitate, economic şi social, constituie priorități ale Guvernului României, a transmis prim-ministrul Viorica Dăncilă într-un mesaj publicat cu ocazia Zilei Naționale a Statelor Unite ale Americii.

”Celebrarea Zilei Independenţei Statelor Unite ale Americii îmi oferă plăcutul prilej de a evoca relaţia strânsă și dinamică pe care România o dezvoltă cu unul dintre cei mai puternici aliați şi parteneri ai săi. Dialogul România – SUA este conturat de liniile majore de acţiune definite de Parteneriatul Strategic bilateral. Implementarea celor mai importante obiective ale Parteneriatului răspunde interesului constant al României de a-și consolida profilul şi apartenenţa la sistemul de valori comune cu Statele Unite ale Americii, de pace, prosperitate și democraţie”, este menționat în mesajul amintit mai sus publicat de Guvernul României.

Premierul Dăncilă a mai spus că ”implementarea celor mai importante obiective ale Parteneriatului răspunde interesului constant al României de a-şi consolida profilul şi apartenenţa la sistemul de valori comune cu Statele Unite ale Americii, de pace, prosperitate şi democraţie.”

”România a confirmat statutul său de partener de încredere pentru Statele Unite şi, totodată, aliat de nădejde în asigurarea păcii şi securităţii regionale şi globale, fiind cunoscută contribuția sa, a cincea ca mărime la operațiunea NATO Resolute Support, din Afganistan. Suntem, de asemenea, profund interesaţi de consolidarea relațiilor în domeniile economic, tehnologic şi de cercetare, precum şi universitar, prin fructificarea oportunităţilor mai puţin explorate. Guvernul României apreciază și salută cu multă căldură rolul comunităţii româneşti din SUA, ca element de apropiere, coeziune şi legătură solidă interumană, socială şi culturală. Contăm, ca și până acum, pe sprijinul esențial al acestei comunități pentru obiectivul României de a deveni un puternic pol de dezvoltare regional. Transmit calde felicitări Statelor Unite ale Americii, alături de urări de pace şi prosperitate tuturor cetățenilor americani!”, mai este precizat în comunicatul citat.

Statele Unite celebrează astăzi 243 de ani de la semnarea Declarației de Independență prin care cele treisprezece colonii din America de Nord își declarau la 1776 independența față de Regatul Unit al Marii Britanii.

Sărbătoarea de 4 iulie din capitala SUA va avea loc sub deviza ”Onor Americii” și va cunoaște cea mai mare concentrare de vehicule militare după încheierea primului război din Golf, din 1991. Vor defila tancuri şi vehicule blindate. Spectacolul aerian va fi asigurat de Air Force One, bombardiere B2, avioane de luptă de ultimă generaţie şi o escadrilă de acrobaţii,

Continue Reading

NEWS

Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, reales președinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franța

Published

on

© Luca Niculescu/ Facebook

Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, a fost reales președinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franța, a anunțat diplomatul român într-o postare pe Facebook,

”Onorat să fiu reales președintele Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franța (GAFF), cu ocazia Adunării Generale a Grupului. GAFF s-a extins, ni s-au mai alăturat câteva țări : Grecia, Cipru, Macedonia de Nord și Malta. Avem multe dosare în lucru, vom face multe acțiuni în perioada următoare, iar la iarnă e prima ediție a premiului GAFF, care va recompensa o lucrare de politică internațională, diplomație sau istorie din lumea francofonă. Am relansat astfel un premiu prestigios, cel al ambasadorilor, al cărui prim laureat fusese, imediat după război, Antoine de Saint-Exupery”, a scris Niculescu, pe pagina sa de Facebook. 

”Întâlnirea de ieri s-a desfășurat în cel mai frumos salon din Quai d’Orsay, le Salon des Beauvais, celebru pentru tapiseriile sale. Și îi mulțumesc secretarului de stat din Ministerul Europei si Afacerilor Externe, Jean-Baptiste Lemoyne, responsabil cu Francofonia și Comerțul exterior, pentru primire și pentru cuvintele frumoase”, a mai detaliat acesta.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending