Connect with us

INTERNAȚIONAL

Pew Reserch: Doar 29% dintre cetățenii din 33 de țări au încredere în modul în care Donald Trump gestionează relațiile la nivel global. Angela Merkel, liderul care se bucură de cea mai mare încredere

Published

on

Președintele american, Donald Trump, este liderul care se bucură de cea mai scăzută încredere la nivel global, informează Politico Europe, care citează un studiu realizat de Pew Research Center.

Studiul, realizat în șase luni, între mai și octombrie 2019, în 33 de țări relevă că președintele american are cel mai scăzut rating dintre cei cinci lideri ai celor mai puternice țări – cancelarul german, Angela Merkel, președintele francez, Emmanuel Macron, președintele rus, Vladimir Putin, președintele chinez, Xi Jinping. Oamenii au fost întrebați dacă au încredere că fac lucrul corect privind problemele la nivel global.

© Pew Reserch Center

Astfel, 64% dintre respondenți au precizat că nu au deloc încredere în Donald Trump, comparativ cu 57% dintre aceștia, care au aceeași părere în legătură cu Vladimir Putin. Pe locul trei se claseză președintele Chinei, Xi Jinping, 43% dintre respondenții din cele 33 de țări neavând deloc încredere în alegerile pe care acesta le face cu privire la chestiuni internaționale.

Doar 29% dintre cetățenii din țările în care a fost realizat sondajul au manifestat încredere în politica președintelui Trump.

În schimb, cancelarul german Angela Merkel se bucură de cel mai ridicat grad de încredere, 46% dintre respondenți mainifestându-și încrederea în politica promovată de aceasta, urmată de președintele Franței, Emmanuel Macron, cu 41%.

Mai mult, respondenţii au declarat că lipsa de încredere nu ţine de SUA în general, ci de Trump, în particular. De asemenea, scorul diferă considerabil atunci când este comparat mandatul actualului preşedinte american cu cel al lui Barack Obama.

”Sentimentul anti-Trump este întâlnit în general în Europa de Vest”, precizează raportul, unde cel puțin trei din patru cetățeni din Germania, Suedia, Franța, Spania și Țările de Jos nu au încredere în Donald Trump.

La nivel global, Mexicul este țara a cărei cetățeni manifestă cea mai puțină încredere în președintele americani, cu doar 8%.

© Pew Reserch Center

La polul opus, țările care au ce mai multă încredere în politica globală a lui Donald Trump sunt Filipine (77%), Israel (71%), Kenya (65%), Nigeria (58%), India (56%) și Polonia (51%).

În vreme ce încrederea în Trump este la un nivel scăzut la nivel global, raportul semnalează că gradul de încredere în Statele unite este în general ridicat, deși în scădere de cât Donald Trump și-a preluat mandatul de președinte american.

© Pew Reserch Center

Politicile nepopulare

Autorii raportului semnalează că lipsa de popularitate a lui Trump la nivel global poate fi atribuită în parte politicilor sale.

© Pew Reserch Center

Sondajul a relevat că majoritatea celor chestionați nu au fost de acord cu deciziile actualului lider de la Casa Albă de a retrage Statele Unite din Acordul nuclear cu Iranul, de a amenda acordurile internaționale privind combaterea schimbărilor climatice, de a crește tarifele asupra importurilor din alte state sau de a construi un gard la granița cu Mexicul.

Singura politică ce a înregistrat o susținere este aceea privind apropierea de Coreea de Nord. 41% dintre respondenți consideră că este o politică bună, comparativ cu 36%, care dezagrează această decizie.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

SIPRI: China, al doilea producător de arme din lume, după SUA și în fața Rusiei

Published

on

© European Union, 2018

China este în prezent cel de-al doilea mare producător de arme din lume, situându-se în spatele Statelor Unite și în fața Rusiei, potrivit unui nou raport realizat de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) și publicat la 27 ianuarie, relatează Agerpres. 

China a înregistrat progrese majore în producția sa de armament în ultimii cinci ani,  cei mai mari cinci exportatori de arme la nivel mondial fiind Statele Unite, Rusia, Franța, Germania și abia pe locul cinci China, în perioada 2014-2018.

La nivelul Organizației Națiunilor Unite, China este  membru permanent cu drept de veto al Consiliului de Securitate, alături de cu SUA, Marea Britanie, Franța și Rusia.

Potrivit SIPRI, China a investit considerabil în modernizarea industriei sale de arme începând cu anii 1960, și în special din 1999 încoace.

Unul dintre obiectivele principale ale Chinei este de a fi independentă în producerea de arme și tehnologii avansate pentru forțele sale armate.

Cu toate acestea, din cauza lipsei de transparență, valoarea reală a vânzărilor de arme chineze este necunoscută, fiind bazată pe estimări. Astfel, SIPRI a identificat patru companii chineze ca fiind lideri în industria armamentului din China în baza estimărilor la vânzările de arme între 2015 și 2017.

În 2017, dintre cele mai mari 20 de companii din Top 100 SIPRI, 11 aveau sediul în SUA, șase în Europa de Vest și trei în Rusia.

Dacă cele patru companii chineze producătoare de arme, menționate în studiu, ar fi incluse în Top 100 SIPRI, toate s-ar încadra printre primele 20, vânzările combinate de arme ridicându-se la o valoare totală de 54,1 miliarde de dolari. Din cele patru companii, trei ar fi clasate în top 10, a precizat SIPRI.

Companiile identificate sunbt Aviation Industry Corporation of China (AVIC), China North Industries Corporation (NORINCO), China Electronics Technology Group Corporation CETC) și China South Industries Group Corporation (CSGC).

Aceste companii sunt clasate în urma celor mai mari patru producători de arme din lume: Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman și Raytheon – toate cu sediul în SUA.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

MAE, mesaj cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului: Episodul dramatic al Holocaustului rămâne o lecție a istoriei naționale și universale care nu ar trebui uitată niciodată

Published

on

Episodul dramatic al Holocaustului rămâne o lecție a istoriei naționale și universale care nu ar trebui uitată niciodată, în contextul internațional actual, marcat de creșterea intoleranței, xenofobiei și antisemitismului, a transmis Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Cu prilejul datei comemorative de 27 ianuarie, Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu memoriei celor peste șase milioane de victime care și-au pierdut viața în Holocaust.

”La 75 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau, România își exprimă solidaritatea cu supraviețuitorii atrocităților din timpul celui de-al doilea Război Mondial. Ministerul Afacerilor Externe subliniază că promovarea și protejarea diversității, a drepturilor omului și libertăților fundamentale reprezintă condiția esențială pentru construirea și dezvoltarea oricărei societăți democratice.”, mai este precizat în sursa amintită mai sus.

Ministerul Afacerilor Externe a reafirmat cu această ocazie ”angajamentul României pentru consolidarea instrumentelor juridice și instituționale care previn și sancționează antisemitismul și orice forme de rasism, xenofobie, discriminare rasială și intoleranță.”

Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului în care 6 milioane de evrei au fost ucişi de către regimul nazist, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Alegerea datei de comemorare a Holocaustului este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice, în după-amiaza zilei de 27 ianuarie 1945 şi a fost decisă de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite prin rezoluţia 60/7 din 1 noiembrie 2005.

În perioada martie 2016 – martie 2017, România a exercitat Președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), în acest mandat fiind adoptată definiția de lucru a antisemitismului, realizare remarcabilă a IHRA.

La nivel național, în anul 2018 a fost adoptată o lege specială pentru combaterea antisemitismului, consolidându-se, astfel, cadrul legislativ în materie, iar în 2019 a fost adoptată legea prin care se înființează Muzeul Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

SUA cer Irakului să protejeze unitățile diplomatice americane după un nou atac cu rachete asupra ambasadei din Bagdad

Published

on

© US Embassy Baghdad/Facebook

Statele Unite au cerut duminică Irakului să protejeze reprezentanța diplomatică americană după ce trei rachete au lovit în cursul serii ambasada americană la Bagdad, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Solicităm guvernului irakian să îşi îndeplinească obligaţiile de a ne proteja unităţile diplomatice”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Cel puțin cinci rachete katyusha au aterizat în zona verde puternic fortificată din capitala Irakului, trei dintre acestea lovind direct ambasada SUA, a declarat luni prim-ministrul interimar, Adil Abdul-Mahdi, potrivit Deutsche Welle.

„Acest atac ostil asupra unei misiuni străine a fost repetat cu rachete căzute în complexul ambasadei SUA. În timp ce condamnăm acest act ilegal, am instruit forțele noastre de securitate să-i aresteze pe atacatori și să îi aducă în fața justiției “, a declarat Abdul-Mahdi într-un comunicat de presă, adăugând că acest tip de atac ar putea transforma Irakul într-o zonă de conflict, relatează sursa citată.

Până în prezent, oficialii nu au raportat victime sau daune materiale.

Nimeni nu a revendicat responsabilitatea pentru atac, care survine la două zile după ce mii de irakieni s-au adunat la Bagdad, cerând trupelor americane să părăsească țara, informează CNN

Parlamentul irakian a votat expulzarea trupelor străine din țară în urma atacului, dar administrația Trump a declarat că nu intenționează să scoată retragă trupele, luând măsuri doar pentru relocarea temporară a acestora. 

Prezența trupelor străine a început să fie un subiect tot mai fierbinte în țară după ce generalul iranian Qassem Soleimani a fost asasinat la începutul acestei luni într-un atac al unei drone americane din afara Aeroportului Internațional Bagdad.

Pe 31 decembrie 2019, ambasada SUA de la Bagdad a fost atacată de membri ai grupării paramilitare Kata’ib Hezbollah și susținătorii Forțelor de Mobilizare Populară (PMF), iar Iranul a fost învinuit pentru organizarea atacului.

Potrivit președintelui Donald Trump, uciderea generalului Qassem Soleimani a venit ca răspuns la atacul de la finele anului trecut.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending