Connect with us

INTERNAȚIONAL

Pew Reserch: Doar 29% dintre cetățenii din 33 de țări au încredere în modul în care Donald Trump gestionează relațiile la nivel global. Angela Merkel, liderul care se bucură de cea mai mare încredere

Published

on

Președintele american, Donald Trump, este liderul care se bucură de cea mai scăzută încredere la nivel global, informează Politico Europe, care citează un studiu realizat de Pew Research Center.

Studiul, realizat în șase luni, între mai și octombrie 2019, în 33 de țări relevă că președintele american are cel mai scăzut rating dintre cei cinci lideri ai celor mai puternice țări – cancelarul german, Angela Merkel, președintele francez, Emmanuel Macron, președintele rus, Vladimir Putin, președintele chinez, Xi Jinping. Oamenii au fost întrebați dacă au încredere că fac lucrul corect privind problemele la nivel global.

© Pew Reserch Center

Astfel, 64% dintre respondenți au precizat că nu au deloc încredere în Donald Trump, comparativ cu 57% dintre aceștia, care au aceeași părere în legătură cu Vladimir Putin. Pe locul trei se claseză președintele Chinei, Xi Jinping, 43% dintre respondenții din cele 33 de țări neavând deloc încredere în alegerile pe care acesta le face cu privire la chestiuni internaționale.

Doar 29% dintre cetățenii din țările în care a fost realizat sondajul au manifestat încredere în politica președintelui Trump.

În schimb, cancelarul german Angela Merkel se bucură de cel mai ridicat grad de încredere, 46% dintre respondenți mainifestându-și încrederea în politica promovată de aceasta, urmată de președintele Franței, Emmanuel Macron, cu 41%.

Mai mult, respondenţii au declarat că lipsa de încredere nu ţine de SUA în general, ci de Trump, în particular. De asemenea, scorul diferă considerabil atunci când este comparat mandatul actualului preşedinte american cu cel al lui Barack Obama.

”Sentimentul anti-Trump este întâlnit în general în Europa de Vest”, precizează raportul, unde cel puțin trei din patru cetățeni din Germania, Suedia, Franța, Spania și Țările de Jos nu au încredere în Donald Trump.

La nivel global, Mexicul este țara a cărei cetățeni manifestă cea mai puțină încredere în președintele americani, cu doar 8%.

© Pew Reserch Center

La polul opus, țările care au ce mai multă încredere în politica globală a lui Donald Trump sunt Filipine (77%), Israel (71%), Kenya (65%), Nigeria (58%), India (56%) și Polonia (51%).

În vreme ce încrederea în Trump este la un nivel scăzut la nivel global, raportul semnalează că gradul de încredere în Statele unite este în general ridicat, deși în scădere de cât Donald Trump și-a preluat mandatul de președinte american.

© Pew Reserch Center

Politicile nepopulare

Autorii raportului semnalează că lipsa de popularitate a lui Trump la nivel global poate fi atribuită în parte politicilor sale.

© Pew Reserch Center

Sondajul a relevat că majoritatea celor chestionați nu au fost de acord cu deciziile actualului lider de la Casa Albă de a retrage Statele Unite din Acordul nuclear cu Iranul, de a amenda acordurile internaționale privind combaterea schimbărilor climatice, de a crește tarifele asupra importurilor din alte state sau de a construi un gard la granița cu Mexicul.

Singura politică ce a înregistrat o susținere este aceea privind apropierea de Coreea de Nord. 41% dintre respondenți consideră că este o politică bună, comparativ cu 36%, care dezagrează această decizie.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Eurodeputatul Vlad Nistor, despre guvernul de la Beijing care a impus o lege de securitate națională în Hong Kong: ”Este abominabil”

Published

on

© Vlad Nistor/Facebook

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), într-un interviu în exlusivitate pentru Caleaeuropeana.ro a comentat situația actuală din Hong Kong și consideră că ce se întâmplă în regiunea autonomă de pe coasta de sud a Republicii Populare Chineze este ”abominabil”.

Guvernul de la Beijing a decis să impună o lege de securitate națională în Hong Kong, ceea ce înseamnă că impunerea directă a legislației de securitate națională asupra Hong Kong-ului de către autoritățile de la Beijing, mai degrabă decât prin instituțiile proprii din Hong Kong, astfel cum este prevăzut la articolul 23 din Legea fundamentală, ar reduce libertățile oamenilor din Hong Kong și, în acest sens, ar eroda dramatic autonomia Hong Kong-ului.

Potrivit deputatului european, China nu respectă tratatele internaționale la care e parte. Acest lucru fiind semnalat și într-o declarație comună a Statelor Unite ale Americii și a altor trei state (Australia, Canada și Regatul Unit) prin care solicită guvernului de la Beijing să colaboreze cu guvernul și cetățenii din Hong Kong pentru a găsi un compromis acceptabil pentru ambele părți, care să onoreze obligațiile internaționale ale Chinei în cadrul ONU. 


Vlad Nistor, în calitate de europarlamentar în cel mai mare grup politic al Parlamentului European, grupul Popularilor Europeni, este membru în următoarele Comisii de specialitate: Comisia pentru afaceri externe, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, Delegația pentru relațiile cu India, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest și membru supleant în Comisia pentru comerț internațional, Comisia pentru cultură și educație, Subcomisia pentru drepturile omului, Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

SUA, Australia, Canada și Regatul Unit, profund îngrijorate de situația din Hong Kong, solicită Chinei să își onoreze obligațiile internaționale din cadrul ONU

Published

on

© Share America/ Gov

SUA, Australia, Canada și Rgatul Unit au semnat o declarație comună prin care solicită guvernului de la Beijing să colaboreze cu guvernul și cetățenii din Hong Kong pentru a găsi un compromis acceptabil pentru ambele părți, care să onoreze obligațiile internaționale ale Chinei în cadrul ONU. 

De asemenea, cele patru state se arată profund îngrijorate cu privire la decizia Beijingului de a impune o lege de securitate națională în Hong Kong: ”Impunerea directă a legislației de securitate națională asupra Hong Kong-ului de către autoritățile de la Beijing, mai degrabă decât prin instituțiile proprii din Hong Kong, astfel cum este prevăzut la articolul 23 din Legea fundamentală, ar reduce libertățile oamenilor din Hong Kong și, în acest sens, ar eroda dramatic autonomia Hong Kong-ului”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

Cei patru semnatari iterează importanța cooperării internaționale în contextul pandemiei de COVID-19: ”Concentrarea lumii asupra unei pandemii necesită o încredere sporită în guverne și cooperare internațională. Mișcarea fără precedent de la Beijing riscă să aibă efectul opus.”

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Angela Merkel a refuzat invitația președintelui Donald Trump de a participa ”în persoană” la viitorul summit G7 organizat în SUA

Published

on

© consilium.europa.eu

 

Angela Merkel a refuzat invitația președintelui Donald Trump de a participa la summit-ul  G7, pe care acesta dorea să îl organizeze în semn de revenire la normalitate din criza de coronavirus, relatează Politico.

“Cancelarul federal îi mulțumește președintelui Trump pentru invitația sa la summitul G7 de la sfârșitul lunii iunie de la Washington. Dar astăzi, având în vedere situația pandemiei, nu poate fi de acord cu participarea personală, la o călătorie în Washington”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert.

Președintele american Donald Trump și omologul său francez Emmanuel Macron au convenit joi, în cadrul unui apel telefonic, că reuniunea G7 ar trebui organizată ”în persoană”, într-un viitor apropiat, potrivit informațiilor date publicității de Casa Albă, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Președintele american a anulat în luna martie întâlnirea liderilor G7, care urma să aibă loc la 10 iunie în Statele Unite, în contextul restricțiilor de călătorie impuse ca urmare a pandemiei de .

Săptămâna trecută, preşedintele Trump a spus că încearcă să reia ideea unei reuniuni cu participare ”în persoană” deoarece aceasta ar transmite mesajul că lumea revine la normal. El a propus organizarea conferinţei la reşedinţa prezidenţială de la Camp David din Maryland.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe Robert O’Brien a declarat duminică că, în cazul organizării unei reuniuni G7 cu participare ”în persoană”, aceasta va avea loc la sfârşitul lunii iunie.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending