Piața Independenței din Kiev, inundată din nou de protestatari. Aceștia solicită înființarea unui tribunal anticorupție și ridicarea imunității parlamentare în timpul urmăririi penale

Piața Independenței din Kiev cunoscută și sub numele de Maidan, care la finalul anului 2013 și începutul anului 2014 a fost martora unor proteste de amploare izbucnite ca urmare a refuzului președintelui ucrainean pro-rus de la acea vreme, Viktor Ianukovici, de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, a fost inundată din nou de oameni și a cunoscut din nou ciocniri între forțele de ordine și manifestanți. Mii de oameni s-au adunat în fața sediului Parlamentului pentru a cere demisia președintelui Petro Poroșenko. Opoziţia îl consideră pe acesta o piedică în calea reformării ţării şi a luptei împotriva corupţiei, potrivit Digi24.

Ucrainenii sunt deciși să rămână în Piața Independenței până ce le vor fi ascultate solicitările și anume adoptarea celor trei legi: ridicarea imunitaţii parlamentare, crearea unui tribunal anticorupţie şi liste electorale deschise.

Protestatarilor li s-a alăturat fostul președinte georgian Mihail Sakaaşvili, devenit de anul trecut un puternic adversar al lui Petro Poroşenko. Autorităţile de la Kiev i-au retras cetăţenia ucraineană şi paşaportul, dar Mihail Saakaşvili a forțat granița pentru a intra în ţară. Obiectivul său este să-l înfrângă pe actualul lider de la Kiev în următoarele alegeri prezidenţiale.

Petro Poroșenko, care a preluat conducerea în urma unor ample proteste care s-au desfășurat tot în Piața Independenței, a încercat să aibă un ton conciliant şi a spus că protestele sunt un element important al democraţiei. Totuşi, forţele de ordine au blocat străzile care duc spre clădirile administrative şi au instalat puncte de control în jurul Maidanului din Kiev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.