Connect with us

NATO

Piatra de temelie a NATO într-o cronică ilustrată istorică: Niciodată un tratat cu atât de puține cuvinte nu a însemnat atâta securitate, prosperitate și pace pentru atât de mulți oameni

Published

on

© Calea Europeană/ Robert Lupițu

Corespondență din Bruxelles

Cele 32 de state membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord au marcat aniversarea a 75 de ani de la înființarea NATO printr-o ceremonie unică în istorie conferită de prezența Tratatului fondator de la Washington, semnat la 4 aprilie 1949, și transportat pentru prima dată din SUA în Europa, la Bruxelles.

Într-un discurs susținut cu ocazia unei ceremonii solemne la care au participat miniștrii de externe din cele 32 de state aliate, secretarul general al NATO a evocat privilegiul de a rosti acest discurs în prezența tratatului fondator de la Washington, aflat pentru pentru prima dată la sediul NATO. 

“Acesta este Tratatul de la Washington, originalul și îmi place Tratatul de la Washington. Nu în ultimul rând pentru că este foarte scurt, doar 14 paragrafe pe câteva pagini. Niciodată nu a existat un document unic cu atât de puține cuvinte, nu a însemnat atât de mult pentru atât de mulți oameni. Atât de multă securitate, atât de multă prosperitate, și atât de multă pace. Toate datorită promisiunii sale solemne că vom rămâne împreună și să ne protejăm unii pe alții. Așa cum am făcut-o timp de 75 de ani”, a afirmat Stoltenberg, în aplauzele audienței formate din miniștrii de externe din țările NATO, diplomații statelor membre, staff-ul internațional al Alianței și jurnaliștii prezenți la solemnul eveniment.

Semnat de 12 miniștri de externe la 4 aprilie 1949, documentul istoric a reprezentat elementul principal de atracție pentru 32 de miniștri externe aliați. “Deci trebuie să facem ceva bine!”, a exclamat Stoltenberg, după ce a amintit că 12 state au fondat NATO, iar acum în componența Alianței se află 32 de țări membre.

Citiți și Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

În cadrul aceluiași moment aniversar, aliații au marcat și împlinirea a 25, 20 și 15 ani de aderarea a 12 state, inclusiv România, fiind expuse și protocoalele de aderare ale țărilor ce au aderat în 1999, 2004 și 2009.

Ceremonia de la sediul Alianței de la Bruxelles a fost precedată de o depunere de coroane la care au participat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi președintele Comitetului Militar al Alianței, amiralul olandez Rob Bauer. În cadrul ceremoniei a fost intonat imnul NATO şi au susținut discursuri Jens Stoltenberg şi Rob Bauer. De asemenea, au susținut alocuțiuni miniştrii de externe din Cehia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia, Slovenia, Albania şi Croaţia. Cu acest prilej, a fost tăiat şi un tort de către Jens Stoltenberg şi ministrul de externe al Belgiei, Hadja Lahbib, a cărei țară găzduiește structurile decizionale aliate.

© Calea Europeană/ Robert Lupițu

© Calea Europeană

La 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia de arborare a drapelului României la sediul NATO, alături de cele ale altor șase state din regiunea Europei de Est – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. De atunci, doar alte șase state au mai aderat la Alianță, Albania și Croația în 2009, Muntenegru în 2017, Macedonia de Nord în 2020, Finlanda în 2023 și Suedia în 2024. Dacă aderarea României și a celorlalte state din est a reprezentat cel mai mare val de extindere din istoria NATO, primul val de extindere post-Război Rece a avut loc acum 25 de ani, în 1999, prin aderarea Cehiei, Poloniei și Ungariei.

Documentul fondator al Alianței, care conţine doar 14 articole şi este unul dintre cele mai suple tratate internaţionale existente, a fost expus la sediul NATO ca parte a evenimentelor dedicate aniversării a 75 de ani de la crearea Alianței.

© Calea Europeană

NATO împlinește 75 de ani de la înființare pe 4 aprilie. Acum șapte decenii și jumătate, la 4 aprilie 1949, 12 state din Europa Occidentală și America Nord înființau alianța politico-militară prin semnarea, la Washington, a Tratatului Atlanticului de Nord. Cele 12 state fondatoare sunt: Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Portugalia, Olanda și SUA. 

În 1949, Alianța s-a format din state independente, interesate în menținerea păcii și apărarea propriei independențe prin solidaritate politică și printr-o forță militară defensivă corespunzătoare, capabilă să descurajeze și, dacă ar fi necesar, să răspundă tuturor formelor probabile de agresiune îndreptată împotriva ei sau a statelor membre în baza articolului 5 din Tratat privind apărarea colectivă, bazat pe principiul “un atac împotriva unuia dintre aliați este un atac împotriva tuturor”.

Potrivit oficialilor Alianței, acest articol, activat o singură dată după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, rămâne un simbol important al relaţiei transatlantice de durată, reprezentând legătura puternică dintre Europa şi America de Nord.

Cei 75 de ani de la înființare vor fi aniversați și în luna iulie, la Washington, în cadrul unui summit al liderilor celor 32 de state membre.


Puteți citi pe larg despre
Aniversarea a 75 ani de la înființarea NATO
Aniversarea a 20 ani de la aderarea României la NATO

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Maia Sandu, la NATO: Președinta Republicii Moldova se va adresa marți în premieră Consiliului Nord-Atlantic

Published

on

© Munich Security Conference

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu efectuează marți o vizită la sediul NATO de la Bruxelles, unde se va adresa în premieră Consiliului Nord-Atlantic, organismul decizional aliat care reunește ambasadorii celor 32 de state membre ale Alianței.

Potrivit unui comunicat al NATO, Sandu va fi primit la sediul Alianței de către secretarul general Mark Rutte înainte de a participa la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic.

Este pentru prima dată când președinta Republicii Moldova se va adresa țărilor aliate. Vizita lui Sandu la NATO vine la o săptămână după ce Mark Rutte a afirmat că Republica Moldova este pe “radarul” Alianței și lasă la nivelul autorităților din România decizia apărării Moldovei de dronele rusești.

Rutte a spus că Republica Moldova este prezentă pe radarul NATO, iar el personal este într-un contact “intens” cu preşedinta Maia Sandu.

“Însă puteţi fi siguri că Moldova este foarte mult prezentă pe radarul nostru NATO. Respectăm ţara, respectăm conducerea, mai ales având în vedere ce s-a întâmplat în timpul recentelor alegeri şi referendumului pro-european, şi cât de multă influenţă externă a existat, totuşi guvernul reuşind să meargă înainte într-un mod calm şi măsurat, alături de populaţie”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

În ceea ce privește relația dintre NATO și Republica Moldova, Alianța recunoaște neutralitatea constituțională a acestei țări. Cu toate acestea, Republica Moldova și-a făcut loc în agenda decizională a ultimelor două summit-uri NATO, cel de la Vilnius din 2023 și cel de la Washington din 2024.

În declarația finală a summitului de la Washington, liderii NATO au solicitat Rusiei să își retragă toate forțele din Republica Moldova, staționate acolo fără acordul țării, și salută eforturile Moldovei de a continua reformele democratice pe măsură ce avansează cu integrarea sa europeană.

Ne angajăm să sprijinim capacitățile lor de securitate și apărare și să le consolidăm capacitatea de a contracara amenințările hibride. De asemenea, ne consolidăm angajamentele cu interlocutorii existenți și potențial noi din afara zonei euro-atlantice, atunci când acest lucru ar putea consolida securitatea noastră reciprocă”, au decis liderii NATO, cu referire la țări precum Bosnia și Herțegovina și Republica Moldova.

Anul trecut, la summitul aliat de la Vilnius a fost consemnată o susținere politică în premieră pentru Republica Moldova în declarația unui summit NATO, aliații asumându-și că sprijină ferm “integrarea țării în UE” și dreptul acesteia de a-și decide “propriul curs al politicii externe”.

Continue Reading

NATO

Donald Trump le readuce în atenție aliaților europeni fiorii din primul mandat: Dacă își plătesc facturile și dacă eu cred că ne tratează corect, voi rămâne în NATO

Published

on

© NATO/ Flickr

Președintele ales al SUA Donald Trump a declarat că ar lua în considerare “în mod absolut” retragerea Statelor Unite din NATO dacă aliații europeni nu “își plătesc facturile”.

Într-un interviu difuzat duminică de NBC News, Trump, care se va întoarce la Casa Albă ca al 47-lea președinte al SUA pe 20 ianuarie, a subliniat schimbările în politicile interne și externe pe care intenționează să le pună în aplicare după ce va prelua funcția.

“NATO [națiunile europene] a profitat de noi [SUA] în ceea ce privește comerțul. Nu ne iau mașinile, nu ne iau produsele alimentare, nu ne iau nimic. Este o rușine. În plus, noi îi apărăm, așa că este o dublă lovitură”, a spus Trump, potrivit TVP.

“Am reușit să obțin sute de miliarde de dolari investiți în NATO doar printr-o atitudine dură. Am spus țărilor: Nu vă voi proteja dacă nu plătiți, iar acestea au început să plătească, ceea ce s-a ridicat la peste 600 de miliarde de dolari”, a continuat el.

Când a fost întrebat dacă va menține Statele Unite în alianță, Trump a spus: “Dacă ei [aliații] își plătesc facturile și dacă eu cred că ne tratează corect, răspunsul este: absolut, voi rămâne în NATO”.

Cu toate acestea, dacă aliații nu își plătesc datoriile, Trump a declarat că va lua “absolut” în considerare retragerea SUA din NATO.

Republicanul, în timpul mandatului său anterior de președinte, a presat în mod constant națiunile europene să își crească cheltuielile militare, cerându-le să aloce cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru apărare, pentru a asigura o contribuție echitabilă la securitatea colectivă în cadrul NATO.

Dintre țările NATO, Polonia alocă cea mai mare parte din PIB pentru apărare, cu 4,12%.  Bugetul pentru 2025, anunțat de prim-ministrul polonez Donald Tusk în luna august, ridică această cifră la 4,7% – o sumă record menită să consolideze securitatea Poloniei în contextul amenințărilor de agresiune rusească.

România alocă 2,5% din PIB pentru apărare.

De altfel, un număr record de 23 de țări NATO din 32 vor atinge ținta de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare ale Alianței în anul 2024, potrivit celor mai recente statistici publicate de Alianța Nord-Atlantică în vara acestui an, cu România fiind situată la un buget estimat al apărării de 2,25% din PIB pentru anul 2024.

Germania, Olanda, Norvegia și Turcia se numără printre țările care au atins cifra de 2% pentru prima dată.

În toată Europa și Canada, aliații NATO au sporit, în acest an, cheltuielile pentru apărare cu 18%, aceasta fiind cea mai mare creștere din ultimele decenii.

Polonia se află în fruntea clasamentului, cu 4,12 %, urmată de Estonia (3,43%), SUA (3,38%), Letonia (3,15%) și Grecia (3,08%). Croația, Portugalia, Italia, Canada, Belgia, Luxemburg, Slovenia și Spania sunt țările care au alocat sub 2% din PIB pentru apărare.

Continue Reading

NATO

Trump, după întâlnirea tripartită cu Zelenski și Macron la Paris: Ucraina ar dori să încheie un acord de pace. Este timpul ca Vladimir să acționeze, China poate ajuta

Published

on

© Emmanuel Macron/ X

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat duminică că președintele ucrainean Volodimir Zelenski dorește o “înțelegere” pentru a pune capăt războiului cu Rusia, după ce cei doi s-au întâlnit la Paris pentru a discuta despre viitorul conflictului, relatează France24.

Președintele francez Emmanuel Macron a găzduit sâmbătă, la Palatul Elysee, discuții tripartite cu Zelensky și Trump, în timp ce la Kiev cresc temerile cu privire la poziția viitoarei administrații americane.

Trump și-a bătut joc în mod deschis de asistența militară de miliarde de dolari trimisă Ucrainei și s-a lăudat că ar putea pune capăt conflictului în 24 de ore.

Zelenski și Ucraina ar dori să încheie un acord și să oprească nebunia”, a scris Trump pe platforma sa socială Truth.

“Ar trebui să existe o încetare imediată a focului și ar trebui să înceapă negocierile. Prea multe vieți sunt irosite inutil, prea multe familii sunt distruse și, dacă se continuă, se poate transforma în ceva mult mai mare și mult mai rău”.

Îl cunosc bine pe Vladimir. Este timpul ca el să acționeze, China poate ajuta. Lumea aşteaptă!“, a conchis Donald Trump.

La câteva ore după întâlnirea celor trei, administrația demisionară a președintelui american Joe Biden a anunțat un nou pachet de asistență militară în valoare de 988 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Pachetul include drone, muniție pentru lansatoarele de rachete de precizie HIMARS, precum și echipamente și piese de schimb pentru sisteme de artilerie, tancuri și vehicule blindate, a declarat Pentagonul.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, președintele francez Emmanuel Macron și liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, au purtat discuții sâmbătă la Paris, reuniți în cadrul unei ceremonii grandioase pentru a marca redeschiderea Catedralei Notre-Dame, Macron convocând reuniunea trilaterală înaintea unui eveniment de seară pe care îl găzduia pentru a sărbători restaurarea catedralei la cinci ani după ce aceasta a fost devastată de un incendiu.

Zelenski a declarat că întâlnirea a fost “bună și productivă” și că cei trei lideri au convenit să continue să lucreze împreună.

Președintele Trump este, ca întotdeauna, hotărât. Îi mulțumesc”, a scris Zelenski pe platforma de social media X. “Cu toții ne dorim ca acest război să se încheie cât mai curând posibil și într-un mod corect”, a adăugat el.

Discuția s-a axat pe poporul nostru și pe modalitățile de sprijinire a acestuia, pe situația generală și pe stabilirea unei păci echitabile.

Cu toții ne dorim pacea. Dar este esențial pentru noi, și aceasta este poziția noastră, ca pacea să fie justă pentru noi toți și ca Rusia, Putin sau orice alt agresor să nu aibă posibilitatea de a se întoarce vreodată. Și acesta este cel mai important lucru – doar pace și garanții de securitate, garanții puternice de securitate pentru Ucraina”, a conchis președintele ucrainean.

De la realegerea lui Trump, Zelenski și-a exprimat optimismul cu privire la evoluția războiului din Ucraina în contextul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump la Casa Albă, declarând că “războiul se va încheia mai devreme” datorită politicilor pe care noua administrație americană intenționează să le implementeze.

Zelenski a demarat și o acțiune de diplomație personală și de angajare cu președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, făcând trimitere la fostul mare președinte republican Ronald Reagan, pe care Trump îl admiră și care a fost un lider marcant în susținerea eliberării Europei de Est de sub dominația comunistă impusă de la Moscova.

Liderul ucrainean a amintit de conceptul “pace prin forță” promovat de fostul și viitorul președinte al SUA. Confruntată cu o soartă incertă sub noua epocă Trump, Ucraina apelează la acest concept pe care strategii din jurul republicanului l-au promovat ca parte a gândirii de politică externă a președintelui ales. Un articol publicat în vara acestui an în revista Foreign Affairs de fostul consilier pentru securitate națională al lui Trump, Robert O’Brian, prezintă “revenirea păcii prin forță” ca argumente și principiu definitoriu pentru politica externă a lui Trump.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL52 minutes ago

Ziua Internațională a Drepturilor Omului. MAE: Respectul pentru drepturile omului este indispensabil pentru pace, democrație și dezvoltare durabilă

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Roxana Mînzatu, după ce un studiu OCDE arată o scădere sau stagnare a competențelor adulților în materie de citire, scriere și calcul: Este nevoie de o schimbare transformatoare în abordarea europeană a competențelor

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Republica Moldova primește 50 milioane de euro asistență macrofinanciară de la Comisia Europeană

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 hours ago

Banca Europeană de Investiții oferă împrumuturi în valoare de 3 miliarde de euro pentru agricultură în întreaga Europă, cu accent pe tinerii fermieri, egalitatea de gen și investițiile verzi

ROMÂNIA3 hours ago

ICI București și InfoCons au lansat primul proiect european la nivel global pentru conștientizarea, educarea și informarea pieței cu privire la securitatea și securizarea conceptelor vizuale

U.E.3 hours ago

UE semnalează: Regresul democratic al Georgiei și măsurile represive împotriva protestarilor au consecințe asupra relațiilor noastre bilaterale

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Von der Leyen, alături de fermierii europeni: Trebuie să aveți o poziție de negociere mai puternică față de cei care stabilesc prețurile

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump la reședința din Florida a președintelui ales

INTERNAȚIONAL4 hours ago

The Guardian: Anularea alegerilor din România și interferența Rusiei, un semnal de alarmă pentru statele democratice. Bucureștiul a avut dreptate să traseze o linie clară

CONSILIUL UE4 hours ago

Consiliul UE pavează calea pentru introducerea unui certificat fiscal electronic pentru scutirile de TVA

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI6 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII6 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI7 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ7 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ1 week ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending