Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Pilonul European al Drepturilor Sociale: CE adoptă noul cadru strategic al UE privind sănătatea și securitatea la locul de muncă 2021-2027

Published

on

© European Union, 2014

Comisia Europeană  își reînnoiește luni, 28 iunie, angajamentul de a actualiza normele privind securitatea și sănătatea în muncă prin adoptarea cadrului strategic al UE privind sănătatea și securitatea la locul de muncă pentru perioada 2021-2027, potrivit unui comunicat.

Acesta stabilește acțiunile-cheie necesare pentru îmbunătățirea sănătății și securității lucrătorilor în următorii ani și este cu atât mai necesară în contextul în care pandemia de COVID-19 a demonstrat importanța crucială a sănătății și securității în muncă (SSM) pentru protejarea sănătății lucrătorilor, pentru funcționarea societății noastre și pentru continuitatea activităților economice și sociale critice.

Noua strategie se axează pe trei obiective transversale, și anume gestionarea schimbărilor generate de tranziția verde, digitală și demografică, precum și a schimbărilor din mediul de lucru tradițional, îmbunătățirea prevenirii accidentelor și a bolilor și creșterea gradului de pregătire pentru eventuale crize viitoare.

În ultimele decenii, s-au înregistrat progrese – de exemplu, accidentele mortale la locul de muncă în UE au scăzut cu aproximativ 70 % în perioada 1994-2018 – dar mai rămân încă multe de făcut. În ciuda acestor progrese, în UE-27 s-au înregistrat peste 3 300 de accidente mortale și 3,1 milioane de accidente nemortale în 2018. Peste 200 000 de lucrători mor în fiecare an din cauza bolilor profesionale. Cadrul actualizat va contribui la mobilizarea instituțiilor UE, a statelor membre și a partenerilor sociali în jurul unor priorități comune în materie de protecție a lucrătorilor. Acțiunile sale vor contribui, de asemenea, la reducerea costurilor asistenței medicale și vor ajuta întreprinderile, inclusiv IMM-urile, să devină mai productive, mai competitive și mai sustenabile.

Cadrul strategic se axează pe trei obiective-cheie pentru următorii ani: schimbare, prevenire și pregătire

  1. Anticiparea și gestionarea schimbărilor din noua lume a muncii: pentru a asigura locuri de muncă sigure și sănătoase în timpul tranziției digitale, verzi și demografice, Comisia va revizui Directiva privind locurile de muncă și Directiva privind lucrul la monitor și va actualiza limitele de protecție pentru azbest și plumb. Comisia va pregăti o inițiativă la nivelul UE privind sănătatea mintală la locul de muncă, în care va evalua problemele emergente legate de sănătatea mintală a lucrătorilor și va prezenta orientări pentru măsurile care vor fi luate.
  2. Îmbunătățirea prevenirii bolilor profesionale și a accidentelor de muncă: acest cadru strategic va promova o abordare de tip „viziune zero” în vederea eliminării deceselor profesionale în UE. De asemenea, Comisia va actualiza normele UE privind substanțele chimice periculoase, în vederea combaterii cancerului, a bolilor sistemului reproducător și a bolilor respiratorii.
  3. Creșterea gradului de pregătire pentru posibile amenințări viitoare la adresa sănătății: pe baza învățămintelor desprinse din pandemia actuală, Comisia va elabora proceduri de urgență și orientări pentru implementarea, punerea în aplicare și monitorizarea rapidă a măsurilor în cazul unor potențiale crize sanitare viitoare, în strânsă cooperare cu actorii din domeniul sănătății publice.

Acțiunile incluse în cadrul strategic vor fi puse în aplicare prin: (i) un dialog social puternic, (ii) un proces consolidat de elaborare a politicilor pe baza datelor concrete, (iii) o mai bună aplicare și monitorizare a legislației UE existente, (iv) campanii de sensibilizare și (v) mobilizarea de fonduri pentru a investi în securitatea și sănătatea în muncă, inclusiv din fonduri ale UE, cum ar fi Mecanismul de redresare și reziliență și fondurile politicii de coeziune.

De asemenea, Comisia invită statele membre să își actualizeze strategiile naționale în materie de securitate și sănătate în muncă pentru a se asigura că noile măsuri sunt aplicate la locul de muncă. Dincolo de frontierele UE, Comisia va continua, de asemenea, să joace un rol de lider în promovarea unor standarde ridicate de securitate și sănătate în muncă la nivel mondial.

Actualizarea cadrului strategic al UE privind sănătatea și securitatea la locul de muncă pentru perioada 2021-2027, având în vedere pandemia de COVID-19, face parte din programul de lucru al Comisiei pentru 2021Pilonul european al drepturilor sociale subliniază în principiul 10 că „lucrătorii au dreptul la un nivel ridicat de protecție a sănătății și securității în muncă.”

Cu ocazia Summitului social de la Porto din data de 7 mai 2021, toți partenerii și-au reînnoit angajamentul în favoarea punerii în aplicare a pilonului și a unei Europe sociale puternice, în Angajamentul social de la Porto. Aceștia s-au angajat să sprijine concurența loială și sustenabilă pe piața internă, inclusiv prin locuri și medii de lucru sănătoase.

Cadrul strategic anterior al UE privind sănătatea și siguranța la locul de muncă 2014-2020 s-a axat, printre altele, pe prevenirea bolilor profesionale, pe abordarea schimbărilor demografice și pe punerea în aplicare a legislației. Printre principalele realizări se numără trei actualizări succesive ale Directivei privind agenții cancerigeni și mutageni și orientările și instrumentele online pentru angajatori ale Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA), inclusiv privind COVID-19.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

România, în cooperare cu Comisia Europeană, lansează un proiect-pilot pentru gestionarea migrației

Published

on

© European Union, 2023

În urma unei cooperări strânse între Comisia Europeană și autoritățile române, s-a ajuns la un acord privind lansarea în România, vineri, 17 martie, a unui proiect pilot pentru gestionarea migrației. Proiectul pilot prevede punerea în aplicare de către România a mai multor instrumente în domeniul azilului, al returnărilor, al gestionării frontierelor și al cooperării internaționale, pe baza bunelor practici românești în aceste domenii.

Proiectul-pilot va fi pus în aplicare cu un sprijin operațional, tehnic și financiar puternic din partea Comisiei și a principalelor agenții UE din domeniul afacerilor interne (Agenția Europeană pentru Azil, Europol și Frontex).

Acesta este un rezultat concret și important al angajamentului și sprijinului la nivel înalt al României pentru o soluție durabilă de gestionare a migrației la nivelul UE, pe baza rezultatelor sale solide în gestionarea migrației. România, prin poziția sa geografică strategică, care se învecinează cu Serbia, Ucraina și Moldova, joacă un rol-cheie în securizarea frontierei noastre externe comune, contribuind în mod eficient la gestionarea migrației și la asigurarea unui nivel ridicat de securitate”, transmite Comisia Europeană.

Citiți și 

Surse politice: În România nu vor fi construite garduri la frontiere. Proiectul-pilot cu Comisia Europeană va fi unul de bune practici pentru a arăta cum sunt protejate granițele

Klaus Iohannis, la summitul UE: România nu este parte a niciunei rute de migrație. Vom lucra cu Comisia la un proiect pilot pentru a disemina bunele noastre practici în securizarea frontierelor UE

Doresc să mulțumesc călduros României pentru că a acceptat să prezinte la nivel european cele mai bune practici privind procedurile rapide de azil și de returnare, bazându-se pe bunele sale practici și pe cooperarea solidă cu țările vecine. Prin acest proiect pilot, România aduce o contribuție extrem de valoroasă la efortul comun la nivel european de a gestiona provocările legate de migrație într-un mod eficient, comun și unitar. Comisia va acorda întregul său sprijin”, a declarat Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne.

„Am decis să ne alăturăm acestui proiect ca un semnal al angajamentului profund al României și al contribuției substanțiale la punerea în aplicare a concluziilor Consiliului European. Mai ales în aceste vremuri dificile, acordul nostru de astăzi arată încă o dată că România acționează într-un spirit de solidaritate și responsabilitate la nivelul UE și continuă să joace un rol activ în elaborarea de soluții comune în materie de migrație și de gestionare a frontierelor, bazându-se pe cele mai bune practici ale României în aceste domenii. Am decis să lucrăm împreună – România, Comisia Europeană și agențiile UE – pentru a consolida în continuare instrumentele noastre operaționale pentru gestionarea frontierelor externe și a migrației și, astfel, pentru a stimula în continuare eforturi sporite în întreaga UE”, a declarat Lucian Bode, ministrul român al afacerilor interne.

Pentru a aborda provocările actuale în materie de migrație, scrisoarea președintelui Comisiei din 26 ianuarie și liderii din UE reuniți în Consiliul European din 9-10 februarie 2023, au solicitat punerea în aplicare a unor acțiuni operaționale-cheie în domeniul protecției frontierelor, al azilului și al returnării. Una dintre acțiunile operaționale vizate prevede înființarea de proiecte pilot pentru proceduri rapide de azil și de returnare în statele membre interesate.

La Consiliul European dedicat migrației, președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea definirii unor măsuri cât mai concrete, operaţionale care să răspundă provocărilor în materie de migraţie ilegală, exprimând, în acest sens. deschiderea României de a lucra cu Comisia Europeană la un proiect-pilot pentru a contribui „cu experienţa recunoscută în securizarea frontierei externe şi combaterea migraţiei ilegale, deşi ţara noastră nu este parte a niciunei rute de migraţie şi nici sursă de mişcări secundare”. Totodată, șeful statului a cerut ca tema migrației să nu fie legată de extinderea spațiului Schengen, invocată de Austria în mod incorect ca argument pentru votul său, din decembrie anul trecut, împotriva aderării României și Bulgariei la zona de liberă circulație.

 

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE și NATO au lansat grupul operativ comun privind reziliența infrastructurilor critice. Prima reuniune la nivel de experți a avut loc

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană și NATO și-au unit joi forțele pentru a intensifica cooperarea existentă între cele două organizații prin lansarea unui grup operativ UE-NATO privind reziliența infrastructurilor critice, în vederea consolidării securității comune, a anunțat joi Comisia Europeană într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Acest grup operativ a fost anunțat în comun de președintele Ursula von der Leyen și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la 11 ianuarie 2023.

“Provocările la adresa securității și rezilienței Uniunii Europene devin din ce în ce mai complexe și mai dinamice. O serie de actori ne testează în mod constant reziliența, încercând să exploateze deschiderea, interdependența și conectivitatea societăților și economiilor noastre. Utilizarea energiei ca armă și actele de sabotaj împotriva gazoductelor Nord Stream au condus la o atenție sporită pentru asigurarea rezilienței infrastructurii noastre critice. În acest context, este esențial ca atât UE, cât și NATO să sprijine eforturile de consolidare a rezilienței naționale și colective împotriva amenințărilor la adresa infrastructurii noastre critice”, arată sursa citată.

Cu ocazia zilei acestei lansări, Ursula von der Leyen a declarat că “trebuie să consolidăm reziliența infrastructurii noastre critice pentru a fi întotdeauna pregătiți”.

“Astăzi am lansat cu succes prima reuniune a Grupului operativ pentru infrastructuri critice reziliente. Experți de rang înalt din cadrul UE și NATO vor lucra împreună pentru a identifica principalele amenințări la adresa infrastructurii noastre critice și pentru a elabora răspunsuri”, a continuat ea.

UE și NATO vor face schimb de bune practici, vor spori gradul de cunoaștere comună a situației, vor elabora principii-cheie pentru a îmbunătăți reziliența, inclusiv măsuri de atenuare și acțiuni de remediere. În această etapă, grupul operativ va acoperi patru sectoare: energie, infrastructură digitală, transporturi și spațiu. Grupul operativ este format din personal al UE și al NATO și va fi înființat în cadrul dialogului structurat UE-NATO privind reziliența.

Numai lucrând împreună putem contracara pe cei care încearcă să ne submineze securitatea și ne putem asigura că infrastructura noastră critică rămâne robustă și fiabilă în fața amenințărilor în evoluție, conchide sursa citată.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Politica de coeziune: CE lansează Inițiativa Urbană Europeană pentru creșterea inovării și îmbunătățirea calității investițiilor în zonele urbane

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Astăzi, 16 martie, în cadrul Forumului Orașelor, Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a lansat Inițiativa Urbană Europeană (EUI), care are ca scop creșterea inovării și îmbunătățirea calității investițiilor în zonele urbane.

EUI va lansa mai multe cereri de proiecte de inovare urbană și va sprijini, printre altele, schimbul de capacități și de cunoștințe privind dezvoltarea urbană durabilă.

„Aproape 72% dintre europeni trăiesc în orașe, localități și zone suburbane care se confruntă cu provocări precum șomajul, migrația, demografia, poluarea. Sprijinul acordat orașelor prin politica de coeziune a fost consolidat pe parcursul anului, cel puțin 8% din alocarea din Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul acestei perioade de programare 2021-2027 va fi direcționată către orașe. Inițiativa Urbană Europeană va oferi părților interesate din mediul urban oportunitatea de a-și îmbunătăți capacitățile și de a accesa direct fondurile pentru inovare în vederea dezvoltării inteligente, durabile și echitabile a orașelor noastre”, a declarat comisarul european Elisa Ferreira.

EUI a lansat deja o primă cerere de propuneri în octombrie 2022 în sprijinul Noului Bauhaus European, care s-a încheiat recent, cu 99 de candidaturi din 21 de state membre. Câștigătorii vor fi anunțați în luna iunie.

O a doua cerere de propuneri pentru acțiuni urbane inovatoare va fi publicată în mai 2023, cu un buget de 120 milioane de euro pentru proiecte de ecologizare a orașelor, de asigurare a unui turism durabil și de valorificare a talentelor.

Cu un buget de 450 milioane de euro în perioada 2021-2027, EUI se bazează pe realizările pozitive ale acțiunilor urbane inovatoare, care au sprijinit 86 de proiecte cu 372 milioane de euro în perioada 2014-2020 în întreaga UE.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA44 mins ago

Bogdan Aurescu va susține, la Bruxelles, furnizarea cât mai rapidă de echipament militar și instruire Ucrainei și înăsprirea sancțiunilor la adresa Rusiei

U.E.2 hours ago

UE salută decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare împotriva lui Putin: Este un început de tragere la răspundere a liderilor ruși pentru crime și atrocități

G716 hours ago

G7: Este regretabilă lipsa de reacție a Consiliului de Securitate al ONU în privința testelor cu rachete ale Coreei de Nord

U.E.19 hours ago

Germania își închide ultimele trei centrale nucleare la 15 aprilie

U.E.20 hours ago

Liderii țărilor din UE ar urma să solicite companiilor „să utilizeze pe deplin” mecanismul de achiziție în comun a gazelor naturale

U.E.23 hours ago

Serbia și Kosovo au convenit asupra pașilor pentru normalizarea relațiilor în cadrul procesului mediat de UE

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis, în vizită la Masdar City. România și Emiratele Arabe Unite vor continua să facă pași în a se susține reciproc în tranziția verde și digitală

INTERNAȚIONAL2 days ago

Acordul care permite exportul în siguranță al cerealelor din porturile ucrainene a fost prelungit, anunță Turcia și ONU

INTERNAȚIONAL2 days ago

Turcia face eforturi pentru o nouă prelungire a acordului privind exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră

MAREA BRITANIE2 days ago

Fostul premier britanic Tony Blair consideră că revenirea Regatului Unit în UE este „o chestiune pentru o generație viitoare”

NATO3 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ4 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE4 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA4 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac4 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL6 days ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.1 week ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending