Connect with us

ROMÂNIA

Planul național de prevenire şi combatere a cancerului, promulgat. Klaus Iohannis: Transpunem în practică dreptul fundamental la sănătate

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se aprobă Planul Național de prevenire și combatere a cancerului, după ce acesta a primit undă verde din partea Camerei Deputaților, cameră decizională, la 19 octombrie.

În alocuțiunea susținută în cadrul ceremoniei organizate la mai puțin de luni de la lansarea acestui plan, șeful statului a evocat ”progresele remarcabile ale științei medicale, tehnologii de multă generație care transformă cancerului într-o boală care poate fi controlată” și la care ”românii au dreptul”.

Citiți și: 
Planul Național pentru Combaterea Cancerului, aprobat oficial în Parlament: ”Construit în baza modelului european, va aduce speranță pacienților români”

”Îmi face plăcere să găzduiesc astăzi, la Palatul Cotroceni, evenimentul care marchează semnarea decretului de promulgare a legii prin care se aprobă Planul național de prevenire şi combatere a cancerului. Încă de la început vreau să vă spun că apreciez foarte mult modul în care toți cei cu responsabilități în promovarea actului normativ au înțeles apelul transmis în urmă cu mai puțin de 11 luni, cu ocazia lansării proiectului acestui plan. Maniera în care autoritățile, specialiștii și pacienții au colaborat pentru ca acest demers să fie finalizat reprezintă un standard de bune practici, care merită multiplicat nu doar în sănătate, ci și în multe alte domenii. Am urmărit îndeaproape parcursul proiectului și mă bucur să constat că interesul pacientului a fost prioritar. Așadar, le mulțumesc tuturor celor dedicați în susținerea acestei cauze”, și-a exprimat aprecierea președintele.

Acesta a semnalat că ”sănătatea nu este și nu trebuie să reprezinte niciodată o miză electorală sau un prilej pentru demagogie și oportunism politic. Starea de sănătate a unei națiuni este un vector indiscutabil pentru progres și, din această perspectivă, se impune ca politicile publice în acest domeniu să fie bine fundamentate”, a mai punctat Iohannis.

El a dat asigurări că se va implica, ori de câte ori va considera că este nevoie, în ”corectarea unor situații incorect gestionate, care pun în pericol îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare a României”.

”Momentul de astăzi este un foarte bun exemplu că eforturile susținute duc la punerea în practică a angajamentelor asumate. Sunt încrezător că, deși rezultatele nu vor apărea peste noapte, putem reuși împreună, în parteneriat, printr-un efort național, să îmbunătățim starea de sănătate a populației. În ceea ce privește aplicarea Planului național pentru prevenirea şi combaterea cancerului, avem obligația să acționăm acum, în numele tuturor celor care au pierdut lupta cu această boală și al celor care astăzi se confruntă cu un diagnostic dramatic. Sunt progrese remarcabile ale științei medicale, sunt tehnologii de ultimă generație care transformă cancerul într-o boală care poate fi controlată. Românii au dreptul la aceste inovații ale prezentului. Prin legea promulgată astăzi, transpunem în practică dreptul fundamental la sănătate. Actorii cu responsabilități, în parteneriat cu mediul academic și mediul privat, au obligația de a identifica soluțiile, pentru a permite accesul larg la opțiuni terapeutice adecvate”, a adăugat șeful statului.

Președintele a atras atenția că ”acțiunea doar pe componenta clinică nu va reuși să influențeze în mod semnificativ statisticile privind mortalitatea și morbiditatea prin cancer”.

Klaus Iohannis a amintit de raportul Comisiei Europene privind Starea Sănătății în Uniunea Europeană pentru anul 2021, conform căruia România ocupă locul trei în UE privind mortalitatea care poate fi prevenită.

De altfel, jumătate dintre ”decesele din anul 2019 pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali, inclusiv fumatul, alimentația nesănătoasă, consumul de alcool și activitatea fizică scăzută. Factorii de mediu, precum poluarea aerului, contribuie, de asemenea, la un număr considerabil de decese”.

În acest context, președintele a lansat un îndemn la adresa instituțiilor competente de a ”acționa susținut în a  promova o politică unitară de prevenție și educație pentru sănătate”.

”Rolul societății civile este esențial în sprijinirea eforturilor autorităților de a crește nivelul de alfabetizare în sănătate. Accesul la informații de încredere poate fi salvator, ghidând pacientul către depistarea precoce a bolilor și tratamentul corespunzător”, a mai spus Iohannis.

În încheiere acesta a amintit că ”resursele din Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă o oportunitate extraordinară pentru investiții importante în lupta împotriva cancerului”.

”Fiți eficienți și valorificați aceste fonduri la potențialul maxim!”, a conchis președintele.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

MCID și ADR fac un nou pas spre digitalizarea României prin lansarea aplicației mobile ROeID, care asigură identitatea digitală a tuturor cetățenilor români

Published

on

© Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) împreună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) au lansat joi, 25 mai, aplicația mobilă ROeID, informează un comunicat remis caleaeuropeană.ro.

Aplicația oferă o modalitate nouă de gestionare a conturilor pentru serviciile publice, toate serviciile digitale fiind accesibile printr-un singur login. Practic, ROeID asigură identitatea digitală a tuturor cetățenilor României, facilitându-le autentificarea în toate platformele digitale pe care statul român le administrează, dar și conectarea la alte platforme digitale guvernamentale din întreaga Uniune Europeană. O imagine a cărții de identitate, un selfie și un video scurt sunt pașii necesari pentru crearea contului ROeID.

Până acum, fiecare dintre noi mergea în fața unui funcționar, prezenta cartea de identitate, iar funcționarul verifica imaginea și datele validând astfel identitatea persoanei. Prin identitatea digitală ROeID, cetățenii se vor autentifica online, digital, direct printr-un singur set de credențiale. Aplicația mobilă ROeID este un instrument de bază în digitalizarea tuturor serviciilor publice.

Proiectul este unul european, în valoare totală de 74 milioane de lei, un proiect vital care are termen de finalizare luna august 2023. Noi am accelerat procedurile astfel încât la nivelul lunii mai să avem această versiune Beta, ca utilizatorii din România să o poată testa. Este un proiect important, un pas pe care România trebuia să îl facă. Vom marca astfel, un nou pas spre digitalizarea țării. Un lucru important de specificat este că aplicația reprezintă un beneficiu și pentru românii din Diaspora. Un român din Diaspora și fără cont bancar în România va putea prin contul creat pe Ghișeul.ro să își rezolve toate problemele privind taxele sau impozitele bancare, plăți la ANAF sau emiterea gratuită a cazierului judiciar. Serviciile care sunt online dar până acum necesitau deplasarea la ghișeu, vor fi disponibile prin ROeID”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

 

Astfel, vom putea folosi ROeID în platformele gestionate de instituțiile publice așa cum folosim acum contul Facebook sau Google pentru a ne autentifica în alte platforme private. Platformele digitale guvernamentale vor avea opțiunea de login, de conectare cu ROeID, marcată printr-un buton specific – Autentificare cu ROeID.

Autoritatea pentru Digitalizarea României vine cu o a doua aplicație anul acesta, în sprijinul cetățenilor. Încercăm să menținem această tendință, pentru a simplifica cât mai multe proceduri. Vrem să creăm un ecosistem centralizat, o bază aferentă serviciilor publice. Avem strategia și legislația stabilite, rămâne doar să implementăm proiecte importante care să sprijine oamenii în interacțiunea lor digitală cu administrația”, a adăugat Dragoș-Cristian Vlad, președintele ADR.

Aplicația oferă accesarea centralizată, simplă și fără efort, a tuturor serviciilor publice digitale printr-o aplicație mobilă – fără să mai fie nevoie să reținem zeci de conturi și parole diferite. Beneficiile evidente ale acestei aplicații sunt rapiditatea, ușurința în utilizare și eficiența. Noua aplicație mobilă ROeID va fi disponibilă în Google Play Store și Apple App Store, iar versiunea beta este disponibilă de astăzi doar pentru sistemele Android.

În contextul adăugării în platforma Ghișeul.ro a posibilității plății polițelor obligatorii de asigurare împotriva dezastrelor naturale, prezentă la conferința de lansare a ROeID, Nicoleta Radu director general al PAID România, a adăugat că „accesibilizarea serviciilor publice este din ce în ce mai ușoară. Proiectele recente de digitalizare arată că parteneriatele public-privat pot exista și în România și sunt de succes”.

Continue Reading

ROMÂNIA

România și Maroc și-au confirmat interesul reciproc pentru avansarea și diversificarea cooperării în mai multe domenii. În ultimii doi ani au fost înregistrate schimburi comerciale bilaterale de peste 1 miliard de dolari

Published

on

© MAE

O sesiune de consultări politice pe linia ministerelor de externe din România și din Regatul Maroc, la nivel de secretar de stat, respectiv director general pentru relații bilaterale și afaceri regionale, a avut loc joi, 25 mai, la București, fiind confirmat interesul pentru avansarea şi diversificarea cooperării bilaterale în mai multe domenii. Delegația Ministerului Afacerilor Externe al României a fost condusă de secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Delegația marocană participantă la consultări a fost condusă de ambasadorul Fouad Yazourh, director general pentru relații bilaterale și afaceri regionale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, al Cooperării Africane și al Marocanilor din Străinătate.

În cadrul convorbirilor cu omologul marocan, secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea a evidențiat potențialul semnificativ de creștere a schimburilor comerciale bilaterale, care au depășit, în ultimii doi ani, pragul de 1 miliard de dolari. A reconfirmat dorința părții române de consolidare și aprofundare a dialogului politic, precum și avansarea și diversificarea cooperării româno-marocane în mai multe domenii. Discuțiile au evidențiat în mod special domeniile economic-comercial, agricol, al educației și cercetării, precum și al culturii. Oficialul român a evidențiat, în context, importanța unei mai bune conectări, pe multiple planuri, între partenerii români și cei marocani, în concordanță cu realitățile actuale din cele două țări.

Directorul general Fouad Yazourh a confirmat dorința și interesul părții marocane de a consolida dialogul cu partenerii români, evocând în context legăturile tradiționale de prietenie și cooperare dintre cele două țări, care au aniversat, în anul 2022, 60 de ani de relații diplomatice. A exprimat interesul crescut pentru cooperare în plan economic, al tehnologiilor de vârf, agricultură, gestionarea situațiilor de urgență, combaterea criminalității organizate și securitatea frontierelor, în domeniul învățământului superior și al cercetării științifice și altele.

Agenda consultărilor a inclus și un schimb de opinii pe subiecte de interes regional și global. Secretarul de stat Traian Hristea a prezentat evaluări și poziții ale României privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, criza umanitară provocată de aceasta și impactul acestui război asupra statelor din regiune, dar și consecințele grave în plan global.

Oficialul marocan a făcut o prezentare a situației de securitate din regiunea Sahel și nordul Africii. S-a referit, de asemenea, la evoluțiile recente din cadrul Ligii Statelor Arabe, în contextul apropiatelor reuniuni la nivel înalt ale organizației.

Ambele părți au evidențiat cu satisfacție buna cooperare și sprijinul reciproc în cadrul organismelor internaționale.

Discuțiile au vizat, totodată, relațiile UE-Maroc, precum și dosarul Sahara Occidentală, partea română reiterând poziția constructivă a României pe acest subiect.

În încheiere, cei doi oficiali au reafirmat angajamentul de a acționa în comun pentru organizarea, în următoarea perioadă, a unei vizite la nivel de ministru al afacerilor externe, importantă pentru menținerea la cote active a dialogului politic și relațiilor bilaterale în ansamblu. Au convenit asupra necesității stimulării schimburilor de vizite și delegații de experți în toate domeniile de cooperare de interes reciproc, precum și a realizării unor schimburi periodice de evaluări pe subiecte regionale.

Continue Reading

POLITICĂ

Nicolae Ciucă anunță amânarea rotativei guvernamentale: Am convenit să nu-mi depun mandatul până la soluționarea grevei din educație

Published

on

© Guvernul României

Coaliţia de guvernare a convenit ca premierul Nicolae Ciucă să nu-şi depună mandatul până la soluţionarea grevei profesorilor, a anunțat șeful Executivului.

“Am avut discuţii până aseară târziu, ne-am revăzut în această dimineaţă şi am convenit ca până la soluţionarea acestei probleme să nu-mi depun mandatul şi să-mi asum în continuare responsabilitatea de premier”, a anunţat Ciucă, vineri, la Palatul Victoria, într-o declaraţie susţinută alături de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi liderul UDMR, Kelemen Hunor.

 

“Azi, ar fi trebuit să îmi depun mandatul în condiții în care situația se menținea la un anumit echilibru. Ținând cont de faptul că așa cum până acum am găsit soluții, nu am dat înapoi în fața responsabilității, după discuțiile din coaliție am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din educație, să menținem acest dialog ca să găsim soluții pentru problemele îndreptățite ale lor și să facem ca pe baza înțelegerii și rațiunii cu ei să găsim soluții, dar ele nu se pot rezolva printr-o singură decizie. Am alocat sume considerabile, din 2022 până azi au fost alocate educației suplimentar 8 miliarde de lei de la buget. Viitorul țării trebuie să aibă predictibilitate. Toate se fac nu doar prin alocare de resurse, ci prin asigurarea unui cadru cât mai bine așezat și mai complex privind dotarea sistemului de învățământ și specializarea tuturor cadrelor didactice”, a mai adăugat liderul PNL.

 

Continue Reading

Facebook

NATO9 hours ago

Olanda „ia serios în considerare” trimiterea de avioane F-16 Ucrainei

NATO9 hours ago

NATO: Germania își relochează sistemul de apărare antirachetă Patriot din Slovacia în Lituania în vederea summit-ului de la Vilnius

NATO10 hours ago

Cancelarul german Olaf Scholz afirmă că summit-ul NATO de la Vilnius se va concentra pe sprijinirea concretă a Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Premierul Estoniei, înainte de summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău: Vom transmite un mesaj puternic că Moldova nu este singură

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Olaf Scholz: La 1 iunie, familia europeană se reunește în R. Moldova, o țară care are tot sprijinul nostru și nu este singură

U.E.1 day ago

Ursula von der Leyen a vizitat zonele din Italia afectate de inundații: ”Europa este cu voi”

NATO1 day ago

Mircea Geoană: Buna guvernare, transparența și combaterea corupției sunt importante pentru ca România să-și atingă potențialul strategic, economic și uman

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisia Europeană și compania BioNTech-Pfizer modifică termenii contractului privind livrarea de vaccinuri împotriva COVID-19, reducând numărul de doze și prelungind termenul de livrare

ROMÂNIA1 day ago

MCID și ADR fac un nou pas spre digitalizarea României prin lansarea aplicației mobile ROeID, care asigură identitatea digitală a tuturor cetățenilor români

CONSILIUL UE1 day ago

Ungaria contestă un demers al Parlamentului European care îi pune la îndoială capacitatea de a exercita președinția semestrială a Consiliului UE, ce urmează să o preia la jumătatea lui 2024

NATO2 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ3 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ3 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA3 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

NATO1 week ago

Black Sea and Balkans Security Forum: Premierul Nicolae Ciucă evidențiază importanța revizuirii planurilor de apărare în contextul în care o ”putere ca Rusia merge spre un război de uzură”

Team2Share

Trending