Connect with us

ROMÂNIA

Platforma Internațională Crimeea. Premierul Florin Cîțu: România nu va recunoaște anexarea ilegală a Crimeei și va continua să fie un susținător ferm al suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei

Published

on

© Guvernul României

România a fost și va continua să fie un susținător ferm al suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, rămânând ”ferm angajată în implementarea politicii de nerecunoaștere a anexării ilegale a Crimeei” de către Rusia, a transmis premierul Florin Cîțu în cadrul summitului de lansare a ”Platformei Internaționale Crimeea”, eveniment la care participă reprezentați din 46 de țări și organizații internaționale.

”Este o plăcere să fiu la Kiev şi să particip la acest eveniment important atât pentru Ucraina, cât şi pentru comunitatea internaţională. Profit de această ocazie pentru a anunţa că, astăzi, România se alătură Platformei internaţionale a Crimeii. După cum ştiţi, România a fost şi va continua să fie un susţinător ferm al suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. În acelaşi timp, România rămâne ferm angajată în implementarea politicii de nerecunoaştere a anexării ilegale a Crimeei de către Federaţia Rusă”, a afirmat Cîţu, potrivit unui comunicat al Guvernului României. 

Acesta a subliniat în acest context că România susține aspirațiile Ucrainei de a deveni membru al comunității europene și euro-atlantice.

”România a fost primul stat membru UE care a ratificat Acordul de asociere între UE şi Ucraina. De asemenea, Summitul NATO de la Bucureşti a recunoscut dreptul Ucrainei de a deveni membru al Alianţei, atunci când vor fi îndeplinite condiţiile. Ştim din propria noastră experienţă că realizarea acestor obiective necesită viziune, sprijin public solid şi voinţă politică. Ca ţară vecină şi partener al Ucrainei, încurajez puternic conducerea politică a Ucrainei să accelereze reformele economice şi sociale necesare, pentru a realiza transformarea democratică a societăţii şi prosperitatea ei pe termen lung. Dividendele vor fi împărţite întregii societăţi ucrainene, inclusiv către minoritatea română care locuieşte în Ucraina, şi vor contribui la încurajarea armoniei sociale, a stabilităţii şi a prosperităţii”, a punctat premierul.

Oficialul român a adăugat că răspunsul la provocările la adresa stabilității și securității regionale în regiunea Mării Negre este întărirea democraţiilor din această zonă şi de încurajare a dialogului şi cooperării.

”Suntem extrem de conştienţi de provocările şi ameninţările actuale la adresa valorilor noastre şi a stabilităţii şi securităţii regionale cu care ne confruntăm în regiunea Mării Negre. Summitul de astăzi este o dovadă clară. Aceste provocări pot fi întâmpinate doar prin răspunsuri principiale şi consecvente, prin consolidarea rezistenţei noastre şi aprofundarea cooperării noastre. Cel mai eficient răspuns pe care îl putem oferi este prin întărirea democraţiilor noastre, prin susţinerea deplină a drepturilor şi libertăţilor de bază pentru fiecare cetăţean, indiferent de originea lor, prin asigurarea funcţionării corespunzătoare a instituţiilor publice şi a statului de drept. Împotriva provocărilor comune trebuie să demonstrăm solidaritate şi să încurajăm dialogul şi cooperarea”, a punctat prim-ministrul României.

Florin Cîțu a amintit că țara noastră a depus ”eforturi consistente” pentru a dezvolta o agendă bilaterală pozitivă și reciproc avantajoasă cu Ucraina.

”Sunt încrezător că diferenţele pot fi rezolvate dacă le abordăm în mod constructiv, cu deschidere, având mereu în minte că împărtăşim aspiraţii, interese strategice şi valori comune. Am încredere că acest spirit ne va ghida şi pe viitor cooperarea. Doresc mult succes Ucrainei în coordonarea activităţilor Platformei internaţionale Crimeea”, a conchis Cîțu.

Un mesaj de susținere a suveranității și integrității teritoriale a transmis și președintele Consiliului European, Charles Michel. ”Crimeea este Ucraina. Sunt bucuros să particip, alături de voi, la primul summit al <<Platformei Crimeea>> în ajunul celebrării a 30 de ani de la proclamarea independenței. Independență înseamnă suveranitate, integritate teritorială în limitele granițelor recunoscute la nivel internațional”, a transmis oficialul european în intervenția sa la summitul ”Platforma Crimeea”, un mecanism internațional de consultare și comunicare lansat de Ucraina cu o zi înainte de celebrarea Zilei Intedependenței al cărui scop pe termen lung este obţinerea eliberării peninsulei de sub ocupaţia Rusiei şi revenirea sa la Ucraina.

Acesta este consolidat de cel transmis de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a condamant cu fermitate anexarea ilegată a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă.

”NATO este alături de dumneavoastră; condamnăm cu fermitate și nu va recunoaște anexarea ilegală și ilegitimă a Crimeei de către Rusia. Crimeea este teritoriu al Ucrainei. Și solicităm Rusiei să returneze Ucrainei controlul asupra peninsulei. Situația de securitate din Crimeea, estul Ucrainei, Marea Neagră și Marea Azov ne afectează pe toți. Acțiunile Rusiei au adus suferințe și pierderi de nedescris poporului ucrainean. Și ele subminează dreptul internațional și amenință ordinea internațională bazată pe reguli. Subiectul Crimeea nu privește doar Crimeea însăși. Este o chestiune care ne privește pe toți cei din lumea liberă și democratică”, a afirmat Mircea Geoană.

Steven Lee Mayers relatează în cartea sa ”Noul țar” că în dimineața zilei de 27 februarie 2014, înainte de ivirea zorilor, comandouri din Rusia și soldați de la comandamentele Flotei din Marea Neagră și ale altor baze din Crimeea au pus stăpânire pe Parlamentul regional al peninsulei și pe alte clădiri importante.

Soldații erau bine echipați, inclusiv cu armament, dar uniformele lor nu aveau însemne, ca urmare a ordinelor trasate. Aceștia au devenit cunoscuți sub numele de ”omuleții verzi”, iar lipsa însemnelor pe uniforme a permis Rusiei să nege în continuare orice formă de implicare.

Într-o ședință organizată în grabă a Parlamentului regional a fost ales un nou guvern și s-a decis, încălcând legea ucraineană, ca pe 25 mai să aibă loc un referendum privind acordarea unei autonomii sporite Crimeei, dată care a fost ulterior schimbată cu 16 martie.

La începutul lunii martie, Vladimir Putin a vorbit pentru prima dată public despre criza din Ucraina, într-o conferință de presă la care a participat un grup restrâns de jurnaliști acreditați la Kremlin. În cadrul acestui eveniment ce s-a desfășurat în pripă, comparativ cu amplele conferințe anuale minuțios pregătite, Putin a avut poziții contradictorii.

Președintele Rusiei a precizat că sprijină drepturile oamenilor din Crimeea, dar că exclude o alipire a peninsulei la Rusia.

În pofida amplelor proteste ale etnicilor ucraineni și a tătarilor din Crimeea, victimele deportărilor în perioada lui Stalin, dar și a opoziției internaționale, referendumul a fost doar o simplă formalitate.

Astfel, Vladimir Putin a declarat la 18 martie 2014 în fața elitei politice reunite la Marele Palat al Kremlinului că Peninsula Crimeea și Sevastopol sunt noi teritorii ale Fedrației Ruse, aceasta din urmă devenind prima națiune în 24 de ani care a anexat teritoriul altei națiuni, ultimul eveniment de această factură având loc în anii 90, când trupele irakiene conduse de Hussein au ocupat Kuweitul. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Președintele PMP: Finanțarea gazului natural în cadrul Green Deal, pentru europeni și nu pentru Gazprom

Published

on

© Partidul Mișcarea Populară/ Facebook

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, consideră că decizia UE de a introduce gazele naturale și energia nucleară în pachetul „verde” de investiții UE, este una salutară, dar trebuie gândită bine, ca o soluție complementară și doar acolo unde este necesară, ca un pas înainte spre „Green Deal”.

Potrivit acestuia, finanțarea proiectelor europene de transport a gezelor naturale trebuie să se facă transparent, în beneficiul cetățenilor europeni, fără negocieri pe sub masă și nu ca o formă ascunsă de a investi în companiile de energie ex-comunitare: „Experiența UE, rezultată din criza energetică, demonstrează că este nevoie de o politică coerentă în interiorul Uniunii Europene care să combată tendințele de șantaj promovate de Moscova, care folosește gazul natural ca o armă letală, pentru controlul pieței de energie din spațiul european.”

De asemenea, Cristian Diaconescu crede că deciziile cu privire la finanțarea proiectelor pentru tanzacționarea gazelor naturale trebuie să întrunească susținerea tuturor țărilor europene, fără nicio derogare, fără înțelegeri bilaterale cu state ex-comunitare, care să pună în pericol politica UE privind energia verde: „Din păcate, deschiderea, de curând, a gazeoductului Nord Stream demonstrează că Moscova folosește unele țări europene ca și cap de pod pentru a impune monopolul prețurilor pe piața de energie.”

„În același timp, decizia luată de UE privind extinderea Green Deal trebuie gândită ca o măsură pentru eliminarea dependenței și a șantajului gazului rusesc, ca o politică de independență energetică, prin folosirea energiei neconvenționale și nepoluante, în tot spațiul european”, a mai spus domnul Diaconescu.

 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri, la finalul summitului Consiliului European, că liderii statelor membre au convenit să analizeze împreună modalitățile de constituire a unei rezerve strategice de gaze naturale și posibilitățile unei achiziții comune. Având în vedere creșterea semnificativă a prețurilor la energie, șefa executivului UE a anunțat că va evalua funcționarea pieței de gaze și de energie electrică în sine și a dat curs solicitărilor mai multor lideri, între care și președintele Klaus Iohannis, de a include energia nucleară și gazele naturale pe lista investițiilor prietenoase cu mediul.

Citiți și: UE dă curs solicitărilor lui Klaus Iohannis de a include energia nucleară și gazele pe lista investițiilor “verzi”: Avem nevoie de o sursă stabilă, nucleară, și de gaze naturale

Continue Reading

ROMÂNIA

Emil Boc, mesaj din Parlamentul European: Educația, calea directă pentru diminuarea extremismului în Europa

Published

on

© Emil Boc - Facebook (print screen live video EBS)

Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a susținut un discurs în plenul Parlamentului European în cadrul adunării plenare a Conferinței pentru Viitorul Europei, iar cu acest prilej a reiterat importanța accesului la educație pentru toți și diminuarea decalajelor dintre țări și dintre regiunile Uniunii Europene, educația fiind o prioritate politică de care depinde viitorul Europei.

Emil Boc a subliniat în cadrul Conferinței despre viitorul Europei, atât în ședința din plen cât și în intervențiile din grupurile de lucru, următoarele idei:

– Importanța finanțării suplimentare de la nivel european a domeniului educației în vederea asigurării accesului la educație pentru toți și a diminuării decalajelor în domeniu dintre state și dintre regiunile Uniunii Europene;
– Educația și cultura sunt la temelia proiectului european;
– Educația este cale directă pentru ieșirea din sărăcie, pentru acces la prosperitate și pentru diminuarea intoleranței, populismului și extremismului în Europa;
– Consolidarea Europei presupune un proces „de sus în jos”, prin intermediul instituțiilor, dar și un proces „de jos în sus” prin intermediul cetățenilor și a autorităților locale și regionale;
– Trebuie să trecem de la „comunicarea către cetățeni” la „comunicarea cu cetățenii”;
– Importanta găsirii unor soluții europene rapide și eficiente la problemele legate de creșterea prețului la gaz și electricitate;
– Viitorul Uniunii Europene depinde decisiv de modul în care rezolvă problemele actuale care preocupă viața cetățenilor Uniunii Europene.

Această adunare plenară a conferinței reprezintă două etape majore în contextul conferinței. Pe de o parte, cei 80 de reprezentanți ai grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni care au fost selectați din grupul de 800 care s-au reunit la Strasbourg în septembrie și octombrie își vor ocupa locurile. Pe de altă parte, pentru prima dată, adunarea plenară va discuta despre contribuțiile cetățenilor care decurg din diferitele componente ale conferinței în forma lor actuală, în timp ce deliberările, evenimentele și dezbaterile online continuă.

Primele sesiuni ale celor patru grupuri de dezbatere ale cetățenilor europeni au avut loc la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, în septembrie și octombrie 2021. În cadrul fiecărui grup, aproximativ 200 de cetățeni din toate statele membre (o treime dintre aceștia cu vârsta sub 25 de ani) au dezbătut subiecte care intră în sfera lor de competență.

Rapoartele primelor sesiuni ale grupurilor de experți și listele cu temele principale și subtemele pe care cetățenii le-au selectat pentru discuțiile ulterioare sunt disponibile pe platforma digitală multilingvă:

Grupul de dezbatere 1 O economie mai puternică, justiție socială, locuri de muncă/educație, tineret, cultură, sport/transformarea digitală;

Grupul de dezbatere 2 Democrația europeană, valori și drepturi, statul de drept, securitate;

Grupul de dezbatere 3 Schimbări climatice și mediu/sănătate și

Grupul de dezbatere 4 UE în lume/migrație

Grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni reprezintă o caracteristică centrală a conferinței organizate de Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană. Acestea reprezintă un exercițiu transnațional și multilingv fără precedent în democrația deliberativă, care le oferă cetățenilor europeni un rol central în modelarea viitorului UE. Deliberările grupurilor vor lua în considerare contribuțiile de pe platforma digitală multilingvă și recomandările formulate în urma grupurilor naționale de dezbatere ale cetățenilor și a evenimentelor organizate în statele membre.

Continue Reading

ROMÂNIA

Klaus Iohannis, un nou apel către români: Mergeți și vă vaccinați. În vestul Europei, pandemia a fost domolită prin vaccinare

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis transmite un nou îndemn românilor ca să se imunizeze împotriva COVID-19 și să nu mai contribuie la blocarea sistemului de sănătate, care se află în „colaps” datorită zecilor de mii de cazuri de infectări ce se înregistrează zilnic pe teritoriul țării noastre.

„Spitalele sunt arhipline, medicii, personalul medical lucrează non-stop, locuri la terapie intensivă nu mai sunt disponibile. Vorbim despre o catastrofă, o situație disperată în care am primit deja sprijin de la opt state europene. Avem ajutor din toate părțile, dar nimeni nu poate să se vaccineze în locul nostru, asta trebuie să o facem noi! Nu există altă soluție decât vaccinarea și trebuie să fim serioși și să acceptăm acest lucru. Dragi români, mergeți și vă vaccinați, să nu ajungeți la spital, să nu dați boala mai departe, să terminăm odată cu această pandemie. În toate statele din vestul Europei, pandemia a fost domolită prin vaccinare”, a scris șeful statului într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Până ieri, 22 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.534.942 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 6.814 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.300.368 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 15.410 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 217 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În același timp s-au imunizat ieri peste 120.000 de persoane.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
NATO1 day ago

NATO: România, între cele 17 aliate fondatoare ale primului fond de inovare din istoria Alianței Nord-Atlantice

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Klaus Iohannis, poziție tranșantă la Bruxelles: România va dezvolta centralele pe energie nucleară și rețeaua de gaze naturale. Am insistat ca acestea să fie finanțabile prin bani europeni

POLITICĂ2 days ago

Klaus Iohannis îl desemnează pe ministrul apărării Nicolae Ciucă drept candidat la funcția de prim-ministru

Marian-Jean Marinescu2 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu speră ca ”viitorul apropiat să ne arate că Dunărea va contribui la Green Deal și la dezvoltarea economică a tuturor” statelor străbătute de acest fluviu

Cristian Bușoi2 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE, atrage atenția Comisiei Europene: Companiile din România și din întrega UE au nevoie de sprijin pentru captarea metanului

Cristian Bușoi2 days ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, intervenție în Parlamentul European: COP26, un moment în care să arătăm că ”Green Deal nu este doar o strategie de mediu, ci și o strategie trigger pentru o UE modernă”

Cristian Bușoi3 days ago

Criza energetică: Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie, cere din Parlamentul European adoptarea, cât mai repede, a ”taxonomiei pentru gazele naturale și energia nucleară”

NATO3 days ago

Klaus Iohannis l-a primit pe șeful Pentagonului: SUA sunt hotărâte să își mențină angajamentul ferm în regiunea Mării Negre și salută contribuţia majoră a României în cadrul NATO

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ursula von der Leyen: UE va veni la COP26 cu cel mai înalt nivel de ambiție privind accelerarea tranziției climatice. O facem pentru toate generațiile viitoare!

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Criza energetică: Ursula von der Leyen anunță că va prezenta la începutul lui 2022 o strategie pentru dialog internațional privind domeniul energiei: UE trebuie să-și diversifice furnizorii

Team2Share

Trending