Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Politica de coeziune a Uniunii Europene, în prima linie a redresării: 34 de miliarde de euro au fost aprobate pentru regiuni și orașe în doar patru luni

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a evaluat luni punerea în aplicare a Asistenței de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei (REACT-EU), iar din 34,1 miliarde de euro aprobate, 3,5 miliarde de euro sunt deja plătite în doar patru luni, REACT-EU devenind  primul instrument al NextGenerationEU care efectuează plăți pentru redresarea statelor membre, informează comunicatul oficial. 

„Politica de coeziune s-a aflat în prima linie în timpul fazei de urgență a pandemiei și este din nou una dintre principalele politici vizând redresarea în UE. Instrumentele politicii de coeziune au pus la dispoziția cetățenilor echipamentele sanitare necesare și au asigurat fonduri vitale pentru întreprinderile mici, aducând o contribuție esențială la tranzițiile digitală și verde ale întregii UE. Mă bucur să constat că aceste realizări sunt tot mai mult cunoscute de cetățenii din Europa. Teritoriul și populația trebuie să rămână în centrul eforturilor de redresare ale statelor membre”, a declarat Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira. 

„Fiecare euro cheltuit prin FSE, este o investiție în oameni. Fondurile structurale și de coeziune ale UE, în special programul REACT-EU, stimulează redresarea de pe urma pandemiei. Datorită sprijinului acordat de UE, întreprinderile au putut să-și păstreze lucrătorii în locurile lor de muncă, iar pachetele de alimente să fie furnizate persoanelor care au avut cea mai mare nevoie de sprijin. Aceasta este solidaritatea UE în acțiune și mă bucur să constat că aceste investiții în oameni și redresare au dau rezultate”, a transmis Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit. 

În doar 4 luni, au fost aprobate 86 % din resursele REACT-EU disponibile pentru acest an. 21,7 miliarde EUR sunt mobilizate prin Fondul european de dezvoltare regională, 12 miliarde EUR prin Fondul social european și 410 milioane EUR prin intermediul Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane.

Finanțarea din cadrul REACT-EU completează pachetul Inițiativei pentru investiții ca reacție la coronavirus (CRII), care a mobilizat peste 21 de miliarde EUR ca răspuns la nevoile economice și sociale urgente ale sectoarelor celor mai afectate de pandemia cauzată de COVID-19.

Exemple concrete de solidaritate exercitată în UE

Iată câteva exemple concrete de sprijin pe care cetățenii și întreprinderile l-a primit prin REACT-EU:

  • Fondul european de dezvoltare regională (FEDR): În Portugalia, FEDR a sprijinit achiziționarea de vaccinuri pentru mai mult de jumătate din populație. În Slovenia, FEDR a finanțat instalarea unor noi sisteme informatice în sectorul sănătății. În Republica Cehă, FEDR finanțează achiziționarea unor noi echipamente medicale, ajutând regiunile să devină mai rezistente la viitoarele crize sanitare. În Suedia, FEDR sprijină întreprinderile mici să gestioneze tranziția digitală. 
  • Fondul social european (FSE): În toate statele membre, persoanele au beneficiat de instruire, îndrumare și formare profesională pentru a-și spori șansele de a-și menține locurile de muncă sau de a găsi altele noi. În Italia, întreprinderile au primit subvenții pentru a sprijini încadrarea în muncă a femeilor și a tinerilor. FSE a sprijinit, de asemenea, serviciile de consiliere financiară și găsirea unei locuințe pentru persoanele fără adăpost. 
  • Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD): În Austria și România, de exemplu, copiii aflați în dificultate au primit materiale școlare. În Estonia, Franța, Luxemburg și în alte state membre, persoanelor celor mai defavorizate li s-au furnizat ajutoare alimentare, cum ar fi mese calde, precum și asistență materială de bază, cum ar fi produse de igienă.

Rezultatele noului sondaj Eurobarometru arată că sprijinul politicii de coeziune pentru redresare este bine cunoscut de cetățeni, 69 % dintre respondenți fiind informați despre inițiativele politicii de coeziune împotriva efectelor negative ale pandemiei.

În general, raportul arată că gradul general de informare cu privire la proiectele finanțate de UE este în creștere. Media UE este în prezent de 41 %. Aceasta reprezintă o creștere cu 7 puncte procentuale în comparație cu 10 ani în urmă. Dintre cei care sunt informați despre proiectele finanțate de UE, 80 % consideră că acestea au un impact pozitiv asupra regiunilor. 

Săptămâna trecută Comisia Europeană a acordat 2 miliarde de euro Italiei, Spaniei, Luxemburgului și României în urma modificării a două programe operaționale din cadrul Fondului european de dezvoltare regională, a Fondului social european (FSE) și a Fondului de ajutor european pentru persoanele cele mai defavorizate, în cadrul programului operațional Asistență pentru redresare în favoarea coeziunii și a teritoriilor din Europa (REACT-UE). 

Citiți și: România va primi 250 de concentratoare de oxigen prin Mecanismul de protecție civilă al UE, în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19


NextGenerationEU este un instrument temporar de redresare în valoare de aproximativ 800 de miliarde EUR în prețuri curente, menit să sprijine redresarea Europei în urma pandemiei de COVID-19 și să contribuie la construirea unei Europe mai verzi, mai digitale și mai reziliente.

REACT-EU face parte din NextGenerationEU și pune la dispoziția programelor politicii de coeziune fonduri suplimentare în valoare de 50,6 miliarde EUR (în prețuri curente) pentru perioada 2021 – 2022. Scopul principal al măsurilor este de a sprijini reziliența pieței forței de muncă, locurile de muncă, IMM-urile și familiile cu venituri mici, precum și de a pune bazele, adaptate exigențelor viitorului, ale dublei tranziții, verde și digitală, precum și ale unei redresări socioeconomice sustenabile. Pentru a oferi maximum posibil de asistență statelor membre, condițiile de punere în aplicare a acestor resurse suplimentare sunt foarte generoase și flexibile. Printre altele, nu este necesară nicio cofinanțare națională pentru aceste fonduri, ceea ce înseamnă că UE poate oferi un sprijin de 100 % dacă statele membre doresc astfel. Cheltuielile pot fi finanțate în cadrul REACT-EU retroactiv, de la 1 februarie 2020 până la 31 decembrie 2023.

COMISIA EUROPEANA

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a demisionat pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat. Responsabilitățile sale în materie de transport vor fi preluate temporar de comisarul Wopke Hoekstra

Published

on

© European Union, 2019/Source: EC - Audiovisual Service

Comisarii Adina Vălean și Virginijus Sinkevičius i-au adus la cunoștință președintei Ursula von der Leyen decizia de a demisiona din executivul european pentru a ocupa locurile în Parlamentul European.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, efectul demisiilor comisarului Adina Vălean și comisarului Virginijus Sinkevičius va fi cu data de 15, respectiv 16 iulie.

Pentru a asigura continuitatea activității Comisiei, președinta a decis să îi atribuie temporar vicepreședintelui executiv  Maroš Šefčovič responsabilitățile pentru mediu, ocean și pescuit, pe lângă obligațiile legate de Pactul verde european și de relațiile interinstituționale și prospectivă.

Din același motiv, președinta a decis, de asemenea, să atribuie temporar responsabilitățile pentru transport comisarului Wopke Hoekstra, în plus față de portofoliul său actual axat pe acțiuni climatice.

Președinta a informat, de asemenea, Parlamentul European și Consiliul cu privire la aceste modificări temporare.

Săptămâna trecută, Adina Vălean și-a prezentat la sediul Reprezentanței Comisiei Europene din România bilanțul celor cinci ani de mandat în funcția de comisar european pentru Transporturi, asumat în 2019, înainte de a-și prelua prerogativele de eurodeputat, funcție pe care a mai deținut-o în trecut.

Citiți și: Adina Vălean prezintă bilanțul mandatului de comisar european pentru Transporturi: România a primit 12 miliarde de euro pentru acest sector, un coridor nou de transport. Portul Constanța, poartă de intrare în UE pentru mărfurile din Asia

Aceasta a fost membră a Parlamentului European încă din 2007, odată cu aderare României la Uniunea Europeană, a fost vicepreședinte al acestei instituții între 2014 și 2017 și a făcut parte din comisii importante precum cea pentru industrie, cercetare și energie, sau cea pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, pe aceasta din urmă prezidând-o în perioada 2017-2019.

Parlamentul European recent ales se reunește săptămâna aceasta într-o sesiune plenară de constituire în care își va alege președintele pentru următorii doi ani și jumătate, va decide cine sunt cei 14 vicepreședinți și cei cinci chestori și va hotărî dacă aprobă sau nu un nou mandat al Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană informează platforma X cu privire la opinia sa preliminară potrivit căreia încalcă Actul legislativ privind serviciile digitale

Published

on

© European Commission/ Facebook

Comisia Europeană a informat platforma X, fostă Twitter, cu privire la opinia sa preliminară potrivit căreia încalcă Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) în domenii legate de elementele de design manipulator, de transparența publicității și de accesul la date pentru cercetători, informează comunicatul oficial.

Transparența și responsabilitatea în ceea ce privește moderarea conținutului și publicitatea se află în centrul Actului legislativ privind serviciile digitale. Pe baza unei investigații aprofundate care a inclus, printre altele, analiza documentelor interne ale întreprinderii, interviuri cu experți, precum și cooperarea cu coordonatorii naționali ai serviciilor digitale, Comisia a emis constatări preliminare de neconformitate cu privire la trei plângeri:

În primul rând, X își proiectează și operează interfața pentru „conturile verificate” cu „marca de verificare albastră” într-un mod care nu corespunde practicii din industrie și induce în eroare utilizatorii. Întrucât oricine se poate abona pentru a obține un astfel de statut „verificat”, acesta afectează negativ capacitatea utilizatorilor de a lua decizii libere și în cunoștință de cauză cu privire la autenticitatea conturilor și a conținutului cu care interacționează. Există dovezi ale unor actori motivați răuvoitori care abuzează de „contul verificat” pentru a induce în eroare utilizatorii.

În al doilea rând, X nu respectă transparența necesară în materie de publicitate, deoarece nu oferă un registru de publicitate cu funcție de căutare și fiabil, ci, în schimb, instituie caracteristici de proiectare și bariere de acces care fac ca registrul să fie inadecvat scopului său de transparență față de utilizatori. În special, proiectarea nu permite supravegherea și cercetarea necesare cu privire la riscurile emergente generate de distribuirea de publicitate online.

În al treilea rând, X nu oferă acces la datele sale publice cercetătorilor în conformitate cu condițiile prevăzute în Actul legislativ privind serviciile digitale. În special, X interzice cercetătorilor eligibili să acceseze în mod independent datele sale publice, de exemplu prin casare, astfel cum se menționează în condițiile sale de serviciu. În plus, procesul lui X de a acorda cercetătorilor eligibili acces la interfața sa de programare a aplicațiilor (API) pare să descurajeze cercetătorii să își desfășoare proiectele de cercetare sau să nu le lase nicio altă opțiune decât să plătească taxe disproporționat de mari.

„Astăzi publicăm pentru prima dată constatări preliminare în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale. În opinia noastră, X nu respectă Actul legislativ privind serviciile digitale în domenii-cheie ale transparenței, prin utilizarea unor elemente de design manipulator și, prin urmare, prin inducerea în eroare a utilizatorilor, prin faptul că nu a furnizat un registru adecvat de anunțuri publicitare și prin blocarea accesului la date pentru cercetători. Regulamentul privind serviciile digitale are în centrul său transparența și suntem hotărâți să ne asigurăm că toate platformele, inclusiv X, respectă legislația UE”, a declarat  Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă pentru o Europă pregătită pentru era digital.

Prin transmiterea constatărilor preliminare, Comisia informează X cu privire la opinia sa preliminară potrivit căreia încalcă Actul legislativ privind serviciile digitale. Acest lucru nu aduce atingere rezultatului anchetei, întrucât X are acum posibilitatea de a-și exercita dreptul la apărare prin examinarea documentelor din dosarul de investigație al Comisiei și prin răspunsul în scris la constatările preliminare ale Comisiei. În paralel, va fi consultat Comitetul european pentru servicii digitale.

La 18 decembrie 2023, Comisia a inițiat proceduri oficiale pentru a evalua dacă este posibil ca X să fi încălcat Actul legislativ privind serviciile digitale în domenii legate de diseminarea de conținut ilegal și de eficacitatea măsurilor luate pentru combaterea manipulării informațiilor, pentru care continuă investigația, precum și elementele de design manipulator, transparența publicității și accesul la date pentru cercetători, care fac obiectul constatărilor preliminare adoptate vineri.

Comisia a instituit, de asemenea, un instrument de semnalare a neregulilor, care le permite angajaților și altor persoane care dețin cunoștințe să contacteze Comisia în mod anonim pentru a contribui la monitorizarea de către Comisie a conformității de către platformele online foarte mari/platformele online foarte mari desemnate.

De asemenea, Comisia a inițiat proceduri oficiale împotriva TikTok în februarie și aprilie 2024, a AliExpress în martie 2024 și a Meta în aprilie și mai 2024.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană salută prelungirea cu un an a serviciilor de roaming pentru apeluri către și dinspre Ucraina

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Comisia Europeană salută cea de-a cincea prelungire cu încă douăsprezece luni a acordului voluntar încheiat între 22 de operatori de telecomunicații europeni și șapte ucraineni pentru a garanta că refugiații din Ucraina pot rămâne conectați dincolo de frontiere.

Comisia, împreună cu NCEC, autoritatea națională de reglementare ucraineană, a facilitat acordul. Apelurile la prețuri accesibile le permit celor care caută adăpost în Europa să contacteze familia și prietenii din Ucraina și viceversa.

Potrivit unui comunicat al instituției europene, acest lucru a fost posibil datorită semnatarilor, care s-au angajat să își reducă reciproc tarifele pentru a permite convorbirile transfrontaliere.

”Facem eforturi continue pentru a facilita conexiunea mobilă la prețuri accesibile pentru persoanele care au fugit de război și încurajăm alți operatori de telecomunicații să se alăture. Această a cincea prelungire a acordului, facilitată de Comisie, este un alt exemplu de solidaritate europeană și o demonstrație a unei colaborări rapide și eficiente în momente de extremă necesitate. Așteptăm cu nerăbdare să primim Ucraina în zona de roaming a UE în timp util”, a declarat Thierry Breton, comisar pentru piața internă.

Cele mai recente date furnizate de Organismul autorităților europene de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice (OAREC) arată că acordul a fost eficient, permițând operatorilor să ofere apeluri la prețuri accesibile.

Operatorii care sunt semnatari ai declarației comune beneficiază, în general, de tarife reciproc mai mici decât cei care nu au semnat, ceea ce înseamnă, la rândul lor, că pot oferi tarife mai mici clienților lor.

OAREC constată, de asemenea, că atât operatorii din Spațiul Economic European (SEE), cât și cei din Ucraina (UA) transferă beneficiile rezultate din aceste tarife scăzute către consumatori. Operatorii din SEE continuă să ofere refugiaților cartele SIM gratuite, apeluri internaționale gratuite către Ucraina și pachete lunare utilizabile în țara gazdă.

În plus față de serviciile de telecomunicații, operatorii din SEE pun la dispoziția refugiaților smartphone-uri, power bank-uri și laptopuri sau sprijină organizațiile caritabile.

În ciuda scăderii traficului de intrare, a dificultăților de menținere a bazei de abonați, precum și a necesității de a investi în refacerea rețelei, pe lângă alte consecințe negative ale războiului ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, operatorii ucraineni continuă să ofere servicii de roaming gratuite sau la prețuri foarte reduse, axate pe nevoile clienților.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA8 mins ago

Marcel Ciolacu: Cele mai importante reforme se vor regăsi în cererea de plată numărul patru din PNRR, unde se va vedea direcția și perspectiva României

EDUCAȚIE13 mins ago

Klaus Iohannis, la 160 de ani de la înființarea Universității din București: A reprezentat poarta spre lumina cunoașterii, către Occident, când Corina de Fier separa cele două emisfere

INTERNAȚIONAL31 mins ago

Ucraina este pregătită să colaboreze cu oricine câștigă alegerile prezidențiale din SUA, inclusiv cu Donald Trump, subliniază Volodimir Zelenski

MAREA BRITANIE1 hour ago

Keir Starmer solicită o evaluare completă a capabilităților militare ale Marii Britanii în contextul unei „lumi mai periculoase și mai volatile”

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Sebastian Burduja, prezent la Energy Leaders Forum: Integrarea Inteligenței Artificiale în Energie va duce la prețuri mai mici și la un sistem energetic național mai sigur

INTERNAȚIONAL5 hours ago

La două zile după tentativa de asasinat, Donald Trump este nominalizat candidat al Partidului Republican la președinția SUA. Senatorul J.D. Vance, ales candidat la vicepreședinția SUA

ROMÂNIA DIGITALĂ18 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL21 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

U.E.21 hours ago

UE prelungește măsurile restrictive împotriva Iranului în contextul sprijinului militar pentru războiul Rusiei în Ucraina și pentru grupurile și entitățile armate din Orientul Mijlociu și regiunea Mării Roșii

ROMÂNIA8 mins ago

Marcel Ciolacu: Cele mai importante reforme se vor regăsi în cererea de plată numărul patru din PNRR, unde se va vedea direcția și perspectiva României

SUA1 day ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO4 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO4 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI4 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO4 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE5 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA5 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

Trending