Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Politica externă a UE: ce influență va avea PE în continuare?

Published

on

Robert LUPIȚU

FRANCE-EU-FLAG-FEATUREProblemele cu care se confruntă Uniunea Europeană sunt în acest moment de mare actualitate ținând cont că în aproximativ două săptămâni vom avea o nouă componență a legislativului european. Aspectele care fac referire la problematica șomajului, criza datoriilor suverane, euroscepticism și euro-extremism, viitorul președinte al Comisiei sau viitoarele orientări în domeniul energiei sunt unele dintre cele mai importante subiecte de pe agenda discuțiilor de campanie electorală.

Un domeniu cel puțin la fel de important, dacă nu cel mai esențial în configurarea rolului de putere globală a UE, este politica externă pe care Uniunea este capabilă să o proiecteze. Din acest motiv, rolul pe care PE îl poate avea într-o politică externă a UE influențată de criza din Ucraina, războiul din Siria sau relația relativ tensionată cu Rusia. Evenimentele din Ucraina și evoluția UE ca actor implicat în negocierile de prevenire a unei posibile escaladări a conflictului  accentuează faptul că Uniunea are nevoie de o politică externă mai puternică, mai coerentă și mai unitară. Cel mai important aspect din cadrul rolului PE în politica externă este acela că oferă o legitimitate democratică deciziilor care influențează securitatea și bunăstarea cetățenilor Uniunii Europene.

Conform Tratatului de la Lisabona, pentru o politică externă mai eficace, este necesară consolidarea postului de Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate și crearea Serviciului de Acțiune Externă. Tot prin acest tratat a fost intensificat controlul politic al parlamentelor naționale asupra PE. Practic aceste măsuri au determinat crearea unor instrumente pentru a asigura un climat de cooperare între PE și comisiile pentru politică externă, de securitate și de apărare din cadrul parlamentelor naționale, contribuind astfel, împreună, promovarea vocii cetățenilor UE.

Elmar Brook, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a precizat pentru Judy Dempsey de la StrategicEurope (o publicație afiliată Carnegie Endowment for International Peace) că: „PE este ales direct de către cetățenii UE, ceea ce îi oferă un mandat clar în a-și utiliza mijloacele pentru a sprijini Înaltul Reprezentant și statele membre pentru a dezvolta o politică externă europeană. Această politică ar trebui ghidată în funcție de nevoile de securitate ale cetățenilor în timpul acestei perioade turbulente din vecinătatea estică și sudică a Uniunii Europene”.

Uniunea este bazată pe o cultură a dialogului și a cooperării. În acest sens, orientarea PE din domeniul politicii externe ar trebui consolidată pe dimensiunea cooperării în materie de politică externă, de securitate și de apărare, protejând astfel și interesele statelor membre și oferind Uniunii, ca ansamblu, posibilitatea de acționa mai eficient. De asemenea, un aspect important care se cuvuine a fi precizat este că monopolul statelor asupra elaborării politicii externe nu trebuie alterat de către o politică stabilită la nivel supranațional sau supra-statal. Cu toate acestea, consider că, informarea și consultarea PE, ca singura instituție aleasă direct la nivel european trebuie consolidată, iar experiența membrilor din comisia pentru afaceri externe poate reprezenta o valoare adăugată în gândirea și elaborarea politicii externe a UE.

Un factor cheie în consolidarea rolului PE în politica externă a UE este fortificarea unei legături între viitorul Înalt Reprezentant, miniștri de externe naționali și membrii PE, pentru a lansa o viziune strategică puternică și unitară care să transforme percepția asupra Uniunii ca fiind un actor global puternic.

 

.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Comisarul desemnat al României, Roxana Mînzatu, despre portofoliul pe care îl primește: Răspunde de aproape 20% din bugetul multianual al UE

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Roxana Mînzatu, comisarul european desemnat de România, a declarat, marţi, la audierile din comisiile parlamentare de specialitate, că portofoliul pe care îl primește răspunde de aproape 20% din bugetul multianual al Uniunii Europene, menţionând că, în calitate de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, va avea şi coordonarea pe zona de pregătire pentru situaţii de urgenţă, potrivit Agerpres

„România primeşte – şi eu vorbesc despre România nu neapărat despre persoana mea, deşi candidatul este cel evaluat şi cel căruia îi este încredinţat portofoliul – pe zona de est a Uniunii Europene un rol cheie, rolul de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, alături de Spania, Finlanda, Italia, Franţa şi, sigur, alături de Înalta reprezentantă pentru politică externă din Estonia. România este foarte bine poziţionată din perspectiva acestei poziţii de vicepreşedinte, care are mare legătură cu modul în care se iniţiază şi adoptă propuneri de legislaţie europeană la nivelul Comisiei Europene”, a afirmat Mînzatu, la audieri.

Ea a adăugat că, suplimentar, rolul pe care îl va îndeplini în calitate de comisar european se referă la „o cumulare de portofolii din exerciţiile trecute”, menţionând că va răspunde de politicile sociale, locuri de muncă, măsurile anti-sărăcie, dar şi de politicile legate de educaţie şi competenţe pe tot parcursul vieţii, la nivelul întregii Uniuni Europene.

„În plus, ca vicepreşedinte, voi avea coordonarea pe zona de pregătire pentru situaţii de urgenţă, o competenţă sau o prioritate pentru care pentru prima dată vedem în componenţa Colegiului comisarilor roluri cheie desemnate. Avem un comisar pentru pregătire pentru situaţii de criză şi avem un vicepreşedinte care coordonează pe zona civilă pregătirea pentru situaţii de urgenţă, pentru situaţii de criză şi acest rol este în mandatul meu”, a mai spus Mînzatu.

Citiți și:

Ursula von der Leyen dezvăluie componența Comisiei Europene 2024-2029: Cum arată arhitectura primei Comisii care va avea România în conducerea ei
Ekaterina Zaharieva, comisarul desemnat al Bulgariei pentru portofoliul Start-upuri, Cercetare și Inovare, promite un nou impuls pentru competitivitatea UE 
Comisarul desemnat pentru stat de drept promite să apere ”valorile fundamentale ale UE”: ”Scutul democrației” va fi ceva extrem de tangibil
Apostolos Tzitzikostas, comisarul desemnat al Greciei pentru transport durabil și turism se angajează să prezinte un plan de investiții pentru transporturi sustenabile în 2025
Christophe Hansen, comisarul desemnat pentru Agricultură, promite în comisia de specialitate a PE să acorde o atenție deosebită unui venit echitabil pentru tinerii fermieri
Maroš Šefčovič, comisarul desemnat al Slovaciei, promite o abordare strategică în comerț și relații interinstituționale în cadrul audierii din PE
Glenn Micallef, comisarul desemnat al Maltei, audiat în PE pentru portofoliul „Echitate Intergenerațională, Tineret, Cultură și Sport”

De asemenea, Roxana Mînzatu a subliniat că portofoliul pentru care este propusă răspunde de aproape 20% din bugetul multianual al Uniunii Europene.

„Este un portofoliu care răspunde de aproape 20% din bugetul multianual al Uniunii Europene: Fondul social european Plus, aproape 145 de miliarde de euro, cu tot cu contribuţia naţională, Erasmus plus, cel mai popular instrument cunoscut de atâtea tineri, de cadre didactice – 26 de miliarde euro şi Fondul social pentru climă care va intra în implementare din 2026, pentru care facem programarea acum şi de care vor beneficia şi gospodării şi persoane fizice şi IMM-uri şi transportatori. Acestea sunt instrumente financiare, finanţări nerambursabile, care se află în directa coordonare a portofoliului pe care l-am primit”, a adăugat Roxana Mînzatu.

Ea a mai spus că va coordona, de asemenea, „două structuri importante ale Comisiei Europene, două directorate generale”, cel dedicat ocupării şi politicilor sociale şi cel dedicat educaţiei şi culturii.

Luni, 4 noiembrie, au început audierile în Parlamentul European pentru cei 26 de comisari europeni potențiali anunțați de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la mijlocul lunii septembrie, în contextul primei plenare a Legislativului de la Strasbourg după vacanța de vară. 

Fiecare comisar este audiat timp de trei ore în fața comisiilor parlamentare responsabile, ce pot aproba sau respinge candidaturile, și în fața altor comisii invitate, care își vor exprima un aviz consultativ.

Audierea Roxanei Mînzatu o să înceapă marţi, 12 noiembrie, la ora locală 14.30. La audierea reprezentantei României, Roxana Mînzatu, desemnată vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene pentru Oameni, competenţe şi pregătire, vor participa eurodeputaţi din două comisii de specialitate, Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL) şi Comisia pentru cultură şi educaţie (CULT). Alte două comisii – Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen (FEMM) şi Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) – vor avea statutul de invitate la audierea Roxanei Mînzatu, având dreptul de a adresa şi ele o întrebare scrisă comisarului-desemnat al României.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ekaterina Zaharieva, comisarul desemnat al Bulgariei pentru portofoliul Start-upuri, Cercetare și Inovare, promite un nou impuls pentru competitivitatea UE 

Published

on

Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie a Parlamentului European a audiat-o, marți, pe Ekaterina Zaharieva, candidată la funcția de comisar din partea Bulgariei pentru portofoliul „Start-upuri, Cercetare și Inovare”.

Zaharieva și-a exprimat dorința de a plasa cercetarea și inovarea (C&I) în centrul agendei de competitivitate a Uniunii Europene. Aceasta a subliniat că investițiile în cercetare și inovare din Europa sunt mai scăzute comparativ cu SUA, China și Japonia și a promis propunerea unei Legi Europene a Inovării pentru a stimula statele membre să atingă ținta de 3% din PIB pentru R&I, să reducă exodul de creiere și să apere libertatea de cercetare.

Sprijin pentru start-up-uri și IMM-uri

În cadrul audierii, Zaharieva a pledat pentru o strategie extinsă care să sprijine start-up-urile și întreprinderile mici și mijlocii, facilitând accesul la capital și reducând birocrația. Ea a subliniat, de asemenea, importanța unei strategii europene pentru științele vieții, utilizarea inteligenței artificiale în cercetare și crearea unui act legislativ pentru materiale avansate.

Pentru promovarea egalității de șanse, Zaharieva a solicitat un plan de acțiune dedicat promovării femeilor în domeniul cercetării și inovării și a pledat pentru un buget ambițios pentru C&I în următorul cadru financiar multianual. În ceea ce privește relațiile internaționale, aceasta a susținut principiul reciprocității și autonomia strategică, promițând colaborarea strânsă cu cercetătorii și inovatorii din Ucraina.

Reducerea birocrației pentru IMM-uri și sporirea finanțării pentru cercetare

În timpul discuțiilor, mai mulți eurodeputați au cerut Comisiei să determine statele membre să îndeplinească în sfârșit ținta de 3% din PIB pentru C&I și să aloce mai multe fonduri pentru cercetare la nivelul UE. Zaharieva s-a angajat să lupte pentru un Program-Cadru independent și întărit și a propus o creștere a țintei de C&I la 4% până în 2030.

Mai mulți eurodeputați au solicitat și reducerea birocrației pentru IMM-urile care aplică pentru finanțare europeană în domeniul cercetării. Zaharieva a declarat că susține o simplificare majoră, propunând un proces de aplicare în două etape pentru a reduce birocrația. Totodată, unii deputați au cerut o atenție mai mare pentru cercetarea nucleară în cadrul tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon.

Etapele următoare

Pe baza recomandărilor comisiilor, Conferința președinților (președintele PE, Roberta Metsola, și președinții grupurilor politice) urmează să efectueze evaluarea finală și să declare audierile încheiate la 21 noiembrie. După ce Conferința președinților va declara închise toate audierile, vor fi publicate scrisorile de evaluare.

Alegerea de către deputații europeni a colegiului complet de comisari (cu o majoritate a voturilor exprimate, prin apel nominal) este în prezent programată să aibă loc în timpul sesiunii plenare din 25-28 noiembrie de la Strasbourg.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Comisarul desemnat pentru stat de drept promite să apere ”valorile fundamentale ale UE”: ”Scutul democrației” va fi ceva extrem de tangibil

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Apărarea și promovarea statului de drept în întreaga Uniune Europeană vor reprezenta o prioritate absolută pentru mine și, când va fi cazul, voi interveni ferm, cu ajutorul tuturor instrumentelor pe care le am la dispoziție, a declarat marți comisarul desemnat pentru democrație, justiție și stat de drept Michael McGrath, informează Agerpres.

El i-a asigurat pe eurodeputații comisiilor de specialitate, mai precis Comisiei pentru libertăți civile și afaceri interne (LIBE), Comisiei pentru protecția consumatorilor (IMCO) și Comisia pentru afaceri juridice (JURI) din Parlamentul European, că va colabora strâns cu instituția legislativă și se va asigura că vocea le va fi auzită.

Făcând referire la contextul actual, McGrath a subliniat că ”trebuie să apărăm mai mult ca oricând valorile fundamentale ale Uniunii Europene”, oferind garanții că va face acest lucru în cazul în care va fi confirmat în funcția de comisar european pentru democrație, justiție și stat de drept.

”Central va fi <<scutul democraţiei>>, aşa cum se arată şi în scrisoarea de misiune trimisă de preşedinta Ursula von der Leyen. Există numeroase ameninţări la adresa democraţiei, inclusiv în Uniunea noastră Europeană. Pentru mine acest scut nu va reprezenta o chestiune abstractă, ci va fi ceva extrem de tangibil, care va trebui să aducă schimbări la nivelul vieţii cotidiene a cetăţenilor europeni”, a spus McGrath.

Într-o trimitere la raportul anul privind statul de drept, un instrument prin care Comisia Europeană realizează și prezintă o radiografie a situației statului de drept din fiecare stat membru UE, comisarul desemnat a reliefat faptul că va da dovadă de ”imparțialitate absolută” și va purta un dialog activ cu țările, dar va ”fi foarte ferm” în apărarea statul de drept.

În cadrul audierilor a fost atinsă și chestiunea legată de Parchetul European, despre care oficialul irlandez a spus că ”face o treabă excelentă, reuşind să recupereze miliarde de euro”.

”Dacă voi fi confirmat, voi face tot ce pot pentru creşterea puterii şi a independenţei EPPO. Consider că trebuie să ne gândim la o eventuală extindere a mandatului EPPO, întrucât statele membre nu pot să combată singure frauda şi corupţia, dar trebuie să vedem dacă normele existente sunt suficient de clare sau este nevoie de o revizuire a regulamentului” privind funcţionarea EPPO, a evidențiat Michael McGrath.

Comisia Europeană constantă în cel mai recent raport privind situația statului de drept că multe state membre au implementat recomandările pe care le-au primit în cadrul aceluiași document în anul 2023 și au avansat astfel pe calea consolidării independenței sistemului judiciar.

În pofida acestei evoluții pozitive, persistă în continuare probleme precum protejarea ineficientă a jurnaliștilor, utilizarea excesivă a procedurilor accelerate în procesul legislativ.

Probabil una dintre principalele provocări cu care se va confrunta Michael McGrath în cazul în care va fi confirmat în poziția de comisar european pentru democrație, justiție și stat de drept o reprezintă panta iliberală pe care Viktor Orban continuă să direcționeze țara, singura împotriva căreia mai este activat articolul 7 din Tratatul de funcționare a Uniunii Europene.

Citiți și: Comisia Europeană publică un nou tablou de bord privind justiția în UE. 52% dintre români au o părere bună sau destul de bună despre independența sistemului judiciar din țara noastră

Cetățenii europeni acordă o atenție deosebită protejării valorilor fundamentale ale Uniunii Europene, fapt ce se reflectă în cel mai recent Eurobarometru, care reliefează că 66% dintre respondenți consideră că drepturile fundamentale, democrația și statul de drept, sunt bine protejate în țara lor.

Pe baza recomandărilor comisiilor de specialitate, Conferința președinților (președintea PE, Roberta Metsola, și președinții grupurilor politice) urmează să realizeze evaluarea finală și să declare audierile încheiate la 21 noiembrie. După ce Conferința președinților va declara închise toate audierile, vor fi publicate scrisorile de evaluare.

Alegerea de către eurodeputați a colegiului complet de comisari (cu o majoritate a voturilor exprimate, prin apel nominal) este în prezent programată să aibă loc în timpul sesiunii plenare din 25-28 noiembrie de la Strasbourg.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

ROMÂNIA6 hours ago

Nicolae Ciucă: Indiferent de rezultatul alegerilor americane, parteneriatul România-SUA va continua să se dezvolte și răspundă provocărilor comune

SUA7 hours ago

LIVE UPDATE | Alegeri SUA 2024 | Donald Trump vs. Kamala Harris: Americanii își aleg președintele într-o cursă considerată existențială pentru viitorul țării

ROMÂNIA8 hours ago

Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE11 hours ago

Luca Niculescu: Dacă lucrurile evoluează în ritmul actual, România ar trebui să fie membră a OCDE în 2026. Nu avem nicio întârziere, până acum suntem în grafic

ROMÂNIA12 hours ago

ARPIM: Pentru o Românie productivă și competitivă în UE și OCDE, autoritățile și industria farmaceutică inovatoare trebuie să implementeze modele de stimulare a investițiilor

ROMÂNIA13 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Spitalele inteligente vor deveni realitate în România de anul viitor, cu 207 unități digitalizate și interconectate

PARLAMENTUL EUROPEAN13 hours ago

Comisarul desemnat al României, Roxana Mînzatu, despre portofoliul pe care îl primește: Răspunde de aproape 20% din bugetul multianual al UE

ROMÂNIA13 hours ago

Digitalizarea sistemului medical nu înseamnă doar investiţii, ci şi pregătirea personalului medical, subliniază ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

ROMÂNIA14 hours ago

Luminița Odobescu a discutat cu omologul francez despre domeniul apărării și a reiterat aprecierea României pentru contribuția Franței la consolidarea securității Flancului Estic

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Ekaterina Zaharieva, comisarul desemnat al Bulgariei pentru portofoliul Start-upuri, Cercetare și Inovare, promite un nou impuls pentru competitivitatea UE 

ROMÂNIA17 hours ago

INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative

ROMÂNIA17 hours ago

Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac

ROMÂNIA2 days ago

Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră

ROMÂNIA2 days ago

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 days ago

Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Alegeri R. Moldova: Maia Sandu le mulțumește cetățenilor, în special tinerilor și moldovenilor din diaspora, pentru participarea record la vot și face apel la numărarea corectă a voturilor

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță o vizită în Valencia în următoarele zile: Vom avea un centru logistic pentru a-i ajuta pe românii din Spania care au suferit în urma inundațiilor

Trending