Lucian Isar: Cel putin 100 milioane de motive pentru care Premierul Ponta a fost primit la Berlin

Autor: Lucian Isar

lucian-isar-comPremierul este primit la Berlin in vizita oficiala. Este un aspect deloc de ignorat si bine acoperit media.

Deloc surprinzator este si faptul ca principala tema de discutie mentionata atat in comunicarile germane precum si in cele romanesti sunt datoriile catre firmele/investitorii germani.

Practic sunt 100 milioane de motive pentru care Premierul a fost primit la Berlin daca este sa credem suma din stirea aparuta in hotnews.ro, “Investitorii germani i-au reclamat lui Victor Ponta facturi de 100 milioane euro: Statul nu are o reputatie buna” ( aproximativ 6,7 milioane de motive pentru fiecare minut de intrevedere cu Cancelarul Merkel, daca stirile sunt corecte).

Evident ca in spirit “optimist” nu putem decat sa asteptam sa se stranga si 100 milioane de motive pentru o vizita oficiala la Washington.

Probabil ca dorinta de a merge in vizite oficiale este parte din motivatia subconstienta pentru care a fost respinsa introducerea in Noua Constitutie a prevederii potrivit căreia „creanţele împotriva statului au acelaşi regim juridic ca şi contribuţiile fiscale”. Mai multe in “Amendamentul PNL care aruncă bugetul în aer. Ce avertisment le-a dat Ponta liberalilor în birou la Antonescu”.

Arieratele sunt o problema cu efecte insidioase asupra economiei nationale si unul din motivele pentru care mediul de afaceri romanesc este denaturat.

Arieratele sunt o problema a guvernarii a carei rezolvare pare aminata sine die.

Deloc incurajator este si faptul ca pentru a bifa conditionarile FMI cu privire la tinta de arierate se folosesc diferite metode cunsocute ca si “window dressing “ de genul creditelor de trezorerie ori a obligatiilor “contingente” ne-recunoscute inca.

Partea buna a arieratelor se pare ca sunt doar vizitele externe si asta doar cand vorbim de sume “rotunde”, nu maruntis.

Costul real este netransparent si putin discutat, in conditiile in care nu se intelege efectul arieratelor asupra economiei reale si a mediului de afaceri.

 

Autor: Lucian Isar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.